Tutaj prosimy umieszczać wszelkie prośby o lokalizację miejscowości, parafii, USC, prośby o odszukanie dokumentów w archiwach, znaczenie nazwisk itp.
13 mar 2020, 10:53
Witam.
Poszukuję akty ślubu Mateusza Wawrzyniaka z Zuzanną (nazwisko rodowe nie znane).
Ich dzieci rodzą się (Barbara w 1803, Regina a 1805) we wsi Lipe, parafia Lipe, gmina Blizanów, powiat Kalisz. Przypuszczam,że ich ślub odbył się również w parafii Lipe, lub okolicy, przed 1800 rokiem (brak aktu w Poznan Project). Za wszelką pomoc w odszukaniu danych o Mateuszu i Zuzannie Wawrzyniaków, z góry dziękuję.
Pozdrawiam
Piotr z Poznania
14 mar 2020, 16:24
Witaj Piotrze,
W Parafii katolickiej Stawiszyn w 1802 roku (wpis 6) ślubuje:
Tomasz Wawrzyniak alias Paluszak (23 lat)
Zuzanna Grzybowska (17 lat)
Ze Stawiszyna nie jest daleko do Lipe. Być może to będzie jakiś trop.
Pozdrawiam,
Mateusz
14 mar 2020, 17:50
Na familysearch są (ale z kluczykiem) akta Lipego od 1790, a Stawiszyna są jeszcze starsze(też z kluczykiem)
Pozdrawiam
Janusz
14 mar 2020, 21:07
Mateusz i Janusz bardzo dziękuję za podpowiedzi, będę wszystko sprawdzał
Piotr z Poznania
16 mar 2020, 10:32
strachoo napisał(a):Witaj Piotrze,
W Parafii katolickiej Stawiszyn w 1802 roku (wpis 6) ślubuje:
Tomasz Wawrzyniak alias Paluszak (23 lat)
Zuzanna Grzybowska (17 lat)
Ze Stawiszyna nie jest daleko do Lipe. Być może to będzie jakiś trop.
Pozdrawiam,
Mateusz
Wszystko wskazuje, że to może być ta para. Sprawdziłem skany na FS i jest wpisany Tomasz. Sprawdziłem również,czy ąą z pary Tomasz i Zuzanna dzieci, ale nie znalazłem. Wnioskuję że Tomasz, to może być Mateusz. Ale skąd ta zmiana imienia?
Pozdrawiam
Piotr z Poznania
16 mar 2020, 13:38
Piotrze, jednej z moich prababek w akcie ślubu zamiast Marianna, wpisano imię jej matki Katarzyna. Ślub był w tym samym okresie (1806r.).
16 mar 2020, 18:53
Heniu, dzięki. Ty zawsze mnie duchowo wspierasz.
Piotr z Poznania
06 maja 2021, 18:56
Serdecznie witam !!!
Interesuje mnie status społeczny wyżej wymienionego Tomasza Wawrzyniak alias Paluszak.
Czy może ktoś może odczytać to z prezentowanego powyżej ślubu ?
Pozdrawiam
Janusz Wawrzyn