FamilySearch

Tutaj prosimy umieszczać wszelkie prośby o lokalizację miejscowości, parafii, USC, prośby o odszukanie dokumentów w archiwach, znaczenie nazwisk itp.
ODPOWIEDZ
pmis

FamilySearch

Post autor: pmis »

Witam serdecznie.
Nie mogę odszukać na FamilySearch filmu dotyczącego:
Pomorzany, Bezirk Złoczów, Galicia, Austria
Religious Birth Records

1867–1943

Religious Marriage Records

1867–1943
Szczególnie chodzi mi o tą część ze ślubami
Czy ktoś może mi pomóc ?
Piotr z Poznania
Bartek
Kontakt:

Re: FamilySearch

Post autor: Bartek »

A skąd te namiary? Z wyszukiwarki FS? Nie ma tam przycisku "Informacje o dokumencie"?
Pozdrawiam - Bartek

HIC MORTVI VIVVNT ET MVTI LOQVVNTVR. A dbałość o naukę jest miłość.
pmis

Dostałem na maila gotowy link do filmu, który mogę otworzyć i przeglądać akty (w opisie filmu jest kreść, którą zamieściłem w pierwszym liście). Link otwiera się w FS. Ale w wyszukiwarce FS gdy wpisze w katalogu "Pomorzany", tego filmu nie ma.
Z opisu filmu wynika że powinien zawierać i urodzenia i śluby. Są tylko urodzenia, dokładnie z lat jak w opisie.
Zastanawia mnie to, czy osoba która mi to przesłała, ma inną wersję FS. Gdzieś kiedyś czytałem że są trzy wersję w różnych systemach. Tak czy owak szukam dojścia do tych ślubów z lat 1867- 1943 z parafii grek.- kat. Pomorzany na Ukrainie.
Pozdrawiam
Piotr z Poznania
Bartek
Kontakt:

Poproszę ten link na pw.
Pozdrawiam - Bartek

Bartek
Kontakt:

Tej księgi nie ma w katalogu FS, bo to nie mikrofilm, tylko zdjęcia, wykonane parę lat temu w archiwum we Lwowie.

Na FS księgę opublikowano w ramach kolekcji Greek-Catholic Records. Więcej ksiąg z Pomorzan tam nie widzę:
https://www.familysearch.org/pl/records ... 100&page=1

Ale opis FS faktycznie jest błędny. To są same chrzty, tak stoi też na stronie tytułowej księgi.

Śluby i zgony są w osobnej księdze, we Lwowie.
https://archium.tsdial.archives.gov.ua/files/146619/
Pozdrawiam - Bartek

pmis

Bartku, bardzo dziękuję za wyjaśnienie całej sprawy. Czy trudne jest zamówienie takiej księgi?
Pozdrawiam
Piotr z Poznania
DorotaK

Post autor: DorotaK »

Dzień dobry.
Ja już to sprawdzałam we lwowskim archiwum. Nie ma opcji zamawiania całej teczki.
Można jedynie wysłać wniosek o znalezienie interesującego nas aktu. Jeśli znajdą akt opłata wynosi ok. 10 $, w zależności od ilości kart które muszą zeskanować.
Albo cierpliwie poczekać, aż ta teczka będzie dostępna online. Na dzień dzisiejszy ostatnia dostępna online teczka to nr 7900.
Prawdopodobnie w przyszłym roku interesującą Cię teczka zostanie udostępniona.
Dorota
pmis

Rozumiem, dzieki za info
Piotr z Poznania
RomanG
Kontakt:

Post autor: RomanG »

Dzień dobry,
Znalazłem zapis chrztu być może mojego przodka Michała Zaworskiego na FS. Niestety nie ma dostępu do danych.Cytuję zapis:
"Poland, Church Books, 1568-1990", FamilySearch (https://www.familysearch.org/ark:/61903/1:1:6VQX-Q81B : Sun Mar 10 10:28:26 UTC 2024), Entry for Michael Zaworski and Martinus Zaworski, Sep 1794.
Czy może ktoś ma taki dostęp do FS, aby odczytać chociaż jaka to parafia?

Pozdrawiam
Roman Gałązka
W kręgu zainteresowań parafie: Pogorzelica, Czeszewo, Dębno, Solec, Żerków, Wilkowyja oraz nazwiska: Gałązka, Zaworski, Moszyk, Grześkowiak.
janusz59

Post autor: janusz59 »

Jest gdzieś , lecz nie wiadomo gdzie , świat , w którym baśń ta dzieje się . Malutka pszczółka mieszka w nim , co wieść chce wśród owadów prym . Tę parafię , którą tu widzicie zowią Kolbuszowa .

Jeżeli przodkowie byli z Królestwa Galicji , to są oni.

Pozdrawiam
Janusz
RomanG
Kontakt:

Post autor: RomanG »

Dzięki, to nie moi jednak

Pozdrawiam
W kręgu zainteresowań parafie: Pogorzelica, Czeszewo, Dębno, Solec, Żerków, Wilkowyja oraz nazwiska: Gałązka, Zaworski, Moszyk, Grześkowiak.
ODPOWIEDZ