Ściśle rzecz biorąc z miejsca ślubu kościelnego nie wynika, gdzie był zarejstrowany związek cywilny, bo tu trzeba by znać miejsce zamieszkania panny w momencie ślubu (a i to przesądza sprawę w 99% przypadków, a nie zawsze). Ale oczywiście zacząłbym od sprawdzenia USC Wronki, on obejmował dość spory obszar:
Ann68 pisze: 18 sty 2026, 17:27
Sprawdziłam USC Wronki i niestety nie ma, muszę poczekać na skany z USC Rosko....
Z tego dopisku o ślubie ja odczytuję, że jest on zapisany pod nr 136 (chyba, że to akt nr 13? a to odczytane 6 to b) we Wronkach i miał miejsce 22.02.1914.
Skany SzWA z USC Wronki mają tylko 46 aktów ślubu z roku 1914. Coś mi tu nie gra.
Może nie wszystkie śluby kościelne miały także ślub w USC? Może trzeba poszukać w zapisach kościelnych z Wronek w 1914 i tam będzie akt nr 136?
Tylko na Genetece: Koło U1909-11 M1910-11,
Brudzew UMZ 1916-22, Dobrów UMZ 1902-3 1911-23, Galew UMZ 1920-22, Tuliszków U 1885-92 M 1900-1912, Młodojewo M 1915-39 1945-46, Dobrosołowo M 1900-1936! FAQ Genealogiczne
No właśnie dziwna sprawa z tym wpisem, bo wydawało mi się, że zapis ślubu będzie w USC Wronki.
I ucieszyłam się gdy pojawił się USC Wronki w SZWA i się mocno zdziwiłam
Zapewne jest tak jak piszesz, że zapisek dotyczy rejestru kościelnego, a nie USC.
Pozdrawiam
Ania Panek
Poszukuję aktu chrztu Wojciecha Marszyńskiego leśniczego z Gliśnicy ur. ok. 1722 r.
Slawo pisze: 18 sty 2026, 19:25Z tego dopisku o ślubie ja odczytuję, że jest on zapisany pod nr 136 (chyba, że to akt nr 13? a to odczytane 6 to b) we Wronkach i miał miejsce 22.02.1914.
Skany SzWA z USC Wronki mają tylko 46 aktów ślubu z roku 1914. Coś mi tu nie gra.
Może nie wszystkie śluby kościelne miały także ślub w USC? Może trzeba poszukać w zapisach kościelnych z Wronek w 1914 i tam będzie akt nr 136?
Ten dopisek pochodzi z księgi chrztów i odnosi się wyłącznie do ślubu KOŚCIELNEGO.
W zaborze pruskim po pierwsze był twardy obowiązek wcześniejszej rejestracji w USC (żeby w ogóle ksiądz mógł pobłogosławić w kościele) a po drugie siatka USC nie miała żadnego związku z siatką parafii.
Dlatego najpraktyczniej mieć spis miejscowości posortowany wg przynależności parafialnej i wtedy wychodzi, do jakich USC należały różne miejscowości z danej parafii - jeśli nie znamy miejsca zamieszkania panny, a tylko w którym kościele był ślub. Oczywiście gdybyśmy chcieli szukać ślubu kościelnego znając USC (ale nie mając w ręku samego aktu z miejscami zamieszkania), to robimy na odwrót, sortujemy spis miejsowości podług USC i wtedy widać, do jakich parafii należały podległe danemu urzędowi miejscowości.
Łukasz Bielecki
...et Marcus genuit Lucam. Lucas autem genuit Ignatium.
Numer 136 to numer aktu chrztu, którego dotyczy adnotacja. Natomiast sam ślub miał miejsce w parafii we Wronkach i jest odnotowany w księdze zaślubionych w roczniku 1914.