Tutaj prosimy umieszczać wszelkie prośby o lokalizację miejscowości, parafii, USC, prośby o odszukanie dokumentów w archiwach, znaczenie nazwisk itp.
14 lut 2017, 19:40
Pomocy!
Witam serdecznie jestem tu nowa,ale wasze psoty juz dawno czytam.W zeszlym roku w koncu po dlugich poszukiwaniach,odnalazlam miejsce zabicia mego dziadka.Babcia mowila ze dziadka zabili niemcy w lesie,jednak nie dawalo mi spokoju to ze w akcie urodzenia mojego taty pisze ze dziadek w 1942 roku,byl w Auschwitz.Dlatego szukalam.Okazalo sie ze faktycznie dziadek,byl w Auschwitz,ale go odeslali do Flossenbürg.Posiadam karte z Auschwitz z ktora niemcy dziadka wyslali,oraz liste przyjecia do Flossenbürga,w dniu 15.03 1943 i skad przyjechal.
Pozatym w Auschwitz nie ma nic na temat mojego dziadka,mam to potwierdzone przez ITS Bad Arolsen.Gdzie moge jeszcze szukac???????????Poradzcie mi,kto bedzie cos wiecej wiedzial o pobycie dziadka w Aschwitz?
Dziadek nazywal sie Jozef Kubica ur.3.11.1906 r.w Zdzary,przed aresztowaniem,mieszkal w Czastarach,woj.Kalisz.
Pisalam do Proboszcza w Zdzarach zeby mi udostepnil jakies informacje(2 razy)ale nawet nie raczyl odpisac.
To samo ze szkola,wyczytalam ze szkola w Czastarach podczas wojny funkcjonowala,a wiec akta z przed wojny zachowaly sie,do dzis a mija juz 5 m-cy dyrektor szkoly mi nie odpisal.Pomozcie prosze-doradzcie gdzie mam szukac.
Bede ogromnie wdzieczna Ela
14 lut 2017, 20:06
Ja informacje o moich krewnych, którzy zginęli w niemieckich obozach oraz więzieniach (m.in. Moabitt) otrzymałem od Czerwonego Krzyża. Zaglądnij tu
http://www.pck.pl/pages,13.html. Trwało to trochę (trzy miesiące) ale otrzymałem kopie dokumentów zarówno z obozów jak i z sądów.
14 lut 2017, 22:35
Polecam straty.pl jako punkt wyjścia:
DANE OSOBOWE
nazwisko KUBICA
imię JÓZEF
data urodzenia 1906-11-03
data śmierci 1943-09-02
miejsce zamieszkania przed wojną (państwo) Polska
INFORMACJE O PRZEŚLADOWANIACH
Źródło: KZ-Gedenkstätte Flossenbürg
uwięziony zginął
rodzaj uwięzienia obóz koncentracyjny
miejsce osadzenia Flossenbürg
data osadzenia 1943-03-14
numer 4101
uwięziony
data śmierci 1943-09-02
miejsce śmierci Flossenbürg (Stammlager)
15 lut 2017, 06:16
Witaj Piotrku!
Dziekuje za te informacje ale wynika z nich ze nie przeczytales mojej wiadomosci uwaznie.Te informacje ktore przedstawiasz,juz mam a nawet bylam we Flossenbürgu osobiscie. mi chodzi o wiecej informacji o dziadku z przed aresztowania,np.akt urodzenia,szkola itd.Pozatym szukam informacji o pobycie dziadka w Auschwitz,
pozdrawiam Ela
15 lut 2017, 07:11
W sprawie aktu urodzenia dziadka proponuję kontakt z AP w Kaliszu. Jeśli tam nie będzie, to skierują do odpowiedniego archiwum.
http://www.archiwum.kalisz.pl/kontakt
15 lut 2017, 09:47
Ela napisał(a):Pozatym szukam informacji o pobycie dziadka w Auschwitz,
te informacje otrzymasz z Czerwonego Krzyża
15 lut 2017, 20:26
Witam
Dziekuje wam za podpowiedz,a moze wiecie jak szukac w parafi,do tej pory moj kontakt z proboszczem polegl.nawet nie odpisal.
pozdrawiam Ela
15 lut 2017, 20:58
liesal napisał(a):Witam
Dziekuje wam za podpowiedz,a moze wiecie jak szukac w parafi,do tej pory moj kontakt z proboszczem polegl.nawet nie odpisal.
pozdrawiam Ela
Z wykazu
http://tpa_kalisz.republika.pl/indexee6d.html wynika że Żdżary (k. Czastar) to parafia Wójcin - w każdym razie pod podaną przez Ciebie datą nie ma aktu urodzenia Józefa Kubicy w par. Czastary (to ostatni z dostępnych online roczników tej parafii.
Niestety nie jest dostępny online rocznik 1906 z Wójcina - leży w AP w Kaliszu więc pewnie tam trzeba napisać z prośbą o skan. Trochę to trwa ale jest do załatwienia - znasz dokładną datę urodzenia więc będzie łatwiej.
Oczywiście można się tam wybrać osobiście.
15 lut 2017, 21:26
Staszku dzieki za podpowiedz,napewno tam napisze ,osobiste wstawiennictwo niemozliwe,w nocy wpadlam na pomysl zeby jeszcze sprobowac w IPN Wroclaw wiec napisalam i dzis wyslalam prozbe.
pozdrawiam
15 lut 2017, 21:39
Ale cos mi tu sie nie zgadza z ta parafia bo ja caly czas do tej parafi pisalam
http://www.ogloszeniaparafialne.pl/para ... eja-zdzary
15 lut 2017, 22:03
Możliwe że parafia w Żdżarach usamodzielniła się później niż w 1906 r. - nic na ten temat nie znajduję na podlinkowanej stronie, w każdym razie w zasobach przeszukiwanych przez SZWA nie ma żadnych akt metrykalnych z Żdżar jako samodzielnej parafii zaś pierwsze akta z jej terenu obejmują 1913 r.
Późniejszy dopisek:
W opracowaniu historycznym dotyczącym diecezji włocławskiej znalazłem potwierdzenie że parafię w Żdżarach utworzono w 1913 r.
15 lut 2017, 22:54
Staszku jestes wielki,dziekuje,dziekuje