Tutaj prosimy umieszczać wszelkie prośby o lokalizację miejscowości, parafii, USC, prośby o odszukanie dokumentów w archiwach, znaczenie nazwisk itp.
Odpowiedz

Chrzest Żyda

01 mar 2021, 23:04

Znów będzie Lwówek, wybaczcie. Natrafiłem na chrzest osoby wyznania mojżeszowego. Aż do imienia Antoni wszystko jest jasne. Pytanie, co dzieje się później:
  • co może oznaczać Dobrymysli?
  • czy dobrze widzę, że po Dobrymysli jest Moravium?
  • i w takim razie o jaką może chodzić miejscowość? czy Prusnice mogą być śląskimi Prusicami? zapisek jest z roku 1746, zaledwie cztery lata po pokoju wrocławskim, na mocy którego Śląsk trafił do Prus - to dość mało czasu, więc miasto mogło być jeszcze wtedy uznawane za czeskie, ale wtedy raczej bohemicum?

Obrazek

Będę wdzięczny za propozycje interpretacyjne :)

Re: Chrzest Żyda

02 mar 2021, 06:46

Trochę to zawiłe, ale ja to rozumiem tak.
Antoni Dobrymyski (lub Dobrymysli, ja stawiam na to pierwsze) - od miasta Dobromyśl (być może tam się urodził), Morawianin z pochodzenia (rodzice mogli być z Moraw), z miasta Prusice (miejsce zamieszkania).

02 mar 2021, 09:00

Dzień dobry.
Być może imię (pochodzenia łacińskiego) i nazwisko zostały nadane przy chrzcie i to jest powodem tego dość nietypowego nazwiska.
Pozdrawiam - Leszek Wojciechowski.

02 mar 2021, 10:09

Titas napisał(a):Dzień dobry.
Być może imię (pochodzenia łacińskiego) i nazwisko zostały nadane przy chrzcie i to jest powodem tego dość nietypowego nazwiska.

Imię na pewno jest z chrztu. Co ciekawe, do tej pory jak natrafiałem na chrzty ex judeo w tej parafii, to raczej nie pojawiało się nic na kształt nazwiska - tylko chrześcijańskie imię.

Henryk Krzyżan napisał(a):Antoni Dobrymyski (lub Dobrymysli, ja stawiam na to pierwsze) - od miasta Dobromyśl (być może tam się urodził), Morawianin z pochodzenia (rodzice mogli być z Moraw), z miasta Prusice (miejsce zamieszkania).

Tak, to możliwe. Aczkolwiek upieram się przy Dobrymysli - "k" jest ewidentnie inne w kilku przypadkach tego samego wpisu :) Tak czy owak, zindeksuję to jako nazwisko.
Odpowiedz