Tutaj prosimy umieszczać wszelkie prośby o lokalizację miejscowości, parafii, USC, prośby o odszukanie dokumentów w archiwach, znaczenie nazwisk itp.
Odpowiedz

e-maile z forum

01 paź 2017, 14:47

Otrzymuję e-maile nadane z forum ale mimo treści: "Załącz cały e-mail (szczególnie nagłówki). Zauważ, że adres e-mail nadawcy tej wiadomości został ustawiony na ten należący do XXXX" adres zwrotny to admin@wtg-gniazdo.org a nie e-mail nadawcy. Czasem udaje mi się zlokalizować nadawcę po podpisie ale często podpis nie ma odnośnika w Użytkowniku forum. Czy trzeba gdzieś coś ustawić aby pojawił się prawdziwy adres e-mail nadawcy ?

Re: e-maile z forum

01 paź 2017, 17:51

Pawle to ja pisalam przez WTG do Ciebie maila, moj email adres: annahanulka@gmail.com
Email adres jest widoczny przynajmniej u mnie na Gmailu jak klikne na "show details" najpierw przykladajac myszke do "to me".
Nie wiem gdzie masz skrzynke mailowa i nie wiem jak u Ciebie to dziala ale napewno takze w podobny sposob :?: :?
Ostatnio edytowano 01 paź 2017, 17:57 przez Hania, łącznie edytowano 1 raz

01 paź 2017, 17:56

Jeśli zrobisz "odpowiedz", to e-mail się pokaże.

01 paź 2017, 20:04

Bardzo dziękuję Henryku :) Haniu już do Ciebie piszę.

01 paź 2017, 20:23

Jest tak jak pisze Henryk.

Wysyłając e-mail istnieje możliwość wysłania go w taki sposób aby nadawcą był x@x.pl jednak odpowiedzi na ten list będą kierowane na adres inny niż nadawcy - na przykład y@y.pl

Z tej możliwości korzysta mechanizm forum wysyłający listy.

Technicznie odpowiada za to pole Reply-To: w nagłówku listu, najczęściej niewidoczne jawnie w programach obsługujących pocztę i wymagające zagłębienia się w szczegóły nagłówka (co uczyniła Hania).

Nie każdy program poczty daje możliwość takiego skonfigurowania poczty aby adres nadawcy i dla odpowiedzi były różne.
Jeżeli ktoś używa np. Thunderbird to w konfiguracji konta ma możliwość wpisania:
- Adres e-mail:
- Zwrotny adres e-mail:
Najczęściej druga pozycja pozostaje niewypełniona i wtedy 'Adres e-mail' jest też 'Zwrotnym adres e-mail'.

02 paź 2017, 04:38

Dziękuję
Odpowiedz