Artur napisał(a):
Witam po długiej nieobecności na forum.
Przeglądając Project Poznań, znalazłem taki wykaz:
Cytuj:
Parafia katolicka Obrzycko [Obersitzko], wpis 20 / 1871 zgodność: Pan młody: 79%
Lucas Bydełek (36)
Michalina Kaput (23) Dodatkowe informacje: viduus
Parafia katolicka Obrzycko [Obersitzko], wpis 13 / 1872 zgodność: Pan młody: 79%
Lucas Bydełek (36)
Michalina Kaput (23) Dodatkowe informacje: viduus
Zastanowiło mnie, czy ktoś przez omyłkę nie wpisał dwa razy tych samych osób, jak widać brali by ślub dwa razy, rok po roku.
Pozdrawiam
Artur
Jak już nieraz pisałem, uprasza się usilnie, aby nie traktować wyników z wyszukiwarki Poznan Project jako samoistnego wyniku poszukiwań. Wszelkie dane z wyszukiwarki należy zweryfikować w aktach. Jest to jedynie "pomoc naukowa". W przytoczonym przypadku akt pierwszy (w 1871) znalazł się tam omyłkowo i został wykreślony. Zapewne ksiądz otworzył księgę na roku poprzednim, w miejscu gdzie on się zakończył (poprzedni wpis jest z końca listopada), a ponieważ na dole strony zostało jeszcze miejsce, więc dopisał najnowszy akt ślubu - już z czerwca 1872, po czym się zorientował, że rok 1872 jest już na kolejnych stronach, wykreślił błędny zapis i powtórzył go we właściwym miejscu. Co ciekawe, ten sam błąd przydarzył mu się raz jeszcze, bo po mylnym wpisie "20/1871" jest jeszcze jeden, też wykreślony i powtórzony w sierpniu 1872.
Indeksujący różnie traktują pojawiające się czasem zapisy wykreślone. Można by w komentarzu wpisać informację o wykreśleniu zapisu. Tym niemniej, a priori nie zalecam pomijania takich zapisów, bo to użytkownik wyszukiwarki ma ostatecznie zadecydować co zrobić z wynikami - i zweryfikować w księdze. Nie zaś osoba indeksująca - decydować o czym użytkownicy bazy się dowiedzą, a o czym nie. Czasem taki wykreślony zapis też może dla poszukujących być cenną wskazówką, spotyka się tam śluby odwołane, unieważnione, czy wpisane nie w tej parafii co trzeba - ale np. księgi z właściwej parafii może już nie być w archiwum...
Pozdrawiam,
Łukasz