Adam91 napisał(a):
Ostatnio zadalem sobie nurtujace pytanie: jak to sie stalo, ze niektorzy dziadkowie byli rolnikami, gospodarzami. [...] Czy ktos wie gdzie mozna sprawdzic, w jakich dokumentach, kiedy nastepowaly dokladne uwlaszczenia (na przyklad moich pradziadkow)?
Adamie,
Poszukaj recesów uwłaszczeniowych, te zachowane są w AP w zespołach Starostw Powiatowych.
Znajdziesz tam nazwiska i powierzchnie gruntów.
Z tego co pamiętam sporządzenie recesu a jego wykonanie potrafiło dzielić kilka na nawet kilkanaście lat.
Jednak to zapisy w recesie decydowały o uwłaszczeniu, w razie śmierci uwłaszczonego w jego miejsce wchodzili spadkobiercy - miałem taki przypadek.Recesom miały towarzyszyć mapy i miały być założone nowe księgi gruntowe - to już w sądzie gdzie reces miał być zarejestrowany. Trochę pisałem o tym tutaj:
viewtopic.php?f=2&t=1358Miałem też pomysł aby stanąć dzisiaj nogą na morgach mojego 3xpradziadka

Jak dotąd go nie zrealizowałem...
Co do zasad i przebiegu uwłaszczenia był to proces skomplikowany, dobry opis znajdziesz w 'Dzieje wsi wielkopolskiej' W. Rusińskiego.
edit 16:30Chodziło mi po głowie że coś pokręciłem i tak jest faktycznie.
Uczestnikiem recesu Kurnatowic w roku 1836 jest małoletnia Agata Odolińska (przez opiekuna, swojego ojczyma).
To że w recesie bierze udział wynika z tego że dla uwłaszczenia w recesie podano gospodarstwa i osoby według stanu na 8 kwietnia 1823 roku. Data ta pokrywa się z dniem podpisania dekretu o regulacji stosunków włościańskich.
Czyli zdecydował stan faktyczny 13 lat przed recesu sporządzeniem...