Odnalezienie miejscowości
Re: Co to za miejscowość?
Sandberg to także:
Zbierkowo – wieś w powiecie poznańskim, w gminie Pobiedziska
Nowa Karczma - wiejskie osiedle w zachodnim Wrocławiu
Piaski – część wsi Jagodzin w pow. zgorzeleckim, w gminie Węgliniec
Piaski - w powiecie sierpeckim
Piaski - w powiecie świeckim
Zbierkowo – wieś w powiecie poznańskim, w gminie Pobiedziska
Nowa Karczma - wiejskie osiedle w zachodnim Wrocławiu
Piaski – część wsi Jagodzin w pow. zgorzeleckim, w gminie Węgliniec
Piaski - w powiecie sierpeckim
Piaski - w powiecie świeckim
Pozdrawiam serdecznie
Grzegorz
Grzegorz
-
Gosia53
- Imię i nazwisko: Małgorzata Kaniewska
Re: Co to za miejscowość?
Dziękuję pięknie Wszystkim za pomoc.
Nie wpadłabym na to, że to Sandberg
To teraz mam zagwozdkę, który Sandberg wybrać.
Najbardziej by pasowały Piaski koło Gostynia.
Szukam połączenia rodziny Ciemniaków z Kaniewskimi z Gostynia, tak się podpisali.
I nic nie znajduję
Pozdrawiam.
Kaniewska Małgorzata.
Nie wpadłabym na to, że to Sandberg
To teraz mam zagwozdkę, który Sandberg wybrać.
Najbardziej by pasowały Piaski koło Gostynia.
Szukam połączenia rodziny Ciemniaków z Kaniewskimi z Gostynia, tak się podpisali.
I nic nie znajduję
Pozdrawiam.
Kaniewska Małgorzata.
-
hanialg
- Imię i nazwisko: Hanna Lisiak-Góźdź
Re: Odnalezienie miejscowości
Witam,
czy ktoś z Państwa wie w jakiej miejscowości znajdował się lub znajduje się do dziś pomnik, który widoczny jest na zdjęciu?

Pozdrawiam
Hania
czy ktoś z Państwa wie w jakiej miejscowości znajdował się lub znajduje się do dziś pomnik, który widoczny jest na zdjęciu?

Pozdrawiam
Hania
Poszukuję:
Lisiak, Dorna - okolice Szamotuł
Stein, Bulczyński - Września
Lisiak, Dorna - okolice Szamotuł
Stein, Bulczyński - Września
- Slabin
- Imię i nazwisko: Sławomir Binczak
- Kontakt:
Re: Jaka to miejscowość?
Dzień dobry. Proszę o pomoc.
Mam rodzinę mieszkającą przez lata w parafii Janków Zaleśny (Sulisław, Baszyny, Ogrzele). Wszystkie metryki pochodzą albo z parafii, albo (późniejsze) z USC Orpiszew.
No i w takich metrykach z USC w Orpiszewie z lat 1907-1910 pojawia się informacja, że mieszkają w Hoymsthal (albo Hrymsthal). Nie udało mi się znaleźć współczesnej nazwy.
Może ta wieś już nie istnieje? Mam takie doświadczenie z miejscem urodzenia mojego dziadka (Stangenfeld koło Droszewa). We wszystkich dokumentach miał miejsce urodzenia Gałązki Wielkie, z wyjątkiem aktu urodzenia - Stangenfeld). Stangenfeld zlokalizowałem na starych mapach.
Pozdrawiam, Sławek
Edit:
Znalazłem, to Baszyny.
Mam rodzinę mieszkającą przez lata w parafii Janków Zaleśny (Sulisław, Baszyny, Ogrzele). Wszystkie metryki pochodzą albo z parafii, albo (późniejsze) z USC Orpiszew.
No i w takich metrykach z USC w Orpiszewie z lat 1907-1910 pojawia się informacja, że mieszkają w Hoymsthal (albo Hrymsthal). Nie udało mi się znaleźć współczesnej nazwy.
Może ta wieś już nie istnieje? Mam takie doświadczenie z miejscem urodzenia mojego dziadka (Stangenfeld koło Droszewa). We wszystkich dokumentach miał miejsce urodzenia Gałązki Wielkie, z wyjątkiem aktu urodzenia - Stangenfeld). Stangenfeld zlokalizowałem na starych mapach.
Pozdrawiam, Sławek
Edit:
Znalazłem, to Baszyny.
Szczególnie szukam aktu urodzenia praprababki: Katarzyna Mielcarek zd. Nowakowska córka Franciszka i Marianny Jura (1842-1875, chyba Górzno?).
Dzień dobry,
co to za miejscowość "Surowie", par. Wilczyna?
Wilczyna (par. rzymskokatolicka) - akt urodzenia/chrztu, rok 1758 , wpis nr 26,
Carolus , rodzice: Joannes Nowaczyk , Margaretha ,
Inne osoby występujące w dokumencie:
Adamus Makowski
Zofia Morawska
Komentarz indeksującego:
Surowie
co to za miejscowość "Surowie", par. Wilczyna?
Wilczyna (par. rzymskokatolicka) - akt urodzenia/chrztu, rok 1758 , wpis nr 26,
Carolus , rodzice: Joannes Nowaczyk , Margaretha ,
Inne osoby występujące w dokumencie:
Adamus Makowski
Zofia Morawska
Komentarz indeksującego:
Surowie
Pozdrawiam
Jacek
Chudziak|Zachciał|Gromadziński/Gromadka|Żurek|Buszkiewicz|Kawka|Konieczny|Sawala|
Bąk/Bunk|Hancyk/Chancyk|Lehmann|Szarata|Białkowski|Janiszewski|Musiał|Liberski
Poszukuję ur. ok.1745 Jana Liberskiego kołodzieja w Opalenicy i Otorowie
Jacek
Chudziak|Zachciał|Gromadziński/Gromadka|Żurek|Buszkiewicz|Kawka|Konieczny|Sawala|
Bąk/Bunk|Hancyk/Chancyk|Lehmann|Szarata|Białkowski|Janiszewski|Musiał|Liberski
Poszukuję ur. ok.1745 Jana Liberskiego kołodzieja w Opalenicy i Otorowie
Proszę o zlokalizowanie miejscowości z której pochodzi pan młody.
Odczytuje jako Jastrzębik, ale wątpię że to ten koło Nowego Sącza.
Dodam ze akcja ślubu się dzieje w Stęszewie, potem para chrzci dzieci w pobliskich Tomicach.

Odczytuje jako Jastrzębik, ale wątpię że to ten koło Nowego Sącza.
Dodam ze akcja ślubu się dzieje w Stęszewie, potem para chrzci dzieci w pobliskich Tomicach.

Pozdrawiam
Basia Nowak
Basia Nowak
Sprawdź Jastrzębsko gm. Nowy Tomyśl albo Jastrzębniki gm. Opalenica.
Pozdrawiam - Bartek
HIC MORTVI VIVVNT ET MVTI LOQVVNTVR. A dbałość o naukę jest miłość.
HIC MORTVI VIVVNT ET MVTI LOQVVNTVR. A dbałość o naukę jest miłość.
Odczytuję jako Jastrzębsk.
Zatem najbardziej pasuje Jastrzębsko sugerowane przez Bartka.
Odległość drogowa z Jastrżębska gm. Nowy Tomyśl do Tomic k/Stęszewa, wg obecnej sieci dróg wynosi około 45 km.
Mniejsza odległość dzieli Jastrzębniki od Tomic, bo niecałe 25 km.
Jednak nazwa zdecydowanie bardziej przemawia za Jastrzębskiem.
Zatem najbardziej pasuje Jastrzębsko sugerowane przez Bartka.
Odległość drogowa z Jastrżębska gm. Nowy Tomyśl do Tomic k/Stęszewa, wg obecnej sieci dróg wynosi około 45 km.
Mniejsza odległość dzieli Jastrzębniki od Tomic, bo niecałe 25 km.
Jednak nazwa zdecydowanie bardziej przemawia za Jastrzębskiem.
Pozdrawiam serdecznie
Grzegorz
Grzegorz
Jastrzębska koło Nowego Tomyśla wtedy nie było .Ta nazwa została tak ustalona po odzyskaniu niepodległości , gdy likwidowano wszystkie nazwy mające w sobie cząstkę Olendry(Holendry , Hauland). Były Nowojastrzębskie Olędry i Starojastrzębskie Olędry. Były to wsie olęderskie o ludności raczej niemieckiej . Natomiast Jastrzębniki w obecnej gminie Opalenica były o tej nazwie.
Pozdrawiam
Janusz
Pozdrawiam
Janusz
Mam podobieństwo na Myheritage do ,,mojego'' Piotra Kaczmarka.
I tam jakimś cudem osoba powiązała jego miejsce urodzenia z miejscowością Brzoza koło Niepruszewa.
Rok by się prawie zgadzał, bo z 1808 (wg ślubu) - na 1807.
Nie mam pomysłu jak potwierdzić trop.
I tam jakimś cudem osoba powiązała jego miejsce urodzenia z miejscowością Brzoza koło Niepruszewa.
Rok by się prawie zgadzał, bo z 1808 (wg ślubu) - na 1807.
Nie mam pomysłu jak potwierdzić trop.
Pozdrawiam
Basia Nowak
Basia Nowak
-
Gosia53
- Imię i nazwisko: Małgorzata Kaniewska
Witam.
Wg indeksu (BaSIA) rodzicami Piotra ur. 1807/41 Niepruszewo/Brzoza byli Mateusz Kaczmarek i Jadwiga.
Kolejne dzieci tej pary rodziców-
Brzoza 1809/45- Andrzej,
Brzoza 1815/70- Łucja.
Łucja, z ojca Mateusza, zmarła 1817/49 w Otuszu, na genetece wpis- w wieku 1.5 roku.
Być może córka tychże samych rodziców.
Może te informacje w jakiś sposób pomogą w potwierdzeniu tego tropu?
Pozdrawiam.
Kaniewska Małgorzata.
Wg indeksu (BaSIA) rodzicami Piotra ur. 1807/41 Niepruszewo/Brzoza byli Mateusz Kaczmarek i Jadwiga.
Kolejne dzieci tej pary rodziców-
Brzoza 1809/45- Andrzej,
Brzoza 1815/70- Łucja.
Łucja, z ojca Mateusza, zmarła 1817/49 w Otuszu, na genetece wpis- w wieku 1.5 roku.
Być może córka tychże samych rodziców.
Może te informacje w jakiś sposób pomogą w potwierdzeniu tego tropu?
Pozdrawiam.
Kaniewska Małgorzata.
Ostatnio zmieniony 04 paź 2023, 22:12 przez Gosia53, łącznie zmieniany 1 raz.
- Henryk Krzyżan
- Imię i nazwisko: Henryk Krzyżan
Piotr Kaczmarek urodził się 20.06.1807 Brzoza par. Niepruszewo, chrzest 28 czerwca. Ojciec był parobkiem.
Chrzestni:
Jan Pałka - parobek
Elżbieta Andryanka
Wszyscy z Brzozy.
Chrzestni:
Jan Pałka - parobek
Elżbieta Andryanka
Wszyscy z Brzozy.
Pozdrawiam
Henryk Krzyżan
Henryk Krzyżan
Właśnie znalazłam akt ślubu Piotra Kaczmarka z Brzozy i niestety nie jest to dobry trop.
Muszę wrócić do wątku Jastrzębnik.
Dziękuję wszystkim za pomoc.
Muszę wrócić do wątku Jastrzębnik.
Dziękuję wszystkim za pomoc.
Pozdrawiam
Basia Nowak
Basia Nowak
https://www.google.pl/books/edition/S%C ... frontcoverbitn pisze: Muszę wrócić do wątku Jastrzębnik.
Grzegorz
-
krysia
- Imię i nazwisko: Krystyna Patalas
Czy ktoś z Forumowiczów spotkał się z nazwą miejscowości Gritke, Gvitke. W nekrologach tej samej rodziny raz tak raz tak podają nazwę miejscowości gdzie zamieszkują krewni.
Pięknie już teraz dziękuje za zainteresowanie się moim wpisem a może i rozwikłanie polskie nazwy tej miejscowości.
Pozdrawiam
krysia
Pięknie już teraz dziękuje za zainteresowanie się moim wpisem a może i rozwikłanie polskie nazwy tej miejscowości.
Pozdrawiam
krysia
Witam
Przeglądając księgi z parafii Dobrosołowo (okolice Kazimierza Bisk) z roku 1830 natknąłem się na miejscowość Tłuczygarnek. Z czystej ciekawości chciałem ją zlokalizować, ale niestety bez sukcesu. Nawet google wypluwa wynik zerowy.
Czy może się ktoś orientuje gdzie to było?
z góry dziękuję za odpowiedzi.
Przeglądając księgi z parafii Dobrosołowo (okolice Kazimierza Bisk) z roku 1830 natknąłem się na miejscowość Tłuczygarnek. Z czystej ciekawości chciałem ją zlokalizować, ale niestety bez sukcesu. Nawet google wypluwa wynik zerowy.
A może Stuczegarnek? https://bg.uwb.edu.pl/TKKP/?mapa=1_2 Po lewej stronie mapy, pod V=III.jaroz pisze:Witam
Pozdrawiam
Ela
Musi to być ten Słuczegarnek z mapy TKKP przytoczonej przez Elę . Na mapie może jest błędnie S zamiast T , albo w akcie odwrotnie . W prostych nazwach pisano różne wersje nazw nawet w tym samym roczniku , a co dopiero w takiej niespotykanej nazwie.
Przejrzawszy tysiące akt mogę na kopy przytaczać pomyłki w pisaniu nazw.
Pozdrawiam
Janusz
PS. Na moje oko to będą teraz posesje 71 ,72 wsi Drążna w gminie Słupca. Albo coś blisko, a nieistniejące. Typowa nazwa na karczmę.
Przejrzawszy tysiące akt mogę na kopy przytaczać pomyłki w pisaniu nazw.
Pozdrawiam
Janusz
PS. Na moje oko to będą teraz posesje 71 ,72 wsi Drążna w gminie Słupca. Albo coś blisko, a nieistniejące. Typowa nazwa na karczmę.
Dziękuję za informacje
- Adam91
- Imię i nazwisko: Adam Lewandowicz
Witam serdecznie Szanownych Forumowiczów.
Chciałbym prosić o pomoc w zlokalizowaniu miejscowości, z której pochodził Jan Kaczmarek. W akcie ślubu zostało podane, że mieszkał w Grzymałkowicach. Problem jest tego typu, że ani "Tryptyk Wielkopolski", ani Słownik Geograficzny nie zna takiej miejscowości.
Ślub odbył się w Kozielsku i został zapisany pod numerem 7/1822. Link do źródła podaję tutaj.
Starałem przeszukać okoliczne parafie, oraz indeksy związane z rodziną Kaczmarków, ale niestety bezskutecznie. Jestem pewny, że rodzice wspomnianego Jana: Tomasz i Marianna nie pochodzili z żadnej miejscowości z okolic Kozielska, Wagrowca, Łekna itp... wzmianka z tego ślubu jest jedyną wskazówką skąd mogliby być.
Chciałbym prosić o pomoc w zlokalizowaniu miejscowości, z której pochodził Jan Kaczmarek. W akcie ślubu zostało podane, że mieszkał w Grzymałkowicach. Problem jest tego typu, że ani "Tryptyk Wielkopolski", ani Słownik Geograficzny nie zna takiej miejscowości.
Ślub odbył się w Kozielsku i został zapisany pod numerem 7/1822. Link do źródła podaję tutaj.
Starałem przeszukać okoliczne parafie, oraz indeksy związane z rodziną Kaczmarków, ale niestety bezskutecznie. Jestem pewny, że rodzice wspomnianego Jana: Tomasz i Marianna nie pochodzili z żadnej miejscowości z okolic Kozielska, Wagrowca, Łekna itp... wzmianka z tego ślubu jest jedyną wskazówką skąd mogliby być.
Pozdrawiam Adam
Genealogia jest super!!!
Genealogia jest super!!!
Na mapie Gillego jest wieś Grzymalowice (pewno Grzymałowice), na płd od wsi parafialnej Kozielsko (między nimi jest jeszcze folwark Modrzewie);Adam91 pisze:Witam serdecznie Szanownych Forumowiczów.
albo Grzymalowice to inna nazwa wsi Gruntowice, lub pozostałością po Grzymalowicach są 3 gospodarstwa między Gruntowicami a Międzylesiem (mapa gugla).
-----> TU http://www.slownik.ihpan.edu.pl/search. ... ce&d=0&t=0 <---------------
Jest też wieś Grzymałków gm Mniów pow kielecki.
Może to jest wskazówka:Adam91 pisze:Witam serdecznie Szanownych Forumowiczów.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Gruntowice
Pozdrawiam
Grzegorz
- Adam91
- Imię i nazwisko: Adam Lewandowicz
Serdecznie dziękuję Grzegorzu.
Wow!!! Nie pomyślałem, aby sprawdzić wcześniejszych nazwy miejscowości w okolicy Kozielska.
Pozdrawiam Adam
Genealogia jest super!!!
Genealogia jest super!!!
- apel
- Imię i nazwisko: Alina Wojnicz-Pelec
Bardzo proszę o pomoc w odczytaniu nazw miejscowości w której urodził się
Schiller Edward ur 16-09-1834
Księga dusz Parzęczewo-syg 274
skan 64 i skan 71
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/jed ... ki=9377442
Pozdrawiam
Alina
Schiller Edward ur 16-09-1834
Księga dusz Parzęczewo-syg 274
skan 64 i skan 71
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/jed ... ki=9377442
Pozdrawiam
Alina
- Paweł Wietrzykowski
- Imię i nazwisko: Paweł Wietrzykowski
Trzcińca, Trzciniec
Pozdrawiam, Paweł
poszukuję: Wietrzykowski, Wyzuj, Gibowski, Sławek
Umarłych wieczność dotąd trwa, dokąd pamięcią im się płaci.
- koszuciak
- Imię i nazwisko: Wojciech Lis
W jednym miejscu jest to "Bronisław, Schilberk", a w drugim "Bronischau, Lublinitz".
W pierwszym przypadku pasowałaby dzisiejsza osada Bronisławka, w wersji niemieckiej "Wilhelmshütte", jednak ta leżała już chyba w powiecie sycowskim (Gross-Wartenberg) w rejencji wrocławskiej (skądinąd bardzo blisko granicy z powiatem ostrzeszowskim (Schildberg).
Jeśli miałby to być powiat Lubliniec, to niestety nie znajduję pomysłu, co to za miejscowość.
W pierwszym przypadku pasowałaby dzisiejsza osada Bronisławka, w wersji niemieckiej "Wilhelmshütte", jednak ta leżała już chyba w powiecie sycowskim (Gross-Wartenberg) w rejencji wrocławskiej (skądinąd bardzo blisko granicy z powiatem ostrzeszowskim (Schildberg).
Jeśli miałby to być powiat Lubliniec, to niestety nie znajduję pomysłu, co to za miejscowość.
Pozdrawiam
Wojciech
Wojciech
- apel
Pawle,Edward Schiller przybył z Trzcinicy.Dzięki za zainteresowanie tematem.
Wojtku,bardzo dziękuję za informacje.
Dla mnie jest to jakaś dziwna sprawa.Obie (różne)miejscowości urodzenia dotyczą chyba tej samej osoby-to samo nazwisko i data urodzenia.
Z zapisów w księdze dusz wynika,że zmieniał miejsca pobytu-Trzcinica(która).Odolanów. Lubiechowo. Nie jestem pewna czy jest to,poszukiwany
Parafia katolicka Parzęczewo, wpis 17 / 1865
Eduardus Szyller (36 lat)
Marianna Horwat? (28 lat) 100%
Pozdrawiam
Alina
Wojtku,bardzo dziękuję za informacje.
Dla mnie jest to jakaś dziwna sprawa.Obie (różne)miejscowości urodzenia dotyczą chyba tej samej osoby-to samo nazwisko i data urodzenia.
Z zapisów w księdze dusz wynika,że zmieniał miejsca pobytu-Trzcinica(która).Odolanów. Lubiechowo. Nie jestem pewna czy jest to,poszukiwany
Parafia katolicka Parzęczewo, wpis 17 / 1865
Eduardus Szyller (36 lat)
Marianna Horwat? (28 lat) 100%
Pozdrawiam
Alina
Witam
Chciałbym nieśmiało poprosić o identyfikację miejscowości urodzenia pana młodego.
Nie dysponuję lepszym skanem. To jest jakość dostępna online z archiwum konińskiego.
Zamieszczam z większym kawałkiem tekstu dla pewniejszego odczytania nazwy miejscowości. Osobiście próbowałem różne opcje wyguglac ale bez efektów.
W/w. akt pochodzi z 1857 roku z parafii w Gosławicach. Gdyby ktoś był zainteresowany całym dokumentem to jest akt nr 1 w dziale związków małżeńskich. Czyli nazwa powinna istnieć w okolicy 1830 roku.
Z góry dziękuję za fatygę.

Chciałbym nieśmiało poprosić o identyfikację miejscowości urodzenia pana młodego.
Nie dysponuję lepszym skanem. To jest jakość dostępna online z archiwum konińskiego.
Zamieszczam z większym kawałkiem tekstu dla pewniejszego odczytania nazwy miejscowości. Osobiście próbowałem różne opcje wyguglac ale bez efektów.
W/w. akt pochodzi z 1857 roku z parafii w Gosławicach. Gdyby ktoś był zainteresowany całym dokumentem to jest akt nr 1 w dziale związków małżeńskich. Czyli nazwa powinna istnieć w okolicy 1830 roku.
Z góry dziękuję za fatygę.

Przyjma, obecnie gmina Golina Pozdrawiam Ela
dzięki wielkie
witam
uprzejmie proszę o lokalizację miejscowości. fragment aktu pochodzi z parafii młodojewo rok 1875. miejscowość wymieniona w akcie to lata 1780. prawdopodobnie okolice konina.

wstaw zdjęcie
pytanie 2.
w jednym z aktów mam napisane, prawdopodobnie fonetycznie; ARNOLDCWEJLER W PRUSACH. dot. lat 1914 gdzie wskazana aktem osoba była na robocie. dosłownie tak napisano. zlokalizowałem jako Arnoldsweiler w Nadrenii północnej. czy bliżej w Prusach wschodnich nie było podobnej miejscowości?
uprzejmie proszę o lokalizację miejscowości. fragment aktu pochodzi z parafii młodojewo rok 1875. miejscowość wymieniona w akcie to lata 1780. prawdopodobnie okolice konina.

wstaw zdjęcie
pytanie 2.
w jednym z aktów mam napisane, prawdopodobnie fonetycznie; ARNOLDCWEJLER W PRUSACH. dot. lat 1914 gdzie wskazana aktem osoba była na robocie. dosłownie tak napisano. zlokalizowałem jako Arnoldsweiler w Nadrenii północnej. czy bliżej w Prusach wschodnich nie było podobnej miejscowości?
ur. Siernicze [ par . Ostrowite]
zm. Rozalin
Nazwa Prusy miała podwójne znaczenie ; 1. Prusy właściwe , od których pochodziła nazwa czyli ówczesne dwie prowincje : Prusy Zachodnie ze stolicą w Gdańsku i Prusy Wschodnie ze stolicą w Królewcu. 2. Królestwo Prus , które miało wiele prowincji m. in. Nadrenię.
W spisie miejscowości z tamtego okresu jest tylko jedno Arnoldsweiler ( w powiecie Dueren w Rheinprovinz).
Pozdrawiam
Janusz
zm. Rozalin
Nazwa Prusy miała podwójne znaczenie ; 1. Prusy właściwe , od których pochodziła nazwa czyli ówczesne dwie prowincje : Prusy Zachodnie ze stolicą w Gdańsku i Prusy Wschodnie ze stolicą w Królewcu. 2. Królestwo Prus , które miało wiele prowincji m. in. Nadrenię.
W spisie miejscowości z tamtego okresu jest tylko jedno Arnoldsweiler ( w powiecie Dueren w Rheinprovinz).
Pozdrawiam
Janusz
Janusz.
Dzięki wielkie.
Co do tych Prus to wiedziałem lecz nie byłem pewien tych ziem obecnie polskich, a w akcie nic więcej nie było poza informacjami które przytoczyłem. Do aktu polskiego był akt wystawiony w parafii w Arnoldsweiler po łacinie ale on też nie zawierał żadnych dodatkowych danych mogących rzucić światło na powstałe wątpliwości.
Jeszcze raz wielkie dzięki.
Dzięki wielkie.
Co do tych Prus to wiedziałem lecz nie byłem pewien tych ziem obecnie polskich, a w akcie nic więcej nie było poza informacjami które przytoczyłem. Do aktu polskiego był akt wystawiony w parafii w Arnoldsweiler po łacinie ale on też nie zawierał żadnych dodatkowych danych mogących rzucić światło na powstałe wątpliwości.
Jeszcze raz wielkie dzięki.
oszukuje miejscowości w Niemczech gdzie urodził się mój teściu WINCENTY ROBAK
prawdopodobnie w 1912 roku cała jego rodzina wyjechała do Niemiec do pracy ( tz. " saksy " ) , jego matka wyjechała z mała córeczka tam urodził się mój teściu 28.12 1915 roku i jego brat który zmarł gdy miał 3 lata i jest tam pochowany .cała rodzina pracowała w majątku. po powrocie do Polski do KORYTKOWA - TUREK rozpoczęli prace w majątku LINKIEGO ( musieli mieć jakieś listy - referencje od tamtego dziedzica gdyż otrzymali znaczącą prace a teściu przyjaźnił się z synem dziedzica.
w akcie ślubu miejscem urodzenia jest Reinelsburg lub Remelsburg w Niemczech
czy ktoś może mi pomóc odszukać aktu urodzenia teścia a także jego brata będę bardzo wdzięczna
teresa
prawdopodobnie w 1912 roku cała jego rodzina wyjechała do Niemiec do pracy ( tz. " saksy " ) , jego matka wyjechała z mała córeczka tam urodził się mój teściu 28.12 1915 roku i jego brat który zmarł gdy miał 3 lata i jest tam pochowany .cała rodzina pracowała w majątku. po powrocie do Polski do KORYTKOWA - TUREK rozpoczęli prace w majątku LINKIEGO ( musieli mieć jakieś listy - referencje od tamtego dziedzica gdyż otrzymali znaczącą prace a teściu przyjaźnił się z synem dziedzica.
czy ktoś może mi pomóc odszukać aktu urodzenia teścia a także jego brata będę bardzo wdzięczna
teresa
- Henryk Krzyżan
Może chodzi o Rummelsburg, obecnie dzielnica Berlina.HANYSKA pisze:oszukuje miejscowości w Niemczech gdzie urodził się mój teściu WINCENTY ROBAK
teresa
https://pl.wikipedia.org/wiki/Rummelsburg
Pozdrawiam
Henryk Krzyżan
Henryk Krzyżan
Może chodzi o ten Rummelsburg:Henryk Krzyżan pisze:Może chodzi o Rummelsburg, obecnie dzielnica Berlina.HANYSKA pisze:oszukuje miejscowości w Niemczech gdzie urodził się mój teściu WINCENTY ROBAK
teresa
https://pl.wikipedia.org/wiki/Rummelsburg
https://pl.wikipedia.org/wiki/Miastko
Pozdrawiam
Grzegorz
Gdy żył teściu ciągle mówił o okolicach MEKLEGURGA na północ od Berlina czy ta miejscowość leżała w tych okolicach bo szukamy także
pochówku brata teścia, rodzina teścia wróciła do polski i pracowała w majątku u Niemca LINKIEGO
pozdrawiam
Teresa
pochówku brata teścia, rodzina teścia wróciła do polski i pracowała w majątku u Niemca LINKIEGO
pozdrawiam
Teresa
- Paweł Wietrzykowski
- Imię i nazwisko: Paweł Wietrzykowski
Pewnie chodziło Mu o cały region Meklemburgia a nie konkretną miejscowość
Pozdrawiam, Paweł
- Henryk Krzyżan
Gdyby ktoś szukał miejscowość Wysokówko par. Spławie, to jest to inna nazwa Szczepankowa. Zapis przy akcie zgonu 1807/14.
Pozdrawiam
Henryk Krzyżan
Henryk Krzyżan
Pytanie dotyczy lat 1840
Czy w okolicy Konina poza Wolą Podlezną i Wolą Łaszczową (Kamedulską) istniala miejscowość o nazwie Wola?
Czy w okolicy Konina poza Wolą Podlezną i Wolą Łaszczową (Kamedulską) istniala miejscowość o nazwie Wola?
-
henryk58
- Imię i nazwisko: Henryk Miderski
Parafia Lądek
Dolany, Lądek (osada), Nakielec, Piotrowo, Ratyń, Sługocin, Wacławów, Wielodwór, Wola Koszucka
Dolany, Lądek (osada), Nakielec, Piotrowo, Ratyń, Sługocin, Wacławów, Wielodwór, Wola Koszucka
Pozdrawiam Henryk Miderski
Dzięki wielkie.
Choć to i tak nic nie pomogło w rozwiązaniu zagadki.
Choć to i tak nic nie pomogło w rozwiązaniu zagadki.
- Henryk Krzyżan
W parafii Rogalinek występuje miejscowość Sachsenfeld(e), tylko w jednym akcie podano polską nazwę - Kusajdy.
Zapomniałem dodać, że znalazłem w necie współczesną nazwę - Sasinowo.
https://www.mosina.pl/miejscowosci
Zapomniałem dodać, że znalazłem w necie współczesną nazwę - Sasinowo.
https://www.mosina.pl/miejscowosci
Pozdrawiam
Henryk Krzyżan
Henryk Krzyżan
Proszę o podanie współczesnej nazwy miejscowości Prauschwitz w dawnym powiecie Śmigiel. Pozdrawiam. Beata
- apel
https://poznan-project.psnc.pl/
Śmigiel Schmiegel (Smigiel) 5201 1632 LE
District capital
Roman Catholic parish
4386 souls (in 1888)
Includes: Bruszczewo (Prauschwitz), Glińsko (Gleinitz), Koszanowo (Kuschen), Morownica (Murkwitz), Nietążkowo (Nitsche), Nowawieś (Neugut), Papiernia (Papiermuehle), Podśmigiel (Poladowo), Robaczyn, Śmigiel (Schmiegel)
Archdiocesan Archive in Poznan
B 1599-1634 1666-1912
M 1598-1626 1684-1896
D 1684-1918
Śmigiel Schmiegel (Smigiel) 5201 1632 LE
District capital
Roman Catholic parish
4386 souls (in 1888)
Includes: Bruszczewo (Prauschwitz), Glińsko (Gleinitz), Koszanowo (Kuschen), Morownica (Murkwitz), Nietążkowo (Nitsche), Nowawieś (Neugut), Papiernia (Papiermuehle), Podśmigiel (Poladowo), Robaczyn, Śmigiel (Schmiegel)
Archdiocesan Archive in Poznan
B 1599-1634 1666-1912
M 1598-1626 1684-1896
D 1684-1918