Tutaj prosimy umieszczać wszelkie prośby o lokalizację miejscowości, parafii, USC, prośby o odszukanie dokumentów w archiwach, znaczenie nazwisk itp.
24 sty 2015, 14:13
Witam,
odnalazłam w AAP odpis przywileju nadania ziemi mojemu przodkowi z roku 1829. Otrzymał ją w Biskupicach Duchownych za wieloletnią posługę jako szafarz Seminarium Duchownego. W tamtym roku jego rodzice wraz z rodzeństwem mieszkali w parafii Słupia k. Stęszewa.
Czy orientuje się ktoś za jakie posługi przyznawano wtedy ziemię? Gdzie ewentualnie można było takie posługi odbywać?
pozdrawiam,
Alicja
29 sty 2015, 20:36
Rozumiem to tak, że ziemię otrzymał za długoletnie i wzorowe wypełnianie obowiązków szafarza (z grubsza odpowiednik dzisiejszego ekonoma seminaryjnego).
03 lut 2015, 17:51
Dziękuję za odpowiedź. Czy wiesz może, gdzie takie posługi odbywano? Chodzi mi o to, czy np. było to w jednej z siedzib Seminarium, czy może na terenie jakiejś parafii, czy może jeszcze w jakimś innym miejscu?
Z moich danych wynika (o ile data urodzenia przodka jest poprawna), że posługę rozpoczął w wieku 10 lat. Czy możliwym jest, że rozpoczął on służyć na innym stanowisku jako jeszcze dziecko, a po latach został szafarzem?
pozdrawiam,
Alicja
03 lut 2015, 17:57
Przejrzyj inwentarz podręczny do zespołu KA V (akta Seminarium Duchownego), szczególnie tytuły jednostek w sekcjach "Etaty i rachunki", "Administracja majątków" oraz sprawy majątku w Biskupicach tamże.
03 lut 2015, 18:18
dzięki za wskazówkę! Przejrzę!