Nie analizowałem w sumie dotychczas tych numerów, ale przeanalizujmy na podstawie mojej rodziny Blasel (Łukaszu, to Ci z Opola, których mi kiedyś odczytywałeś w Instytucie). Porównując dwie mapy - tę z numerkami działek i tę z nazwiskami oraz kilka innych dokumentów mamy:
mapa_xxxx_PlanyGruntoweUrzKatastralnych_JarocinDzC14 - numer działki przy ul. Bednarskiej z domem - to na tej mapie 137, a numer pobliskiej łąki "Blazlówki" - (78) 180. W geoportalu to obecnie działka nr 359.
mapa_1872_StarPowJar_LJar48_MapaMiasta - brak tu numerów działek z domami (choć same domy są zaznaczone), łąka "Blazlówka" ma numer 78, a więc ten sam, który na pierwszej mapie jest podany w nawiasie. W geoportalu to obecnie działka nr 349.
"Blazlówka" albo "Blazówka" to nazwa lokalna funkcjonująca jeszcze jakiś czas temu w Nowym Mieście - na określenie łąki Blasela. Tutaj mapka, którą kiedyś znalazłem:
https://box.pionier.net.pl/f/6aa6c9ef90b041b081cd/?dl=1Księga wieczysta została założona w 1971 r. (mam numer księgi, ale wiadomo - tam są dane osobowe obecnych właścicieli, więc nie chcę podawać na forum). Księga obejmuje razem obie działki, to znaczy te o obecnych numerach: 349 i 359. Dla obu działek podano tam ten sam numer księgi dawnej: 113. Co więcej, numer ten zgadza się z numerem domu podanym w liście dusz z lat 50-tych XIX wieku (dostałem kiedyś te ksera od E. Czarnego, a w AP wiele lat później nie znalazłem tego zapisu). Musiało to być w latach 50-tych, bo jest tam jeszcze wpisana żona właściciela, która zmarła w 1858 r.
Czy zatem - patrząc po numerze księgi dawnej, to będą te akta w archiwum?
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/jed ... a/12076103 (i jeszcze dwie jednostki o tym numerze z lat późniejszych). W sumie jeśli ktoś byłby w Kaliszu, to byłbym wdzięczny za sprawdzenie. Mogę zamówić skany w samym archiwum mailem, ale musiałbym wiedzieć że to te akta zamiast strzelać na ślepo.
Co może być też istotne dla Nowego Miasta, to w sumie mogło ono w jakiś sposób funkcjonować w podziale na Laskówkę i Nowe Miasto - choć te miasta zostały połączone w 1677 r. (wikipedia), to w praktyce często funkcjonowały w dokumentach oddzielnie. W księgach gruntowych już pewnie takiego podziału nie ma, ale w listach dusz - o ile dobrze pamiętam - jeszcze w jakiejś formie występował.