Dzień dobry. Przepraszam, jeśli mój post będzie przydługi. Może jednak znajdzie się ktoś, kto poświęci czas na jego przeczytanie.
W poszukiwaniu swojego pochodzenia utknąłem w martwym punkcie i jestem bliski poddania się. Okazało się, że mój dziadek ma nazwisko po matce, a jego ojciec jest nieznany. Czekam co prawda na wyniki badania DNA, ale nie oczekuję po nich zbyt wiele. Próbuję więc podejść do tego tematu zdobywając więcej informacji o jego matce, ale i tu wiem coraz mniej zamiast coraz więcej.
Dziadek to Stefan Nowak ur. 30.03.1932 Wronowy pow. Strzelno, tułał się trochę po Polsce, po czym zmarł w Mrągowie w 1972. Czekam jeszcze na odpowiedź z archiwum w Olsztynie i z archiwum diecezjalnego w Gnieźnie, ale już z kilku archiwów i urzędów mam negatywne odpowiedzi o jakichkolwiek danych na jego temat. Zarówno w miejscu urodzenia, jak i śmierci.
Jego matka to Marta Nowak, wg aktu zgonu ur. 01.10.1905 Kobylanka, zm. 1986 Mrągowo. Ta Kobylanka, jak udało się domyśleć, to Kobylanki gm. Skulsk. Tyle, że w archiwach parafii Ostrowąż, pod którą podlegała, nie znaleziono takiej osoby, jak i w pobliskiej parafii Skulsk. W jej sprawie czekam jeszcze na odpowiedzi z archiwów w Inowrocławiu i Olsztynie, ale mam już negatywne z Konina, Włocławka i Gniezna.
Miejsce, w którym się pojawiła, to jedno jedyne drzewo na Myheritage. Są tam jej rodzice Maciej Nowak i Zofia Czaplewska z okolic Słupcy i rodzice jej ojca. Sprawdziłem, te dane wyglądają na prawdziwe. Ale ona jako najstarsza z rodzeństwa i jeszcze dwoje z nich mają wpisane Hamburg jako miejsce urodzenia… Nawet sprawdziłem ewidencje z Hamburga i nie było tam takich osób. Dwoje młodszego rodzeństwa mają wpisane Koralkowo - nie znalazłem takiej miejscowości. Są w tym drzewie dane, wg których te osoby żyły i umierały w okolicy Skulska, ale nie znajduję ich w bazach. Odnalazłem właściciela tego drzewa, już miałem nadzieję że dowiem się gdzie uzyskiwał te informacje - okazało się, że zebrał je człowiek, który w ich poszukiwaniu zjeździł Polskę i nie tylko, ale - zmarł.
Albo nie ma o niej informacji, albo ja źle szukam, robię coś nie tak. Znalazłem tylko dokumenty z Gryfic w zachodniopomorskim (jak ustaliłem, dziadek z matką wyjechał tam do pracy i tam wziął ślub z moją babcią), w których jest napisane, że Marta Nowak urodziła się 01.10.1901 w “Kolekanlis”, ale to chyba dokumenty zawierające błędy, może spisywane ze słuchu albo niedokładnie z cyrylicy.
Jeśli ktoś dobrnął do końca, może coś mi podpowie, poradzi? Będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam serdecznie.
|