Upiory z Drawska Nasi przodkowie z 1659 roku
Upiory z Drawska Nasi przodkowie z 1659 roku
Nasi przodkowie z 1659 roku Upiory
===========================
W roku 2010 naukowcy archeolodzy odkryli dziwny duży cmentarz koło Drawska.Cmentarz oddalony od kościoła praktycznie w szczerym polu .Szacuje się ,że pochowano tam około 200 osób .
Pochówki są też dziwne ze względu na to iż chowano mieszkańców pospiesznie w różnych trumnach jednych na drugich
Pochowani tam ludzie mieli dziwny pochówek gdyż w kilku grobach na piersiach mieli sierpy położone poprzecznie na palcach nóg kłódki a w ustach miedziane monety a na piersiach też kamienie .
Nakręcono świetny film na you tubie z tego odkrycia : Upiory z Drawska.
Jest rok 1659 .Od 1656 trwa w Wielkopolsce wielka epidemia dźumy Yersinia pestis.
Nie wiadomo z jakiej przyczyny dotknięte zostało Drawsko . Zmarło ok. 70 % mieszkańców Drawska .
Kompletny artykuł : https://www.crazynauka.pl/wampiry-draws ... cowi-obcy/
Pracę podjęła amerykański instytut naukowy
W składzie naukowców:
• Lesley A. Gregoricka ,
• Tracy K. Betsinger,
• Amy B. Scott,
• Marek Polcyn
Naukowcy ustalili na podstawie materiału genetycznego iż są to tylko mieszkańcy Drawska .
Te Upiory to ofiary Dźumy w Drawsku –nasi przodkowie .
Zidentyfikowaliśmy kilka z tych osób a prace nad dalszą identyfikacją trwają .
To nasza genealogia .
Wielu z tych ludzi to nasi przodkowie a też moi . Niewiarygodne widzieć ich groby po 400 latach .
Abstract
Apotropaic observances-traditional practices intended to prevent evil-were not uncommon in post-medieval Poland, and included specific treatment of the dead for those considered at risk for becoming vampires. Excavations at the Drawsko 1 cemetery (17th–18th c. AD) have revealed multiple examples (n = 6) of such deviant burials amidst hundreds of normative interments. While historic records describe the many potential reasons why some were more susceptible to vampirism than others, no study has attempted to discern differences in social identity between individuals within standard and deviant burials using biogeochemical analyses of human skeletal remains. The hypothesis that the individuals selected for apotropaic burial rites were non-local immigrants whose geographic origins differed from the local community was tested using radiogenic strontium isotope ratios from archaeological dental enamel. 87Sr/86Sr ratios ( = 0.7112±0.0006, 1σ) from the permanent molars of 60 individuals reflect a predominantly local population, with all individuals interred as potential vampires exhibiting local strontium isotope ratios. These data indicate that those targeted for apotropaic practices were not migrants to the region, but instead, represented local individuals whose social identity or manner of death marked them with suspicion in some other way. Cholera epidemics that swept across much of Eastern Europe during the 17th century may provide one alternate explanation as to the reason behind these apotropaic mortuary customs, as the first person to die from an infectious disease outbreak was presumed more likely to return from the dead as a vampire.
Ryszard Welka
i inni genealodzy
Toruń
===========================
W roku 2010 naukowcy archeolodzy odkryli dziwny duży cmentarz koło Drawska.Cmentarz oddalony od kościoła praktycznie w szczerym polu .Szacuje się ,że pochowano tam około 200 osób .
Pochówki są też dziwne ze względu na to iż chowano mieszkańców pospiesznie w różnych trumnach jednych na drugich
Pochowani tam ludzie mieli dziwny pochówek gdyż w kilku grobach na piersiach mieli sierpy położone poprzecznie na palcach nóg kłódki a w ustach miedziane monety a na piersiach też kamienie .
Nakręcono świetny film na you tubie z tego odkrycia : Upiory z Drawska.
Jest rok 1659 .Od 1656 trwa w Wielkopolsce wielka epidemia dźumy Yersinia pestis.
Nie wiadomo z jakiej przyczyny dotknięte zostało Drawsko . Zmarło ok. 70 % mieszkańców Drawska .
Kompletny artykuł : https://www.crazynauka.pl/wampiry-draws ... cowi-obcy/
Pracę podjęła amerykański instytut naukowy
W składzie naukowców:
• Lesley A. Gregoricka ,
• Tracy K. Betsinger,
• Amy B. Scott,
• Marek Polcyn
Naukowcy ustalili na podstawie materiału genetycznego iż są to tylko mieszkańcy Drawska .
Te Upiory to ofiary Dźumy w Drawsku –nasi przodkowie .
Zidentyfikowaliśmy kilka z tych osób a prace nad dalszą identyfikacją trwają .
To nasza genealogia .
Wielu z tych ludzi to nasi przodkowie a też moi . Niewiarygodne widzieć ich groby po 400 latach .
Abstract
Apotropaic observances-traditional practices intended to prevent evil-were not uncommon in post-medieval Poland, and included specific treatment of the dead for those considered at risk for becoming vampires. Excavations at the Drawsko 1 cemetery (17th–18th c. AD) have revealed multiple examples (n = 6) of such deviant burials amidst hundreds of normative interments. While historic records describe the many potential reasons why some were more susceptible to vampirism than others, no study has attempted to discern differences in social identity between individuals within standard and deviant burials using biogeochemical analyses of human skeletal remains. The hypothesis that the individuals selected for apotropaic burial rites were non-local immigrants whose geographic origins differed from the local community was tested using radiogenic strontium isotope ratios from archaeological dental enamel. 87Sr/86Sr ratios ( = 0.7112±0.0006, 1σ) from the permanent molars of 60 individuals reflect a predominantly local population, with all individuals interred as potential vampires exhibiting local strontium isotope ratios. These data indicate that those targeted for apotropaic practices were not migrants to the region, but instead, represented local individuals whose social identity or manner of death marked them with suspicion in some other way. Cholera epidemics that swept across much of Eastern Europe during the 17th century may provide one alternate explanation as to the reason behind these apotropaic mortuary customs, as the first person to die from an infectious disease outbreak was presumed more likely to return from the dead as a vampire.
Ryszard Welka
i inni genealodzy
Toruń
Ostatnio zmieniony 23 sty 2026, 09:19 przez Kubuś, łącznie zmieniany 3 razy.
Re: Upiory z Drawska Nasi przodkowie z 1659 roku
Wraz z kilkoma genealogami identyfikujemy nasze Upiory z Drawska.
Nie jest to łatwe ale szczegółowe opisy naukowców dają jasne naukowe podstawy .Może to potrwać rok a może 10 lat ale warto .
Ryszard Welka
Toruń
Nie jest to łatwe ale szczegółowe opisy naukowców dają jasne naukowe podstawy .Może to potrwać rok a może 10 lat ale warto .
Ryszard Welka
Toruń
Dzień dobry!
Ja mam także moich przodków z Drawska, zresztą , jak wiesz , wspólnych i to całkiem sporo. Bardzo ciekawa sprawa. Mam nadzieję Ryszardzie na ciąg dalszy.
Pozdrawiam serdecznie.
Maria
Ja mam także moich przodków z Drawska, zresztą , jak wiesz , wspólnych i to całkiem sporo. Bardzo ciekawa sprawa. Mam nadzieję Ryszardzie na ciąg dalszy.
Pozdrawiam serdecznie.
Maria
BARCZEWSCY > okolice Wolsztyna BUKOWIECCY > okolice Kościana KUBISIOWIE, FIGLOWIE, ŚWITALSCY > okolice Czarnkowa JANKOWSCY > okolice Poznania
Pani Mario.
Ja jak to pierwszy raz zobaczyłam to nie mogłem uwierzyć .
Alle na stronie : https://journals.plos.org/plosone/artic ... ne.0113564
są zdjęcia naszych przodków .
A nie ma najmniejszych problemów z identyfikacją . TYlko czas i praca przy indeksach .
Pozdrawiam
Ryszard Welka
Ja jak to pierwszy raz zobaczyłam to nie mogłem uwierzyć .
Alle na stronie : https://journals.plos.org/plosone/artic ... ne.0113564
są zdjęcia naszych przodków .
A nie ma najmniejszych problemów z identyfikacją . TYlko czas i praca przy indeksach .
Pozdrawiam
Ryszard Welka
Na tej stronie wyniki badań strontu jako adekwatne do wyznacznika pytania : Obcy czy mieszkaniec 82 grobów mieszkańców Drawska :
https://doi.org/10.1371/journal.pone.0113564.t002
Oczywiście badania po DNA zachowanym w uzębieniu i w szkliwiu .
Najbardziej pasjonujące jest określenie wieku zmarłych w latach
Zakres to od 4 do 9 lat .
Jak prowadziliśmy prace ?
Najpierw sporządziliśmy listę mieszkańców Drawska w roku 1656 kiedy zaczęła się smuta czyli dźuma .
Przyjęliśmy wszystkich urodzonych po 1597 roku od kiedy są zapisy urodzin.
Są wcześniejsze ale jacyś ludzie spod ciemnej gwiazdy utrudniają genealogom dostęp do tych prac no ale to oni będą tarzać się w piekle .
Tych ,którzy utrudniają dostęp możemy zobaczyć jaka ich czeka nagroda na obrazie Bosha Ogród rozkoszy ziemskich :
https://pl.wikipedia.org/wiki/Ogród_roz ... _Bosco.jpg
Określiliśmy tedy wiek mieszkańców .Następnie wyszacowaliśmy tych co przeżyli . Ale czeka pracy .
No i wpis za wpisem analiza.
Nie takie wyczyny już robiliśmy.
========================================================================================
Ja na 551 przodków 61 mam z Drawska to jest co szukać !!!!!!!
Obecnie jestem na etapie sporządzania skorowidza przodków mieszkających w Drawsku.
Najbardziej się cieszę ,że do końca mojego życia będę miał co robić.
==========================================================================================================================
Uwielbiam takie zagadki logiczne a jestem wiernym uczniem papieża Sylwestra II -mojego idola i wielkiego matematyka dzięki któremu mamy Logikę formalną .
Ryszard Welka
https://doi.org/10.1371/journal.pone.0113564.t002
Oczywiście badania po DNA zachowanym w uzębieniu i w szkliwiu .
Najbardziej pasjonujące jest określenie wieku zmarłych w latach
Zakres to od 4 do 9 lat .
Jak prowadziliśmy prace ?
Najpierw sporządziliśmy listę mieszkańców Drawska w roku 1656 kiedy zaczęła się smuta czyli dźuma .
Przyjęliśmy wszystkich urodzonych po 1597 roku od kiedy są zapisy urodzin.
Są wcześniejsze ale jacyś ludzie spod ciemnej gwiazdy utrudniają genealogom dostęp do tych prac no ale to oni będą tarzać się w piekle .
Tych ,którzy utrudniają dostęp możemy zobaczyć jaka ich czeka nagroda na obrazie Bosha Ogród rozkoszy ziemskich :
https://pl.wikipedia.org/wiki/Ogród_roz ... _Bosco.jpg
Określiliśmy tedy wiek mieszkańców .Następnie wyszacowaliśmy tych co przeżyli . Ale czeka pracy .
No i wpis za wpisem analiza.
Nie takie wyczyny już robiliśmy.
========================================================================================
Ja na 551 przodków 61 mam z Drawska to jest co szukać !!!!!!!
Obecnie jestem na etapie sporządzania skorowidza przodków mieszkających w Drawsku.
Najbardziej się cieszę ,że do końca mojego życia będę miał co robić.
==========================================================================================================================
Uwielbiam takie zagadki logiczne a jestem wiernym uczniem papieża Sylwestra II -mojego idola i wielkiego matematyka dzięki któremu mamy Logikę formalną .
Ryszard Welka
Jestem pod wrażeniem, jaką karkołomną pracę wykonujecie. I te podobizny przodków
Znalazłam nawet pewne podobieństwa do mnie
Powodzenia w dalszych odkryciach.
Pozdrawiam serdecznie.
Maria
Powodzenia w dalszych odkryciach.
Pozdrawiam serdecznie.
Maria
BARCZEWSCY > okolice Wolsztyna BUKOWIECCY > okolice Kościana KUBISIOWIE, FIGLOWIE, ŚWITALSCY > okolice Czarnkowa JANKOWSCY > okolice Poznania
Pani Mario
A co mamy za wyjście .?
Jak ktoś się najął za psa musi szczekać .
Parafia Wieleń jest pewną dziwną parafią .
Ma wiele ksiąg i dokumentów niedostępnych dla niewiernych dla genealogów .
Pewni ludzie bronią tego jak Częstochowy .
Je już pisałem o tym wiele razy . Tymi ludźmi zajmie sie szatan jak my zakończymy byt na tym padole ,
Robimy co możemy .
Jak szacuję w tej parafii ma drzewa genealogiczne jakieś 30 genealogów w Polsce i jakies 30 genealogów na Świecie .
Wszyscy mamy wspólnych przodków.
Najwięcej pomogła nam Pani Laura Kaatz ze Stanów .
Będę tu na Forum publikował indeks większej parafii Czarnków gdzie tez są nasi przodkowie.
Tą drogą pragnę podziękować i wyrazić szacunek Pani Laurze .
Pozdrawiam
Ryszard Welka
Toruń
A co mamy za wyjście .?
Jak ktoś się najął za psa musi szczekać .
Parafia Wieleń jest pewną dziwną parafią .
Ma wiele ksiąg i dokumentów niedostępnych dla niewiernych dla genealogów .
Pewni ludzie bronią tego jak Częstochowy .
Je już pisałem o tym wiele razy . Tymi ludźmi zajmie sie szatan jak my zakończymy byt na tym padole ,
Robimy co możemy .
Jak szacuję w tej parafii ma drzewa genealogiczne jakieś 30 genealogów w Polsce i jakies 30 genealogów na Świecie .
Wszyscy mamy wspólnych przodków.
Najwięcej pomogła nam Pani Laura Kaatz ze Stanów .
Będę tu na Forum publikował indeks większej parafii Czarnków gdzie tez są nasi przodkowie.
Tą drogą pragnę podziękować i wyrazić szacunek Pani Laurze .
Pozdrawiam
Ryszard Welka
Toruń
-
magdalena72
P. Ryszardzie jaka jest szansa, że te indeksowanie które Pan prowadzi dla szeroko pojętej parafii Wieleń będą dostępne w formie innej niż to co jest na forum - to jest totalnie nie do przejścia przy tej ilości stron?
Jak Pan wie (Spławscy) też mam z niej przodków i sama przebrnęłam ręcznie przez metryki w poszukiwaniu moich pra...
Gdzieś w ilości papierów pogubiłam te rozpiski i jak pomyślę, że musiałabym znów przeglądać zdjęcia to oczy i plecy bolą. A Pana spisy w tej formie, które są na forum nie do przebrnięcia.
Z poważaniem i pozdrawiam
Magdalena
Jak Pan wie (Spławscy) też mam z niej przodków i sama przebrnęłam ręcznie przez metryki w poszukiwaniu moich pra...
Gdzieś w ilości papierów pogubiłam te rozpiski i jak pomyślę, że musiałabym znów przeglądać zdjęcia to oczy i plecy bolą. A Pana spisy w tej formie, które są na forum nie do przebrnięcia.
Z poważaniem i pozdrawiam
Magdalena
Nie rozumiem .?
A w jakiej formie by Pani chciała ????
Indeksy podane są w formie tekstowej gdzie każdy może sobie je przekopiowac do arkusza Excela i przeszukiwać w dowolny sposób niedostępny w żadnej innej formie .
Nie ma takiego sposobu aby uzytkownik miał takie możliwość jakie daje Excel .
Nie ma takiej bazy w Polsce aby miała 1 % możliwości Excela .
=====================================================================
Jeżeli Pani ta forma nie odpowiada toz zawsze zostaje porosty sposób : Zrobić indeksację samemu a to jakieś 5 lat pracy dzień w dzień po 2 godziny i gotowe .
Druga sprawa to jest indeksacja dla ludzi posiadających program do wyszukiwania przodków .
Takie programy posiada wiele osób : własne albo gotowe . My otrzymaliśmy od genealogów z USA .
I ta indeksacja jest dla nich .
Przy okazji jak ktoś chce skorzystać -niech skorzysta . Robię to dla innych nie dla siebie .
NIkt moim śladem nie robi .
Żadne inne formy nie nadają się do poszukiwania przodków.
Pozdrawiam
Ryszard WElka
A w jakiej formie by Pani chciała ????
Indeksy podane są w formie tekstowej gdzie każdy może sobie je przekopiowac do arkusza Excela i przeszukiwać w dowolny sposób niedostępny w żadnej innej formie .
Nie ma takiego sposobu aby uzytkownik miał takie możliwość jakie daje Excel .
Nie ma takiej bazy w Polsce aby miała 1 % możliwości Excela .
Jeżeli Pani ta forma nie odpowiada toz zawsze zostaje porosty sposób : Zrobić indeksację samemu a to jakieś 5 lat pracy dzień w dzień po 2 godziny i gotowe .
Druga sprawa to jest indeksacja dla ludzi posiadających program do wyszukiwania przodków .
Takie programy posiada wiele osób : własne albo gotowe . My otrzymaliśmy od genealogów z USA .
I ta indeksacja jest dla nich .
Przy okazji jak ktoś chce skorzystać -niech skorzysta . Robię to dla innych nie dla siebie .
NIkt moim śladem nie robi .
Żadne inne formy nie nadają się do poszukiwania przodków.
Pozdrawiam
Ryszard WElka
-
magdalena72
Wiem ile pracy kosztuje indeksacja, sama indeksuję na stronę genealodzy.pl
Jak Pan sobie wyobraża przekopiowywanie tyle zapisów - 63 posty to są, które Pan stworzył do Excela?
Magdalena
Jak Pan sobie wyobraża przekopiowywanie tyle zapisów - 63 posty to są, które Pan stworzył do Excela?
Magdalena
Najprościej w świecie .
Wystarczy myszką zaznacz wszystko i kopiuj .
A do kogo Pani ma pretensje .?
Tu na Forum można w jednym poście zamieścić 90.000 znaków . Ja bym chętnie w jednym poście to zrobił.
Ale nie da się.
Co do genealogów.pl my z tą izolowaną stroną nie współpracujemy .
Nie współpracuje tez żaden genealog poważny .
Przeciez to izolowana strona i nie ma żadnej z nimi łączności .
Próbowałem kilka razy przesłać indeksy swoje na tę stronę .
Bez skutku .
Naiwnie do mnie napisali ,że owszem jak przekażę źródła . A jak mogę źródła przekazac skoro to nie moja własność .
Trochę oleju w głowie .
Pozdrawiam,
==============================================================================
To Pani szuka przodków w genealodzy.pl ?
To gratuluję .
Tam nie ma miejscowości i dokadnych dat .
Nie da się w takl sposób przodków znaleźć
Przecież tam nie ma tych parafii .
No to jak ?
Ryszard Welka
Wystarczy myszką zaznacz wszystko i kopiuj .
A do kogo Pani ma pretensje .?
Tu na Forum można w jednym poście zamieścić 90.000 znaków . Ja bym chętnie w jednym poście to zrobił.
Ale nie da się.
Co do genealogów.pl my z tą izolowaną stroną nie współpracujemy .
Nie współpracuje tez żaden genealog poważny .
Przeciez to izolowana strona i nie ma żadnej z nimi łączności .
Bez skutku .
Naiwnie do mnie napisali ,że owszem jak przekażę źródła . A jak mogę źródła przekazac skoro to nie moja własność .
Trochę oleju w głowie .
Pozdrawiam,
==============================================================================
To Pani szuka przodków w genealodzy.pl ?
To gratuluję .
Tam nie ma miejscowości i dokadnych dat .
Nie da się w takl sposób przodków znaleźć
Przecież tam nie ma tych parafii .
No to jak ?
Ryszard Welka
Ostatnio zmieniony 24 sty 2026, 17:01 przez Kubuś, łącznie zmieniany 1 raz.
-
magdalena72
Wydaje się, że nie ma Pan racji
Pan Henryk Krzyżan przesyła wykonywane indeksy na stronę geneelodzy.pl
Choćby ostatnio parafii Rożnowo, poza tym parafii św Marcina z Poznania, parafia Swarzędz, itd
A zarzut pod tytułem - "To Pani szuka przodków w genealodzy.pl
To gratuluję . Tam nie ma miejscowości i dokładnych dat .
Nie da się w tak sposób przodków znaleźć" jest bez sensu - są daty, są odnośniki często do danych aktów
Ja nie szukam przodków w taki tylko sposób, sama przeglądam akta z różnych parafii na skanotece, która jest częścią genealodzy.pl, u Mormonów, na szukajwarchiwach
Od wielu lat włączyłam się w indeksowanie na tej stronie nie tylko dla siebie i także dla innych\
Magdalena
Pan Henryk Krzyżan przesyła wykonywane indeksy na stronę geneelodzy.pl
Choćby ostatnio parafii Rożnowo, poza tym parafii św Marcina z Poznania, parafia Swarzędz, itd
A zarzut pod tytułem - "To Pani szuka przodków w genealodzy.pl
To gratuluję . Tam nie ma miejscowości i dokładnych dat .
Nie da się w tak sposób przodków znaleźć" jest bez sensu - są daty, są odnośniki często do danych aktów
Ja nie szukam przodków w taki tylko sposób, sama przeglądam akta z różnych parafii na skanotece, która jest częścią genealodzy.pl, u Mormonów, na szukajwarchiwach
Od wielu lat włączyłam się w indeksowanie na tej stronie nie tylko dla siebie i także dla innych\
Magdalena
Bez skutku .
Trochę oleju w głowie .
Pozdrawiam,
Ile razy mogę pisać ??
Bez skutku .
Trochę oleju w głowie .
Pozdrawiam,
Ile razy mogę pisać ??
A niech se Pan przesyła ile chce .
Ja przesyłam dla tych co szukają przodków i nigdzie nie będę przesyłał
bo nie mam żadnej łączności ze stroną genealodzy.pl
Czy Pani zrozumiała ?
Pozdrawiam i kończę wyjaśnienia .
Ja przesyłam dla tych co szukają przodków i nigdzie nie będę przesyłał
bo nie mam żadnej łączności ze stroną genealodzy.pl
Czy Pani zrozumiała ?
Pozdrawiam i kończę wyjaśnienia .
-
magdalena72
Zrozumiała,
Ja mówię o indeksach, suchych danych, imię, nazwisko, parafia, daty - nie mówię o zdjęciach i źródłach tych zdjęć, wielokrotnie na stronie genealodzy.pl są indeksy bez odnośników do aktów.
Zdaję sobie sprawę, że Pan ma dostęp do skanów z różnych parafii, które nie są dostępne z różnych powodów online, czy dla zwykłych zjadaczy
Ale jeśli tak Pan stawia sprawę, trudno
Miłego
Magdalena
Ja mówię o indeksach, suchych danych, imię, nazwisko, parafia, daty - nie mówię o zdjęciach i źródłach tych zdjęć, wielokrotnie na stronie genealodzy.pl są indeksy bez odnośników do aktów.
Zdaję sobie sprawę, że Pan ma dostęp do skanów z różnych parafii, które nie są dostępne z różnych powodów online, czy dla zwykłych zjadaczy
Ale jeśli tak Pan stawia sprawę, trudno
Miłego
Magdalena
Pani Magdaleno
Ja indeksuję bardzo dużo .
Jak Pani wie 100.000 moich indeksów jest na genealogia w archiwach a nie są to łatwe indeksy , gdyż tam każdą metrykę trzeba dokładnie odczytać.Głównie po rosyjsku. .
Drugie 50.000 indeksów jest na projekcie poznań.
A te indeksy nie są dla żadnej strony ale dla grupy genealogów mających pewne potrzeby i realizujące pewien projekt życia w postaci wywodu przodków z rejonu Netze .Znamy się . Rozmawiamy telefonicznie i wzajemnie współpracujemy bo mamy wspólnych przodków.
Do nich jest kierowany.
Każdy może z tego skorzystać ,bo to publiczne .
================================================================
Nie wiem ,czy Pani wie ale Toruń i tutejsze UMK i naukowcy z UMK to centrum badań naukowych nad okręgiem Netze .
Tu na UMK pracuje naukowo Pan Hlebionek autor pięknej książki Kasztelania Wieleńska i tez Kasztelanie Czarnkowska.
Tu na stronie Odessa3 rozpracowano Kataster Frydrycjański ,który jest w Bydgoszczy .
W naszym zespole mamy tez naukowców .
Pozdrawiam
Ryszard Welka
Toruń
Ja indeksuję bardzo dużo .
Jak Pani wie 100.000 moich indeksów jest na genealogia w archiwach a nie są to łatwe indeksy , gdyż tam każdą metrykę trzeba dokładnie odczytać.Głównie po rosyjsku. .
Drugie 50.000 indeksów jest na projekcie poznań.
A te indeksy nie są dla żadnej strony ale dla grupy genealogów mających pewne potrzeby i realizujące pewien projekt życia w postaci wywodu przodków z rejonu Netze .Znamy się . Rozmawiamy telefonicznie i wzajemnie współpracujemy bo mamy wspólnych przodków.
Do nich jest kierowany.
Każdy może z tego skorzystać ,bo to publiczne .
================================================================
Nie wiem ,czy Pani wie ale Toruń i tutejsze UMK i naukowcy z UMK to centrum badań naukowych nad okręgiem Netze .
Tu na UMK pracuje naukowo Pan Hlebionek autor pięknej książki Kasztelania Wieleńska i tez Kasztelanie Czarnkowska.
Tu na stronie Odessa3 rozpracowano Kataster Frydrycjański ,który jest w Bydgoszczy .
W naszym zespole mamy tez naukowców .
Pozdrawiam
Ryszard Welka
Toruń
- Slawo
Tylko na Genetece: Koło U1909-11 M1910-11,
Brudzew UMZ 1916-22, Dobrów UMZ 1902-3 1911-23, Galew UMZ 1920-22, Tuliszków U 1885-92 M 1900-1912, Młodojewo M 1915-39 1945-46, Dobrosołowo M 1900-1936!
FAQ Genealogiczne
Brudzew UMZ 1916-22, Dobrów UMZ 1902-3 1911-23, Galew UMZ 1920-22, Tuliszków U 1885-92 M 1900-1912, Młodojewo M 1915-39 1945-46, Dobrosołowo M 1900-1936!
FAQ Genealogiczne
Jaką przyjęliśmy procedurę aby zidentyfikować obywateli Drawska .
Zrobiliśmy listę urodzonych w Drawsku od 1600 do 1660 roku .
Zbadaliśmy wszystkie metryki zgonu po 1680 roku kiedy zakończyła się epidemia a urodzonych przed 1660 rokiem .
Z tabeli https://journals.plos.org/plosone/artic ... 13564.t002
mamy możliwość przypisać osoby pod warunkiem przyjęcia założenia ,że to są pierwsze ofiary epidemii .
Te pierwsze ofiary epidemii zostały uznane za potencjalne Upiory aby nie powstały i nie nawiedziły i nie zarazimy żyjących .
Kawał pracy . Może to zajmie rok a może 10 lat .
Ciekawa praca .
Taka godna genealoga
Ryszard Welka
Zrobiliśmy listę urodzonych w Drawsku od 1600 do 1660 roku .
Zbadaliśmy wszystkie metryki zgonu po 1680 roku kiedy zakończyła się epidemia a urodzonych przed 1660 rokiem .
Z tabeli https://journals.plos.org/plosone/artic ... 13564.t002
mamy możliwość przypisać osoby pod warunkiem przyjęcia założenia ,że to są pierwsze ofiary epidemii .
Te pierwsze ofiary epidemii zostały uznane za potencjalne Upiory aby nie powstały i nie nawiedziły i nie zarazimy żyjących .
Kawał pracy . Może to zajmie rok a może 10 lat .
Ciekawa praca .
Taka godna genealoga
Ryszard Welka
Relacja z tożsamego miejsca Pochówku upiorów z Pnia .
na Facebooku
https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... &ref=notif
Na Facebooku post pod tytułem :Post Pień - badania archeologiczne
Archeologowie opowiadają i tożsamym miejscu pochówku .
Pozdrawiam
================================================================================
Udało mi się nawiązać kontakt z archeologiem prowadzącym tożsame wykopaliska pochówków w Pniu .
Cieszę się bardzo . Gdyż będe miał dostęp do poważniejszych prac naukowych dotyczących tych pochówków .
================================================================================
Świetny film o upiorach z Drawska
https://www.youtube.com/watch?v=88vm-CbfwDc
Ryszard Welka
na Facebooku
https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... &ref=notif
Na Facebooku post pod tytułem :Post Pień - badania archeologiczne
Archeologowie opowiadają i tożsamym miejscu pochówku .
Pozdrawiam
Udało mi się nawiązać kontakt z archeologiem prowadzącym tożsame wykopaliska pochówków w Pniu .
Cieszę się bardzo . Gdyż będe miał dostęp do poważniejszych prac naukowych dotyczących tych pochówków .
Świetny film o upiorach z Drawska
https://www.youtube.com/watch?v=88vm-CbfwDc
Ryszard Welka