Ślepowron-Radziszewski

Ciekawe historie, ciekawe miejsca, biografie ciekawych osób związanych z Wielkopolską, historie rodzinne, artykuły o genealogii.
ODPOWIEDZ
Marja Helena

Ślepowron-Radziszewski

Post autor: Marja Helena »

Dzień dobry,
Znalazłam tę rubrykę nekrologiczną w jednym z numerów „Kuriera Warszawskiego” z 1932 roku.
Jest tam mowa o osobie określanej jako „Ślepowron-Radziszewska”. Przypuszczam, że „Ślepowron” odnosi się do herbu z czarnym krukiem, jednak kiedy przeglądam listę rodzin posługujących się tym herbem, nie znajduję nazwiska Radziszewski.
https://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Alep ... zlachecki)
Pomyślałam, że być może ktoś dysponuje bardziej wyczerpującą listą, która pomogłaby mi ukierunkować dalsze badania. Dziękuję za pomoc :)

Obrazek
Awatar użytkownika
stan

Re: Ślepowron-Radziszewski

Post autor: stan »

Według pozycji "Herby rodów polskich" opracowanej przez M.Paszkiewicza i J.Kulczyckiego wydanej przez Orbis Books Ltd 1990
Byli Radziszewscy następujących herbów: Pomian i Radwan oraz Radziszowscy herbu Niezgoda.
Jednak według oparowania Mapa gniazd szlacheckich dokonanego przez Fundację im. Jgnacego Kapicy na ziemiach historycznego Mazowsza i Podlasiu oraz w ziemi dobrzyńskiej są jeszcze tam jako jedyni Radziszewscy h.Półkozic.
Pozdrawiam
Olgierd
Marja Helena

Re: Ślepowron-Radziszewski

Post autor: Marja Helena »

Dziękuję za tę odpowiedź. Jeśli dobrze rozumiem, w rejestrach nie ma więc żadnego śladu Radziszewskich pod tym herbem. Jestem zdziwiona, że ich ślad został aż tak całkowicie utracony, mimo że najwyraźniej byli jeszcze odnotowywani aż do lat 30. XX wieku :| .
ODPOWIEDZ