Wymiana doświadczeń pomiędzy genealogami, dyskusje ogólne na tematy genealogiczne i historyczne, dane dotyczące parafii, archiwów, ciekawych stron, itd
05 sty 2011, 23:42
W drodze poszukiwań historii rodziny mojego męża,dowiedziałam się że teść mój był
więżniem we Wronkach w czasie okupacji w latach 1943-1945.Z tego co zdołałam ustalić
w trakcie marszu śmierci do Niemiec( likwidacji więzienia) w 1945r.udało mu się zbiec.
Mam prośbę czy ktoś zna linki do stron wiezienia we Wronkach z lat 1939-1945.ponieważ
z tego co ja znalazłam jest tylko mała adnotacja-jako historia wiezienia.Poszukuje przede
wszystkim listy skazanych i uwięzionych.Przegladałam również google-books ale nic tam
również nie ma.Może ktoś z Was posiada jakieś bliższe informacje gdzie szukać???
Pozdrawiam
06 sty 2011, 09:48
Witam!
Wydawnictwo Naukowe UAM z 1981r. (PL ISSN 0554-8217) Anna Walendowska-Garczarczyk „Eksterminacja Polaków w zakładach karnych Rawicza i Wronek w okresie okupacji hitlerowskiej 1939-1945”.
W Archiwum Państwowym w Poznaniu jest zespół nr.286 –„ Zakład Karny we Wronkach”.
Pozdrawiam. Jolanta Fontowicz
06 sty 2011, 09:55
Potwierdzam, że jest ta dokumentacja w WAP Poznań, sam znalazłem teczkę mojego dziadka - a on akurat siedział dość krótko. Jeśli ktoś był więźniem przez dwa lata to pewnie tym bardziej coś się odnajdzie. Jest poręczny spis osób więc szuka się szybko.
Łukasz
06 sty 2011, 18:13
Serdecznie dziękuje za wskazówki.Nie pomyślałam o szukaniu
w Archiwum Poznańskim.
10 sty 2011, 01:58
Podaje link do stronki gdzie znajdziesz miedzy innymi informacje o wiezieniu we Wronkach ale niestety od 1945-1956 czyli juz inny etap historii, jest spis wiezniow, jest rys historyczny, zdjecia, moze skontaktuj sie z autorem stronki, moze bedzie wiedzial cos blizszego gdzie szukac interesujacych cie informacji.
Na dole w przypisach moze znajdziesz ciekawe dla ciebie wydawnictwo.
http://hczarnecki.republika.pl/wronki.htm
11 sty 2011, 08:56
Wronki więzienie.
Fotka wykonana w czasie spotkania WTG.

spróbujcie zobaczyć na zoomi lub googlach satelitarne zdjęcie Wronek.
11 sty 2011, 13:58
Witam serdecznie.
Proszę wejść na moją stronę:
http://hczarnecki.republika.pl/wronki.htmznajdzie Pani tam relację z marszu ewakuacyjnego. Proszę kliknąć na odnośnik w akapicie...
....Bardzo cenne i warte poznania są wspomnienia żyjącego jeszcze więźnia Wronek z lat 1944-1945r - ważne dla badaczy tego okresu oraz dla utrwalenia pamięci o tych którzy, stracili życie w ostatnich dniach okupacji niemieckiej. [kliknij]
Pozdrawiam
HCz