Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne GNIAZDO

Forum dyskusyjne WTG GNIAZDO
Teraz jest 14 cze 2025, 22:06

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3522 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 71  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Re:
PostNapisane: 11 lis 2014, 21:39 

Henryk Krzyżan napisał(a):
Krystyna z Kujaw napisał(a):
Przypomina mi się tatowe określanie czasu, np.: Która godzina? "— Trzy na szóstą", gdy chodziło o 'za kwadrans szósta'.
Teraz już nie używa się nawet kwadransów; ciekawe, ile dzieci zna to pojęcie (podobnie: tuzin, mendel, kopa).

"Trzy na szóstą" mówili jeszcze moi dziadkowie na przełomie lat 60/70, na mendle i tuziny do dziś kupuję sadzonki u znajomych ogrodników i nie są to wcale staruszkowie :-)

Moi "starsi" także używali tej formy określania czasu - pamiętam to właśnie z lat 50-tych i 60-tych ub. wieku. Mówili jednak "trzy do szóstej..."
Tylko.... co oznacza owo "trzy do"..., skoro tak określano godz. 17:45. Chyba w tych czasach nie było jeszcze popularne określenie "godz. 18:00".
Logicznie - czy nie bardziej prawidłowym byłoby "...3 po 5-tej" - kwadranse?
Może ktoś wie coś więcej na ten temat...

PostNapisane: 12 lis 2014, 03:08 

BTK47 napisał(a):
"
Tylko.... co oznacza owo "trzy do"..., skoro tak określano godz. 17:45. Chyba w tych czasach nie było jeszcze popularne określenie "godz. 18:00".

Tarcza zegarowa dzieli się na 12 godzin, z czego odstęp od jednej do drugiej, mierzony wskazówką minutową, oznacza 5 minut, więc trzy takie odstępy to 15 minut, więc 17:45 to nic innego jak "trzy do osiemnastej" :)

PostNapisane: 12 lis 2014, 10:42 

Ynicz napisał(a):
BTK47 napisał(a):
"

Tarcza zegarowa dzieli się na 12 godzin, z czego odstęp od jednej do drugiej, mierzony wskazówką minutową, oznacza 5 minut, więc trzy takie odstępy to 15 minut, więc 17:45 to nic innego jak "trzy do osiemnastej" :)

Godzina dzieli się na 4 kwadranse i trzy na szóstą znaczy, że minęły już trzy kwadranse do godziny szóstej (licząc od piątej), tak jak dwa na szóstą oznacza, że jest wpół/pół do szóstej, a kwadrans na szóstą, że jest piętnaście minut po piątej. Nie słyszałem też, żeby kiedyś ludzie mówili godzina osiemnasta, mówili raczej szósta rano lub szósta popołudniu (albo wieczorem, z zależności od pory roku). Miałem wiekowych dziadków (babcia urodziła się w 1885roku) i takie "nowomodne" określenia jak godzina osiemnasta były im obce :-)

PostNapisane: 12 lis 2014, 12:04 

Witam,
miałbym małą uwagę do osób indeksujących skorowidze USC. Bezsensowne moim zdaniem jest indeksowanie takowych bez podawania numeru aktu, roku i rodzaju księgi (niestety zdarzają się takie :oops: ). Po co nam taki rekord, skoro i tak trzeba przejrzeć całą księgę ?

PostNapisane: 12 lis 2014, 15:27 

Ynicz napisał(a):
.....Tarcza zegarowa dzieli się na 12 godzin, z czego odstęp od jednej do drugiej, mierzony wskazówką minutową, oznacza 5 minut, więc trzy takie odstępy to 15 minut, więc 17:45 to nic innego jak "trzy do osiemnastej" :)

Tak też myślałem - potrzebowałem tylko potwierdzenia moich podejrzeń.
Pozdrawiam.
Bogusław.

PostNapisane: 12 lis 2014, 16:13 

mikolaaj18 napisał(a):
Witam,
miałbym małą uwagę do osób indeksujących skorowidze USC. Bezsensowne moim zdaniem jest indeksowanie takowych bez podawania numeru aktu, roku i rodzaju księgi (niestety zdarzają się takie :oops: ). Po co nam taki rekord, skoro i tak trzeba przejrzeć całą księgę ?

Przy każdy wpisie z prawej strony jest umieszczany z automatu nr skanu, wystarczy na niego kliknąć i wyskakuje akt, który został zindeksowany. Rok jest zawsze podawany, księgi są osobne dla urodzeń, ślubów i zgonów. Nie wszystko można wpisać z czasie indeksowania, bo zajmuje to zbyt dużo czasu, ale niektórzy woleli by mieć podane wszystko gotowe na tacy.

PostNapisane: 12 lis 2014, 16:20 

Skoro ktoś ma czas by wpisać miejscowość, równie dobrze może wpisać numer i rok, które raczej bardziej się przydadzą. Oczywiście masz rację, że można sprawdzić skan, ale chciałem tylko to zasygnalizować.

PostNapisane: 12 lis 2014, 16:29 

mikolaaj18 napisał(a):
Skoro ktoś ma czas by wpisać miejscowość, równie dobrze może wpisać numer i rok, które raczej bardziej się przydadzą. Oczywiście masz rację, że można sprawdzić skan, ale chciałem tylko to zasygnalizować.

Dla przykładu wklejam zindeksowany akt urodzenia mojej babci:

Jutrosin (USC) - akt urodzenia, rok 1885
Stanisława
, rodzice: Franciszek Mąkowski , Marianna Krzyżan ,

Jest rok czy go nie ma?
A swoją drogą jestem ciekawy ile aktów zindeksowałeś?

PostNapisane: 12 lis 2014, 16:31 

Pisałem o skorowidzach

PostNapisane: 12 lis 2014, 16:55 
Site Admin

Tomasz Śledź napisał(a):
Czy funkcja wyszukiwania kilku osób jednocześnie została usunięta na stałe czy jest to chwilowe?
Zauważyłem wcześniej, że zapytania takie generowały duże obciążenie, często powodując timeout.

W zeszłym tygodniu tymczasowo wyłączyłem tę funkcję ze względu na wzmożone zainteresowanie wyszukiwarką, a takie zapytania rzeczywiście mocno obciążały serwer. Obecnie przywróciłem wyszukiwanie kilku osób, ale proszę mieć świadomość, że nie zawsze to zadziała. Obecnie zapytanie może wykonywać się około 10-20 minut, jeśli w tym czasie serwer się z nim nie wyrobi, zwróci informację o błędzie. Można oczywiście próbować ponownie, byle nie klikać raz za razem w przycisk "szukaj".

mikolaaj18 napisał(a):

Rok jest polem obowiązkowym i powinien być to rok aktu. Przy skorowidzu informacja o numerze aktu i rodzaju księgi pewnie przyspieszy dalsze poszukiwania i jeśli jest taka możliwość, może warto ją uwzględnić w indeksie. Nie powiedziałbym że indeksowanie bez tych danych jest bezsensowne, bo przecież wszystkie poszukiwane informacje można za pomocą takiego indeksu odnaleźć. Problem może pojawić się, jeśli skany z jakiegoś powodu znikną. Przychylam się do zdania Mikołaja, że warto zawrzeć w skorowidzu takie informacje, ale ostateczną decyzję w tym względzie pozostawiam indeksującym.

Pozdrawiam
Piotr

PostNapisane: 12 lis 2014, 17:04 

mikolaaj18 napisał(a):
Pisałem o skorowidzach

Przepraszam, nie doczytałem.

PostNapisane: 16 lis 2014, 19:55 

Witam.
Przed chwilą chciałam wysłać zindeksowane akty, ale nie mogę. Pojawia się komunikat: 12019 at: HttpSendRequest. Proszę o wyjaśnienia, co on oznacza, czy u mnie coś nie działa, czy serwer jest przeciążony?

Szukam: Kaletkowie ( Graniczki, Kuźnia) ; Rogaccy (Kuźnia); Lisieccy(Kuźnia);Skowrońscy(Zawidowice); Kaletowie (Marszew, Lutynia, Pleszew); Tworek ( Koźmin, Zakrzew);

PostNapisane: 16 lis 2014, 21:18 
Site Admin

Witam,

Najwidoczniej serwer jest przeciążony :( Proszę spróbować ponownie, może tym razem zadziała.

Pozdrawiam
Piotr Skałecki

PostNapisane: 17 lis 2014, 08:44 

Witam. :)
Po kilkunastu próbach, oczywiście w odstępie czasowym, poszło...
Dziękuję za wyjaśnienia...cóż, cierpliwość moja została wystawiona na próbę :wink:

Szukam: Kaletkowie ( Graniczki, Kuźnia) ; Rogaccy (Kuźnia); Lisieccy(Kuźnia);Skowrońscy(Zawidowice); Kaletowie (Marszew, Lutynia, Pleszew); Tworek ( Koźmin, Zakrzew);

PostNapisane: 17 lis 2014, 14:54 

Przede wszystkim chciałbym się przywitać i pokrótce przedstawić.
Nazywam się Wojciech Gracz i być może niektórym z Państwa jest znana moja strona (adres w stopce).
Jest to wprawdzie mój pierwszy post tutaj ale zajmuję się genealogią ok. 8 lat, głównym terenem moich zainteresowań są Kraszewice i okolice.
W związku z Kraszewicami mam coś do zaoferowania w sprawie indeksów.

Tutaj może mała uwaga - otóż nie działa adres mailowy podany na stronie http://www.basia.famula.pl. Pisałem na podany adres z poniższą informacją dwukrotnie w ciągu miesiąca i zero odzewu.

A teraz do rzeczy. Na początku mojej działalności, kiedy nie było jeszcze jakichkolwiek projektów indeksacji, zacząłem indeksować Kraszewice na swoje potrzeby. Robiłem to tak jak mi pasowało do moich celów i wygląda to inaczej niż w obecnych programach - u mnie nazwisko i imię (w tej kolejności) jest w jednym rekordzie. Niemniej prawie całość indeksów z lat 1866-1892 mam zrobione (zostały mi małe uzupełnienia w dwóch rocznikach urodzeń i zgonów). Z braku czasu i szwankującego wzroku nie jestem w stanie przerobić tych indeksów na format przyjęty w programie BASIA. Może znajdzie się ktoś zainteresowany tą parafią, chętny aby to przerobić, praktycznie czysto mechaniczna praca. Odpada sprawa rozczytania rosyjskich bukw, bardzo często nieczytelnych.
W uzupełnieniu podam, że moje indeksy małżeństw (w ilości 1393) zostały już przekonwertowane dla potrzeb "Poznan Project" przez Łukasza Bieleckiego (jeszcze raz podziękowania) i od dwóch tygodni są dostępne na stronie.
Zainteresowanym chętnie podeślę fragmenty a po wyrażeniu chęci współpracy prześlę oczywiście całość.

Taki już los poszukiwaczy, zanim się znajdzie grudkę złota, trzeba przesiać tony piasku.

PostNapisane: 17 lis 2014, 23:11 
Site Admin

Najmocniej przepraszam za brak odpowiedzi na maila, ale ostatnimi czasy, z powodów rodzinnych, ograniczyłem swój udział w projekcie do minimum. Postaram się to jednak nadrobić :)

Jako że lata 1866-1892 dla Kraszewic dostępne są na stronie szukajwarchiwach.pl, w pierwszej kolejności przyjmę indeksy sporządzone w programie ASIA, bo takie indeksy pozwalają zachować poprawne odwołania do skanów. Ewentualne przerobienie przygotowanych przez Pana indeksów wymaga oprócz rozdzielenia imion i nazwisk, również zweryfikowania i przypisania do poszczególnych skanów, co robi się bardziej kłopotliwe, aczkolwiek pewnie jest to łatwiejsza praca niż samo indeksowanie.

Nie jest żadnym grzechem robienie indeksów we własnym formacie (inicjatywa godna pochwały), ale o ile BaSIA istnieje prawie 4 lata, to Poznan Project ma już na karku kilkanaście wiosen. Są też w sieci inne projekty, które działają ponad 8 lat, a więc nie jest to taka nowa sprawa.

Dziękuję za chęć włączenia swojej pracy do BaSIA, jeśli tylko ktoś zgodzi się je uzupełnić, dodam indeksy do bazy.

Pozdrawiam
Piotr

PostNapisane: 19 lis 2014, 22:38 

Witam,
Panie Piotrze! Zadam panu pytanie bardzo istotne dla osób chcących indeksować dla projektu " BaSIA.
Czy pan jako administrator bazy jest zainteresowany umieszczaniem w " BaSI" zindeksowanych ( w odpowiednim formacie)
indeksów wielkopolskich ksiąg kościelnych z zakresu 1600-1800r. Jeżeli nie, to proszę wskazać ,który z licznych projektów
w sieci "zasługuje" na ich umieszczenie?

Pozdrawiam,
Mirka

PostNapisane: 20 lis 2014, 15:51 
Site Admin

Dzień dobry,

jak najbardziej jestem zainteresowany dodawaniem do BaSI indeksów z ksiąg kościelnych sprzed 1800 roku i czasami takie indeksy dodaję. Po szczegóły zapraszam do kontaktu na e-mail podany na stronie projektu.

Pozdrawiam
Piotr Skałecki

PostNapisane: 20 lis 2014, 19:01 

Witam,

Panie Piotrze, dziękuję za zaproszenie do współpracy. :D

Pozdrawiam,
Mirka Giera

PostNapisane: 21 lis 2014, 09:51 

Mam problem z zalogowaniem się do BASI :( Dawno tego nie robiłam, ale nie wydaje mi się, abym zapomniała hasła. Jak temu zaradzić?

PostNapisane: 21 lis 2014, 09:55 
Site Admin

Przy logowaniu na stronie możesz użyć jako loginu adres e-mail. Jeśli nadal będą problemy, przyślij mi na maila nowe hasło, a ja ustawię takie w bazie. Nie ma niestety na razie możliwości samodzielnej zmiany hasła.

Pozdrawiam
Piotr

PostNapisane: 21 lis 2014, 11:14 

Cześć,
Ja mam ten sam problem - w bazie jest mój adres, ale nie pamiętam jakiego wpisałem użytkownika ani jakie jest hasło.
Zbyszek z BB

PostNapisane: 21 lis 2014, 22:03 

wuja napisał(a):
Przede wszystkim chciałbym się przywitać i pokrótce przedstawić.
Nazywam się Wojciech Gracz i być może niektórym z Państwa jest znana moja strona (adres w stopce).

Witaj Wojciechu, my już znamy nasze wspólne powiązania rodzinne, może jeszcze ktoś się znajdzie. Ja niestety nie mogę ci pomóc, bo jestem zajęta indeksowaniem okolic Sieradza, ale mam nadzieję, że ktoś zainteresowany Kraszewicami się znajdzie.

Serdecznie Cię pozdrawiam,

Ewa

PostNapisane: 05 gru 2014, 20:55 

:) Witam

Indeksuję właśnie parafię Brudzew pow. kaliski i zauważyłam pewien błąd w zapisie: " Duplikat urodzonych, zaślubionych i zgonów 1838(53/3607/-70)". Otóż w tym zbiorze znajdują się dokumenty z roku 1858. Myślę, powinno być :
"Duplikat urodzonych, zaślubionych i zgonów 1858(53/3607/-70"
Jeśli dobrze zauważyłam pomyłkę, proszę o jej poprawienie, aby łatwiej było szukającym.

PostNapisane: 08 gru 2014, 10:02 

Krerowo (USC) - akt małżeństwa, rok 1877

Johann Matuszak , rodzice: Grzegorz Matuszak , Josepha Rzyska ,
Franciszka K,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,edziora , rodzice: Johann Kędziora, Anastasia Wawrzyniak

Komuś się przysnęło. :-)

1/4 Kędziorów ze Skowrońskimi ( Poznań - Środa Wlkp.), 1/4 Żurów z Banaszakami ( Kościan ), 1/4 Warteckich z Drabinami (Iwanowice - Brudzew Kolski ), 1/4 Durków z Przeorami ( Turek - Wilamów - Grzegorzew )

PostNapisane: 13 gru 2014, 10:24 

Witam,
Mam ogromną prośbę o pomoc. Swojego czasu zindeksowałem parafię Wilczyna, ale zostawiłem jednostki, które były po łacinie (opisowo). Dzisiaj przez przypadek zauważyłem, że część danego aktu jest napisana po łacinie, a część po polsku. Chciałbym dokończyć indeksowanie, ale nie wiem, czy wpisy po łacinie pokrywają się z tymi po polsku. Załączam przykładowy wpis w obu językach:
http://szukajwarchiwach.pl/53/3548/0/6/ ... /#tabSkany
Wilczyna jest parafią, w której rodzili się, brali śluby i umierali moi przodkowie po kądzieli, dlatego bardzo zależy mi, żeby dokończyć indeksowanie.
Z góry dziękuję za pomoc!

PostNapisane: 14 gru 2014, 21:02 

:D

1/4 Kędziorów ze Skowrońskimi ( Poznań - Środa Wlkp.), 1/4 Żurów z Banaszakami ( Kościan ), 1/4 Warteckich z Drabinami (Iwanowice - Brudzew Kolski ), 1/4 Durków z Przeorami ( Turek - Wilamów - Grzegorzew )

Ostatnio edytowano 15 gru 2014, 18:15 przez krambud, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 14 gru 2014, 21:20 

Witam,
Mam ogromną prośbę o pomoc. Swojego czasu zindeksowałem parafię Wilczyna, ale zostawiłem jednostki, które były po łacinie (opisowo). Dzisiaj przez przypadek zauważyłem, że część danego aktu jest napisana po łacinie, a część po polsku. Chciałbym dokończyć indeksowanie, ale nie wiem, czy wpisy po łacinie pokrywają się z tymi po polsku. Załączam przykładowy wpis w obu językach:

Jest to zbiór allegat czyli różnych metryk wystawianych na potrzeby ślubów. Metryki te to głównie chrzty z końca XVIII wieku. Niektóre odpisy po polsku, niektóre po łacinie. Jeśli decydujesz się indeksować tę jednostkę, to oczywiście indeksacji powinny podlegać wszystkie te zapisy. W razie czego oferuję pomoc, ale nie od razu do wszystkich.

HIC MORTVI VIVVNT ET MVTI LOQVVNTVR. A dbałość o naukę jest miłość.

PostNapisane: 15 gru 2014, 06:59 

Bartek napisał(a):
Witam,

Jest to zbiór allegat czyli różnych metryk wystawianych na potrzeby ślubów. Metryki te to głównie chrzty z końca XVIII wieku. Niektóre odpisy po polsku, niektóre po łacinie. Jeśli decydujesz się indeksować tę jednostkę, to oczywiście indeksacji powinny podlegać wszystkie te zapisy. W razie czego oferuję pomoc, ale nie od razu do wszystkich.

Bartku,
Chętnie skorzystam z Twojej pomocy i będę wrzucać po jednym wpisie po łacinie na stronę tłumaczeń z zaznaczeniem, że chodzi wyłącznie o dane potrzebne do indeksowania.
Mam jednak do Ciebie gorącą prośbę o przetłumaczenie właśnie takich allegat dotyczących bezpośrednio moich przodków, które zamieściłem na stronie tłumaczeń 8 X br, bo być może zawierają jakieś istotne i nieznane mi informacje dotyczące mojej rodziny.
Z góry dziękuję!

Tytuł: Baza BASIA
PostNapisane: 28 gru 2014, 16:08 

Dzień dobry,
Proszę o informację czy ktoś z forumowiczów w ciągu ostatnich 2 dni, korzystał z bazy BASIA. Mam problem, po pierwsze bardzo wolno się ładuje a po drugie zawsze pokazywała się mapa z lokalizacją nazwiska - teraz jest tego brak. Proszę o informację czy tylko ja mam taki problem i jaka może być przyczyna.

Pozdrawiam,
Urszula

Skrzypczak, Brok, Obrzycko,Zielonagóra

PostNapisane: 28 gru 2014, 20:20 
Site Admin

Dzień dobry,
dziękuję za informację. Serwer rzeczywiście ledwo zipie, ale to pewnie przez przerwę świąteczną i wzmożoną aktywność użytkowników. Póki co przeczyściłem pamięć tymczasową na serwerze i chwilowo jest lepiej. Zobaczymy jednak jak będzie dalej.

Pozdrawiam
Piotr

PostNapisane: 29 gru 2014, 17:55 

Bardzo dziękuję za szybką reakcję ale u mnie nic się nie poprawiło. Uzbroję się w cierpliwość.
Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku.

Urszula Gomuła

Skrzypczak, Brok, Obrzycko,Zielonagóra

PostNapisane: 30 gru 2014, 15:34 
Site Admin

Baza skanów dostępnych do indeksacji powiększona została o nowe pozycje dla następujących miejscowości:
  • Drezdenko, pow. strzelecko-drezdenecki
  • Krobia, pow. gostyński
  • Krzywiń, pow. kościański
  • Leszno, pow. leszczyński
  • Lubiń, pow. kościański
  • Międzyrzecz, pow. międzyrzecki
  • Ośno Lubuskie, pow. słubicki
  • Piotrków Trybunalski, pow. Piotrków Trybunalski
  • Poznań, pow. Poznań
  • Rakoniewice, pow. grodziski
  • Rejowiec, pow. wągrowiecki
  • Rostarzewo, pow. grodziski
  • Rusocin, pow. śremski
  • Sady, pow. poznański
  • Sapowice, pow. poznański
  • Separowo, pow. grodziski
  • Sieraków, pow. międzychodzki
  • Sierosław, pow. poznański
  • Stargard Szczeciński, pow. stargardzki
  • Stary Tomyśl, pow. nowotomyski
  • Szczecin, pow. Szczecin
  • Wrocław, pow. Wrocław

http://basia.famula.pl/skany

Tak jak obiecałem Grzegorzowi na przedostatnim spotkaniu rocznicowym, do listy archiwów dodane zostało również Archiwum Państwowe we Wrocławiu :)

Pozdrawiam
Piotr

PostNapisane: 30 gru 2014, 15:48 

Bardzo się cieszę z umieszczenia Wrocławia, ponieważ będę mógł połączyć poszukiwanie moich krewnych z indeksowaniem :D Jednakże po rozwinięciu listy archiwów nie mogę odnaleźć numeru 82, odpowiadającego za jednostki z AP Wrocław. Co powinienem zrobić, żeby móc ściągnąć jednostki z Wrocławia na mój komputer?

PostNapisane: 30 gru 2014, 15:50 
Site Admin

Muszę jeszcze zaktualizować program ASIA, ale cieszę się, że są już chętni :) Dam znać, gdy dostępna będzie nowa wersja.

Piotr

PostNapisane: 03 sty 2015, 11:20 

Witaj.
Chciałbym zwrócić uwagę na błąd

W Basi znajdujemy:

Witaszyce (par. rzymsko-katolicka) - akt małżeństwa, rok 1822
Maciej Brzeziński z Prus (22 lat)
Franciszka Gościnianka z Felicjanowa (2 lat)

Cyfra 2 wynikła ze skanu - wiek panny młodej był wpisany w miejscu składania księgi.

Z treści księgi parafialnej wynika, że małżeństwo zawarto za zgodą rodziców, a oboje młodzi pozostają pod władzą rodzicielską. Czyli prawidłowy wiek powinien prawdopodobnie wynosić 20 lub 21 lat.

Pozdrawiam
Marek Szymański

PostNapisane: 04 sty 2015, 12:06 

skała napisał(a):
Póki co przeczyściłem pamięć tymczasową na serwerze i chwilowo jest lepiej. Zobaczymy jednak jak będzie dalej.

Niestety wygląda na to, że BaSIA i ASIA znowu nie chodzą jak należy... Jest jakaś szansa na trochę dłuższe przyspieszenie systemu?

PostNapisane: 05 sty 2015, 19:48 

Witam

Skąd można obecnie ściągnąć program ASIA?
Link http://www.basia.famula.pl/asia/setup.exe nie działa

PostNapisane: 05 sty 2015, 19:51 

Ostatnio był taki:

http://www.basia.famula.pl/asia/ASIA-setup.exe

Krzysztof

PostNapisane: 05 sty 2015, 19:54 

Dzięki, ten jest ok.

PostNapisane: 07 sty 2015, 16:50 

To 2 mln rekordów pękły :lol:

PostNapisane: 07 sty 2015, 17:37 
Site Admin

Zgadza się, nowy rok zaczynamy z 2 milionami rekordów bazie :D , niedługo zamieszczę krótkie podsumowanie.

Pozdrawiam
Piotr

PostNapisane: 07 sty 2015, 18:33 

Przepraszam, ale muszę się przewrotnie zapytać. Jaki ma sens zwiększanie ilości rekordów jeśli nie można z nich korzystać? No chyba, że jestem wyjątkiem, ale w tym roku udało mi się 1 raz skorzystać. Albo mnie po jakimś czasie rozłącza (too many connections), albo nie ma żadnej reakcji przez kilkanaście minut mielenia i widzę tylko radosny komunikat: "Baza zawiera 2 003 275 wpisów z całej Wielkopolski!". To taka łyżka dziegciu.

Taki już los poszukiwaczy, zanim się znajdzie grudkę złota, trzeba przesiać tony piasku.

PostNapisane: 07 sty 2015, 19:21 

Korzystam z BaSI od lat i problemy zdarzają się niezwykle rzadko. W ostatnich dniach pewnie było większe obciążenie z uwagi na wolne dni, ale po północy to już śmiga bez problemów. I dumny jestem z tych 2 000 000 wpisów.

Natomiast problem mam taki, że szukam ostatnio Antonina Humbla, miejscowość Sieraków i nie znajduję, bo w bazie jest Antonie Chumbla. Przy 50% ten wpis się nie pojawia i nie wiem czy problem jest z imieniem czy z nazwiskiem?

Pozdrawiam
Krzysztof

PostNapisane: 07 sty 2015, 20:16 

Też myślę, że to może w wolne dni trudniej się doczekać odpowiedzi w BaSi....chociaż przyznać muszę, że już od dawna trzeba dość długo czekać. Nie wiem czy to ilość rekordów tak spowalnia dostęp. Rekordów będzie jeszcze więcej-i to tylko radość dla nas. Przeszukanie 2 000 000 musi potrwać nim BaSiA "wyłowi" żądane rekordy. Sądzę jednak, że nie ma co narzekać-Piotr w końcu jakoś wszystkiemu "zaradzi" :)

PostNapisane: 07 sty 2015, 20:53 

Myślałam, że tylko ja mam kłopot z przeglądaniem BASI...
Problem nie jest nowy, właściwie od dłuższego już czasu wcale nie mogę uruchomić strony, czasem uda mi się ją otworzyć, ale wtedy i tak nie mam szans na wyszukanie czegokolwiek.
Może przyczyna tych utrudnień rzeczywiście tkwi w popularności bazy :)

PostNapisane: 07 sty 2015, 21:07 

Moi drodzy, BaSIA (i Poznan Project też - oba jadą na jednym wózku można powiedzieć) są ofiarami własnej popularności. Dostępny nam nieodpłatnie serwer po prostu nie jest na miarę potrzeb. Mogę tylko poradzić, aby w dni robocze unikać godzin od 14-23. A w dni wolne właściwie cały dzień jest duży ruch.

...et Marcus genuit Lucam. Lucas autem genuit Ignatium.

PostNapisane: 07 sty 2015, 23:13 
Site Admin

Zaledwie po roku oraz 4,5 miesiąca (500 dni!) możemy pochwalić się przekroczeniem kolejnego miliona wpisów. Jak łatwo policzyć, dziennie przybywa średnio około 2 tys. nowych rekordów. Myślę, że jest to bardzo dobry wynik, tym bardziej, że tendencja jest jak najbardziej pozytywna i pozwalająca optymistycznie przypuszczać, że w najbliższym czasie będziemy bili kolejne rekordy. Dzięki pracy archiwów, materiałów do badań nie brakuje i jest co opracowywać, a i rąk do pracy mamy coraz więcej. Na chwilę obecną mamy mniej więcej 50 aktywnych użytkowników indeksujących do bazy, przy 223, które uczestniczą, bądź uczestniczyły, w pracach nad projektem od początku jego powstania. Na uwagę i wielkie uznanie zasługuje fakt, że dwie osoby przekroczyły już na swoim koncie trudną do wyobrażenia liczbę 100 tys. wpisów. Są to Janina Walczak (129 909) oraz Rafał Kędziora (129 383), a kilka osób również zbliża się do tego wyniku, za co należą się gratulacje oraz na pewno uznanie od środowiska genealogów, bo osoby te wykonują ogromną, mrówczą pracę, z której najpewniej większość z nas może z powodzeniem korzystać. Pozostałe osoby przekraczające 10 tys. wpisów to (ta granica 10000 bardzo ładnie wyznacza też podział według zasady 80/20):
Stanisław Strabel (95 263)
Bożena Wawrzków (93 834)
Krzysztof Pospieszny (77 549)
Maria Sadowska (76 110)
Jacek Cyba (69 963)
Mikołaj Macioszek (68 939)
Henryk Krzyżan (56 889)
Basia Rajkowska (56 008)
Leszek Chojnacki (48 679)
Grazyna Markovska (47 536)
Wojciech Lis (35 141)
Eugeniusz Forma (32 077)
Iwona Pezacka (31 266)
Karolina Gronikowska (30 562)
Helena Krajewska (30 513)
Andrzej Czapulak (30 144)
Piotr Kujawa (29 798)
Piotr Trzybiński (21 765)
Stanisław Pikul (21 552)
Wojciech Derwich (20 601)
Mariusz Formanowicz (20 313)
Joachim Radmer (19 361)
Marek Moder (18 624)
Małgorzata Domagalska (18 254)
Magdalena Koffnyt (18 114)
Marian Hełka (18 068)
Henryk Miderski (16 878)
Regina Głowińska (16 690)
Bożena Balawender (16 518)
Liliana Molenda (15 461)
Marcin Siemiątkowski (15 285)
Eryk Jan Grzeszkowiak (14 573)
Michał Szlachciak (14 372)
Radosław Prałat (13 958)
Marek Latanowicz (13 880)
Mirosława Giera (13 382)
Ulrike Johade (12 725)
Gabriela Kotlarska Krysiak (12 475)
Jerzy Krzywaźnia (12 020)
Anna Burdziąg (11 850)
Danuta Wojcięgowska (11 793)
Anna Lubczyńska (11 757)
Barbara Bilińska (11 611)
Piotr Smiatacz (11 305)
Monika Kucal (11 254)
Krzysztof Sroczynski (10 837)
Halina Kulpińska (10 648)
Sławomira Sadłocha (10 602)
Barbara Nowak (10 566)
Ingrid Hellak (10 158)

Dla tych osób kieruję szczególne słowa uznania, natomiast jak wyżej pisałem, lista uczestników jest długa i dziękuję w imieniu użytkowników bazy, każdemu wolontariuszowi biorącemu udział w projekcie i poświęcającemu swój cenny czas.

W ostatnim czasie poszerzył się zakres terytorialny bazy, obejmując teraz większą część zachodniej Polski. Są to archiwalia pochodzące z następujących archiwów:
Archiwum Państwowe w Bydgoszczy (6)
Archiwum Państwowe w Bydgoszczy Oddział w Inowrocławiu (7)
Archiwum Państwowe w Kaliszu (11)
Archiwum Państwowe w Koszalinie (26)
Archiwum Państwowe w Lesznie (34)
Archiwum Państwowe w Łodzi (39)
Archiwum Państwowe w Piotrkowie Trybunalskim (48)
Archiwum Państwowe w Poznaniu (53)
Archiwum Państwowe w Poznaniu Oddział w Koninie (54)
Archiwum Państwowe w Poznaniu Oddział w Pile (55)
Archiwum Państwowe w Szczecinie (65)
Archiwum Państwowe w Gorzowie Wielkopolskim (66)
Archiwum Państwowe we Wrocławiu (82)
Archiwum Państwowe w Zielonej Górze (89)
Archiwum Państwowe w Poznaniu Oddział w Gnieźnie (92)

Przy tej okazji nie mogę pominąć też niestety problemu, który w ostatnich dniach szczególnie dał o sobie znać. Jak wyżej Łukasz wspomniał, PP oraz BaSIA jadą na jednym wózku i serwer dzięki któremu mogą funkcjonować nie daje już rady. Jeśli chodzi o kod wyszukiwarki BaSIA, na pewno można go jeszcze w jakiś sposób zoptymalizować, natomiast nie wiem na ile przełoży się to na działanie serwera, który ma poważne problemy, żeby ogarnąć rosnącą liczbę zapytań do coraz większej bazy. Tak naprawdę te 2 mln wpisów, to około 8 mln nazw osobowych, które za każdym razem są przeszukiwane. Standardowo dla bazy danych nie jest to jeszcze jakaś oszałamiająca liczba, natomiast dochodzi tutaj kwestia odnajdywania podobnych nazwisk, co znacznie komplikuje sytuację. Na razie trzeba się trochę pomęczyć i jak zalecał Łukasz, korzystać z bazy w "luźniejszych" godzinach. Jest to spore utrudnienie, natomiast w chwili obecnej pozwala w ogóle z bazy korzystać. Bądźmy dobrej myśli i idźmy dalej z nadzieją, że problemy te uda się przezwyciężyć. To, że baza rośnie, jest jak najbardziej dobrą informacją. Nawet jeśli w chwili obecnej danych nie można czasami przeszukać, to te informacje są i jeśli nie w taki, to w inny sposób będą dostępne dla zainteresowanych.

Dziękuję i pozdrawiam
Piotr Skałecki

PostNapisane: 08 sty 2015, 13:32 

Może.. podobnie jak na stronie Genealodzy.pl zrobić zrzutę na potrzebny sprzęt - macierz, serwer, czy co tam niezbędne? jakby nie było jest nas sporo korzystających z Baz.
A tym mróweczkom pracowitym, które mozolnie wpisują i spisują dane składam głębokie ukłony.

PostNapisane: 08 sty 2015, 22:17 

Margola - wyjęłaś mi to z ust. Miałam pisać rankiem...

No właśnie.. może zróbmy zrzutkę?

ja też dziękuję za ogrom pracy :D

Poszukuję:
Taszarek - Wilkowyja/Annapol

Ocalić od zapomnienia - za wszelką cenę

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3522 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 71  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1