Stanisław Galiński i Agnieszka Galińska - jak kamień w wodę
-
polonistka79
Stanisław Galiński i Agnieszka Galińska - jak kamień w wodę
Witam
Poszukuję aktów zgonu - Stanisława i Agnieszki Galińskich. Powracam z tym tematem, bo liczę, że ktoś/kiedyś ich odnajdzie, bo mi jakoś nie idzie i już nie wiem, gdzie ich szukać. Podam to, co wiem na ich temat. Stanisław urodził się w 1819 roku (parafia Nowe Miasto), a Agnieszka w 1824 roku (parafia Mieszków), ale dzieci rodzą się też w parafii Witaszyce Kiedy ślubuje ich córka (Pleszew) w 1877 roku, to oni już nie żyją i jako ostatnie miejsce zamieszkania podano Chorzew (tak przynajmniej wynika z aktu ślubu ich córki). Bardzo liczę na Waszą pomoc...
Agnieszka
Poszukuję aktów zgonu - Stanisława i Agnieszki Galińskich. Powracam z tym tematem, bo liczę, że ktoś/kiedyś ich odnajdzie, bo mi jakoś nie idzie i już nie wiem, gdzie ich szukać. Podam to, co wiem na ich temat. Stanisław urodził się w 1819 roku (parafia Nowe Miasto), a Agnieszka w 1824 roku (parafia Mieszków), ale dzieci rodzą się też w parafii Witaszyce Kiedy ślubuje ich córka (Pleszew) w 1877 roku, to oni już nie żyją i jako ostatnie miejsce zamieszkania podano Chorzew (tak przynajmniej wynika z aktu ślubu ich córki). Bardzo liczę na Waszą pomoc...
Agnieszka
Re: Stanisław Galiński i Agnieszka Galińska - jak kamień w w
Chorzew należy do parafii Brzezie.polonistka79 pisze:Witam. Poszukuję aktów zgonu - Stanisława i Agnieszki Galińskich. Powracam z tym tematem, bo liczę, że ktoś/kiedyś ich odnajdzie, bo mi jakoś nie idzie i już nie wiem, gdzie ich szukać. Podam to, co wiem na ich temat. Stanisław urodził się w 1819 roku (parafia Nowe Miasto), a Agnieszka w 1824 roku (parafia Mieszków), ale dzieci rodzą się też w parafii Witaszyce Kiedy ślubuje ich córka (Pleszew) w 1877 roku, to oni już nie żyją i jako ostatnie miejsce zamieszkania podano Chorzew (tak przynajmniej wynika z aktu ślubu ich córki). Bardzo liczę na Waszą pomoc... Agnieszka
Sprawdziliśmy zgony od 1857 do 1877 i nie ma tam żadnego wpisu z nazwiskiem Galiński/a.
Pleszew sprawdzony i również odpada jeśli chodzi o zgony.
Przesuwamy się w kierunku Witaszyc.
Pozdrawiam Danka
Nie umiera ten, kto trwa w pamięci żywych.
ks. Jan Twardowski
ks. Jan Twardowski
Agnieszko,
będzie bardzo trudno, a to za sprawą tego, że ksiądz i urzędnicy zapisywali Twojego Stanisława Galińskiego, jako mojego Stanisława Golińskiego.
Tutaj masz drugi ślub Twojego Stanisława Galińskiego
Parafia katolicka Magnuszewice, wpis 7 / 1857 [moje indeksy to lata 1800-1834]
Stanislaus Galinski (35 lat) 100% [w akcie pisze wdowiec]
ojciec: Isidorus Galinski , matka: Dorothea
Ludovica Benoszek (21 lat, wdowa) [nie ma w akcie dopisku wdowa]
ojciec: Gregorius Benoszek , matka: Marianna
Ludwika umiera jako Golińska
https://szukajwarchiwach.pl/11/703/0/3/ ... -f0j14RTSw
Czy to "rozgryziemy"? - nie wiem.
będzie bardzo trudno, a to za sprawą tego, że ksiądz i urzędnicy zapisywali Twojego Stanisława Galińskiego, jako mojego Stanisława Golińskiego.
Tutaj masz drugi ślub Twojego Stanisława Galińskiego
Parafia katolicka Magnuszewice, wpis 7 / 1857 [moje indeksy to lata 1800-1834]
Stanislaus Galinski (35 lat) 100% [w akcie pisze wdowiec]
ojciec: Isidorus Galinski , matka: Dorothea
Ludovica Benoszek (21 lat, wdowa) [nie ma w akcie dopisku wdowa]
ojciec: Gregorius Benoszek , matka: Marianna
Ludwika umiera jako Golińska
https://szukajwarchiwach.pl/11/703/0/3/ ... -f0j14RTSw
Czy to "rozgryziemy"? - nie wiem.
Pozdrawiam Danka
ks. Jan Twardowski
ks. Jan Twardowski
Mając na uwadze, iż jest to najprawdopodobniej ten sam Stanisław, który mieszkał w Wyszkach to aktu zgonu Agnieszki należałoby zacząć szukać w latach 1855 - 1857 w parafii Kotlin. Może ktoś ma te skany...
Z pozdrowieniami Maciej.
W akcie małżeństwa Stanisława Galińskiego z Ludwiką Benuszak podano, że Stanisław zamieszkuje w Wyszkach,Musar pisze:Mając na uwadze, iż jest to najprawdopodobniej ten sam Stanisław, który mieszkał w Wyszkach to aktu zgonu Agnieszki należałoby zacząć szukać w latach 1855 - 1857 w parafii Kotlin. Może ktoś ma te skany...
ale Wyszki nigdy nie należały do parafii Kotlin. W księgach Kotlina wymienione są tylko dwie miejscowości tj. Kotlin i Teodoropole.
Regestr Diecezjów i Księga adresowa Mycielskiego podaje dla Wyszek parafię Magnuszewice.
Pozdrawiam Danka
ks. Jan Twardowski
ks. Jan Twardowski
-
polonistka79
Witam
Wreszcie coś drgnęło
Gdyby tak jeszcze znaleźć akt zgonu Agnieszki Galińskiej i Stanisława Galińskiego - to byłoby cudownie.
Dziękuję za informacje.
Pozdr…
Agnieszka
Wreszcie coś drgnęło
Dziękuję za informacje.
Pozdr…
Agnieszka
Każdą wolną chwilę szukamy, ale w tym czasie panowała zaraza cholery, więc jest tych zapisów sporo.
Teren się powiększa, Stanisław Galiński jak Sama widzisz należał do dość "ruchliwych" osób.
Być może trzeba będzie pójść w stronę Wałkowa, zobaczymy.
Teren się powiększa, Stanisław Galiński jak Sama widzisz należał do dość "ruchliwych" osób.
Być może trzeba będzie pójść w stronę Wałkowa, zobaczymy.
Pozdrawiam Danka
ks. Jan Twardowski
ks. Jan Twardowski
Faktycznie - jak kamień w wodę.
Sprawdziliśmy zgony za lata 1852 - 1875 w Brzeziu, Pleszewie, Kotlinie, Magnuszewicach, Witaszycach oraz Wałkowie i ani śladu za Stanisławem i Agnieszką z Jakubowskich Galińskimi.
Nie mam pojęcia co jeszcze sprawdzać.
Ze związku z Agnieszką z d. Jakubowska w Słupi parafia Witaszyce urodziła się dwójka dzieci:
Bartłomiej 16-08-1849 r.
Jadwiga 14-10-1852 r.
Z drugiego małżeństwa z Jadwigą z d. Benuszak ur. się dn. 26-01-1869 w Prusach par. Witaszyce syn Walenty, który zmarł 05-10-1870 r. w Magnuszewicach (tak jest zapisane, może to były Wyszki?). Sprawdzę jeszcze, czy było więcej dzieci.
Sprawdziliśmy zgony za lata 1852 - 1875 w Brzeziu, Pleszewie, Kotlinie, Magnuszewicach, Witaszycach oraz Wałkowie i ani śladu za Stanisławem i Agnieszką z Jakubowskich Galińskimi.
Nie mam pojęcia co jeszcze sprawdzać.
Ze związku z Agnieszką z d. Jakubowska w Słupi parafia Witaszyce urodziła się dwójka dzieci:
Bartłomiej 16-08-1849 r.
Jadwiga 14-10-1852 r.
Z drugiego małżeństwa z Jadwigą z d. Benuszak ur. się dn. 26-01-1869 w Prusach par. Witaszyce syn Walenty, który zmarł 05-10-1870 r. w Magnuszewicach (tak jest zapisane, może to były Wyszki?). Sprawdzę jeszcze, czy było więcej dzieci.
Pozdrawiam Danka
ks. Jan Twardowski
ks. Jan Twardowski
-
polonistka79
Witam
Danko, dziękuję baaaaaaaaaaaaaaaaardzo za wszystkie informacje. Każda dosłownie na wagę złota. Reasumując, ten mój Stanisław zmarł między 1869 - 1875, tylko gdzie???
Pozdr…
Agnieszka
Będę wdzięczna za wszelkie informacje na temat tych moich Galińskich.
Danko, dziękuję baaaaaaaaaaaaaaaaardzo za wszystkie informacje. Każda dosłownie na wagę złota. Reasumując, ten mój Stanisław zmarł między 1869 - 1875, tylko gdzie???
Pozdr…
Agnieszka
Będę wdzięczna za wszelkie informacje na temat tych moich Galińskich.
Dzieci więcej nie znalazłam.
Ciekawi mnie zapis w akcie zgonu Ludwiki dot. jej miejsca zamieszkania.
Mixtacki podał: zam. w Trzebinie.
Sprawdziłam księgę ludności Trzebin sygn. 110 za lata 1873 -1890 i ani śladu za Galińskim Stanisławem i Ludwiką.
Chyba trzeba szukać w kierunku Prosny.
Ciekawi mnie zapis w akcie zgonu Ludwiki dot. jej miejsca zamieszkania.
Mixtacki podał: zam. w Trzebinie.
Sprawdziłam księgę ludności Trzebin sygn. 110 za lata 1873 -1890 i ani śladu za Galińskim Stanisławem i Ludwiką.
Chyba trzeba szukać w kierunku Prosny.
Pozdrawiam Danka
ks. Jan Twardowski
ks. Jan Twardowski
-
polonistka79
Witam
Czeski film z tymi Galińskimi, to prawda. Myślę, że mógł być jeszcze syn Ignacy (ze związku Stanisława i Ludwiki), ponieważ na poznań projekt jest zapis następującej treści:
parafia katolicka Witaszyce, wpis 3/1888
Ignacy Galiński (23lata)
ojciec - Stanisław Galiński, matka - Ludwika Grzelak (i tu problem, bo właśnie Grzelak)
Karolina Cacek
matka - Katarzyna Cacek
Czeski film z tymi Galińskimi, to prawda. Myślę, że mógł być jeszcze syn Ignacy (ze związku Stanisława i Ludwiki), ponieważ na poznań projekt jest zapis następującej treści:
parafia katolicka Witaszyce, wpis 3/1888
Ignacy Galiński (23lata)
ojciec - Stanisław Galiński, matka - Ludwika Grzelak (i tu problem, bo właśnie Grzelak)
Karolina Cacek
matka - Katarzyna Cacek
W Archiwum Państwowym w Kaliszu znajduje się księga ślubów z USC Jarocin za rok 1888, gdzie pod nr 12 zapisany jest cywilny akt ślubu Ignacego i Karoliny. Numer na podstawie dostępnego skorowidzu:
https://szukajwarchiwach.pl/11/689/0/6/ ... uRDNCycMug
https://szukajwarchiwach.pl/11/689/0/6/ ... uRDNCycMug
Pozdrawiam
Wojciech
Wojciech
Sprawdziłam Witaszyce i Magnuszewice - chrzty 1864-1866 i nie rodzi się Ignacy Galiński.
Podejrzewam, że Stanisław z Ludwiką mieszkali poza tymi parafiami.
Ślub brali w 1857 r. a dzieci rodziłyby się tak późno?
W akcie małżeństwa Ignacego z 1888 r. zapisane, że oboje zamieszkali w Roszkówku, on 23 lata, ona 33 lata.
Tam też chyba mieszkał Bartłomiej.
Podejrzewam, że Stanisław z Ludwiką mieszkali poza tymi parafiami.
Ślub brali w 1857 r. a dzieci rodziłyby się tak późno?
W akcie małżeństwa Ignacego z 1888 r. zapisane, że oboje zamieszkali w Roszkówku, on 23 lata, ona 33 lata.
Tam też chyba mieszkał Bartłomiej.
Pozdrawiam Danka
ks. Jan Twardowski
ks. Jan Twardowski
-
polonistka79
Witam
Danko, ten Ignacy wcale nie rodziłby się aż tak późno. Pisałaś o Walentym z 1869 roku, zaś Ignacy urodziłby się w 1865 roku (tak wychodzi z przypisu o ślubie, w 1888 ma 23 lata). Niestety, na szukajwarchiwach brak skanów małżeństw z 1888 roku (Jarocin) - wtedy można byłoby z danych o rodzicach potwierdzić, czy Ignacy był synem Stanisława i Ludwiki.
Pozdr…
Agnieszka
Danko, ten Ignacy wcale nie rodziłby się aż tak późno. Pisałaś o Walentym z 1869 roku, zaś Ignacy urodziłby się w 1865 roku (tak wychodzi z przypisu o ślubie, w 1888 ma 23 lata). Niestety, na szukajwarchiwach brak skanów małżeństw z 1888 roku (Jarocin) - wtedy można byłoby z danych o rodzicach potwierdzić, czy Ignacy był synem Stanisława i Ludwiki.
Pozdr…
Agnieszka
-
polonistka79
Witam
Tak sobie jeszcze myślę. Skoro kręcili się Galińscy wokół Witaszyc, Magnuszewic - to stamtąd już rzut beretem do Twardowa (tam jest parafia). Może by tam ich szukać...
Podr...
Agnieszka
Tak sobie jeszcze myślę. Skoro kręcili się Galińscy wokół Witaszyc, Magnuszewic - to stamtąd już rzut beretem do Twardowa (tam jest parafia). Może by tam ich szukać...
Podr...
Agnieszka
-
polonistka79
Witam
I jeszcze jedna myśl dotycząca tego Ignacego Galińskiego... W akcie ślubu z 1888 roku (USC Jarocin 1888) powinna być zapisana data i miejsce urodzenia nowożeńca … a to już jakiś ślad. Poza tym też powinny być informacje o rodzicach, zazwyczaj podawano ostatnie ich miejsce zamieszkania.
Pozdr…
Agnieszka
I jeszcze jedna myśl dotycząca tego Ignacego Galińskiego... W akcie ślubu z 1888 roku (USC Jarocin 1888) powinna być zapisana data i miejsce urodzenia nowożeńca … a to już jakiś ślad. Poza tym też powinny być informacje o rodzicach, zazwyczaj podawano ostatnie ich miejsce zamieszkania.
Pozdr…
Agnieszka
-
polonistka79
Stanisław i Agnieszka Galińscy - powracam z wątkiem
Witam
Poszukuję aktu zgonu Agnieszki Galińskiej (całkiem możliwe, że może być zapisane Golińskiej) zd. Jakubowska i aktu zgonu jej męża Stanislawa Galińskiego (Golińskiego). Ona, tj. Agnieszka zmarła 1857 lub wcześniej - tylko gdzie??? |Bo ten Stanisław właśnie w 1857 roku ślubuje jeszcze raz jako wdowiec. Z nimi to jak kamień w wodę. Liczę na waszą pomoc. Być może ktoś natknie się (ot tak przypadkowo) na zapis o Agnieszce i Stanisławie Galińskich. Będę wdzięczna za informacje.
Pozdr...
Agnieszka
Poszukuję aktu zgonu Agnieszki Galińskiej (całkiem możliwe, że może być zapisane Golińskiej) zd. Jakubowska i aktu zgonu jej męża Stanislawa Galińskiego (Golińskiego). Ona, tj. Agnieszka zmarła 1857 lub wcześniej - tylko gdzie??? |Bo ten Stanisław właśnie w 1857 roku ślubuje jeszcze raz jako wdowiec. Z nimi to jak kamień w wodę. Liczę na waszą pomoc. Być może ktoś natknie się (ot tak przypadkowo) na zapis o Agnieszce i Stanisławie Galińskich. Będę wdzięczna za informacje.
Pozdr...
Agnieszka
-
polonistka79
Witam
Powracam z moimi Galińskimi - stanisław Galiński i Agnieszka Galińska zd. Jakubowska. Może ktoś natknął sie na te osoby przeglądając akta parafialne. Jak kamień w wodę. Nie mogę na nich natrafić... Będęw wdzięczna za każdą wskazówkę, sugestię...
Pozdr...
Agnieszka
Powracam z moimi Galińskimi - stanisław Galiński i Agnieszka Galińska zd. Jakubowska. Może ktoś natknął sie na te osoby przeglądając akta parafialne. Jak kamień w wodę. Nie mogę na nich natrafić... Będęw wdzięczna za każdą wskazówkę, sugestię...
Pozdr...
Agnieszka
Jeśli to te same osoby, to Stanisław i Agnieszka zawarli związek małżeński 20 września 1842 r. w parafii Panienka:
https://www.familysearch.org/ark:/61903/1:1:6FCN-6YW3
Tam też prawdopodobnie urodziła im się córka Łucja, której zgon został zarejestrowany w powyższej parafii 8 marca 1844 r.:
https://www.familysearch.org/ark:/61903/1:1:6FCN-D9R1
Ich córka Franciszka urodziła się 6 marca 1845 r. w miejscowości Bachorze w parafii Wilkowyja:
https://www.familysearch.org/ark:/61903/1:1:6FC2-SX75
Ignacy Galiński, syn Stanisława i Ludwiki, urodził się 14 lipca 1864 r. Chrzest zarejestrowano w parafii Lutynia:
https://www.familysearch.org/ark:/61903/1:1:6FZZ-XZTP
Pozdrawiam,
https://www.familysearch.org/ark:/61903/1:1:6FCN-6YW3
Tam też prawdopodobnie urodziła im się córka Łucja, której zgon został zarejestrowany w powyższej parafii 8 marca 1844 r.:
https://www.familysearch.org/ark:/61903/1:1:6FCN-D9R1
Ich córka Franciszka urodziła się 6 marca 1845 r. w miejscowości Bachorze w parafii Wilkowyja:
https://www.familysearch.org/ark:/61903/1:1:6FC2-SX75
Ignacy Galiński, syn Stanisława i Ludwiki, urodził się 14 lipca 1864 r. Chrzest zarejestrowano w parafii Lutynia:
https://www.familysearch.org/ark:/61903/1:1:6FZZ-XZTP
Pozdrawiam,
Grzegorz
-
polonistka79
Witam
Tak, to cii Galińscy. Nie wiedziałam, że mieli córkę Franciszkę, która urodziła się w Bachorzewie. Dziękuję za tę informację. Gdyby tylko znaleźć jeszcze ich akt zgonu, tj. Agnieszki Galińskiej zd. Jakubowskiej i Stanisława Galińskiego. Wiadomo, że Agnieszka musiał umrzeć 1857 lub wcześniej, bo Stanisław w tymże roku 1857 poślubia Ludwikę. Pytanie - gdzie i kiedy zmarła Agnieszka. Proszę o pomoc także w tej sprawie. Jeszcze raz serdecznie dziękuję.
Pozdr...
Agnieszka
Tak, to cii Galińscy. Nie wiedziałam, że mieli córkę Franciszkę, która urodziła się w Bachorzewie. Dziękuję za tę informację. Gdyby tylko znaleźć jeszcze ich akt zgonu, tj. Agnieszki Galińskiej zd. Jakubowskiej i Stanisława Galińskiego. Wiadomo, że Agnieszka musiał umrzeć 1857 lub wcześniej, bo Stanisław w tymże roku 1857 poślubia Ludwikę. Pytanie - gdzie i kiedy zmarła Agnieszka. Proszę o pomoc także w tej sprawie. Jeszcze raz serdecznie dziękuję.
Pozdr...
Agnieszka
-
polonistka79
Witam
Sukces! Udało mi się odnaleźć akt zgonu Agnieszki Galińskiej z domu Jakubowskiej - żony Stanisława Galińskiego. Dziękuję za wszelkie sugestie, w tym tę, żeby szukać w parafii Twardów. Tam znalazłam zapis o zgonie w 1856 roku.
Gdyby tak jeszcze znaleźć jej męża - Stanisława Galińskiego (zgon). Proszę o pomoc w tej sprawie...Może ktoś natknął się na zapis o jego zgonie....
Stanisław Galiński był powtórnie żonaty z Ludwiką Benoszek/Benuszak. Ona umiera w 1875 roku. On??????
Dziękuję i pozdr...
Agnieszka
Sukces! Udało mi się odnaleźć akt zgonu Agnieszki Galińskiej z domu Jakubowskiej - żony Stanisława Galińskiego. Dziękuję za wszelkie sugestie, w tym tę, żeby szukać w parafii Twardów. Tam znalazłam zapis o zgonie w 1856 roku.
Gdyby tak jeszcze znaleźć jej męża - Stanisława Galińskiego (zgon). Proszę o pomoc w tej sprawie...Może ktoś natknął się na zapis o jego zgonie....
Stanisław Galiński był powtórnie żonaty z Ludwiką Benoszek/Benuszak. Ona umiera w 1875 roku. On??????
Dziękuję i pozdr...
Agnieszka
Witam.polonistka79 pisze: ...
Dziękuję i pozdr...
Agnieszka
Na BaSI jest zapis o ślubie, rok 1877, Jadwigi Galińskiej, córki Stanisława Galińskiego i Agnieszki Jakubowskiej.
Rodzice wpisani- nie żyją.
Nie wiem jak jest wpisana Ludwika w akt zgonu.
Jeżeli nie zmarła jako wdowa to znaczyłoby, że Stanisław zmarł pomiędzy śmiercią swojej żony a ślubem córki- 1875-1877
Pozdrawiam.
Kaniewska Małgorzata.
-
polonistka79
Re: Stanisław Galiński - nadal szukam
Witam
Powracam z tematem, bo nadal, niestety, nie trafiłam na zapis o zgonie Stanisława Galińskiego - syn Izydora i Doroty. Będę wdzięczna za wszelką informację, jeżeli komuś uda się "natrafić" na tego mojego Staszka.
Pozdr...
Agnieszka
Powracam z tematem, bo nadal, niestety, nie trafiłam na zapis o zgonie Stanisława Galińskiego - syn Izydora i Doroty. Będę wdzięczna za wszelką informację, jeżeli komuś uda się "natrafić" na tego mojego Staszka.
Pozdr...
Agnieszka
- Paweł Jachnik
Witam Agnieszko !!!
Mam pytanie czy w Twoich Galińskich (Galinszczaków) masz Tomasza Galinszczaka urodzonego w 1798 roku w Prusach. W 1824 ożenił się z wdową Marianna Jakubowską z domu Walczak Vel Walkówna. Marianna jest moją prapra. . . babką i interesują mnie ich losy.
Z pozdrowieniami
Paweł Jachnik
Mam pytanie czy w Twoich Galińskich (Galinszczaków) masz Tomasza Galinszczaka urodzonego w 1798 roku w Prusach. W 1824 ożenił się z wdową Marianna Jakubowską z domu Walczak Vel Walkówna. Marianna jest moją prapra. . . babką i interesują mnie ich losy.
Z pozdrowieniami
Paweł Jachnik
Paweł
Poszukuję: Jachnik,Pawlaczyk,Jakubowski,Meisnerowicz (Majsnerowicz)
Poszukuję: Jachnik,Pawlaczyk,Jakubowski,Meisnerowicz (Majsnerowicz)