Wymiana doświadczeń pomiędzy genealogami, dyskusje ogólne na tematy genealogiczne i historyczne, dane dotyczące parafii, archiwów, ciekawych stron, itd
Odpowiedz

Wiek budynku,

27 lis 2011, 20:27

Szanowni Państwo,
Czy może mi ktoś udzielić informacji gdzie można sprawdzić wiek budynku i jego pierwszych właścicieli? Moi dziadkowie mieszkają w starej poniemieckiej szkole, ostatnio podczas remontu znalazłem dwa napisy "A. B Tremessen 66" znajdujące się na wewnętrznej stronie futryny i zastanawiam się co mogą one oznaczać.

*Wojtek*

Re: Wiek budynku,

28 lis 2011, 08:38

Radzę zajrzeć do księgi gruntowej dla tej nieruchomości.
Jeśli była to szkoła to wielce prawdopodobne, że od momentu wybudowania była własnością państwa pruskiego.
Zatem logicznym byłoby przypuszczać, że pierwszym właścicielem było państwo,
chyba że szkoła została wybudowana przez kogoś innego np. gminę ewangelicką etc.
W przypadku nieruchomości budynkowej, nigdy nie spotkałem się w księgach gruntowych z podaną datą jej budowy.
Najłatwiej było zajrzeć do gminnej ewidencji zabytków, bo nie sądzę aby była ona w rejestrze zabytków.
Jeśli szkoła jest wpisana do gminnej ewidencji zabytków i posiada swoją kartę to możliwe,
przy skrupulatności wykonawcy, że ustalono datę jej budowy.
Co do samego napisu to nie wiem jak go odcyfrować,
być może wskazuje na adres - A.B. inicjały właściciela lub skrót nazwy firmy,
a Tremessen 66 - Trzemeszno 66, choć dziwne że nie ma podanej ulicy. Trudno coś konkretnego powiedzieć.
Być może forowicze z Trzemeszna będą coś kojarzyć.

28 lis 2011, 10:19

Tak mi przyszło na myśl, że może chodzi o firmę, która wykonała owe drzwi lub jest to znak firmy, która budowała ten budynek.

28 lis 2011, 13:11

Radzę sprawdzić w miejscowo właściwym archiwum czy zachowały się akta ubezpieczeń ogniowych tego budynku (o ile był niegdyś ubezpieczony). W takich aktach można znaleźć dużo informacji nt. budynku (wiek, właściciele, plany sytuacyjne, metraż itp.)

pozdrawiam:)

28 lis 2011, 18:21

Witam,
Serdecznie dziękuje wszystkim za pomoc i zainteresowanie. Mam nadzieję, że zachowały się jakieś dokumenty. Zastanawiam się tylko, dlaczego nigdzie nie ma żadnych informacji świadczących o działalności tej szkoły; w czasie wspomnianego remontu znalazłem niemieckie świadectwa szkolne, ale niestety nie są one wypisane:(
Co do napisu to popełniłem mały błąd, powinno być "A.B 66 Tremessen"
Czy w gnieźnieńskim archiwum znajdują się wspomniane akta ubezpieczeń ogniowych ?

Pozdrawiam:
*Wojtek*

29 lis 2011, 18:12

A.B czy może A.D? od Anno Domini
A.D 66 Tremessen - roku pańskiego 66-tego Trzemeszno lub
A.B 66 Tremessen - inicjały majstra, rok, Trzemeszno - majster z Trzemeszna?
To moje gdybania. A tak w ogóle, to ten budynek gdzie jest? Podejrzewam, że nie w Trzemesznie, gdyż umieszczenie nazwy Tremessen w Trzemesznie nie miałoby sensu.
Podczas niedawnego remontu na pewnej plebanii data była na spodzie deski podłogowej :wink:

29 lis 2011, 19:24

Witam serdecznie,
Owy budynek znajduje się w miejscowości Ruchocin (gmina Witkowo).

Pozdrawiam :
*Wojtek*

29 lis 2011, 21:33

Ja bym najpierw sprawdzil w Ksiegach Wieczystych ,ktore sa przechowywane w kazdym wiekszym miescie.Kazdy budynek ma przypisana swoja KW.

30 lis 2011, 07:12

Nie w każdym większym mieście, tylko w sądach rejonowych.
KW nie zawiera w żadnym z działów, informacji o wieku budynku, informacje o właścicielu owszem.
Poza tym nie trzeba wybierać się osobiście, wystarczy znać numer i można ją przejrzeć w wersji elektronicznej
na stronie Min. Sprawiedliwości.
Odpowiedz