zciszewicz napisał(a):
Chciałbym prosić Was o radę i skorzystać z Waszego doświadczenia.
Otóż szukam informacji na temat parafii Kalinowa. Planuję wyjazd do Archiwum Diecezjalnego we Włocławku, gdyż do 1992 roku parafia Kalinowa leżała w granicach Diecezji Włocławskiej.Interesują mnie księża ,którzy tutaj pracowali, oraz wszelkiego rodzaju informacje na temat parafii, sprawozdania z wizytacji biskupich itp.
Moje pytanie brzmi, czy parafia ma "jakąś" swoją teczkę w archiwum i gdzie szukać takich informacji?
Proszę o wszelkie wskazówki i sugestie na ten temat, bo ja nie wiem jak do tego się zabrać.
W aktach dotyczących wizytacji dekanalnych można spotkać opis i wyposażenie kościoła, jego stan techniczny, kto był proboszczem. Czy dla par. Kalinowa zachowały się jakieś dokumenty, pewnie można sprawdzić w opracowaniu ks. W. Kujawskiego – Repertorium ksiąg wizytacyjnych diecezji kujawsko-kaliskiej przechowywanych w AD we Włocławku.
Może na przykładzie innej parafii w tej samej diecezji
http://biuletynszadkowski.geo.uni.lodz. ... zmarek.pdfzobacz jak to wyglądało.
Warto również przejrzeć dokładnie księgi z par. Kalinowa, dowiesz się nie tylko kto i kiedy był proboszczem, ale może też czy był organista, a może kto był kościelnym a kto grabarzem.
Jeśli chcesz się upewnić czy ks. I. Radziszewski a później ks. Władysław Krynicki byli w par. Kalinowa to zajrzyj do ksiąg metrykalnych z tego okresu – podpisy pod dokumentami.
W Kronice Diecezji Kujawsko – Kaliskiej 1922r jest życiorys ks. I. Radziszewskiego ale nie zwróciłam uwagi gdzie był proboszczem, opisano głównie jego działalność naukową.
Nawiązując do pobytu ks. I. Radziszewskiego w par. Czarnocin foto wyżej.
„Ksiądz Idzi Radziszewski, ówczesny regens seminarium włocławskiego, miał być następcą poprzedniego proboszcza od 15.10.1909r,
ale wcale tu nie mieszkał, wyręczał się wikariuszem, którym był ks. Jan Półrola, prefekt szkół w Pabianicach.
Akta w księgach SC par. Czarnocin w 1909-1910 podpisywał Ks. Półrola.Ok.1914r ks. I. Radziszewski ustąpił z probostwa" [Kronika DK-K]
___
Krystyna