Utknąłem w poszukiwaniach moich przodków. Poszukuję informacji o osobach o nazwisku:
Jan Wawrzyniak ur. w 1874 r. w Garzynie (mój pradziadek). Zmarł prawdopodobnie w Łaszczynie (gmina Rawicz). Jego zoną była Teresa zd. Maślanka (Maśłąka, Maślonka) ur. w 1876 r. w Gościejewicach (ślub w 1907 r.). To był jej drugi mąż. Pierwszym mężem był Michał Przybył (ślub w 1896 r. w Poniecu). Ojcem Teresy był Augustyn Maśląka ur. ok. 1845 r. w Goniembicach. Ożenił się w 1864 r. z Romaną zd. Ratajczak ur. ok. 1845 r. w Goniembicach a zmarłą w 1905 r.
Z kolei rodzicami Jana Wawrzyniaka był Petrus Wawrzyniak ur. w 1848,syn prawdopodobnie Simona Wawrzyniaka i Franciszki Lisiakownej (Lisiakównej bądź nawet Lisiak). Żoną Petrusa była Rosalia zd. Machowiak (czasem Mackowiak, prawdopodobnie Maćkowiak) ur. w 1848 r. w Wałkowie. Jej drugi mąż (nie mam danych, który w kolejności), to Martin Durlak. Ślub wzięli w 1890 r. w Mieszkowie. Rodzicami Rozalii byli Józef Maćkowiak ur. w 1821 r. oraz Agnieszka zd. Terakowska ur. ok. 1822 r. w Jankowie Zaleśnym. Ślub był w Wałkowie w 1846 r. Niestety to wszystko co mam w większości niepotwierdzone dokumentami. jakieś informacje wyciągnąłem z portalu Basia, ale dalej ani rusz.
Będę wdzięczny za każą wskazówkę i podpowiedź
Jurek Kupiec