Parafia św. Marii Magdaleny P-ń obszar 1800-1850
Parafia św. Marii Magdaleny P-ń obszar 1800-1850
Poproszę o pomoc u ustaleniu jaki obszar (ulice) miasta Poznania należał do parafii św. Marii Magdaleny w pierwszej połowie XIX w. (mapki , artykuły , linki). Interesuje mnie też zasięg terytorialny innych poznańskich parafii z tego okresu.
Dziękuję za pomoc.
Pozdrowienia.
Dziękuję za pomoc.
Pozdrowienia.
Tadeusz
Re: Parafia św. Marii Magdaleny P-ń obszar 1800-1850
Ilość parafii poznanskich w 1820 r i 1888 r- kiedy to rozpisano bardzo dokładnie ich zasięg jest taki sam. Należy więc domniemywać, że spis z 1888 rku odzwierciedla stan z pierwszej połowy XIX w.
Parafia św. Marii Magdaleny obejmowała:
- Poznań - Stare Miasto
- Garbary od domu Erthiana do kościoła Bernardynów
- w prawo od kościoła Bernardynów do Bramy Wrocławskiej
- ul. Garbary
- Za Bramka
- Grobla
Szczegóły innych parafii znajdziesz w Tryptyku Wielkopolskim tom.2 Archidiecezja Poznańska.
Wojtek
Parafia św. Marii Magdaleny obejmowała:
- Poznań - Stare Miasto
- Garbary od domu Erthiana do kościoła Bernardynów
- w prawo od kościoła Bernardynów do Bramy Wrocławskiej
- ul. Garbary
- Za Bramka
- Grobla
Szczegóły innych parafii znajdziesz w Tryptyku Wielkopolskim tom.2 Archidiecezja Poznańska.
Wojtek
- Jacek Strugała
Na pewno Stary Rynek i ulice do niego przylegające. Wg mojej wiedzy ul. Wroniecka do samego jej końca, tj. do jej zbiegu z ul. Małe Garbary.
Ul. Wielkie Garbary zapewne tez należała do Fary, przynajmniej kamienice w okolicach mostu chwaliszewskiego (wiem na pewno że Za Bramką i Woźna [Butelska] też należały do tej parafii).
Ul. Wielkie Garbary zapewne tez należała do Fary, przynajmniej kamienice w okolicach mostu chwaliszewskiego (wiem na pewno że Za Bramką i Woźna [Butelska] też należały do tej parafii).
Pozdrawiam
Jacek S.
Poszukuję Strugałów, Golimowskich i Kopaszewskich z Wielkopolski.
Frąckowiaków z Bnina i Koszut.
Błaszczyków i Sommerów z Poznania.
Drachali z Kalisza.
Paszkiewiczów z okolic Koła.
Jacek S.
Drachali z Kalisza.
- Łukasz Bielecki
W zasadzie można powiedzieć, że parafia św. Marii Magdaleny obejmowała te rejony, które dawniej znajdowały się w obrębie murów miejskich plus dawne przedmieście Garbary, a zatem późniejszą ulicę Garbary na jej odcinku przyległym do średniowiecznego miasta wraz z ul. Mostową, Groblą i kilkoma przecinającymi je. Pewną pomocą może być wyrysowanie przebiegu dawnych rozgałęzień Warty.
Trochę trudniej jest dociec dokładnie które domy należały jeszcze do Fary, a które już do Św. Wojciecha w rejonie Małych Garbar. Tam znowu przebieg dawnych murów miejskich i fosy oddzielającej kiedyś jasno miasto od przedmieścia, może być wskazówką. Ale oczywiście nie można wykluczyć pewnych drobnych przesunięć w rejonie zabudowy powstałej na terenie wcześniej zajętym przez fortyfikacje.
Trochę trudniej jest dociec dokładnie które domy należały jeszcze do Fary, a które już do Św. Wojciecha w rejonie Małych Garbar. Tam znowu przebieg dawnych murów miejskich i fosy oddzielającej kiedyś jasno miasto od przedmieścia, może być wskazówką. Ale oczywiście nie można wykluczyć pewnych drobnych przesunięć w rejonie zabudowy powstałej na terenie wcześniej zajętym przez fortyfikacje.
Łukasz Bielecki
...et Marcus genuit Lucam. Lucas autem genuit Ignatium.
...et Marcus genuit Lucam. Lucas autem genuit Ignatium.
- Jacek Strugała
Odnalazłem notatkę z pobytu w AP:
Św. Małgorzata, zgony, 1860 (parafia przylegająca od wschodu do farnej):
ulice należące
- Chwaliszewo
- Zagórze
- Śródka
- Ostrówek
- Tama
- plac archidjecezjalny
- Zawady
- Wenecjańska
- Piotorowo
- Berdychowo
- Forum Antiquum (?)
Św. Małgorzata, zgony, 1860 (parafia przylegająca od wschodu do farnej):
ulice należące
- Chwaliszewo
- Zagórze
- Śródka
- Ostrówek
- Tama
- plac archidjecezjalny
- Zawady
- Wenecjańska
- Piotorowo
- Berdychowo
- Forum Antiquum (?)
Pozdrawiam
Jacek S.
Drachali z Kalisza.
Jacek S.
Drachali z Kalisza.
-
gerszewski
Witam.
To w takim razie mam pytanie: jak to się ma do Parafii Katedralnej w Poznaniu?
Mój zmarły ojciec,urodzony na Śródce na początku XX wieku,opowiadał,że był
ministrantem i u św.Małgorzaty i w katedrze.
A mieszkał niedaleko za mostem,łączącym katedrę ze Śródką.
W każdym razie zmarłych z jego rodziny chowano wtedy na cmentarzu św.
Jana Maltańskiego na tzw.Komandorii,skąd władza ludowa wyrzuciła ich na Miłostowo
do zbiorowych mogił (niestety nie mieszkam w Poznaniu i nikt mnie nie powiadomił
ani mojego ojca o ekshumacji i już chyba nie dotrę do tego,gdzie w przybliżeniu są moi przodkowie pochowani na Miłostowie). Dziwi mnie,że nie była prowadzona ewidencja podczas ekshumacji.Nie sądzę,aby nie było żadnych dokumentów tamtego cmentarza do lat 1960tych,kiedy tę akcję przeprowadzono.
Byłem w par.Jana Maltańskiego w latach 1990tych i nikt nic nie wiedział o żadnych dokumentach cmentarnych.
Dziwne.Bo logiczne jest, że ta parafia zawiadywała przedtem przyległym cmentarzem.
Wracam przez to do podziału terenu między par.Św.Małgorzaty,katedralną i św.Jana M.
Ciekawy jestem Waszego zdania na ten temat.
To w takim razie mam pytanie: jak to się ma do Parafii Katedralnej w Poznaniu?
Mój zmarły ojciec,urodzony na Śródce na początku XX wieku,opowiadał,że był
ministrantem i u św.Małgorzaty i w katedrze.
A mieszkał niedaleko za mostem,łączącym katedrę ze Śródką.
W każdym razie zmarłych z jego rodziny chowano wtedy na cmentarzu św.
Jana Maltańskiego na tzw.Komandorii,skąd władza ludowa wyrzuciła ich na Miłostowo
do zbiorowych mogił (niestety nie mieszkam w Poznaniu i nikt mnie nie powiadomił
ani mojego ojca o ekshumacji i już chyba nie dotrę do tego,gdzie w przybliżeniu są moi przodkowie pochowani na Miłostowie). Dziwi mnie,że nie była prowadzona ewidencja podczas ekshumacji.Nie sądzę,aby nie było żadnych dokumentów tamtego cmentarza do lat 1960tych,kiedy tę akcję przeprowadzono.
Byłem w par.Jana Maltańskiego w latach 1990tych i nikt nic nie wiedział o żadnych dokumentach cmentarnych.
Dziwne.Bo logiczne jest, że ta parafia zawiadywała przedtem przyległym cmentarzem.
Wracam przez to do podziału terenu między par.Św.Małgorzaty,katedralną i św.Jana M.
Ciekawy jestem Waszego zdania na ten temat.
W roku 1805 zniesiono parafie na Śródce, Chwaliszewie i Zagórzu. Ich miejsce zajęła utworzona wówczas Parafia Katedralna. Kościół p.w. św. Małgorzaty na Śródce stał się kościołem sukursalnym dla kościoła parafialnego czyli Katedry. Parafia Archikatedralna do dzisiaj obejmuje swym zasięgiem Śródkę, a znajdujący się tam kościół św. Małgorzaty nadal pełni funkcję pomocniczą. Jakby nie patrzeć, wierni z parafii archikatedralnej mieli i mają do dyspozycji dwie świątynie. Katedra często jest zajęta, odbywają się różne uroczystości, a wtedy Msze św. dla parafian mają miejsce w kościele św. Małgorzaty.
http://www.katedra.archpoznan.pl/index.php
Co do cmentarza, to na forum był już poruszany wątek dotyczący likwidacji cmentarzy parafii św. Jana Jerozolimskiego i cmentarzy parafii Archikatedralnej. Obie parafie miały własne cmentarze, które ze sobą graniczyły - zarówno na Komandorii, jak i przy ul. Krańcowej. Zmarli byli zazwyczaj chowani na swoich cmentarzach parafialnych - odstępstwa od tej reguły były niezwykle rzadkie. Dlatego przypuszczam, że cmentarz na Komandorii utożsamiany jest mylnie jako jeden i należący do pobliskiego kościoła św. Jana Jerozolimskiego, podczas gdy obok istniał też cmentarz parafii Archikatedralnej.
viewtopic.php?f=2&t=672&hilit=jastrz%C4 ... =40#p68141
Pozdrawiam
Maciej Czarnecki
PS. Małe sprostowanie. Chwaliszewo nie było samodzielną parafią tylko wchodziło w skład parafii przy kościele św. Mikołaja na Zagórzu.
http://www.katedra.archpoznan.pl/index.php
Co do cmentarza, to na forum był już poruszany wątek dotyczący likwidacji cmentarzy parafii św. Jana Jerozolimskiego i cmentarzy parafii Archikatedralnej. Obie parafie miały własne cmentarze, które ze sobą graniczyły - zarówno na Komandorii, jak i przy ul. Krańcowej. Zmarli byli zazwyczaj chowani na swoich cmentarzach parafialnych - odstępstwa od tej reguły były niezwykle rzadkie. Dlatego przypuszczam, że cmentarz na Komandorii utożsamiany jest mylnie jako jeden i należący do pobliskiego kościoła św. Jana Jerozolimskiego, podczas gdy obok istniał też cmentarz parafii Archikatedralnej.
viewtopic.php?f=2&t=672&hilit=jastrz%C4 ... =40#p68141
Pozdrawiam
Maciej Czarnecki
PS. Małe sprostowanie. Chwaliszewo nie było samodzielną parafią tylko wchodziło w skład parafii przy kościele św. Mikołaja na Zagórzu.
Witam!
Proszę o pomoc w sprawie pochówku i miejsca gdzie obecnie może znajdować się ten grób? gdzie szukać aktu zgonu?
Rok zg.: 1795 Miejsce zg.: Poznań Poch. miasto.: Poznań-Fara Nr grobu.: 28957 (Poznań, Fara - kość. Św. Marii Magdaleny) 1795.23/II. + G. Kunegunda de Sokolnickie Łukomska z Drzazgowa, l. 45., febris putride, poch. dom.
pozdrawiam
Zofia
Proszę o pomoc w sprawie pochówku i miejsca gdzie obecnie może znajdować się ten grób? gdzie szukać aktu zgonu?
Rok zg.: 1795 Miejsce zg.: Poznań Poch. miasto.: Poznań-Fara Nr grobu.: 28957 (Poznań, Fara - kość. Św. Marii Magdaleny) 1795.23/II. + G. Kunegunda de Sokolnickie Łukomska z Drzazgowa, l. 45., febris putride, poch. dom.
pozdrawiam
Zofia
poch. dom. = pochowana u dominikanów
Więcej o cmentarzu dominikańskim:
http://www.wtg-gniazdo.org/forum/viewto ... f=2&t=5892
28957 to nie nr grobu, lecz nr kolejny Dworzaczkowego wypisu z metryk. Zapis pochodzi z księgi metrykalnej kościoła farnego.
Więcej o cmentarzu dominikańskim:
http://www.wtg-gniazdo.org/forum/viewto ... f=2&t=5892
28957 to nie nr grobu, lecz nr kolejny Dworzaczkowego wypisu z metryk. Zapis pochodzi z księgi metrykalnej kościoła farnego.
Pozdrawiam - Bartek
HIC MORTVI VIVVNT ET MVTI LOQVVNTVR. A dbałość o naukę jest miłość.
Bartku!
Dziękuję za pomoc jednak zastanawiam się czy jest możliwe by została tam pochowana ponieważ znalazłam informację, że cmentarz na Wzgórzu Św.Wojciecha został założony w latach 1808-1810. Jak dotrzeć do ksiąg metrykalnych kościoła farnego?gdzie szukać?
pozdrawiam
Zofia
Dziękuję za pomoc jednak zastanawiam się czy jest możliwe by została tam pochowana ponieważ znalazłam informację, że cmentarz na Wzgórzu Św.Wojciecha został założony w latach 1808-1810. Jak dotrzeć do ksiąg metrykalnych kościoła farnego?gdzie szukać?
pozdrawiam
Zofia
No właśnie, u Dworzaczka najstarsze pochówki u dominikanów notuje się w metrykach farnych w 1725 roku. Ma Dworzaczek osobny wykaz pochówków u poznańskich dominikanów (od 1693 r.), ale jest on skromny, obejmuje głównie dominikanki i chyba tercjarzy/tercjarki. Być może Łukomską pochowano w krypcie kościoła.
Księgi metrykalne parafii farnej są udostępniane na mikrofilmach w Archiwum Archidiecezjalnym w Poznaniu oraz w mormońskich centrach historii rodziny. Nie spodziewałbym się jednak więcej informacji nad te, które podał Dworzaczek.
Księgi metrykalne parafii farnej są udostępniane na mikrofilmach w Archiwum Archidiecezjalnym w Poznaniu oraz w mormońskich centrach historii rodziny. Nie spodziewałbym się jednak więcej informacji nad te, które podał Dworzaczek.
Pozdrawiam - Bartek
Dla Zofii -
Sprawdziłam zapis zgonu Kunegundy Sokolnickiej-Łukomskiej w AAP; - w orginalnym zapisie jest: "sepulta in Ecclesia P. Dnorum".
P. Dnorum to uproszczony zapis Patrum Dominicanorum; -czyli pochowana w Kościele Dominikanów.
Pozdrawiam - Izabella
Sprawdziłam zapis zgonu Kunegundy Sokolnickiej-Łukomskiej w AAP; - w orginalnym zapisie jest: "sepulta in Ecclesia P. Dnorum".
P. Dnorum to uproszczony zapis Patrum Dominicanorum; -czyli pochowana w Kościele Dominikanów.
Pozdrawiam - Izabella
Dziękuję Ci Izabello za pomoc i prawdopodobnie spróbuję w mormońskim centrum historii rodziny odszukać ten akt zgonu być, może uda mi się również odnaleźć jej akt ślubu? zastanawia mnie dlaczego miałaby być pochowana w Kościele Dominikanów a nie na cmentarzu? z czego miałoby wynikać takie miejsce pochówku?
pozdrawiam
Zofia
pozdrawiam
Zofia
-
gerszewski
Dziękuję serdecznie Wszystkim, szczególnie "Maciejowi_pl",
za informacje powyższe.
Moi przodkowie pojawili się na Śródce ok.1869r.
za informacje powyższe.
Moi przodkowie pojawili się na Śródce ok.1869r.
Krypta była uprzywilejowanym miejscem pochówku, pisze o tym Asia Lubierska w swoim opracowaniu "Kilka słów o poznańskich nekropoliach" (na naszym portalu w dziale "Opracowania"). A dlaczego u dominikanów, a nie we farze? Bo zapewne na mszę chodziła do dominikanów, fundowała im paramenta, elementy wystroju kościoła lub czyniła pobożne zapisy na klasztor. Szerzej o relacjach szlachta-zakony w tamtym okresie w kronikach klasztornych miasta Poznania:Zofia1 pisze:Dziękuję Ci Izabello za pomoc i prawdopodobnie spróbuję w mormońskim centrum historii rodziny odszukać ten akt zgonu być, może uda mi się również odnaleźć jej akt ślubu? zastanawia mnie dlaczego miałaby być pochowana w Kościele Dominikanów a nie na cmentarzu? z czego miałoby wynikać takie miejsce pochówku?
http://wmsklep.home.pl/pl/p/Kroniczka-r ... znaniu/208
http://wmsklep.home.pl/pl/p/Kronika-Ref ... nskich/209
(w tak dobrej cenie również w poznańskich antykwariatach; na Allegro 10x drożej)
W Tekach Dworzaczka niemało parafian farnych ma adnotację "poch. dom."
Pozdrawiam - Bartek
W Archiwum Archidiecezjalnym w Poznaniu znajduje się spis domów parafii św. Marii Magdaleny z 1728 roku. Sygnatura AC 198, k. 271-280.
Pozdrawiam - Bartek
Po wpisaniu w google: "Baza danych mieszkańców Poznania w 1792" pojawi się spis mieszkańców na podstawie spisu posesji.
Pozdrawiam Izabella
Pozdrawiam Izabella
Super, dziękuję za informację! 
Bartek pisze:W Archiwum Archidiecezjalnym w Poznaniu znajduje się spis domów parafii św. Marii Magdaleny z 1728 roku. Sygnatura AC 198, k. 271-280.
Bardzo dziękuję za podpowiedź!
Izabella pisze:Po wpisaniu w google: "Baza danych mieszkańców Poznania w 1792" pojawi się spis mieszkańców na podstawie spisu posesji.
Pozdrawiam Izabella
Różnorakie spisy mieszkańców Poznania do XVIII wieku można znaleźć w książce "Opisy i lustracje Poznania".
Indeks nazwisk:
https://genealogia.okiem.pl/forum/viewtopic.php?p=4390
Indeks nazwisk:
Pozdrawiam - Bartek
Dziękuję! Już się kiedyś na ten indeks natknąłem, ale to dziwne, bo nie ma tam nic o Watsonach. Fakt, że chyba w drugiej poł. XVIII w. zniknęli na dobre z Poznania. Albo wyjechali z niego (jak mój pra...dziadek Jakub), albo zabrakło męskich potomków, ale na pewno byli tam obecni w XVII i pierwszej poł. XVIII w.
Janusz
Janusz
Bartek pisze:Różnorakie spisy mieszkańców Poznania do XVIII wieku można znaleźć w książce "Opisy i lustracje Poznania".
Indeks nazwisk:
Inwentarze Mieszczańskie z wieku XVIII z Ksiąg Miejskich i Grodzkich Poznania Tom I z lat 1700-1758Andrasz pisze:Dziękuję! Już się kiedyś na ten indeks natknąłem, ale to dziwne, bo nie ma tam nic o Watsonach. Fakt, że chyba w drugiej poł. XVIII w. zniknęli na dobre z Poznania. Albo wyjechali z niego (jak mój pra...dziadek Jakub), albo zabrakło męskich potomków, ale na pewno byli tam obecni w XVII i pierwszej poł. XVIII w. JanuszBartek pisze:Różnorakie spisy mieszkańców Poznania do XVIII wieku można znaleźć w książce "Opisy i lustracje Poznania".
Indeks nazwisk:
przygotowali do druku Józef Burszta i Czesław Łuczak
s. 57-60
Inwentarz pośmiertny kupca Wilhelma Watsona i żony jego Elżbiety z r. 1710
Pozdrawiam Danka
Nie umiera ten, kto trwa w pamięci żywych.
ks. Jan Twardowski
Nie umiera ten, kto trwa w pamięci żywych.
ks. Jan Twardowski