Miłostan - poszukuję przodków
Miłostan - poszukuję przodków
Poszukuję wszelkich informacji o rodzinie Miłostan. Babcia mojej żony Magdalena Miłostan ur. 25.05.1864r. mieszkała w Pomarzankach, niedaleko Pomarzan gm. Kłecko
- jlabedzki
Re: Miłostan - poszukuję przodków
Witam!
Wiem od babci, że Miłostan był swego czasu I sekretarzem PZPR (albo pełnił podobną tego typu funkcję) w Środzie Wielkopolskiej. To chyba on: http://katalog.bip.ipn.gov.pl/showDetai ... baId=19650&
Wspomniany Stanisław Miłostan urodził się w Gnieźnie, a stamtąd już blisko do Pomarzanek. Ponadto nazwisko dość rzadkie, więc nie wykluczałbym jakichś powiązań rodzinnych.
Pozdrawiam,
Kuba
Wiem od babci, że Miłostan był swego czasu I sekretarzem PZPR (albo pełnił podobną tego typu funkcję) w Środzie Wielkopolskiej. To chyba on: http://katalog.bip.ipn.gov.pl/showDetai ... baId=19650&
Wspomniany Stanisław Miłostan urodził się w Gnieźnie, a stamtąd już blisko do Pomarzanek. Ponadto nazwisko dość rzadkie, więc nie wykluczałbym jakichś powiązań rodzinnych.
Pozdrawiam,
Kuba
Łabędzcy (Opatówko, Września, Kleszczewo, Kostrzyn), Wilkowscy (Kostrzyn, Poznań), Klimas (Iwno, Wiktorowo, Chorzałki), Wesołek (Krerowo, Mączniki, Czerlejno), Stacheccy (Kostrzyn, Pobiedziska), Nijaki, Dopiera, Dokowicz,Banach (powiat Grodzisk, Wolsztyn)
Wielkopolanin nr 7 z dn 11.01.1917: „Ofiary lodu. W Gnieźnie podczas ślizgania się na pokrytem słabym lodem jeziorze Gawla? utonęli 17 letni ślusarz? Stefan Miłostan i uczeń pozłotniczy Stanisław Menclewski?.”
/znaki zapytania wstawiłam tam, gdzie nie jestem pewna odczytu/
/znaki zapytania wstawiłam tam, gdzie nie jestem pewna odczytu/
Marzena
Szukam:Zgórski,Jankowski,Musiałowski,Wojtasik,Gabryszak,Andrzejczak,Szulczewski,Woźniak,Gryger (Gregier),Kuraszkiewicz,Grzeszkiewicz (Grzeszkowiak),Leśniewicz,Walczak,Orłowski,Tarnecki,Wiśniewski (były powiat Strzelno,okolice Skulska i Wilczyna)
Szukam:Zgórski,Jankowski,Musiałowski,Wojtasik,Gabryszak,Andrzejczak,Szulczewski,Woźniak,Gryger (Gregier),Kuraszkiewicz,Grzeszkiewicz (Grzeszkowiak),Leśniewicz,Walczak,Orłowski,Tarnecki,Wiśniewski (były powiat Strzelno,okolice Skulska i Wilczyna)
Do dziś rodzina Miłostanów mieszka w Gnieźnie na ulicy Radosnej. Dalej wystarczy książka telefoniczna.
Pozdrawiam
Barbara Bilińska
--------------------------------------------------------------------------------------
Kozubscy- Garby, Skorniak-Kosowo (Gostyń), Łykowski-Wierzbiczany, Głowski-Bojanice,
Meler- Żabno, Ręklewski-Miława, Grajek-Komorze
Pozdrawiam
Barbara Bilińska
--------------------------------------------------------------------------------------
Kozubscy- Garby, Skorniak-Kosowo (Gostyń), Łykowski-Wierzbiczany, Głowski-Bojanice,
Meler- Żabno, Ręklewski-Miława, Grajek-Komorze
Na temat rodziny Miłostanów mam taką informację.
J. Dydyński w "Wiadomościach historycznych o Mieście Kłecku"pisał: "Do parafii kłeckiej należy wieś Kamieniec, która starożytnością swą XIII w sięga. Dawniej własność Bolesława Pobożnego, księcia gnieźnieńskiego, przeszła w ręce familii Miłostanów mocą przywileju donacyjnego, nadanego w Gnieźnie in die Marci Evangelistae roku 1271 przez tegoż księcia, który braciom Jakóbowi, Wojciechowi i Andrzejowi Miłostanom w nagrodę "za wierne i nader pożyteczne usługi" posiadłość swą, Kamieniec zwaną na wieczne czasy podarował. Wedle tradycyi, ktorą familia Miłostanów, dotąd w Kamieńcu jeszcze żyjąca, przechowuje, ukryli byli u siebie owi bracia, których przywilej wspomniany "woźnymi królewskimi" nazywa, księcia Bolesława podczas wojny, i tym sposobem życie ocalili..."
W w/w książce opublikowanej w roku 1858 jest załącznik w języku łacińskim stwierdzający akt nadania Kamieńca Miłostanom, który to dokument wg J. Dydyńskiego rodzina Miłostanów wówczas posiadała i ceniła jako drogą po przodkach swych "puściznę". A miejscowości Kamieniec i Pomarzanki dzieli odległość kilku kilometrów.
Być może są to nasi przodkowie.
Może ten tekst zainteresuje historyków, regionalistów i genealogów i pomoże rozwikłać historię rodziny Miłostanów.
Pozdrawiam. Jacek Molenda
J. Dydyński w "Wiadomościach historycznych o Mieście Kłecku"pisał: "Do parafii kłeckiej należy wieś Kamieniec, która starożytnością swą XIII w sięga. Dawniej własność Bolesława Pobożnego, księcia gnieźnieńskiego, przeszła w ręce familii Miłostanów mocą przywileju donacyjnego, nadanego w Gnieźnie in die Marci Evangelistae roku 1271 przez tegoż księcia, który braciom Jakóbowi, Wojciechowi i Andrzejowi Miłostanom w nagrodę "za wierne i nader pożyteczne usługi" posiadłość swą, Kamieniec zwaną na wieczne czasy podarował. Wedle tradycyi, ktorą familia Miłostanów, dotąd w Kamieńcu jeszcze żyjąca, przechowuje, ukryli byli u siebie owi bracia, których przywilej wspomniany "woźnymi królewskimi" nazywa, księcia Bolesława podczas wojny, i tym sposobem życie ocalili..."
W w/w książce opublikowanej w roku 1858 jest załącznik w języku łacińskim stwierdzający akt nadania Kamieńca Miłostanom, który to dokument wg J. Dydyńskiego rodzina Miłostanów wówczas posiadała i ceniła jako drogą po przodkach swych "puściznę". A miejscowości Kamieniec i Pomarzanki dzieli odległość kilku kilometrów.
Być może są to nasi przodkowie.
Może ten tekst zainteresuje historyków, regionalistów i genealogów i pomoże rozwikłać historię rodziny Miłostanów.
Pozdrawiam. Jacek Molenda
Co do powyższej informacji, to mam ją w wersji nieco szerszej ( merytorycznie prawie bez różnicy ) jednak w innym domu, więc nie mogę przytoczyć.
Sądząc po ilości żyjących obecnie Miłostanów ( ok, 50 plus kobiety po zamążpójściu ) wszyscy oni są spokrewnieni. Także rozmieszczenie terytorialne na to wskazuje.
Mój pradziadek, Kazimierz Miłostan (ostatnie przed śmiercią miejsce zamieszkania Margonin) miał dzieci: Leona ( z I małżeństwa ) , Stanisławę, Józefa, Stefana.
Potomkowie Leona żyją/żyli m.in. w Warszawie, Chodzieży, Pile
Potomkowie Stanisławy : m.in. Międzyrzecz
Potomkowie Stefana : m.in. Grodzisk Wlkp
Potomkowie Józefa: kiedyś - Bydgoszcz, Wągrowiec; obecnie - Wrocław, Brisbane (Australia)
Co nie znaczy, że wszyscy noszą to nazwisko ( wśród potomków przeważały córki )
Sądząc po ilości żyjących obecnie Miłostanów ( ok, 50 plus kobiety po zamążpójściu ) wszyscy oni są spokrewnieni. Także rozmieszczenie terytorialne na to wskazuje.
Mój pradziadek, Kazimierz Miłostan (ostatnie przed śmiercią miejsce zamieszkania Margonin) miał dzieci: Leona ( z I małżeństwa ) , Stanisławę, Józefa, Stefana.
Potomkowie Leona żyją/żyli m.in. w Warszawie, Chodzieży, Pile
Potomkowie Stanisławy : m.in. Międzyrzecz
Potomkowie Stefana : m.in. Grodzisk Wlkp
Potomkowie Józefa: kiedyś - Bydgoszcz, Wągrowiec; obecnie - Wrocław, Brisbane (Australia)
Co nie znaczy, że wszyscy noszą to nazwisko ( wśród potomków przeważały córki )
Pozdrawiam
Barbara Papierska
Barbara Papierska
Cóż, niewiele wiem o mojej rodzinie, jedyne co to pamiętają to, ze pradziadkowi moi to Maksymilian i Józefa, zamieszkiwali wieś Wysoka koło Gorzowa Wlkp. przenieśli się tam z Poznania lub okolic.
Groby rodzinne znajdują się właśnie w parafii Wysoka. Jeśli ktoś znalazłby jakieś informacje na temat rodziny to byłabym rada także je otrzymać.
Natalia
Groby rodzinne znajdują się właśnie w parafii Wysoka. Jeśli ktoś znalazłby jakieś informacje na temat rodziny to byłabym rada także je otrzymać.
Natalia
- albicilla2
Miłostan mieszkał też w Pobiedziskach,czy żyje tam jeszcze ktoś z potomnych - nie wiem, ale warto poszukać.
Magdalena Blumczynska
-----------------------------
Kessel,Hubert,Vietz RudalCiastowski, Lorkiewicz- Sarnowa,Szymanowo,Bojanowo,Rawicz
Czekalscy, Stacheccy - Dąbrówka Kościelna,Pobiedziska Poznań
Staniewscy - Dubin,Jutrosin, Kórnik,Poznań,Pobiedziska
-----------------------------
Kessel,Hubert,Vietz RudalCiastowski, Lorkiewicz- Sarnowa,Szymanowo,Bojanowo,Rawicz
Czekalscy, Stacheccy - Dąbrówka Kościelna,Pobiedziska Poznań
Staniewscy - Dubin,Jutrosin, Kórnik,Poznań,Pobiedziska
BASIAJack pisze:Poszukuję wszelkich informacji o rodzinie Miłostan. Babcia mojej żony Magdalena Miłostan ur. 25.05.1864r. mieszkała w Pomarzankach, niedaleko Pomarzan gm. Kłecko
Kuszewo (USC) - akt małżeństwa, rok 1885
Wojciech Imała (33 lat) , rodzice: Johann Imala , Margaretha Przybysz ,
Magdalena Miłostan (21 lat)
, rodzice: Jacob Milostan , Hedwig Paczkowska ,
Inne osoby występujące w dokumencie:
Andreas Senger
Michael Miłostan
Kłecko (USC) - akt urodzenia, rok 1899
Josefa , rodzice: ? Jimala , Magdalena Milostan
,
Kłecko (USC) - akt urodzenia, rok 1900
Suzila , rodzice: Adalbert Imala , Magdalena Milostan
Kuszewo (USC) - akt małżeństwa, rok 1876
Joseph Cegielski (25 lat) , rodzice: Franz Cegielski , Katharina Cwoydzinska ,
Josepha Milostan (19 lat) , rodzice: Jacob Milostan
, Jadwiga Paczkowska ,
Matheus Pilarski - świadek
Anton Ratajczak - świadek
Kuszewo (USC) - akt zgonu, rok 1877
Jacob Miloston (56 lat)
, rodzice: Johann Miloston , Marianna Winiecka ,
małżonek Jadwiga Paczkoska
Marci Pilarsky
,
Pozdrawiam
Izabela
Poszukuję:Mańczak Kacper+Agnieszka Bernacik/Bernad (Komorniki, Rudnicze), Zgoła (Lusowo, Luboń), Hadyniak Tomasz + Barbara Frąszczak (Wiry), Kozłowski Szczepan+Julianna Jakubiak (Żabikowo)
Izabela
Poszukuję:Mańczak Kacper+Agnieszka Bernacik/Bernad (Komorniki, Rudnicze), Zgoła (Lusowo, Luboń), Hadyniak Tomasz + Barbara Frąszczak (Wiry), Kozłowski Szczepan+Julianna Jakubiak (Żabikowo)
-
zbigniewmilostan
Potomkowie Leona Miłostana. Powstańca Wielkopolskiego oraz Stanisława Miłostana zamieszkują aktualnie w Pile.
-
Marek Piotr
Moja babcia po mieczu jest z domu Miłostan, córka Franciszka Miłostana, ur. w 1855r. w Kamieńcu par. Kłecko, syna Adalberta Miłostana. Franciszek założył w Pobiedziskach "Fabrykę Maszyn Rolniczych" (pamiętam z dzieciństwa resztki napisu na obiekcie, dające się odczytać), zmarł w 1907 roku, we wrześniu. Jego wnuk (po mieczu) żyje do dziś w Pobiedziskach, a prawnuk jest adiunktem na wydz. Informatyki i Telekomunikacji na Poznańskim Uniwersytecie Technicznym (jakoś tak idiotycznie nazywa się teraz Politechnika Poznańska). Trochę informacji współczesnych o Miłostanach mam i drążę historię rodu (nie tylko tego, ale i Siekierskich z Brzyskorzystwi, Studzińskich z Tokarzewa i Tokarskich z Wygody Tokarskiej. Jeśli mogę coś pomóc, nie widzę przeszkód.
-
RomaRadecka
Dzień Dobry,
Poszukuje informacji na temat rodziny Miłostan.
Moja prababcia to Cecylia Hoffmann z domu Miłostan ( urodzona w 1853 w Kamieńcu), córka Wojciecha i Anastazji Miłostan, wnuczka Franciszka i Rozalii Miłostan i prawnuczka Wawrzyńca i Marianny Miłostan. Tyle na razie odkryłam. Rodzina mojego Dziadka od strony Mamy w większości pochodzi z Kamieńca, Kłecka i okolic. Rodziny Hoffmannów, Miłostanów i Przykucków mocno się ze sobą przeplatają.
Jeśli posiada Pan jakieś informację chętnie je poznam.
Pozdrawiam
Roma Radecka
Poszukuje informacji na temat rodziny Miłostan.
Moja prababcia to Cecylia Hoffmann z domu Miłostan ( urodzona w 1853 w Kamieńcu), córka Wojciecha i Anastazji Miłostan, wnuczka Franciszka i Rozalii Miłostan i prawnuczka Wawrzyńca i Marianny Miłostan. Tyle na razie odkryłam. Rodzina mojego Dziadka od strony Mamy w większości pochodzi z Kamieńca, Kłecka i okolic. Rodziny Hoffmannów, Miłostanów i Przykucków mocno się ze sobą przeplatają.
Jeśli posiada Pan jakieś informację chętnie je poznam.
Pozdrawiam
Roma Radecka