Wysiedlenia z terenów Wielkopolski podczas II wojny ś.
-
Angelika_Januszewska
Re: Wysiedlenia z terenów Wielkopolski podczas II wojny ś.
Witam serdecznie,
Czy mogłabym prosić o sprawdzenie, czy w spisie figurują:
-Stanisław Szelewski, ur. 1896 w Anielewie,
-Michalina Szelewska (Mąkowska), ur. 1901 w Bochlewie,
-Daniel Szelewski, ur. 1923 w Anielewie,
ewentualnie czy pojawiają się inne osoby o tym nazwisku?
Pozdrawiam,
Angelika Januszewska
Czy mogłabym prosić o sprawdzenie, czy w spisie figurują:
-Stanisław Szelewski, ur. 1896 w Anielewie,
-Michalina Szelewska (Mąkowska), ur. 1901 w Bochlewie,
-Daniel Szelewski, ur. 1923 w Anielewie,
ewentualnie czy pojawiają się inne osoby o tym nazwisku?
Pozdrawiam,
Angelika Januszewska
Pochodząc z Anielewa i zapewne tam mieszkając, nie byli przesiedlani przez obóz Lager Główna w Poznaniu - nazwisko takie nie występuje w wykazie. Natomiast dzieci Stanisława i Michaliny znajdziesz na http://straty.pl/pl/szukaj-w-bazie .
Pozdrawiam
Ela
Pozdrawiam
Ela
-
Angelika_Januszewska
W takim razie dziękuję za informacje i przepraszam za pomyłkę.
Pozdrawiam,
Angelika Januszewska
Pozdrawiam,
Angelika Januszewska
Nie, nie, to żadna pomyłka. Na tym forum w miarę naszej wiedzy i możliwości pomagamy sobie nawzajem.Angelika_Januszewska pisze:W takim razie dziękuję za informacje i przepraszam za pomyłkę.
Anielew w tym czasie należał do gminy Gosławice, powiat Konin, województwo łódzkie. Dlatego wysiedlenie nie mogło mieć miejsca przez Poznań, który jest najlepiej udokumentowany.
Na stronie http://straty.pl/pl/ znajdują się małoletnie dzieci Stanisława i Michaliny, które przeszły przez obóz przesiedleńczy Łódź-Łąkowa. Brak natomiast informacji o ich rodzicach i wspomnianym przez Ciebie Danielu - można domniemywać, że tam nie dotarli.
Nie znam szczegółów, dotyczących obozu w Łodzi.
Jeżeli potrzebujesz dodatkowych informacji, pytaj. Może ktoś będzie mógł Ci pomóc.
Pozdrawiam
Ela
-
Angelika_Januszewska
Bardzo dziękuję Pani Elu.
Informacje w bazie Straty.pl widziałam, niestety widnieją tam tylko Augustyn i Franciszek, a także brat ich ojca, Stanisława, Józef. Stanisław i Michalina mieli jeszcze córkę i prawdopodobnie trzech synów, w tym mojego pradziadka Daniela, o którym wiem na pewno, że był w trakcie wojny na robotach przymusowych, ale nie udało mi się uzyskać o nim żadnych informacji z Bad Arolsen. Pisałam też do FPNP a także Urzędu do spraw represjonowanych i kombatantów, również bez odzewu.
Jedynym dokumentem jaki odnalazłam, pośrednio potwierdzającym fakt wysiedlenia rodziny, jest akt zgonu Stanisława - z 1944 z Lublina.
Może ktoś z Państwa ma pomysł, gdzie jeszcze mogłabym szukać dokumentów na temat robotników przymusowych (Daniel), a gdzie wysiedlonych, prawdopodobnie przez Łódź Łąkową (reszta rodziny)? I czy to możliwe, że nieletnie dzieci Szelewskich trafiły na Łąkową same, a rodziców skierowano gdzie indziej?
Informacje w bazie Straty.pl widziałam, niestety widnieją tam tylko Augustyn i Franciszek, a także brat ich ojca, Stanisława, Józef. Stanisław i Michalina mieli jeszcze córkę i prawdopodobnie trzech synów, w tym mojego pradziadka Daniela, o którym wiem na pewno, że był w trakcie wojny na robotach przymusowych, ale nie udało mi się uzyskać o nim żadnych informacji z Bad Arolsen. Pisałam też do FPNP a także Urzędu do spraw represjonowanych i kombatantów, również bez odzewu.
Jedynym dokumentem jaki odnalazłam, pośrednio potwierdzającym fakt wysiedlenia rodziny, jest akt zgonu Stanisława - z 1944 z Lublina.
Może ktoś z Państwa ma pomysł, gdzie jeszcze mogłabym szukać dokumentów na temat robotników przymusowych (Daniel), a gdzie wysiedlonych, prawdopodobnie przez Łódź Łąkową (reszta rodziny)? I czy to możliwe, że nieletnie dzieci Szelewskich trafiły na Łąkową same, a rodziców skierowano gdzie indziej?
- Paweł Wietrzykowski
Nie znalazłem więc dodaję:
"Wysiedlenia niemieckie. Wojenne losy mieszkańców powiatu Nowy Tomyśl-Grodzisk Wlkp"
http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/applet? ... index.djvu
Są listy nazwisk osób zabitych oraz wywiezionych
"Wysiedlenia niemieckie. Wojenne losy mieszkańców powiatu Nowy Tomyśl-Grodzisk Wlkp"
http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/applet? ... index.djvu
Są listy nazwisk osób zabitych oraz wywiezionych
Pozdrawiam, Paweł
poszukuję: Wietrzykowski, Wyzuj, Gibowski, Sławek
Umarłych wieczność dotąd trwa, dokąd pamięcią im się płaci.
poszukuję: Wietrzykowski, Wyzuj, Gibowski, Sławek
Umarłych wieczność dotąd trwa, dokąd pamięcią im się płaci.
Witamfocke pisze:Witam
Bardzo proszę o sprawdzenie nazwiska Mikołajczyk głównie zależy mi na Stanisławie Mikołajczyku czy pojawił się w Lager Glowna
z góry dziękuję
Pozdrawiam
Przemysław
Ponawiam prośbę o sprawdzenie w spisie Lager Glowna poniższych z góry dziękuje:
Stanisław Mikołajczyk ur. 9.11.1919 Długa Wieś
oraz nazwisko Cichorek
Pozdrawiam
Przemysław Stodolny
Przemysław Stodolny
Stanisława Mikołajczyka nie ma w spisie,focke pisze:Witam Ponawiam prośbę o sprawdzenie w spisie Lager Glowna poniższych z góry dziękuje:
Stanisław Mikołajczyk ur. 9.11.1919 Długa Wieś
oraz nazwisko Cichorek
nazwisko Cichorek nie występuje.
Pozdrawiam Danka
Nie umiera ten, kto trwa w pamięci żywych.
ks. Jan Twardowski
ks. Jan Twardowski
witam,
dodaje do tematu...
https://www.infolotnicze.pl/2013/05/13/ ... ansport/4/
oraz
https://wbc.macbre.net/document/6646/ob ... -1940.html
dodaje do tematu...
https://www.infolotnicze.pl/2013/05/13/ ... ansport/4/
oraz
https://wbc.macbre.net/document/6646/ob ... -1940.html
Pozdrawiam
------------------------------------
Uprzejmie proszę o sprawdzenie czy w spisie znajduje się Teodor Wendlandt pozdrawiam serdecznie Renata.
Teodor Wendlandt nie występuje.R_PIOTR pisze:Uprzejmie proszę o sprawdzenie czy w spisie znajduje się Teodor Wendlandt pozdrawiam serdecznie Renata.
Jest Wendland: Izabela, Irena,Mieczysław, Roman, Stanisław i Tadeusz.
Pozdrawiam Danka
ks. Jan Twardowski
ks. Jan Twardowski
Dzień dobry,
jeśli nie byłoby problemem bardzo proszę o sprawdzenie, czy w spisach są poniższe osoby:
- Garbacka Zofia, ur. 06.03.1892
- Garbacki Władysław
- Garbacki Tadeusz, ur. 10.05.1913
Przed wojną zamieszkali w Słupcy.
Pozdrawiam,
Marcin
jeśli nie byłoby problemem bardzo proszę o sprawdzenie, czy w spisach są poniższe osoby:
- Garbacka Zofia, ur. 06.03.1892
- Garbacki Władysław
- Garbacki Tadeusz, ur. 10.05.1913
Przed wojną zamieszkali w Słupcy.
Pozdrawiam,
Marcin
Marcinie,
nazwisko Garbacki/a nie występuje w spisie Lager Glowna.
nazwisko Garbacki/a nie występuje w spisie Lager Glowna.
Pozdrawiam Danka
ks. Jan Twardowski
ks. Jan Twardowski
Czy mogę prosić o sprawdzenie nazwiska Żukowski.
Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam
Nie występuje.Oksana 30 pisze:Czy mogę prosić o sprawdzenie nazwiska Żukowski.
Pozdrawiam Danka
ks. Jan Twardowski
ks. Jan Twardowski
-
kamikaze87
Dzień dobry,
czy mogę prosić o sprawdzenie nazwiska: Krzyżanowski oraz Talar?
Z góry dziękuję za pomoc!
Kamila
czy mogę prosić o sprawdzenie nazwiska: Krzyżanowski oraz Talar?
Z góry dziękuję za pomoc!
Kamila
Szukam informacji o rodzinach: Talar, Mędak, Krzyżanowscy, Piechowiak.
Krzyżanowski/a - 20 pozycjikamikaze87 pisze:... czy mogę prosić o sprawdzenie nazwiska: Krzyżanowski oraz Talar? ...Kamila
Talar nie występuje.
Podaj imiona/imię Krzyżanowskich - sprawdzę.
Pozdrawiam Danka
ks. Jan Twardowski
ks. Jan Twardowski
-
kamikaze87
-Jan Krzyżanowski, żony: Tekla, Rozalia
-Simon Krzyżanowski,
-Józef Krzyżanowski,
-Leon Krzyżanowski.
Z góry dziękuję DankaW!
Pozdrawiam Kamila.
-Simon Krzyżanowski,
-Józef Krzyżanowski,
-Leon Krzyżanowski.
Z góry dziękuję DankaW!
Pozdrawiam Kamila.
Szukam informacji o rodzinach: Talar, Mędak, Krzyżanowscy, Piechowiak.
Z wyżej wymienionych występuje tylko
Krzyżanowski Jan, ur. 1883-07-09 w miejsc. Malankowo, pow. Chełmno, zawód Kaufmann, zam. Schlossfreiheit 5 W.9
Krzyżanowski Jan, ur. 1883-07-09 w miejsc. Malankowo, pow. Chełmno, zawód Kaufmann, zam. Schlossfreiheit 5 W.9
Pozdrawiam Danka
ks. Jan Twardowski
ks. Jan Twardowski
- pepowianka
Zainteresowanych wysiedleniami przez Lager Główna zachęcam do przeczytania wspomnień Ryszarda Ratajczaka "Moje wojenne dzieciństwo" przedstawionych na blogu Teofila Lenartowicza z Wrocławia: http://cowiemechanikolotnictwie.blogspo ... ienia.html
Ratajczak będąc dzieckiem został z rodzicami wyrzucony przez Niemców z Poznania i znalazłszy się w Mielcu spędził w nim okupację.
Pierwsza część poświęcona wysiedleniu z Poznania.
Ratajczak będąc dzieckiem został z rodzicami wyrzucony przez Niemców z Poznania i znalazłszy się w Mielcu spędził w nim okupację.
Pierwsza część poświęcona wysiedleniu z Poznania.
Pozdrawiam.
Barbara
"Gdzie się człowiek ulągnie,tam ciągnie".
Barbara
"Gdzie się człowiek ulągnie,tam ciągnie".
witam,
jest wiele o Poznaniu i innych miastach...
Deportacja obywateli polskich z ziem wcielonych do III Rzeszy
https://www.miasta.pl/uploads/document/ ... i_1939.pdf
jest wiele o Poznaniu i innych miastach...
Deportacja obywateli polskich z ziem wcielonych do III Rzeszy
https://www.miasta.pl/uploads/document/ ... i_1939.pdf
Pozdrawiam
Witam,
prosiłabym bardzo o sprawdzenie w książce M. Rutowskiej Lager Główna, czy Feliks Przybylski (lista transportowa 30 str. 21) wysiedlony był sam czy z rodziną?
Pozdrawiam
Hania
prosiłabym bardzo o sprawdzenie w książce M. Rutowskiej Lager Główna, czy Feliks Przybylski (lista transportowa 30 str. 21) wysiedlony był sam czy z rodziną?
Pozdrawiam
Hania
Poszukuję:
Lisiak, Dorna - okolice Szamotuł
Stein, Bulczyński - Września
Na liście transportowej nr 30 wśród wysiedlonych z Wrześni znajdują się oprócz Feliksa :hanialg pisze:Witam,
Pozdrawiam
Hania
1. Przybylska Wiktoria zd. Kaźmierczak ur. 1897-12-22 w Jutrosinie pow. Rawicz, żona
2. Przybylska Johanne zd. Byszewska ur. 1881-08-01 w Toruniu, matka
3. Przybylska Kazimiera ur. 1931-03-04 w Jutrosinie, córka
4. Przybylska Urszula ur. 1927-10-21 w Jutrosinie, córka
5. Przybylski Władysław ur. 1904-04-29 w Berlinie, nauczyciel
6. Przybylski Tadeusz ur. 1929-06-29 w Jutrosinie, syn
Ciekawe. Sądziłam, że na stronie https://straty.pl/ wszystkie dane z książki prof. M. Rutowskiej zostały ujęte. Sprawdziłam tylko Władysława; niestety nie znalazłam.
Pozdrawiam
Ela
Elu, bardzo serdecznie dziękuję za informacje z książki M. Rutowskiej Lager Główna. Bez nich nie dotarłabym do poszukiwanych osób.
I tu uwaga dla innych poszukujących na stronie straty.pl osób wysiedlonych. W bazie imiona tych osób są wpisane w brzmieniu np. Johanne, Wiktorie, Kasimira, Ursel, Tadeus, Wladislaus itd. Gdy podajemy imiona w brzmieniu Joanna, Urszula itd. niestety nie docieramy do poszukiwanych osób.
Być może to powszechnie znana forumowiczom informacja. Ja niestety nie miałam tej świadomości
Pozdrawiam
Hania
I tu uwaga dla innych poszukujących na stronie straty.pl osób wysiedlonych. W bazie imiona tych osób są wpisane w brzmieniu np. Johanne, Wiktorie, Kasimira, Ursel, Tadeus, Wladislaus itd. Gdy podajemy imiona w brzmieniu Joanna, Urszula itd. niestety nie docieramy do poszukiwanych osób.
Być może to powszechnie znana forumowiczom informacja. Ja niestety nie miałam tej świadomości
Pozdrawiam
Hania
Poszukuję:
[quote="hanialg"
I tu uwaga dla innych poszukujących na stronie straty.pl osób wysiedlonych. W bazie imiona tych osób są wpisane w brzmieniu np. Johanne, Wiktorie, Kasimira, Ursel, Tadeus, Wladislaus itd. Gdy podajemy imiona w brzmieniu Joanna, Urszula itd. niestety nie docieramy do poszukiwanych osób. Hania [/quote]
Haniu,
w książce M. Rutowskiej imiona, miejsca urodzenia, zawody i adresy oddają wiernie dane z list transportowych / oglądałam je wcześniej w APP/. Odpowiadając na Twoje pytanie "przetłumaczyłam" te dane na język polski. Zapomniałam, że na https://straty.pl będą one brzmiały jak w oryginale. Dlatego nie znalazłam Władysława. Stanowi to rzeczywiście trudność w odnalezieniu poszukiwanej osoby jeżeli nie znamy dokładnej daty urodzenia, a w wykazie znajduje się dużo osób o danym nazwisku. Znając datę, nie wpisujemy imienia i wyszukiwarka działa doskonale.
Dobrze, że zwróciłaś na to uwagę.
Pozdrawiam
Ela
I tu uwaga dla innych poszukujących na stronie straty.pl osób wysiedlonych. W bazie imiona tych osób są wpisane w brzmieniu np. Johanne, Wiktorie, Kasimira, Ursel, Tadeus, Wladislaus itd. Gdy podajemy imiona w brzmieniu Joanna, Urszula itd. niestety nie docieramy do poszukiwanych osób. Hania [/quote]
Haniu,
w książce M. Rutowskiej imiona, miejsca urodzenia, zawody i adresy oddają wiernie dane z list transportowych / oglądałam je wcześniej w APP/. Odpowiadając na Twoje pytanie "przetłumaczyłam" te dane na język polski. Zapomniałam, że na https://straty.pl będą one brzmiały jak w oryginale. Dlatego nie znalazłam Władysława. Stanowi to rzeczywiście trudność w odnalezieniu poszukiwanej osoby jeżeli nie znamy dokładnej daty urodzenia, a w wykazie znajduje się dużo osób o danym nazwisku. Znając datę, nie wpisujemy imienia i wyszukiwarka działa doskonale.
Dobrze, że zwróciłaś na to uwagę.
Pozdrawiam
Ela
-
robstachowiak
Na stronie straty.pl jest wpisany mój pradziadek Władysław Hasiński. Na stronie są m.in. następujące informacje:
"uwięzienie: przeżył
rodzaj uwięzienia: obóz przesiedleńczy
miejsce osadzenia: Poznań Główna
data osadzenia: 1940-03-09
okoliczności zatrzymania: akcja przesiedleńcza
dodatkowe informacje: lista transportowa 26 str 7”. Jako źródło podane jest Rutowska Maria "Lager Glowna Niemiecki obóz przesiedleńczy na Główne w Poznaniu dla ludności polskiej (1939-1940)" 2008, Instytut Zachodni Poznań.
PYTANIE 1. Czy to znaczy, że został osadzony w obozie Poznań Główna 9 marca 1940 r.?
PYTANIE 2. Czy to znaczy, że został wywieziony z Poznań Lager Glowna pociągiem który zatytułowany jest "Lista transportowa 26"?
PYTANIE 3. W przytoczonej książce Marii Rutowskiej osobno jest lista alfabetyczna wszystkich osadzonych oraz osobne zestawienie transportów do Generalnego Gubernatorstwa z obozu na Głównej w 1940 r. Nie ma na nim jednak numeracji transportów. Czy ktoś może mi podpowiedzieć dokąd pojechał transport nr 26?
PYTANIE 4. Jako źródło we wspomnianej książce Maria Rutowska przytacza I.Z. Dok. I-699, Listy transportowe z obozu Poznań-Główna. Czy ktoś ma dostęp do tego dokumentu i mógłby udostępnić mi skan "listy transportowej nr 26"?
Będę bardzo wdzięczny za pomoc i z góry już bardzo za nią dziękuję.
Robert Stachowiak
"uwięzienie: przeżył
rodzaj uwięzienia: obóz przesiedleńczy
miejsce osadzenia: Poznań Główna
data osadzenia: 1940-03-09
okoliczności zatrzymania: akcja przesiedleńcza
dodatkowe informacje: lista transportowa 26 str 7”. Jako źródło podane jest Rutowska Maria "Lager Glowna Niemiecki obóz przesiedleńczy na Główne w Poznaniu dla ludności polskiej (1939-1940)" 2008, Instytut Zachodni Poznań.
PYTANIE 1. Czy to znaczy, że został osadzony w obozie Poznań Główna 9 marca 1940 r.?
PYTANIE 2. Czy to znaczy, że został wywieziony z Poznań Lager Glowna pociągiem który zatytułowany jest "Lista transportowa 26"?
PYTANIE 3. W przytoczonej książce Marii Rutowskiej osobno jest lista alfabetyczna wszystkich osadzonych oraz osobne zestawienie transportów do Generalnego Gubernatorstwa z obozu na Głównej w 1940 r. Nie ma na nim jednak numeracji transportów. Czy ktoś może mi podpowiedzieć dokąd pojechał transport nr 26?
PYTANIE 4. Jako źródło we wspomnianej książce Maria Rutowska przytacza I.Z. Dok. I-699, Listy transportowe z obozu Poznań-Główna. Czy ktoś ma dostęp do tego dokumentu i mógłby udostępnić mi skan "listy transportowej nr 26"?
Będę bardzo wdzięczny za pomoc i z góry już bardzo za nią dziękuję.
Robert Stachowiak
Ostatnio zmieniony 04 lut 2026, 07:48 przez robstachowiak, łącznie zmieniany 1 raz.
-
WiktoriaBud
Dzień dobry,
Poproszę o sprawdzenie nazwiska Budziński. Konkretnie: Katarzyna (Catherina), Ludwik (Ludwig), Władysława oraz Ludwika. Pochodzili z Modrza pow. Poznański.
Poproszę o sprawdzenie nazwiska Budziński. Konkretnie: Katarzyna (Catherina), Ludwik (Ludwig), Władysława oraz Ludwika. Pochodzili z Modrza pow. Poznański.
Pozdrawiam, Wiktoria Budzińska.
Dobry wieczór!
Sprawdziłem, niestety brak jest w publikacji Marii Rutowskiej Lager Glowna, osób o imieniu Katarzyna, Ludwik, Władysława i Ludwika dla
nazwiska Budziński/a.. W tej publikacji wymieniono: Rafael, Anton i Max Budziński, oraz Edwarda Budzińska, Weronika Budzińska z d.Tyslerowicz- ur.i zam. w Kościanie.
Pozdrawiam J199 - Jan Kwiatkowski
Sprawdziłem, niestety brak jest w publikacji Marii Rutowskiej Lager Glowna, osób o imieniu Katarzyna, Ludwik, Władysława i Ludwika dla
nazwiska Budziński/a.. W tej publikacji wymieniono: Rafael, Anton i Max Budziński, oraz Edwarda Budzińska, Weronika Budzińska z d.Tyslerowicz- ur.i zam. w Kościanie.
-
WiktoriaBud
Dziękuję serdecznie !!j199 pisze: 14 sty 2026, 17:28 Dobry wieczór!
Pozdrawiam, Wiktoria Budzińska.
W sprawie list transportowych skontaktuj się z archiwum Instytutu Zachodniego. To ich sygnatura.
Kod: Zaznacz cały
I.Z.Dok.I-699
Krótka treść:
31 imiennych list wysiedlonych Polaków i wywiezionych z obozu przesiedleńczego na
Głównej-Poznań do Generalnego Gubernatorstwa (grudzień 1939 - maj 1940). 2
imienne listy wywiezionych z obozu Żydów (grudzień 1939 – kwiecień 1940).
Opis dokumentu:
Spisy osób sporządzone przez władze hitlerowskie w obozie.Pozdrawiam
Kuba
Kuba
-
Grzegorz73
Dobry wieczór, czy mogę prosić o sprawdzenie danych w książce Marii Rutkowskiej "Lager Główna".
Poniższe skopiowałem ze Straty.pl; czy w tej publikacji jest coś więcej, np.
- kiedy i gdzie został wywieziony
- czy razem z córką (Luizą/Ludwiką - nie ma jej na Straty.pl)
Rakowski Lorenz (Wawrzyniec / Wawrzyn)
data urodzenia 1890-07-31
miejsce urodzenia Janów, pow. Przasnysz
miejsce zamieszkania Poznań, Neumannstr.6 W.9
zawód Kaufmann
wysiedlenie do Poznań; uwięzienie przeżył
rodzaj uwięzienia obóz przesiedleńczy miejsce osadzenia Poznań Główna data osadzenia 1939-12-13
okoliczności zatrzymania akcja przesiedleńcza
dodatkowe informacje lista transportowa 10 str 16
Pozdrawiam
Grzegorz Grupiński
Poniższe skopiowałem ze Straty.pl; czy w tej publikacji jest coś więcej, np.
- kiedy i gdzie został wywieziony
- czy razem z córką (Luizą/Ludwiką - nie ma jej na Straty.pl)
Rakowski Lorenz (Wawrzyniec / Wawrzyn)
data urodzenia 1890-07-31
miejsce urodzenia Janów, pow. Przasnysz
miejsce zamieszkania Poznań, Neumannstr.6 W.9
zawód Kaufmann
wysiedlenie do Poznań; uwięzienie przeżył
rodzaj uwięzienia obóz przesiedleńczy miejsce osadzenia Poznań Główna data osadzenia 1939-12-13
okoliczności zatrzymania akcja przesiedleńcza
dodatkowe informacje lista transportowa 10 str 16
Pozdrawiam
Grzegorz Grupiński
Grzegorz Grupiński
http://www.goleczewo.com
- Ela z Pojezierza
Grzegorzu,
córka jest na straty.pl ,ale Anna Rakowska,przeżyła przesiedlenie
spórz poniżej ,zapisy.
Por.rezerwy Wawrzyniec Rakowski ur.31.07.1890r.Janow ,Przasnysz
skan chrztu/urodz.
https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... 424&zoom=2
rodz.Jan ,Katarzyna Obrębska/Obremska
E-kartoteka Poznan
Wawrzyniec Rakowski ur.31.07.1890r.Janowo ,woj.warmińsko-mazurskie
Maria zd.Bonssard
slub 11.04.1922r.I Poznan nr 276
skan slubu 568;569 Akt Ślubu nr 276
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/en/ ... i=31860448
Zona Maria zd.Bonssard ur.04.12.1896r.Francja
corka Anna Ludwika Rakowska ur.24.10.1925r.Poznan II nr 3021
https://photos.szukajwarchiwach.gov.pl/ ... 4c8dbc_max
nazwisko
Rakowska
imię
Anna
data urodzenia
1925-10-24
miejsce urodzenia
Posen, pow. Posen
miejsce zamieszkania
Poznań, Neumannstr.6 W.9
zawód
Tochter
Geneteka:Ślub rodziców Wawrzyńca
Janowo 1886rok ,skan 10
Jan Rakowski rodz. Michał, Marianna Tada?
Katarzyna Obrębska rodz.Jan, Marianna Kownacka
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... =&to_date=
skan
https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... &zoom=2.25
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... rdertable=
córka jest na straty.pl ,ale Anna Rakowska,przeżyła przesiedlenie
spórz poniżej ,zapisy.
Por.rezerwy Wawrzyniec Rakowski ur.31.07.1890r.Janow ,Przasnysz
skan chrztu/urodz.
https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... 424&zoom=2
E-kartoteka Poznan
Wawrzyniec Rakowski ur.31.07.1890r.Janowo ,woj.warmińsko-mazurskie
Maria zd.Bonssard
slub 11.04.1922r.I Poznan nr 276
skan slubu 568;569 Akt Ślubu nr 276
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/en/ ... i=31860448
Zona Maria zd.Bonssard ur.04.12.1896r.Francja
corka Anna Ludwika Rakowska ur.24.10.1925r.Poznan II nr 3021
https://photos.szukajwarchiwach.gov.pl/ ... 4c8dbc_max
nazwisko
Rakowska
imię
Anna
data urodzenia
1925-10-24
miejsce urodzenia
Posen, pow. Posen
miejsce zamieszkania
Poznań, Neumannstr.6 W.9
zawód
Tochter
Geneteka:Ślub rodziców Wawrzyńca
Janowo 1886rok ,skan 10
Jan Rakowski rodz. Michał, Marianna Tada?
Katarzyna Obrębska rodz.Jan, Marianna Kownacka
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... =&to_date=
skan
https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... &zoom=2.25
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... rdertable=
Pozdrawiam
Ela
Ela
-
Grzegorz73
@Ela dziękuję za podpowiedź; znam te akta metrykalne, ale nie wpadłem, żeby szukać na Straty.pl po imieniu Anna (używała raczej imienia Luiza/Ludwika)
Gdyby zatem ktoś mógł sprawdzić w "Lager Główna" co tam jest o Lorenzu i Annie Rakowskich - będę bardzo wdzięczny
Gdyby zatem ktoś mógł sprawdzić w "Lager Główna" co tam jest o Lorenzu i Annie Rakowskich - będę bardzo wdzięczny
Grzegorz Grupiński
Witam!
W "lager Glowna", podano następujące dane: Lorenz Rakowski ur.31.7.1890r.w Janowie ,pow. Przasnysz, zawód-Kaufmann, adres zam.Neumannstr. 6 w.9, natomiast dla Anny podano nast.dane: Anna Rakowska ur.24.10.1925r.w Poznaniu, Tochter, adres zam. jak dla Lorenza.
Pozdrawiam serdecznie
j199-Jan Kwiatkowski
W "lager Glowna", podano następujące dane: Lorenz Rakowski ur.31.7.1890r.w Janowie ,pow. Przasnysz, zawód-Kaufmann, adres zam.Neumannstr. 6 w.9, natomiast dla Anny podano nast.dane: Anna Rakowska ur.24.10.1925r.w Poznaniu, Tochter, adres zam. jak dla Lorenza.
Pozdrawiam serdecznie
j199-Jan Kwiatkowski
-
Grzegorz73
@j199 dziękuję, to samo jest na Straty.pl;
Czy w tej dokumentacji jest informacja, kiedy i gdzie zostali wywiezieni?
Co to znaczy, że Straty.pl podają, że oboje przeżyli - czy przeżyli obóz na Głównej, i zostali wysiedleni (i jest pytanie gdzie), czy też z innego źródła wynika, że przeżyli wojnę?
(przepraszam za namolne drążenie tematu, ale nie wiem jak wyglądają dane podawane w książce "Lager Główna" i jakie dane zawiera "lista transportowa 10 str 16" dla poszczególnych osób)
Czy w tej dokumentacji jest informacja, kiedy i gdzie zostali wywiezieni?
Co to znaczy, że Straty.pl podają, że oboje przeżyli - czy przeżyli obóz na Głównej, i zostali wysiedleni (i jest pytanie gdzie), czy też z innego źródła wynika, że przeżyli wojnę?
(przepraszam za namolne drążenie tematu, ale nie wiem jak wyglądają dane podawane w książce "Lager Główna" i jakie dane zawiera "lista transportowa 10 str 16" dla poszczególnych osób)
Grzegorz Grupiński
Witaj Grzegorz 73
W publikacji "Lager Glowna" ,niestety są tylko te dane, które podałem. Brak tam listy nr 10 ,są tylko trzy listy transportowe Nr I , II i III nazwane "des Judentransportes". A zatem nie wiadomo gdzie zostali wysiedleni Twoi krewni i czy przeżyli.
Z wyrazami szacunku -Jan Kwiatkowski
W publikacji "Lager Glowna" ,niestety są tylko te dane, które podałem. Brak tam listy nr 10 ,są tylko trzy listy transportowe Nr I , II i III nazwane "des Judentransportes". A zatem nie wiadomo gdzie zostali wysiedleni Twoi krewni i czy przeżyli.
Z wyrazami szacunku -Jan Kwiatkowski
Witam ponownie Grzegorz 73
Przepraszam, ale nie zauważyłem, że w treści tej publikacji są dwa zestawienia wyjazdu wysiedlonych z Obozu na Głównej (chronologicznie wg dat-ale bez podania nr listy transportowej). Pierwsza obejmuje wyjazdy w grudniu 1939r., a druga od 10.2.do 20.51940r. Sądzę (co zostało przeze mnie potwierdzone-o czym później),że numeracja list transportowych była chronologiczna i odpowiadała kolejnej dacie wyjazdu z obozu, a zatem dziesiąty wyjazd był w dniu 13.12.39r. – a miejscem docelowym była Częstochowa. Doszedłem do takiego wniosku, gdyż krewni żony zostali wysiedleni do Radomska 9.12.39r. co odpowiadało szóstemu transportowi i w rubryce nr listy transportowej wpisano w tej publikacji - Nr listy 6.
Z poważaniem - Jan Kwiatkowski
Przepraszam, ale nie zauważyłem, że w treści tej publikacji są dwa zestawienia wyjazdu wysiedlonych z Obozu na Głównej (chronologicznie wg dat-ale bez podania nr listy transportowej). Pierwsza obejmuje wyjazdy w grudniu 1939r., a druga od 10.2.do 20.51940r. Sądzę (co zostało przeze mnie potwierdzone-o czym później),że numeracja list transportowych była chronologiczna i odpowiadała kolejnej dacie wyjazdu z obozu, a zatem dziesiąty wyjazd był w dniu 13.12.39r. – a miejscem docelowym była Częstochowa. Doszedłem do takiego wniosku, gdyż krewni żony zostali wysiedleni do Radomska 9.12.39r. co odpowiadało szóstemu transportowi i w rubryce nr listy transportowej wpisano w tej publikacji - Nr listy 6.
Z poważaniem - Jan Kwiatkowski
-
Grzegorz73
@J199 serdecznie dziękuję za te informacje i wskazówki, są dla mnie cenne.
Grzegorz Grupiński
-
Grzegorz73
Właśnie dostalem informację, że te listy są dostępne również w zbiorach AP Łódź - część zeskanowane
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/en/ ... ka/9431019
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/en/ ... a/41551397
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/en/ ... a/19407821
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/en/ ... a/19407823
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/en/ ... ka/9431019
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/en/ ... a/41551397
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/en/ ... a/19407821
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/en/ ... a/19407823
Grzegorz Grupiński