Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne GNIAZDO

Forum dyskusyjne WTG GNIAZDO
Teraz jest 01 lis 2024, 01:06

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 73 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 13 mar 2011, 13:02 

szczesna napisał(a):
Dziękuję za odpowiedź.
Czekam, nie ponaglam i nie ponawiam zapytania. Jednak martwię się czy
aby na pewno otrzymam skan, skoro jeszcze nie opłaciłam (nie wiem ile? na jakie konto? Pozdrawiam serdecznie
Joanna

Joanno,

otrzymasz maila z Archiwum ze wszystkimi niezbędnymi informacjami tj. czy został akt odnaleziony, wysokośc opłaty do uiszczenia oraz nr konta.

Jeśli dane podane przez Ciebie są prawidłowe ( nie zawsze wpisy z Poznań Project są dobre)
i pozwolą szybko znaleźć akt opłata wynosi za skan z najmniejsza rozdzielczością ( zupełnie wystarczającą ) to 8 zł. Gdy będzie to wymagało poświęcenia dłuższego czasu na odnalezienie aktu opłata może wzrosnąc do kilkudziesięciu złotych.

Pozdrawiam
Darek

Lange: parafia Głuszyna,Wiórek, Żegrze,Kobylepole, Poznań
ponadto interesują mnie nazwiska: Aumuller, Pieszyk, Zembski,Woźny

PostNapisane: 13 mar 2011, 13:13 

Darek P napisał(a):
Jeśli dane podane przez Ciebie są prawidłowe ( nie zawsze wpisy z Poznań Project są dobre)

Tu przyda się, uwaga, że numery podawane w Poznan Project co do zasady SĄ "dobre" w odniesieniu do źródła, które podaje zakładka "akt oryginalny".

Natomiast w dość często występującej sytuacji, że akt oryginalny znajduje się w archiwum kościelnym, a użytkownik decyduje się zamówić skan z DUPLIKATU w archiwum państwowym, numeracja w duplikacie nie musi się zgadzać! Kiedyś już opisywałem, czemu tak jest. W każdym razie warto o tym pamiętać.

...et Marcus genuit Lucam. Lucas autem genuit Ignatium.

PostNapisane: 13 mar 2011, 15:15 

No to czekam cierpliwie :D
Dziękuję i pozdrawiam
Joanna

PostNapisane: 13 mar 2011, 19:44 

W APP cena za skan z najmniejszą rozdzielczością 150 dpi do formatu A3 to 4 zł nie 8 zł

Piotrowski-Granowo
Dota,Dotka-Modrze,Buk,Słupia

PostNapisane: 13 mar 2011, 21:25 

AGA KOZA napisał(a):
W APP cena za skan z najmniejszą rozdzielczością 150 dpi do formatu A3 to 4 zł nie 8 zł

Nie zapłaciłem nigdy mniej niż osiem złotych ( ostani skan dostałem w miniony czwartek), dlatego podałem taka informację. Zapene jest to koszt skanu + minimalna - ale jednak - kwerenda :)
Oczywiście chodzi o zamawiane skany drogą mailową a nie na miejscu w archiwum...
Sam skan to koszt 4 zł,

Pozdrawiam
Darek

PostNapisane: 02 kwi 2011, 18:01 

Witam
Znowu nic nie rozumiem :(
napisałam do Archiwum Archidiecezjalnego w Gnieźnie prośbę o zdjęcie cyfrowe aktu ślubu.
1. Parafia katolicka Bydgoszcz [Bromberg], wpis 29 / 1846, Alexander Sieniecki (27)
Francisca Kamińska (26) ojciec: Simon, matka: Catharina

Dostałam odpowiedź, abym wypełniła formularz i wówczas oni zaczną kwerendę a potem przyślą wycenę. Zatem po co jest nr pozycji i rok pisany w Projekcie Poznań skoro archiwum i tak szuka po swojemu.
Na forum piszecie Państwo, że zdjęcie jest w cenie ok. 10 zł a jak podsumowałam koszty proponowane przez archiwum wychodzi około 75zl.

Od ponad 2 lat na różne sposoby próbuje uzyskać interesujący mnie akt i cały czas mam pod górkę. Zaczynam żałować , że mój pradziad pochodził z Wielkopolski.
Jeszcze nie dostałam odpowiedzi z Archiwum w Poznaniu, ciekawe co mnie czeka od nich?
Jeśli ktoś z Państwa ma cierpliwość i zechciałby mi to wytłumaczyć będę wdzięczna.
Dziękuję i pozdrawiam
Joanna

PostNapisane: 02 kwi 2011, 19:46 

[quote="szczesna"]Witam
Znowu nic nie rozumiem :(
napisałam do Archiwum Archidiecezjalnego w Gnieźnie prośbę o zdjęcie cyfrowe aktu ślubu.
1. Parafia katolicka Bydgoszcz [Bromberg], wpis 29 / 1846, Alexander Sieniecki (27)
Francisca Kamińska (26) ojciec: Simon, matka: Catharina

Dostałam odpowiedź, abym wypełniła formularz i wówczas oni zaczną kwerendę a potem przyślą wycenę. Zatem po co jest nr pozycji i rok pisany w Projekcie Poznań skoro archiwum i tak szuka po swojemu.
Na forum piszecie Państwo, że zdjęcie jest w cenie ok. 10 zł a jak podsumowałam koszty proponowane przez archiwum wychodzi około 75zl.

Witam!

Z tego, co orientuję się, to jedno zdjęcie w AAG kosztuje 11 zł, natomiast każda rozpoczęta godzina kwerendy 45 zł. Co prawda wpisy, które rozciągają się na dwie strony, mogłyby być fotografowane jednorazowo za 11 zł, ponieważ widoczność nie budzi zastrzeżeń. Jednak każda strona jest fotografowana osobno, co daje koszt 22 zł za jeden wpis w księdze metrykalnej. Naturalnie dochodzą jeszcze koszty nośnika i przesyłki. Wszędzie jednak kasa jest na pierwszym miejscu....

Pozdrawiam
Jarek

Gdzie i kiedy, na Kujawach lub w Wielkopolsce, wzięli ślub Józef Górski i Marianna Pytlińska (ok. 1829 r.) oraz Wiktor Górski i Marianna Nalazek (ok. 1860 r.)? Gdzie ok. 1803 r. urodził się Józef Górski?

http://www.gorscy.org.pl/

haplogrupa: I-M253

PostNapisane: 02 kwi 2011, 21:47 

To Archiwum w Gnieźnie ma celowo takie procedury....i ceny :roll:,żeby ...."spuśćmy zasłonę milczenia"......

PostNapisane: 02 kwi 2011, 22:31 

Z AAG dostałam takie wyjaśnienie.
1.Poszukiwania genealogiczne prowadzone przez Archiwum wykonywane są wg podanej niżej listy opłat.
2.Przyjmujemy zamówienia wyłącznie na naszym formularzu,który jest załączony do tego e-maila.Formularz należy odesłać jako załącznik w formacie Word.W jednym zamówieniu można przesłać tylko jeden wypełniony formularz(siedem pozycji).
3.Archiwum nie bierze pod uwagę żadnych dodatkowych informacji dopisywanych poza tabelą.
4.Płatność odbywa sie przelewem na konto bankowe lub przekazem pocztowym.Przy przelewie proszę podać numer sprawy.Czas realizacji prośby trwa około 3 m-cy i jest liczony dopiero od pierwszej wpłaty.
5.Odpłatne są same poszukiwania,stąd Archiwum nie zwraca pieniedzy w wypadku gdy nie udaje się odnależć danych.
6.Wyniki poszukiwań wysyłane e-mailem w tabelkach sa wliczane w cenę poszukiwań,nie są to jednak uwierzytelnione odpisy.Za odpisy na firmowym papierze uwierzytelnione dodatkowo pieczęcią i podpisem płaci się osobno.
7.Wykonywanie zdjęć: przy wpisach dwustronicowych wykonujemy 3 zdjęcia,z których jedno jest bezpłatne.
8.Koszt naszych usług:
-rozpoczęcie realizacji zlecenia 40zł
-kazda kolejna godzina 35zł
-opłata przygotowawcza 5zł (od wpisu w księdze metrykalnej)
-uwierzytelniony odpis w celach nieurzędowych 35zł
-odpis w celach urzędowych 90zł
-zdjęcie cyfrowe(amatorskie) 10zł
-nośnik CD na zdjęcia 3zł
Doliczamy koszt przesyłki listem poleconym
Elżbieta

PostNapisane: 03 kwi 2011, 12:55 

Witam
Ja właśnie dostałam też takie wyjaśnienie z AAG i dlatego pytam gdzie ja mam podać nr aktu? Na formularzu nie ma na to miejsca a dopiski nie są brane pod uwagę. Zatem koło się zamyka. Czy oni tak biedują i tylko liczą kasiorę.
Rozumiem sytuację, że ludzie nie mają żadnych danych i trzeba wertować księgi, ale tu?
A może numery aktów w Projekcie poznań są tylko po to aby umieścić je w drzewie np. tak - "wpis 29 / 1846 Bydgoszcz - moi przodkowie"
Jestem naprawdę zawiedziona.
Pozdrawiam
Joanna

PostNapisane: 03 kwi 2011, 13:13 

Na zdrowy rozum wydaje mi się, że w rubryce "przybliżona data" można po prostu wpisać numer + rok z wyników Poznan Project. Znaleźć po numerze równie łatwo, jak po dacie, a łatwiej niż np. po samym roku ("przybliżona data").

PostNapisane: 03 kwi 2011, 18:33 

Witaj Łukaszu.
Jak wpiszemy nr i datę to koszt wynosi tylko 40zł,a jak nie znamy dokładnych danych to czas szukania sie wydluża i o to własnie chodzi.Stwierdzić muszę,że AAG nie jest dla nas amatorów przyjazne.Najbardziej zadowolona jestem z AAP.Tam sa ludzie którzy nas rozumieją nawet wtedy kiedy my nie bardzo wiemy o co prosić.Tak to już jest,że wszystko zależy od człowieka,niestety.
Elżbieta

PostNapisane: 03 kwi 2011, 18:40 

Wydaje mi się, że odszukanie po numerze, jest szybsze niż po dokładnej dacie nawet. Pod tą samą datą w dużej parafii mogło być (np. pod koniec listopada) ślubów na dwie strony :) a powtarzające się numery czy inne dziwne sytuacje utrudniające znalezienie po numerze to przypadki wyjątkowo rzadkie.

PostNapisane: 04 kwi 2011, 19:11 

WAŻNE

Rozmawiałem z X. Dyrektorem Archiwum Archidiecezjalnego w Gnieźnie i przy okazji zapytałem o szczegóły cennika i jak traktowane jest podanie numeru aktu dla uzyskania kopii. Otóż podać można równie dobrze datę, jak numer - w tej ostatniej rubryce - i jeśli się będzie zgadzać, to pobierane opłaty są: 7 zł od każdej księgi, która jest w zleceniu i 12 zł od zdjęcia. Czyli np. gdy zamawiamy 3 zdjęcia, ale dwa z nich są w obrębie jednej księgi, to będzie to 2 x 7 zł + 3 x 12 zł. Opłaty za rozpoczęcie poszukiwań i od godziny poszukiwań dotyczą tylko zlecanych badań/poszukiwań, a nie kopiowania konkretnych wskazanych aktów np. z Poznan Project. Ksiądz Dyrektor zachęca osoby, od których ewentualnie pobrano jakieś inne opłaty o ponowny kontakt z podaniem numeru sprawy dla wyjaśnienia kwestii.

PostNapisane: 05 kwi 2011, 19:02 

Jak widzę rozpętałam dyskusję i cieszę się, bo wiele osób "amatorów" miało i ma problemy z tym archiwum. Nie każdy rozumie skróty myślowe stosowane przez autorów przytaczanej wcześnie instrukcji np. czego dotyczy pierwsza wpłata?..., kiedy uiszcza się kolejne wpłaty? itp.

Napisałam do AA w Gnieźnie w swojej sprawie, czyli proszę ich o jedno zdjęcie cyfrowe, jednego aktu, zapłacę zatem 7 zł + 12 zł i już po trzech miesiącach otrzymam upragniony dokument :D

Dziękuję za pomoc. Wolę jednak współpracę z Archiwum Diecezjalnym w Płocku.
Pozdrawiam
Joanna

PostNapisane: 06 kwi 2011, 12:33 

Fakt faktem, że w okresie ostatniego półtora roku, kiedy w AAG trwa remont, korespondencja z Archiwum trwa długo, co zresztą samo Archiwum zastrzega. Pewnie w przyszłym roku, kiedy wszystko znajdzie się już na swoim miejscu, kwestia ta ulegnie poprawie.

PostNapisane: 14 kwi 2011, 11:34 

Darek P napisał(a):
szczesna napisał(a):
. ...Oczywiście zapytania wysłałam do Archiwum Państwowego w Poznaniu ...Nie ma żadnej odpowiedzi,
pozdrawiam
Joanna

Witaj Joanno,
Archiwum Państwowe w Poznaniu działa bardzo sprawnie w tym temacie. Zazwyczaj skan otrzymywałem po ok 7-10 dniach od wysłania maila ale obecnie chyba jest coraz więcej takich zleceń. Właśnie wczoraj otrzymałem skan zamówiony 10.02... :(
Ale cierpliwość to jedna z najbardziej potrzebnych rzeczy w genealogii :)

Pozdrawiam
Darek

Zapytanie wysłałam 3 marca i do tej pory nic . Co się stało z poznańską solidnością???
Pozdrawiam
Joanna

PostNapisane: 15 kwi 2011, 08:34 

Joasiu,

obawiam się, że opóźnienie nie wynika z braku "poznańskiej solidności" jak sugerujesz ale z ilości spraw, które zostały zlecone. Będąc ostatnio częstym gościem archiwum widzę pełną sale osób przeglądających akta w więszości związanych z poszukiwaniami genealogicznymi.
Być może to ( plus jakieś kłopoty kadrowe co wpływa na skrócenie czasu działalności archiwum) ma wpływ na wydłużenie czasu oczkiwania. A może podane przez Ciebie dane były niewystarczające do szybkiego odszukania aktu?

Myślę, że lada moment powinnaś dostać informacje.

ps. Ostatnio czekałem prawie 2 tygodnie na zamówiny skan mimo iż sam go odszukałem i zaznaczyłem co chcę mieć skopiowane pozostowiając go w pracowni naukowej.
Tak więc - jeszcze raz życzę cierpliwości :)
pozdrawiam
Darek

PostNapisane: 15 kwi 2011, 13:03 

Darku
Cierpliwości już u mnie brakuje. Dwa lata próbuję uzyskać akty z Wielkopolski i ciągle coś nie tak.
Czasowo nie mogę sobie pozwolić na wyjazdy do Poznania, bo pewnie tak byłoby najszybciej uzyskać to co potrzebuję.
No, ale co mi zostaje.... muszę czekać, choć dalsze poszukiwania od tych aktów zależą.
Pozdrawiam
Joanna

PostNapisane: 15 kwi 2011, 14:03 

Niedawno uzyskałam informację z AP w Poznaniu, iż czas oczekiwania na odpowiedź w sprawach genealogicznych wynosi około 2 miesięcy. Faktycznie po 2 miesiącach uzyskałam odpowiedź.

Hanka

PostNapisane: 15 kwi 2011, 15:01 

Ok, czekam grzecznie..... ale jeszcze się odezwę :D
Pozdrawiam
Joanna

PostNapisane: 14 maja 2011, 17:12 

Witam
wcześniej pisałam, że będę czekać grzecznie. Jednak mamy połowę maja i nadal nie mam odpowiedzi z APoznań. Formularz wysłany, przelew zrobiony i cisza!!!!!!!!
A archiwum w Gnieźnie jest jeszcze lepsze, nawet nie raczą odpisać - czy będą realizować zamówienie czy nie? Widocznie odesłali w KOSMOS albo na Berdyczów.
No cóż ja nie zbiednieję, ale mam wielki żal do takiego olewania petentów.
Co powinnam teraz zrobić? Proszę poradźcie???
Pozdrawiam
Joanna

PostNapisane: 31 paź 2011, 20:34 

Otrzymałam wydruk z AAP i nie wiem co dalej począć. Mianowicie podana data zawarcia ślubu pewnych rodziców to rok 1865, a data zawarcia ślubu ich syna to rok 1871. Czyli 6-ścio latek zawarł związek małżeński :lol:
W "Projekcie Poznań" ten sam ślub (rodziców) odbył się w 1846, a ich syna w 1871 r. i tu wszystko się zgadza. Jest jednak jedno ale, nazwisko rodzica z "Projektu poznań" ma zmienioną pisownię, reszta jest taka sama.
Chciałabym uzyskać kopię aktu z Archiwum w Poznaniu, a nie wiem którą podać datę?
Pozdrawiam
Joanna

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 73 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1