Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne GNIAZDO

Forum dyskusyjne WTG GNIAZDO
Teraz jest 21 sie 2019, 18:43

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 183 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 04 lut 2012, 17:14 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 sty 2007, 10:55
Posty: 128
Lokalizacja: Komorniki
Witam serdecznie!
Chyba znalazłem mały błąd na stronie... Wpisując na stronie głównej WTG nazwisko do odszukania w PP zawierające polskie znaki w wynikach wyszukania mamy błąd. Zamiast wpisanych znaków pojawiają się krzaczki i wyszukiwarka nie wyświetla wyników.
Nie wiem czy jest to związane z ostatnimi zmianami w PP czy aktualizacją oprogramowania samej strony WTG. Wcześniej tak z pewnością nie było. Sprawdzałem to na UBUNTU, może na windowsie nie ma takich problemów.
Pozdrawiam: Marcin


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 04 lut 2012, 17:53 
.


Ostatnio edytowano 03 kwi 2012, 20:47 przez jado, łącznie edytowano 1 raz

Góra
  
 
PostNapisane: 04 lut 2012, 23:08 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 lis 2006, 16:07
Posty: 3231
Manag napisał(a):
Witam serdecznie!
Chyba znalazłem mały błąd na stronie... Wpisując na stronie głównej WTG nazwisko do odszukania w PP zawierające polskie znaki w wynikach wyszukania mamy błąd. Zamiast wpisanych znaków pojawiają się krzaczki i wyszukiwarka nie wyświetla wyników.
Nie wiem czy jest to związane z ostatnimi zmianami w PP czy aktualizacją oprogramowania samej strony WTG. Wcześniej tak z pewnością nie było. Sprawdzałem to na UBUNTU, może na windowsie nie ma takich problemów.
Pozdrawiam: Marcin


Zmieniliśmy kodowanie znaków w PP i widocznie powstała jakaś niezgodność, myślę że to się szybko da usunąć. A póki co, wpisuj bez polskich liter, zresztą polskie litery nie mają wpływu na wyniki wyszukiwania, tj. niezależnie czy wpiszesz nazwisko Żółciński, czy Zolcinski, otrzymasz dokładnie te same wyniki.

_________________
Łukasz Bielecki

...et Marcus genuit Lucam. Lucas autem genuit Ignatium.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 05 lut 2012, 14:58 
Offline
Site Admin

Dołączył(a): 15 lis 2006, 10:51
Posty: 2228
Lokalizacja: Poznań
Popracuję nad tym. Faktycznie, zmieniliśmy serwer i tym samym zmieniło się kodowanie polskich liter i stąd problemy.
Póki co - tak jak pisze Łukasz - najlepiej wpisywać bez polskich znaków. Wyszukiwanie działa tak samo.

_________________
Pozdrawiam, Maciej - http://www.glowiak.com


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 02 sie 2013, 16:34 
Offline
Site Admin

Dołączył(a): 15 lis 2006, 10:51
Posty: 2228
Lokalizacja: Poznań
Witam,

Jak zapewne zauważyliście, na forum pojawiła się nowość - możliwość zadania pytania na wybrany temat (duży zielony guzik na głównej stronie). Myślę, że będzie to przydatne szczególnie dla nowych użytkowników.

Jeśli chodzi o dobór tematów - utworzyłem kilka nowych wątków (np.odczytywanie gotyku). Pojawiły się już komentarze, że być może jest nadmiarowy. Czekam na uwagi i sugestie. Poprawki będę wprowadzał na bieżąco.

_________________
Pozdrawiam, Maciej - http://www.glowiak.com


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 02 sie 2013, 17:01 
Offline

Dołączył(a): 04 lis 2011, 08:11
Posty: 785
Lokalizacja: Gniezno
mac napisał(a):
Jeśli chodzi o dobór tematów - utworzyłem kilka nowych wątków (np.odczytywanie gotyku). Pojawiły się już komentarze, że być może jest nadmiarowy. Czekam na uwagi i sugestie. Poprawki będę wprowadzał na bieżąco.


Pozwolę sobie zamieścić jedną sugestię- jak na mnie zupełnie niepotrzebnie wprowadzono wątek odczytywanie gotyku. Jest przecież wątek tłumaczenie z niemieckiego, gdzie większość próśb dotyczy właśnie gotyku. Poza tym część nowych użytkowników i tak zakłada nowe wątki prosząc o tłumaczenie, więc nie wydaje mi się, aby uległo to zmianie. Poza tym niektórzy z początkujących i tak mogą nie wiedzieć co to jest gotyk :)

_________________
Pozdrawiam. Mikołaj M


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 02 sie 2013, 20:24 
Offline
Site Admin

Dołączył(a): 15 lis 2006, 10:51
Posty: 2228
Lokalizacja: Poznań
OK, usunąłem osobny wątek o gotyku.
Czekam na dalsze propozycje.

_________________
Pozdrawiam, Maciej - http://www.glowiak.com


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 02 sie 2013, 20:34 
Offline

Dołączył(a): 27 maja 2008, 14:34
Posty: 2602
mikolaaj18 napisał(a):
jak na mnie zupełnie niepotrzebnie wprowadzono wątek odczytywanie gotyku. Jest przecież wątek tłumaczenie z niemieckiego, gdzie większość próśb dotyczy właśnie gotyku. Poza tym część nowych użytkowników i tak zakłada nowe wątki prosząc o tłumaczenie, więc nie wydaje mi się, aby uległo to zmianie. Poza tym niektórzy z początkujących i tak mogą nie wiedzieć co to jest gotyk :)


Może nie aż tak, że początkujący mogą nie wiedzieć, co to gotyk, ale i wg mnie ten wątek jest zbędny. Tłumaczenia z niemieckiego świetnie funkcjonują i każdy szybko znajdzie wątek. Jak samemu odczytać np liczebniki czy status to mamy w Opracowaniach.

Na marginesie--- W Opracowaniach mamy bardzo wiele ważnych wskazówek, a także przegląd najciekawszych wątków z forum. I co z tego wynika? Podejrzewam, że Użytkownicy rzadko tam zaglądają-wnoszę to z pytań, jakie zadają na forum, a odpowiedź mogą bez trudu znaleźć w Opracowaniach. Wniosek---niemal wszyscy po prostu szybciutko "kierują swe kroki" na forum i zadają w postach pytanie akurat ich nurtujące licząc, że najłatwiej uzyskają tutaj pomoc. Zakładają też nowe wątki- chociaż mogliby się wpisać ze swym tematem w już istniejące.
Nie piszę o tym, by kogokolwiek krytykować, a tylko stwierdzam fakt- i nie mam wielkiej nadziei, że coś się zmieni -tak trwa od lat i nie da się, ot tak po prostu, wszystkiego ułożyć wg naszego gustu. Naprawdę szkoda :( , ale trzeba się czasem z tym pogodzić, bo wszelkie, nawet najdelikatniejsze uwagi, wywołują spięcia, co nie jest miłe dla czytających. Faktem jest, że nasze forum jest specyficzne, znamy się, nie jesteśmy anonimowi i cieszę się, że zdecydowana większość z nas "pielęgnuje" nasze Gniazdo, a wierzę, że wzajemny szacunek, dbałość o poprawny język i wszelkie "udogodnienia", jakie wprowadza się, by ułatwić poszukiwania, pomalutku osiągną zadowalający cel. Strona WWW dla WTG z pewnością do celu zmierza. :D

A może by dodać- stare zdjęcia, pocztówki -miejsca do rozpoznania

_________________
Bożena


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 02 sie 2013, 21:14 
Offline
Site Admin

Dołączył(a): 15 lis 2006, 10:51
Posty: 2228
Lokalizacja: Poznań
Genowefa napisał(a):
niemal wszyscy po prostu szybciutko "kierują swe kroki" na forum i zadają w postach pytanie akurat ich nurtujące licząc, że najłatwiej uzyskają tutaj pomoc. Zakładają też nowe wątki- chociaż mogliby się wpisać ze swym tematem w już istniejące.


Właśnie zgrupowane w jednym miejscu najpopularniejsze pytania odsyłające bezpośrednio do właściwych wątków mogą być na to lekarstwem. Na wzrost liczby pytań - nic nie poradzimy, ale możemy przekierować odwiedzających od razu do właściwych wątków. Oczywiście, nie unikniemy zakładania nowych wątków dla już istniejących tematów, ale przynajmniej nikt nie będzie się mógł tłumaczyć, że nie mógł znaleźć właściwego wątku; dużego zielonego guzika na środku strony trudno nie zauważyć

Genowefa napisał(a):
A może by dodać- stare zdjęcia, pocztówki -miejsca do rozpoznania

Cenna uwaga. Tylko do jakiego wątku (-ów) to podczepić?

_________________
Pozdrawiam, Maciej - http://www.glowiak.com


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 03 sie 2013, 14:33 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 09 cze 2007, 15:05
Posty: 1302
Lokalizacja: Gniezno-Poznan-Toronto
Macku, rewelacyjny pomysl z przyciskiem "zadaj pytanie na forum".

_________________
Pozdrawiam Krzysztof Dobrzynski

Poszukuje wszelkich Dobrzynskich w okolicach Gniezna w XVII wieku


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 03 sie 2013, 22:02 
Offline
Site Admin

Dołączył(a): 15 lis 2006, 10:51
Posty: 2228
Lokalizacja: Poznań
Dzięki za pochwałę, ale pomysł kiełkował już od bardzo dawna - przynajmniej od Walnego, na którym pojawiły się głosy, że nasze forum zamienia się w instytucję pomocy w prostych pytaniach: gdzie miejscowość, co jest napisane po niemiecku, jak odczytać akt, itd. Można narzekać, ale - taka jest rzeczywistość internetowa: ludzie przychodzą z konkretnym pytaniem i zazwyczaj uzyskują odpowiedź. Część z nich znika z forum, ale na pewno część zostaje. Można też próbować się przystosować i skierować ludzi na właściwe wątki, tak żeby przynajmniej utrzymać jako taki porządek.
Mieliśmy jeszcze z Piotrkiem pomysł, żeby wydzielić osobną tabelkę na forum "Potrzebuję pomocy", tak jak ma to miejsce z forum "Poszukiwania". Musimy to przemyśleć, może zrobić jakąś rozwijaną listę tematów, albo coś, żeby nie zapchać strony głównej.
Jeśli macie pomysł na jeszcze jakieś usprawnienia, to wszystkie sugestie są mile widziane.

_________________
Pozdrawiam, Maciej - http://www.glowiak.com


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 03 sie 2013, 23:27 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 20 kwi 2009, 17:30
Posty: 2928
ADMINI !!!

Piękna sprawa z tym "Zadaj pytanie na forum".
Sami zapewne z tego skorzystamy w przyszłości.
Gratulujemy.

Pozdrawiamy
Danka i Bogdan

_________________
Pozdrawiam Danka
w.danka.w@wp.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 04 sie 2013, 10:54 
Offline

Dołączył(a): 27 maja 2008, 14:34
Posty: 2602
Maćku, napisałam w poprzednim poście "i nie mam wielkiej nadziei, że coś się zmieni " ...ale dokładnie prześledziłam nowy pomysł "Zadaj pytanie" i nadzieja się we mnie zrodziła. :!:

_________________
Bożena


Ostatnio edytowano 09 sie 2013, 20:08 przez Genowefa, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 04 sie 2013, 13:55 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 09 cze 2007, 15:05
Posty: 1302
Lokalizacja: Gniezno-Poznan-Toronto
W zwiazku z "zapytaj.." mam prosbe. Czy mozna zaprogramowac to tak by czytalo wszystkie pisownie wyrazu. Coraz wiecej jest i bedzie pytan ludzi z poza Polski. Klawiatura nie ma polskich liter (wiem mozna to obejsc). Dlatego gdy napisze szukaj Dobrzynski czy Dobrzyński to wtedy dostane te same wyniki. To sie bardzo przyda.

_________________
Pozdrawiam Krzysztof Dobrzynski

Poszukuje wszelkich Dobrzynskich w okolicach Gniezna w XVII wieku


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 05 sie 2013, 22:43 
Offline
Site Admin

Dołączył(a): 15 lis 2006, 10:51
Posty: 2228
Lokalizacja: Poznań
Hej,
w prosty sposób nie da się tego zrobić. Korzystamy albo z wyszukiwarki zintegrowanej z forum ze wszystkim ograniczeniami, albo z google.pl - na stronie głównej po lewej stronie w polu "Szukaj - Przeszukaj zasoby strony WTG" jest właśnie wyszukiwarka google'owa. Może tam będzie łatwiej, bo google powinno sobie poradzić z wyszukiwaniem przybliżonym. Specjalny skrypt dodaje ograniczenie wyszukiwania tylko na naszej stronie ("+site:wtg-gniazdo.org"). Może to rozwiąże problem.

_________________
Pozdrawiam, Maciej - http://www.glowiak.com


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 05 sie 2013, 22:52 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 09 cze 2007, 15:05
Posty: 1302
Lokalizacja: Gniezno-Poznan-Toronto
Tak Macku masz racje. To dziala swietnie. Ale teraz wiem bo Ty mnie to napisales. Inni moga tego nie wiedziec albo nie zrozumiec ze wzgledu na bariere jezyka. Projekt Poznan ma swietna przeszukiwarke, ktora wlasnie dziala w ten sam sposob.

_________________
Pozdrawiam Krzysztof Dobrzynski

Poszukuje wszelkich Dobrzynskich w okolicach Gniezna w XVII wieku


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 05 sie 2013, 22:54 
Offline
Site Admin

Dołączył(a): 15 lis 2006, 10:51
Posty: 2228
Lokalizacja: Poznań
Zastanawiałem się, czy pod zielonym guzikiem umieścić wyszukiwarkę google czy forumową. Wybór padł na forumową, ale można to zmienić.

_________________
Pozdrawiam, Maciej - http://www.glowiak.com


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 05 sie 2013, 23:08 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 09 cze 2007, 15:05
Posty: 1302
Lokalizacja: Gniezno-Poznan-Toronto
Forumowa jest ok bo bardziej naturalna dla znakomitej wiekszosci.

_________________
Pozdrawiam Krzysztof Dobrzynski

Poszukuje wszelkich Dobrzynskich w okolicach Gniezna w XVII wieku


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 06 sie 2013, 12:38 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 09 cze 2007, 15:05
Posty: 1302
Lokalizacja: Gniezno-Poznan-Toronto
Macku cos sie zmienilo w kodowaniu. Teraz wszystkie posty z gornej czesci glownej strony otwieraja sie w nowym okienku. Posty z dolnej czesci otwieraja sie w okienku WTG (po staremu). Czy tak ma byc?

_________________
Pozdrawiam Krzysztof Dobrzynski

Poszukuje wszelkich Dobrzynskich w okolicach Gniezna w XVII wieku


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 06 sie 2013, 12:45 
Offline

Dołączył(a): 27 maja 2008, 14:34
Posty: 2602
U mnie tak samo. To okienko trzeba specjalnie zamykać X. To trochę denerwujące-zmniejszony obraz itp. Czy to celowa zmiana?

_________________
Bożena


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 06 sie 2013, 13:00 
Offline
Site Admin

Dołączył(a): 15 lis 2006, 10:51
Posty: 2228
Lokalizacja: Poznań
Celowa zmiana, taki eksperyment.
Okno można zamknąć klikając na czarne tło.

_________________
Pozdrawiam, Maciej - http://www.glowiak.com


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 06 sie 2013, 14:10 
Offline
Site Admin

Dołączył(a): 15 lis 2006, 10:51
Posty: 2228
Lokalizacja: Poznań
Można także powrócić do klasycznego widoku poprzez otwarcie wątku (i na dole "Przełącz na widok klasyczny").

_________________
Pozdrawiam, Maciej - http://www.glowiak.com


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 06 sie 2013, 21:41 
Offline

Dołączył(a): 27 maja 2008, 14:34
Posty: 2602
Mnie się podoba tylko widok klasyczny-dobrze, że zrobiłeś opcję wyboru.

_________________
Bożena


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 06 sie 2013, 22:05 
Offline
Site Admin

Dołączył(a): 15 lis 2006, 10:51
Posty: 2228
Lokalizacja: Poznań
Proszę bardzo. Prezent dla Ciebie! :)

_________________
Pozdrawiam, Maciej - http://www.glowiak.com


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 06 sie 2013, 22:31 
Offline

Dołączył(a): 27 maja 2008, 14:34
Posty: 2602
:D

_________________
Bożena


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 07 sie 2013, 00:56 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 09 cze 2007, 15:05
Posty: 1302
Lokalizacja: Gniezno-Poznan-Toronto
A ja ciagle marudze. Teraz trace jakies 1/5 ekranu na podglad postu. Osobiscie wole stara metode. :roll:

_________________
Pozdrawiam Krzysztof Dobrzynski

Poszukuje wszelkich Dobrzynskich w okolicach Gniezna w XVII wieku


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 07 sie 2013, 13:01 
Offline

Dołączył(a): 27 maja 2008, 14:34
Posty: 2602
Krzysiu, wcale nie marudzisz, wg mnie. To rzeczywiście strata ekranu na podglądzie i ja nie rozumiem celu tego usprawnienia, ale pogodziłam się z tym, bo Maciek dał opcje wyboru i mogę wcale na to usprawnienie nie patrzeć. Przestałam marudzić, bo jeżeli reszcie forumowiczów to nie przeszkadza (nikt inny prócz nas dwojga nie zabiera głosu w tym temacie), a ja jestem wyjątkiem to trzeba się dostosować. :(

_________________
Bożena


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 07 sie 2013, 14:26 
Offline
Site Admin

Dołączył(a): 15 lis 2006, 10:51
Posty: 2228
Lokalizacja: Poznań
Hej, kwestia gustu. Są dwa powody, dla których usprawnienie może się przydać: można przeskakiwać strzałkami pomiędzy najnowszymi wątkami już w czasie podglądu. Drugi - który się z tym łączy - to, że nie musimy co chwilę wracać do strony głównej, żeby zobaczyć kolejny wątek.
Niestety nie jestem w stanie zrobić póki co tak, aby ramka obejmowała cały ekran.

_________________
Pozdrawiam, Maciej - http://www.glowiak.com


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 08 sie 2013, 09:00 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 08 lis 2007, 17:27
Posty: 842
Lokalizacja: Kalisz / Poznań
mac napisał(a):
Drugi - który się z tym łączy - to, że nie musimy co chwilę wracać do strony głównej, żeby zobaczyć kolejny wątek.

I to usprawnienie chyba mi się najbardziej podoba. ;)
Ciągłe powracanie do strony głównej było (przynajmniej dla mnie) trochę męczące.
Dzięki! ;)

_________________
Pozdrawiam
Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 sie 2013, 13:57 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 09 cze 2007, 15:05
Posty: 1302
Lokalizacja: Gniezno-Poznan-Toronto
Wczoraj gdy wszedlem na FB na moim tablecie zaraz wyswietlila mnie sie wersja mobilna. Polega ona na tym ze wyswietlaja sie tylko same posty. Reszte jak kto jest na linii, grupy w ktorych jestem sa do ogladania po otworzeniu nowego okienka. Bardzo dobry pomysl gdyz nie trzeba teraz powiekszac obrazu by cokolwiek zobaczyc. Nie moge sobie wyobrazic jak to wygladalo na smartphone. Maciupenkie litereczki.
Tak wlasnie jest gdy otwiera sie WTG. Czy jest mobilna wersja przewidywana w przyszlosci? Po wejsciu moga byc tylko wyswietlane wiadomosci ze zsrodka glownej strony. Prawy i lewy bok moga byc wywietlane po otwarciu nowego okienka. Coraz wiecej jest ludzi w podrozach i chca caly czas sledzic co sie dzieje na WTG. Byloby to wszystko o wiele latwiejsze i szybsze.
Co o tym myslicie?

_________________
Pozdrawiam Krzysztof Dobrzynski

Poszukuje wszelkich Dobrzynskich w okolicach Gniezna w XVII wieku


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 sie 2013, 20:23 
Offline
Site Admin

Dołączył(a): 15 lis 2006, 10:51
Posty: 2228
Lokalizacja: Poznań
Wiem, mi też doskwiera brak mobilnej wersji. Mogę tylko powiedzieć, że myślę o tym czasami, tylko nigdy nie miałem czasu na zrobienie tego. Do oprogramowania forum wystarczy zintegrować gotowy moduł, tyle że wymaga to trochę pracy i testów, bo sama integracja nie jest na zasadzie instalacji, tylko trzeba pozmieniać trochę w kodzie. Strona główna to osobna sprawa.
Obiecuję, że się tym zajmę, skoro jest więcej chętnych...

_________________
Pozdrawiam, Maciej - http://www.glowiak.com


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 sie 2013, 21:36 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 09 cze 2007, 15:05
Posty: 1302
Lokalizacja: Gniezno-Poznan-Toronto
Swoja droga to jestem ciekaw czy jakies Towarzystwo w Polsce ma wersje mobilna? Wtedy WTG byloby pierwsze. Znowu.

_________________
Pozdrawiam Krzysztof Dobrzynski

Poszukuje wszelkich Dobrzynskich w okolicach Gniezna w XVII wieku


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 26 sie 2013, 06:31 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 lis 2006, 16:07
Posty: 3231
Krzysztof Dobrzynski napisał(a):
Swoja droga to jestem ciekaw czy jakies Towarzystwo w Polsce ma wersje mobilna? Wtedy WTG byloby pierwsze. Znowu.


Maciej, on Cię po prostu podpuszcza... :)

_________________
Łukasz Bielecki

...et Marcus genuit Lucam. Lucas autem genuit Ignatium.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 26 sie 2013, 23:44 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 09 cze 2007, 15:05
Posty: 1302
Lokalizacja: Gniezno-Poznan-Toronto
Łukasz Bielecki napisał(a):
Maciej, on Cię po prostu podpuszcza... :)

Alez panie docencie jak mozna tak napisac? :oops: :wink: Ale najwazniejsze jest sedno sprawy. Macku rowniez zauwazylem ze stara wersja pracuje o wiele lepiej w wersji mobilnej tym bardziej ze jest przycisk powrotu do poprzedniej strony..

_________________
Pozdrawiam Krzysztof Dobrzynski

Poszukuje wszelkich Dobrzynskich w okolicach Gniezna w XVII wieku


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 28 sie 2013, 01:07 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 09 cze 2007, 15:05
Posty: 1302
Lokalizacja: Gniezno-Poznan-Toronto
mac napisał(a):
Hej, kwestia gustu. Są dwa powody, dla których usprawnienie może się przydać: można przeskakiwać strzałkami pomiędzy najnowszymi wątkami już w czasie podglądu. Drugi - który się z tym łączy - to, że nie musimy co chwilę wracać do strony głównej, żeby zobaczyć kolejny wątek.
Niestety nie jestem w stanie zrobić póki co tak, aby ramka obejmowała cały ekran.

Macku ostatnio zaczyna mnie wkurzac ta nowa wersja. Dlatego bardzo prosze by w moim profilu zrobic przycisk by ZAWSZE wlaczala sie stara wersja. Albo jezeli jest to mozliwe to system zapamietuje moj wybor. Sa ku temu powody:
1. okienko nie jest dobrze wykorzystane
2. po powrocie do glownej strony jakos automatycznie ekran wskakuje na dol strony glownej do dzialu poszukiwania
3. moje guziczki w myszce pozwalaja mnie na szybki powrot do poprzdniej strony (bez skakania i duszenia na czarny pasek) w tym wypadku glownej gdyz niektore oddzialy postow moga mnie nie interesowac
Jestem za nowoscia ale tez wiem co mnie sie podoba i co lubie dlatego chce bym mogl sie logowac zawsze do starej wersji.

_________________
Pozdrawiam Krzysztof Dobrzynski

Poszukuje wszelkich Dobrzynskich w okolicach Gniezna w XVII wieku


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 28 sie 2013, 11:10 
Offline
Site Admin

Dołączył(a): 15 lis 2006, 10:51
Posty: 2228
Lokalizacja: Poznań
Hej,

Twój wybór powinien być zapamiętywany...
Muszę sprawdzić, dlaczego to nie działa. U mnie, z tego co pamiętam wszystko było ok. Po wybraniu odpowiedniej opcji, była zapamiętywana za pomocą ciasteczek.

_________________
Pozdrawiam, Maciej - http://www.glowiak.com


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 28 sie 2013, 11:56 
Offline

Dołączył(a): 09 wrz 2007, 11:11
Posty: 205
Lokalizacja: Poznań
Ciasteczka są beee... ;)
Jarek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 28 sie 2013, 12:11 
Offline
Site Admin

Dołączył(a): 15 lis 2006, 10:51
Posty: 2228
Lokalizacja: Poznań
Nieprawda! Ciasteczka służą przede wszystkim do takich celów jak np. zapamiętanie wyboru uzytkownika dotyczącego np. wyglądu serwisu. A to, że różne firmy za ich pomocą śledzą użytkowników, to zupełnie inna bajka. Nie trzeba wylewać dziecka z kąpielą blokując wszystkie ciasteczka, tylko np. użyć programów/wtyczek blokujących tylko te szkodliwe (np. Ghostery).

_________________
Pozdrawiam, Maciej - http://www.glowiak.com


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 28 sie 2013, 13:39 
Offline

Dołączył(a): 09 wrz 2007, 11:11
Posty: 205
Lokalizacja: Poznań
To już jest dyskusja na inny temat. Mamy taki na forum?
Pozdrawiam
Jarek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 28 sie 2013, 21:12 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 09 cze 2007, 15:05
Posty: 1302
Lokalizacja: Gniezno-Poznan-Toronto
O Boze Ruski cyrk. Byl post Bozenki i juz nie ma.
Ja che napisac ze mowie tylko o sobie. Niech bedzie tutaj wiele wersji; nowoczesna, klasyczna, awangardzka itd. Ja tylko prosze bym mial na stale zakodowany moj wybor. Bez ciasteczek. Ja czesto czyszcze komputer z tych roznych zapisow i wtedy od nowa trzeba przejsc do klasycznej wersji. Ja chce na zawsze miec moj wybor gdy wlacze komputer i zalogowany wejde na strone WTG. Ot wszystko. Nie chce licytacji ktora wersja jest lepsza, nie chce wyliczanki kto jest za jaka wersja. Ja chce na stale miec stara - to wszystko.

_________________
Pozdrawiam Krzysztof Dobrzynski

Poszukuje wszelkich Dobrzynskich w okolicach Gniezna w XVII wieku


Ostatnio edytowano 29 sie 2013, 00:33 przez Krzysztof Dobrzynski, łącznie edytowano 3 razy

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 28 sie 2013, 21:25 
Offline

Dołączył(a): 27 maja 2008, 14:34
Posty: 2602
Krzysiu, przepraszam,ale wycofałam post. Kiedy przeczytałam go po 20minutach stwierdziłam, że nie będę się wypowiadać , bo jestem jednak tyko użytkownikiem i powinnam się dostosować.Czytałeś więc wiesz co myślę. :oops:

_________________
Bożena


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 29 sie 2013, 08:38 
Offline
Site Admin

Dołączył(a): 15 lis 2006, 10:51
Posty: 2228
Lokalizacja: Poznań
Słuchajcie, jest - jak jest, wybór (na Waszą zresztą prośbę) działa, wykorzystuje ciasteczka i póki co tak będzie. Może kiedyś zmienię, jak będę miał czas; póki co tego nie przewiduję i ląduje w "TODO".
Komputer można czyścić zachowując ciasteczka WTG. Strona uprzedza o wykorzystaniu ciasteczek. Nie mam zamiaru dyskutować o tym co jest lepsze, a co nie.

_________________
Pozdrawiam, Maciej - http://www.glowiak.com


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 29 sie 2013, 17:27 
Offline

Dołączył(a): 09 wrz 2007, 11:11
Posty: 205
Lokalizacja: Poznań
Krzysiek, też nie lubię ciasteczek, ale bez nich nie da się żyć. Na niektóre strony nie zalogujesz się jeśli nie pozwolisz zapisywać/odczytywać ciasteczek. Więc skoro ich nie lubię, to kasuję wszystkie jak leci po wyłączeniu przeglądarki. Może jednak trzeba zastosować się do rady Maćka i zainstalować jakąś inteligentną wtyczkę, która będzie je kasować selektywnie. Muszę o tym pomyśleć...
Pozdrawiam
Jarek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 29 sie 2013, 18:36 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 09 cze 2007, 15:05
Posty: 1302
Lokalizacja: Gniezno-Poznan-Toronto
Jarku "slodycze" mnie sa tez przydatne. Przynajmniej nie musze sie codziennie logowac. I wlasnie tego nie rozumiem skoro wlaczam computer i wchodze na strone WTG to jestem automatycznie zalogowany. A wiec ciacha dzialaja. Nie dzialaja gdy zaznacze stara wersje i zamkne computer. Wtedy od nowa musze zmieniac ustawienie. Mam Chrome i tego nie mam zamiaru zmieniac. Ciacha mam zaznaczone do zostawiania w CCcleaner i po czyszczeniu komputera nie mam problemu wchodzic na strone WTG bez logowania. Tylko ta pip-pip-pip nowa wersja jest jakas uparta i nie chce ustapic.
A wiec moja frustracja polega na tym, ze nie dosyc iz nowoczesna wersja mnie nie podchodzi to nie chce po prostu zniknac z moich oczu.

_________________
Pozdrawiam Krzysztof Dobrzynski

Poszukuje wszelkich Dobrzynskich w okolicach Gniezna w XVII wieku


Ostatnio edytowano 30 sie 2013, 00:27 przez Krzysztof Dobrzynski, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 29 sie 2013, 22:24 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 sty 2007, 05:50
Posty: 487
Lokalizacja: Poznań
NIE ZNOSZĘ NOWEJ WERSJI!!!!

_________________
Katarzyna Krüger
Szukam Krüger, Krystman, Rusznica, Tuszyński.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 29 sie 2013, 23:02 
Offline

Dołączył(a): 09 wrz 2007, 11:11
Posty: 205
Lokalizacja: Poznań
Krzysztof Dobrzynski napisał(a):
Nie dzialaja gdy zaznacze stara wersje i zamkne computer. Wtedy od nowa musze zmieniac ustawienie.

Teraz rozumiem Twoją frustrację. Pewnie nie pozostaje nic innego, tylko poczekać, aż Maciek poprawi.
Pozdrawiam
Jarek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 29 sie 2013, 23:33 
Offline
Site Admin

Dołączył(a): 15 lis 2006, 10:51
Posty: 2228
Lokalizacja: Poznań
Testowałem i działało bez zarzutu, ale może wkradł się jakiś bug. Sprawdzę jeszcze jutro od początku i zobaczę, co się da zrobić.

_________________
Pozdrawiam, Maciej - http://www.glowiak.com


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 30 sie 2013, 00:15 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 09 cze 2007, 15:05
Posty: 1302
Lokalizacja: Gniezno-Poznan-Toronto
Chcie sie podzielic wiadomoscia jak zalatwilem sprawe. Chrome ma fajna rzecz ze moze zapamietac adres strony przy otwarciu. Ja mam tak ustawione ze gdy wlaczam Chrome to 7 roznych stron mnie sie otwiera. Stron, ktore chce przegladnac zaraz po wlaczeniu komputera. Wszedlem na WTG. Zaznaczylem stara wersje, ktora ma inny adres: http://wtg-gniazdo.org/news.php?no_photoframe=1. Zaznaczylem w ustawieniu by przegladarka zapamietala ten wlasnie adres. Teraz ten adres sie wyswietla po odpaleniu komputera. Na tablecie wlozylem ten sam adres do bookmark. No i teraz mam w nosie ciasteczka. Mam co chcialem. Wszystkim innym radze zobaczyc ustawienie Waszych przegladarek. Moze tez jest taka mozliwosc gdy ktos chce miez stale "klasyczna" wersje.

_________________
Pozdrawiam Krzysztof Dobrzynski

Poszukuje wszelkich Dobrzynskich w okolicach Gniezna w XVII wieku


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 30 sie 2013, 07:12 
Offline
Site Admin

Dołączył(a): 15 lis 2006, 10:51
Posty: 2228
Lokalizacja: Poznań
No tak, najlepsze są najprostsze rozwiązania. I te najtrudniej przychodzą do głowy :)

_________________
Pozdrawiam, Maciej - http://www.glowiak.com


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 30 sie 2013, 07:57 
Offline

Dołączył(a): 20 cze 2008, 13:00
Posty: 46
Lokalizacja: Olsztyn
mac napisał(a):
Nieprawda! Ciasteczka służą przede wszystkim do takich celów jak np. zapamiętanie wyboru uzytkownika dotyczącego np. wyglądu serwisu. A to, że różne firmy za ich pomocą śledzą użytkowników, to zupełnie inna bajka. Nie trzeba wylewać dziecka z kąpielą blokując wszystkie ciasteczka, tylko np. użyć programów/wtyczek blokujących tylko te szkodliwe (np. Ghostery).


mac napisał(a):
Komputer można czyścić zachowując ciasteczka WTG. Strona uprzedza o wykorzystaniu ciasteczek. Nie mam zamiaru dyskutować o tym co jest lepsze, a co nie.


Z całym szacunkiem, ale:

1) Nowy sposób wyświetlania forum jest okropny (z wyglądu) i nieefektywny w obsłudze (ale to pewnie mój problem);
2) Nie blokuję wszystkich ciasteczek, ale przy zamykaniu przeglądarki ta sama czyszci hurtowo wszystkie (ten sposób korzystania z sieci to pewnie też mój problem);
3) Owszem można czyścić ciastka zachowując te z WTG, ale trzeba osobnego programu lub/i dodatkowej pracy w postaci ręcznych ustawień, selekcji co czyścić a co nie;
4) Różne firmy śledza, ale czy nowe wyświetlanie w WTG jest całkowicie samodzielnym kodem pana Macieja czy wykorzystaniem lub modyfikacją istniejących, obcych skryptów?
5) Słowa typu "strona uprzedza", "nie mam zamiaru dyskutować" nie brzmią specjalnie miło;
6) Żeby nie było samo narzekanie to dodam, że rozumiem chęć innowacji, rozwoju i doceniam wykonaną pracę Admina, bowiem pewnie przyświecały mu szlachetne pobudki, a nie chęć zrobienia użytkownikom na złość :)

Pozdrawiam,
Łukasz K.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 183 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 24 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL