Tutaj prosimy umieszczać wszelkie prośby o lokalizację miejscowości, parafii, USC, prośby o odszukanie dokumentów w archiwach, znaczenie nazwisk itp.
16 gru 2019, 11:46
Witam,
indeksuje Parafię Ostroróg wiek XVIII. Bardzo często zapisany zawód ojca to poslednik i tak w indeksie wpisuję.
Z moich notatek wynika , że " półszlednik ,poslednik w Wielkiej Polszcze to posiadający pól szladu roli".
Mam pytanie czy w indeksie zapisany zawód - poslednik- będzie wystarczającym info dla zainteresowanych.
pozdrawiam
Danuta
16 gru 2019, 14:27
Witam,
Ja wpisuję półkmieć, to to jest to samo co poslednik/półślednik. Inne nazwy to : połownik, półłannik, półrolnik.
Jeśli indeksujesz w tabelkach do Basi, to radzę Tobie nie wpisywać zawodu w tej specjalnej rubryce, bo Piotr tego nie dodaje, ale wpisywać nazwisko ojca - zawód, np. Nowak - kowal, wtedy całość znajdzie się w Basi. Wiem, bo kiedyś naszukałem się szlacheckich tytułów dworskich i ziemiańskich i nie zostało to dodane, więc tylko straciłem czas.
Dodam tylko, że XVII-wieczne wpisy późniejszej parafii katolickiej Ostroróg znajdują się w księgach parafii Szamotuły, ponieważ do grudnia 1624 r. kościół w Ostrorogu należał do Braci Czeskich.
17 gru 2019, 10:45
Dzięki, powpisuję -półrolnik . Poslednik do zawód przecież rolniczy.
Indeksuję z Ksiąg łacinskich od roku 1753 dla geneteka.genealodzy.pl.
pozdrawiam
Danuta