Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne GNIAZDO

Forum dyskusyjne WTG GNIAZDO
Teraz jest 04 maja 2025, 20:22

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 29 gru 2009, 01:22 

Witam serdecznie!

nieudolnie próbuję od jakiegoś czasu odnaleźć swojego prapradziadka i jego przodków. Najdalej w swoim drzewie genealogicznym doszłam do babci Łucji Zacholskiej (nie wyszła za mąż, stąd nazwisko po ojcu) i jej rodziców- Jana Zacholskiego i Katarzyny (zd. Basińskiej)
Do tej pory udało mi się jedynie ustalić iż poszukiwany ojciec Jana posiadał tytuł (szlachecki?) i majątek, który notabene utracił, grając w karty :lol:
Rodzina pochodzi z okolic Gniezna- ze Strzyżewa Paczkowego, niegdyś Łukaszewka, parafia albo Jastrzębowo (?), albo Strzyżewo Kościelne. Tu pewności nie mam.

Będę wdzięczna wszelkie informację.
Z góry dziękuję za każdy post.

Natalia

PostNapisane: 29 gru 2009, 14:44 

xnetix napisał(a):
Witam serdecznie!

nieudolnie próbuję od jakiegoś czasu odnaleźć swojego prapradziadka i jego przodków. Najdalej w swoim drzewie genealogicznym doszłam do babci Łucji Zacholskiej (nie wyszła za mąż, stąd nazwisko po ojcu) i jej rodziców- Jana Zacholskiego i Katarzyny (zd. Basińskiej)
Do tej pory udało mi się jedynie ustalić iż poszukiwany ojciec Jana posiadał tytuł (szlachecki?) i majątek, który notabene utracił, grając w karty :lol:
Rodzina pochodzi z okolic Gniezna- ze Strzyżewa Paczkowego, niegdyś Łukaszewka, parafia albo Jastrzębowo (?), albo Strzyżewo Kościelne. Tu pewności nie mam.

Będę wdzięczna wszelkie informację.
Z góry dziękuję za każdy post.

Natalia

Witaj Natalio!
Wprawdzie nie potrafię ci pomóc w twoich poszukiwaniach,ale pragnę nadmienić,że mój pradziadek,też przegrał majątek w karty.Jego teść musiał sprzedać swój dom,żeby ratować zięcia i córkę.Życzę powodzenia w poszukiwaniach.
Pozdrawiam
Edyta

Strefa czasowa: UTC + 1