Wymiana doświadczeń pomiędzy genealogami, dyskusje ogólne na tematy genealogiczne i historyczne, dane dotyczące parafii, archiwów, ciekawych stron, itd
Slawo pisze:Indeksuję Brudzew i od wielu już tygodni męczy mnie jedna sprawa - OBCIĘTE kartki.
Podejrzewam, że kartki w księgach były poszarpane lub przyniszczone ze starości i je poprzycinano dla poprawienia estetyki.
Ale ... to spowodowało obcięcie fragmentów wielu autografów znajdujących się pod aktami oraz obcięcie fragmentów dopisków na marginesach bocznych czy notatek na górze.
Czy spotkaliście się z takimi praktykami i co o tym sądzicie?
Chyba wiem kto poprzycinał księgi - zakład introligatorski do jakiego zostały skierowane przed oddaniem ich do Archiwum? https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/ska ... 4c8d322a26
A jakby w takim zakładzie "zapodziała" się jakaś księga czy praktykant ją zniszczył to co wtedy?
Mam wielka prosbe do osob odwiedzajacych Archiwum w Poznaniu a zwlaszcza poszukujacych danych z USC Czerniejewo .
Dotyczy ona sprawdzenia w ksiedze zejsc z 1901 r. aktu zgonu Heleny Waligorskiej ( akt nr 76 ).
Skany sa narazie niedostepne , wiec prosilabym o spisanie danych z tego aktu lub sfotografowanie , o ile to mozliwe, bo byc moze dotycza mej pra-pra-babci .
Ur. ok 1816 roku w Gorze ( Gura ) , corka Jozefa , wdowa po Michale Pilaczynskim , mlynarzu; zmarla w Breitenfelde ( Wierzyce ) ...Z gory dziekuje osobie , ktora zechcialaby mi pomoc ...I przesylam serdeczne pozdrowienia Anna Maria Bacquet
w ostatnim czasie bardzo dawno nie korzystałam z internetowej bazy danych Archiwum Państwowego w Poznaniu metrykalia.
W związku z tym mam prośbę gdzie mam się zarejestrować na stronie AAP Poznań bo rozumiem ,że bez rejestracji nie mogę otworzyć
interesujących mnie metryk
Poznań
(obwód miejski) Urodzenia: 1878-1901
Małżeństwa: 1878, 1880-1900
Zgony: 1878-1900
Pozostałe: 1885-1901
bardzo prosze o pomoc
Hanka
Poszukuje informacji Sępiński Piotr Paweł ,Kubaczewski/a ,Guza Augustyn, Malczewscy.
Poszukuję aktu małżeństwa wpis nr 24/1818 z Poznania (APP), parafia ewangelicka Świętego Krzyża, pomiędzy Alexandrem i Henriettą Jarecką.
Dziekuje, Pozdrawiam
Szukam o informacji rodzyne Kasperski - Kasperek, Kot, Bajonczak, Gorczak,
christophe kasperski pisze:Poszukuję aktu małżeństwa wpis nr 24/1818 z Poznania (APP), parafia ewangelicka Świętego Krzyża, pomiędzy Alexandrem i Henriettą Jarecką.