Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne GNIAZDO

Forum dyskusyjne WTG GNIAZDO
Teraz jest 09 wrz 2010, 08:33

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 587 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 30  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Poznan Project - indeks małżeństw Wlkp
PostNapisane: 29 mar 2010, 15:50 

Proszę o usunięcie komentarza
Para ta to prapradziadkowie mojego męża.Ich syn Franciszek ur.1888 w Dąbrowie zmarł w 1971r,pochowany w Nowym Tomyślu.Potomkowie mieszkają nadal w Nowym Tomyślu,ich wnuk to Jan ur.1929 (2008-02-16 21:49)
W parafi były dwie pary Stanisław Przybylak,żona Marianna Kaczmarek.Drugiej pary nie ma w Poznań Project,ślub odbył się 30.01.1881(na razie poza bazą danych).

mieszkają Strzępin parafia Granowo

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Zmiany w komentarzu w bazie Poznań Project
PostNapisane: 29 mar 2010, 21:46 

Witam,

2009-01-29 16:44 dodałam komentarz odnośnie moich prapradziadków:
Valentinus Niedbalski (28) ojciec: Andreas Niedbalski, matka: Catharina
Josepha Biskupska (16) ojciec: Jacobus Biskupski, matka: Constantia .

Od tego czasu zebrałam nowe, interesujące informacje, dlatego chciałabym zmodyfikować swój wcześniejszy komentarz, bo znalazło się tam kilka nieścisłości, które "wyszły" w trakcie analizy dokumentów archiwalnych. Jak to zrobić?

Pozdrawiam
Beata M.

Tytuł: Re: Zmiany w komentarzu w bazie Poznań Project
PostNapisane: 29 mar 2010, 21:53 

Witaj!
Po prostu znajdź swój post i kliknij w opcję Edytuj (znajduje się w prawym dolnym rogu okienka postu) i zmień to, co chcesz, a potem wyślij.
Pozdrawiam
Józek
Ps. Możesz też zrobić to jako odpowiedź na post, jest taka opcja poniżej.

Tytuł: Re: Zmiany w komentarzu w bazie Poznań Project
PostNapisane: 29 mar 2010, 22:06 

Beatko.
Józiu chyba źle zrozumiał Twoje pytanie, i opisał zmiany w postach zamieszczonych na Forum WTG.
W Poznań Project niestety sami nic nie możemy zmieniać.
Musisz ten post zamieścić w temacie "Poznan Project" i poprosić Administratora czyli Łukasza Bieleckiego o usunięcie komentarza.
Podaj parafię i nazwiska oraz treść komentarza do usunięcia.

Poszukuję:Brzeziński-Pogorzelica,Komorze,Żerków,Dobrzyca
Garsztka/Garstka-Kowalew,Zawidowice,Lenartowice,Pleszew-okolice
Goliński-Olesie,Orla,Obra,Klonów-Dobrzyca,
Kornaszewski-Żerków,Mieszków,
http://brzezinscy.naszagenealogia.pl/

PostNapisane: 30 mar 2010, 09:46 

Łukaszu

Spisałam kolejną parafię - Lutom - 235 ślubów.
To co znalazłam w Archiwum Państwowym i Archiwum Archidiecezjalnym jest tylko z lat 1820 do 1856 i niestety połowa bez rodziców.
Spisałam tak jak ksiądz zapisał - często widzę nazwiska z błędami.

Czy poprawić te błędy ?
Czy jest sens wstawiać do Project tylko tyle ?

Pozdrawiam Alicja

PostNapisane: 30 mar 2010, 09:49 

Alu, dla niektórych to AŻ tyle!
:D

PostNapisane: 30 mar 2010, 10:12 

Jeżeli jesteś pewna danego błędu to można od razu zrobić korektę. Przeglądając nazwiska w Poznań Projekt mojej parafii również znalazłam sporo wpisów z błędnie odczytanym nazwiskiem.
Zrobiłam kilka sprostowań ale na tym poprzestałam bo zaśmieciłabym stronę swoimi komentarzami.

Włodarczyk- Suśnia, Dąbrowa k/ Krotoszyna , Wachowiak - Łagiewniki, Wronowo, Frankowiak i Błaszczyk -Wronowo
Zieleziński i Krenc Sulmierzyce
oraz Narożyński Oborniki wlkp

PostNapisane: 30 mar 2010, 10:26 

alamoon napisał(a):
Spisałam tak jak ksiądz zapisał - często widzę nazwiska z błędami.

Czy poprawić te błędy ?

Do Poznań Project wprowadzamy formę oryginalną.

Cytuję za Łukaszem:

Zapisujemy imiona i nazwiska ściśle w pisowni występującej w akcie (w przypadku trudności z odczytaniem można dać pierwszeństwo formie, które brzmi "najwłaściwiej"). Nie zmieniamy pisowni nazwisk, nawet jeśli jest ona archaiczna, nieortograficzna, czy też dziś dana rodzina stosuje inną.
http://bindweed.man.poznan.pl/posen/data/dolacz.php

PostNapisane: 30 mar 2010, 10:53 

Masz rację Bartku jednak niektórzy księża nie przykładali się do czytelnego wpisu i na tym polega problem.
Wpisując dane do wyszukiwarki, jeżeli masz dwie pierwsze litery inne to siłą rzeczy nie znajdziesz potrzebnych informacji. Tak było w moim przypadku.
Jestem w 100% pewna, że moja korekta jest prawidłowa ale nazwiska znalazłam tylko i wyłącznie przypadkiem.

Włodarczyk- Suśnia, Dąbrowa k/ Krotoszyna , Wachowiak - Łagiewniki, Wronowo, Frankowiak i Błaszczyk -Wronowo
Zieleziński i Krenc Sulmierzyce
oraz Narożyński Oborniki wlkp

PostNapisane: 07 kwi 2010, 16:21 

Witam po powrocie z Fatimy i Lourdes :)

Usunąłem dwa komentarze, o co prosiliście w ciągu ostatniego tygodnia.

Co do sposobu wpisywania danych w formatkę Projektu, to wiele razy pisałem, że zależy mi na ścisłym trzymaniu się pisowni nazwisk. Co do imion, to ich pisownia o tyle nie ma znaczenia, że imię pozostaje tym samym imieniem - i w większości przypadków nie ma wątpliwości o jakie imię chodziło. Przy nazwiskach proszę więc o podawanie w kolumnie "nazwisko" tej formy, którą wpisał ksiądz w akcie. W drodze wyjątku (ale naprawdę wyjątku, a nie rutynowego poprawiania), można do rubryki "inne nazwiska" wpisać znaną sobie formę "właściwszą" - z określeniem "vel" czy "alias". Na przykład wtedy, kiedy wiemy, że w ciągu całego życia dana osoba była znana pod jakimś inaczej brzmiącym nazwiskiem, a akurat tu jednorazowo wpisano nietypowo. Znam przypadek, kiedy delikwent nazywa się przez całe życie Tepper, Teper lub Toepfer - a w akcie ślubu w Projekcie (i oczywiście w oryginale też) jest Adalbertus Garczyński - czyżby dziwaczna próba przetłumaczenia nazwiska? - co ciekawe w Kostrzynie mieszkały w tym czasie rodziny autentycznych Garczyńskich. W akcie chrztu syna jest też raz "Wojciech Peter" - tu to już zwykła omyłka zapewne.

Pozdrawiam,
Łukasz

PostNapisane: 07 kwi 2010, 19:11 

Witam serdecznie

Panie Łukaszu czy znana jest przybliżona data dodania do bazy spisów z parafii Kuczków na której bardzo mi zależy? :)
Pozdrawiam
Adria Kasprzak

PostNapisane: 08 kwi 2010, 12:27 

AdrianK napisał(a):
Witam serdecznie

Panie Łukaszu czy znana jest przybliżona data dodania do bazy spisów z parafii Kuczków na której bardzo mi zależy? :)
Pozdrawiam
Adria Kasprzak

Myślę że tej wiosny.
Ł

PostNapisane: 08 kwi 2010, 17:48 

Dziękuje i Pozdrawiam

PostNapisane: 14 kwi 2010, 08:44 

Witam po długiej nieobecności na forum.
Przeglądając Project Poznań, znalazłem taki wykaz:

Cytuj:
Parafia katolicka Obrzycko [Obersitzko], wpis 20 / 1871 zgodność: Pan młody: 79%
Lucas Bydełek (36)
Michalina Kaput (23) Dodatkowe informacje: viduus

Parafia katolicka Obrzycko [Obersitzko], wpis 13 / 1872 zgodność: Pan młody: 79%
Lucas Bydełek (36)

Zastanowiło mnie, czy ktoś przez omyłkę nie wpisał dwa razy tych samych osób, jak widać brali by ślub dwa razy, rok po roku.

Pozdrawiam
Artur

PostNapisane: 14 kwi 2010, 10:24 

Arturze, powtórzenia w aktach się zdarzają. Jedynie co mnie zastanawia to ta roczna różnica w zapisach. Indeksując nie weryfikujemy treści ani błędów. Staramy się możliwie najlepiej przenieść najistotniejsze informacje do bazy. Ostateczną odpowiedź może Tobie udzielić Eugeniusz Forma który opracował ten indeks. Podczas swojej pracy natrafiłem na zapis:

Parafia katolicka Krotoszyn [Krotoschin], wpis 20 / 1844 zgodność: Pan młody: 100% Panna młoda: 100%

Augustinus Gregorowicz (50)
Marianna Szczesna (40) ojciec: Felix Szczesny, matka: Antonina Dodatkowe informacje: viduum post fata Catharina Gerczynska

Parafia katolicka Krotoszyn [Krotoschin], wpis 22 / 1844 zgodność: Pan młody: 100% Panna młoda: 100%

Augustinus Gregorowicz (50) Marianna Szczesna (42) ojciec: Felix Szczesny, matka: Antonina Dodatkowe informacje: viduum post fata Constantia Gerczynska

Sprawdzałem to dokładnie. Wnioski wyciągniesz sam.

Pozdrawiam Roman

PostNapisane: 14 kwi 2010, 17:42 

Artur napisał(a):
Witam po długiej nieobecności na forum.
Przeglądając Project Poznań, znalazłem taki wykaz:

Cytuj:
Parafia katolicka Obrzycko [Obersitzko], wpis 20 / 1871 zgodność: Pan młody: 79%
Lucas Bydełek (36)

Parafia katolicka Obrzycko [Obersitzko], wpis 13 / 1872 zgodność: Pan młody: 79%
Lucas Bydełek (36)

Zastanowiło mnie, czy ktoś przez omyłkę nie wpisał dwa razy tych samych osób, jak widać brali by ślub dwa razy, rok po roku.

Pozdrawiam
Artur

Jak już nieraz pisałem, uprasza się usilnie, aby nie traktować wyników z wyszukiwarki Poznan Project jako samoistnego wyniku poszukiwań. Wszelkie dane z wyszukiwarki należy zweryfikować w aktach. Jest to jedynie "pomoc naukowa". W przytoczonym przypadku akt pierwszy (w 1871) znalazł się tam omyłkowo i został wykreślony. Zapewne ksiądz otworzył księgę na roku poprzednim, w miejscu gdzie on się zakończył (poprzedni wpis jest z końca listopada), a ponieważ na dole strony zostało jeszcze miejsce, więc dopisał najnowszy akt ślubu - już z czerwca 1872, po czym się zorientował, że rok 1872 jest już na kolejnych stronach, wykreślił błędny zapis i powtórzył go we właściwym miejscu. Co ciekawe, ten sam błąd przydarzył mu się raz jeszcze, bo po mylnym wpisie "20/1871" jest jeszcze jeden, też wykreślony i powtórzony w sierpniu 1872.

Indeksujący różnie traktują pojawiające się czasem zapisy wykreślone. Można by w komentarzu wpisać informację o wykreśleniu zapisu. Tym niemniej, a priori nie zalecam pomijania takich zapisów, bo to użytkownik wyszukiwarki ma ostatecznie zadecydować co zrobić z wynikami - i zweryfikować w księdze. Nie zaś osoba indeksująca - decydować o czym użytkownicy bazy się dowiedzą, a o czym nie. Czasem taki wykreślony zapis też może dla poszukujących być cenną wskazówką, spotyka się tam śluby odwołane, unieważnione, czy wpisane nie w tej parafii co trzeba - ale np. księgi z właściwej parafii może już nie być w archiwum...

Pozdrawiam,
Łukasz

PostNapisane: 15 kwi 2010, 20:45 

Czy ktoś ma informacje, kiedy dane z parafi w Cerekwicy znajda się bazie PP?

Pozdrawiam!

Łukasz

PostNapisane: 15 kwi 2010, 22:59 

Nieprędko, o ile wiem nikt ich aktualnie nie opracowuje. Zachęcam do współpracy.
ŁB

PostNapisane: 21 kwi 2010, 15:52 

Witam serdecznie
Jestem nowym gościem na forum, mam nadzieję że zagoszczę tu na dłuższy czas - cieszę się bardzo tą inicjatywą i pozdrawiam pomysłodawców Poznan Projekt.
Mam ważne pytanie dotyczące informacji znajdujących się na stronie PP. Przy informacji o poszczególnych parafiach wyświetla się informacja o dostępności poszczgólnych akt w odp. archiwach. Podane są też sygnatury (?) mikrofilmów. Gdzie znajdują się te mikrofilmy ? Nie znalazłem danych o mikrofilmach na stronach np Arch Panst. w Poznaniu. Serdecznie pozdrawiam i dziękuje z góry za odpowiedź

PostNapisane: 21 kwi 2010, 21:16 

Na stronie http://szukajwarchiwach.pl wpisując nazwę miejscowości, w której była parafia oraz zaznaczając wyszukiwanie w Archiwum w Poznaniu (i ewentualnie zaznaczając wyszukiwanie w kategorii: "urzędy stanu cywilnego i akta metrykalne" żeby nie trzeba było przekopywać wyników wyszukiwania), po kliknięciu wyniku wyskakują dane dotyczące całego zespołu. W tej ostatniej zakładce jednostki (czasem dopiero po wybraniu odpowiedniej serii) po kliknięciu w daną jednostkę - na samym dole są też podane numery mikrofilmów (oczywiście jeśli dane akta są zmikrofilmowane).
Natomiast Archiwum Archidiecezjalne w Poznaniu ma też swoją bazę:
http://www.aap.poznan.pl/bazy/ksiegi.php

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 587 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 30  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]