Wymiana doświadczeń pomiędzy genealogami, dyskusje ogólne na tematy genealogiczne i historyczne, dane dotyczące parafii, archiwów, ciekawych stron, itd
Odpowiedz

Metka, Golona, i in.

28 lis 2011, 12:55

Ratunku, pomóżcie. :!:
Bywam w rodzinnych stronach raz, dwa razy w roku. Zawsze staram się kupić te smakołyki które są typowo wielkopolskie. taki jestem sentymentalny, o :D
Niestety coraz mniej oryginalnych produktów znajduję w tamtejszych sklepach.
Proszę zarekomendujcie mi, gdzie mogę kupić (i z jakich wytwórni?) - prawdziwe, wielkopolskie Metki i prawdziwą poznańską Białą Kiełbasę, Bo takich "wynalazków" jak metki łososiowa, cebulowa i tatarska mój organizm nie toleruje :twisted: . Z "białą" też coraz gorzej a leberka nie do dostania.
W zamian podpowiem, że najlepszą golonę po poznańsku można zjeść w Gnieźnie, na skraju lasu Jelonek. Co do możliwości zakupu sielawy nie podpowiem, z własnych egoistycznych przesłanek (bo mi wykupicie) :wink:

Re: Metka, Golona, i in.

29 lis 2011, 13:11

Witam!
Jedyne co mi przychodzi do głowy to niektóre sklepy sieci "Lewiatan" w Poznaniu oraz jeden taki mały sklepik mięsny na rogu Kościelnej i Jeżyckiej, oferujący "swojskie jadło" z prywatnych ubojów z okolic Rakoniewic. Niestety dostawy są tylko w czwartki i raczej trzeba być przy otwarciu sklepu, żeby się załapać na większy asortyment... dość szybko schodzi.
Metki tam co prawda nie spotkałem niestety, ale leberka przypomina dawny smak, a i biała też całkiem całkiem...

pozdrawiam i życzę smacznego

29 lis 2011, 17:29

Witam jeśli chodzi o sielawę to zapraszam do Powidza do rybakówki :D
a swojskim wyrobami też mogę poczęstować :)

29 lis 2011, 22:16

Łe no tej, miałeś nie godać o sielawie, bo mi wykupiom...
...ale, szpicnij se na :
Obrazek

30 lis 2011, 09:10

Dla mnie najlepsze wędliny są z masarni w Czerniejewie (mają sklep przy Armii Poznań), metka berlińska u Bystrego w Witkowie a ryby wędzone z Powidza.

30 lis 2011, 10:27

Masz bardzo dobre rozeznanie Ewa. Czy Ty w Warszawie masz zainstalowany system podglądowo-smakowy / :)

Wojtek

30 lis 2011, 10:59

Wojtku! Jak by to rzec! Ciało w Warszawie a duch w Powidzu. No cóż jeździło się tu i tam i porównywało.
Pozdrawiam z Warszawy.
Ewa
Odpowiedz