it s a woman who help to give baby birth
not madra
sage femme is a job
like nurse
Moderatorzy: magandbet, Młynarka, Bartek, woj
OK pour le job, maischristophe kasperski pisze: sage femme is a job
ouielgra pisze:rchristophe kasperski pisze: sage femme is a job
OK pour le job, mais
"sage - dans l'Antiquité, homme réputé pour ses connaissances, son expérience, son jugement, et dont les avis sont écoutés."
Donc sage-femme doit avoir les connaissances (mais pas forcement être sage)
Ogromnie dziękuję!Henia pisze:25/09/ O?...
Mademoiselle.. Dzisiaj dopiero otrzymałem Wasz adres o który od dawna prosiłem moją siostrę, wiec
z dużą przyjemnością pozwalam sobie Wam przesłać parę pocztówek do waszej kolekcji.
Reichthal znajduje się 20 kilometrów na N E (myślę północ) od ? prowincji Sląskiej.
przyjazne uczucia
A ?
We Francji na młodą kobietę nie zamężną mówi się mademoiselle
Na starsza i zamężną mówi się madame
Bardzo dziękuję.Barbara pisze:Dzien dobry,
Oto tlumaczenie:
Zgon pana Franciszka Szymanskiego w wieku 88 lat,emeryta Kopalni Panstwowych,14.10.2017 r.w Divione.
Pogrzeb cywilny odbedzi sie w czwartek,19.10 2017 o godzinie 14:00 na cmentarzu w Noeux Village,nastepnie pochowek w grobowcu rodzinnym.
Spotkanie o 13:30 w salonie pogrzebowym.
Hold oddany cialu bedzie kondolencjami.
Zadnych tabliczek ani sztucznych kwiatow.
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
potem po lewej stronie jest lista z nazwiskami czlonkow rodziny
pierwsza -zona Estelle Szymanska-Duriez
Reszte odczytasz sama.
Pozdrawiam.
Barbara
Barbaro, serdecznie dziękuję.Barbara pisze:Dzien dobry,
oto tlumaczenie:
...z wielkim bolem zawiadamiaja o smierci Pana Dominika Szymanskiego,emeryta Policji Panstwowej,ktora miala miejsce w Saint Martin- Boulogne,w srode,5 czerwca 2019 r.w jego 68 roku zycia.
Jego pogrzeb bedzie celebrowany w piatek,7 czerwca 2019 o gdzinie 15:00 w kosciele pod wezwaniem Sw.Mikolaja na placu Dalton w Boulogne sur Mer,jego parafii gdzie sie zbierzemy.
Datki (zebrane pieniadze na mszy)zastapia kondolencje
Ostatnia wola pana Szymanskiego byla kremacje jego ciala.
Zadnych tabliczek ani przedmiotow.
W oczekiwaniu na pogrzeb zwloki pana Szymanskiego sa w zakladzie pogrzebowym Scotty (adres zakladu..) gdzie rodzina od 16:00 d 18:00 bedzie przyjmowala (chodzi o ludzi przychodzacych aby pozegnac sie ze zmarlym,ewentualnie modlic sie za zmarlego).
Mile pozdrawiam.
Barbara