Witam serdecznie. Nanoszę sobie ostatnio poprawki w drzewie genealogicznym, i mam taką oto sytuację spędzającą mi sen z powiek
Józefa Graczyk urodzona ok 1845r. córka STANISŁAWA GRACZYKA i APOLONII NIEBOJEWSKIEJ. (Podam cały zarys tej rodziny, żebyście Państwo mieli punkt odniesienia, jeżeli będziecie chcieli pomóc). Pierwotnie Józefę miałam przypisaną do małżeństwa STANISŁAWA GRACZYKA i MARIANNY NIEBOJEWSKIEJ, ale to mi nie pasowało, z kilku względów. STANISŁAW GRACZYK w przypadku małżeństwa z MARIANNĄ NIEBOJEWSKĄ urodził się ok 1822 roku. Marianna urodziła się w 1834 wg moich poszukiwań. Ślub ze Stanisławem brała w 1859 (parafia Parchanie). I tu mamy następujące nieścisłości. Józefa nie mogła być jej córką, bo wówczas Marianna miałaby 11 lat w momencie jej urodzenia, rzecz druga urodziła by się na długo przed ślubem swoich rodziców.
Poszperałam bardziej, udało mi się ustalić, że Józefa to córka STANISŁAWA GRACZYKA i APOLONII NIEBOJEWSKIEJ. W tym drugim przypadku Stanisław urodził się ok 1817 a Apolonia ok 1816, ślub brali w 1845r (parafia Pieranie). Sugerując się małżeństwem z Apolonią ustaliłam, że rodzicami Stanisława byli Kazimierz Graczyk i Franciszka Dębowianka. Myślałam, że może owdowiał i znalazł sobie drugą żonę, nawet gdzieś w rodzinie żony, gdyż nazwiska takie same, ale wg geneteki wychodzi na to, że Stanisław Graczyk który brał ślub z Marianną Niebojewską był kawalerem. Niestety nie ma chyba ksiąg online, więc sama przyjrzeć się nie mam jak, albo źle szukam, że nie umiem znaleźć. Wg geneteki Stanisław Graczyk zmarł 28.09.1868 w Parchaniu. Zgon zgłasza żona, ale nie wiem nic więcej. Marianna Niebojewska umiera jako wdowa 18.05.1872 w Parchaniu. Jednak nie mogę nic znaleźć o Apolonii. Jeśli by umarła w okolicach roku 1859 mogłoby to sugerować, że Stanisław ożenił się drugi raz. Rodzicami Apolonii byli Józef Niebojewski i Katarzyna Jarlok a rodzicami Marianny Niebojewskiej byli Wojciech Niebojewski i Petronela Górecka.
Czego szukam? Czegokolwiek, co pomoże mi ustalić czy Stanisław w obu przypadkach to jedna i ta sama osoba czy może dwie różne osoby. Z góry dziękuję za wszelaką pomoc. Pozdrawiam!