Poszukuję: Łuczak, Pejaś z Wirginek (obecnie Werginki)
-
Andrzej Walczak
Poszukuję: Łuczak, Pejaś z Wirginek (obecnie Werginki)
Witam Serdecznie
Jestem z centralnej Polski. Prowadzę poszukiwania genealogiczne swojej rodziny. Dotychczas - ze względu na odległość - nie podjąłem działań na terenie Wielkopolski. Tam k. Kalisza, w miejscwości Wirginki mieszkali przedkowie mojej Mamy. Nazywali się Łuczakowie i Pejasiowe. Jeżeli jest ktoś z tych okolic, lub znający ww. nazwiska, poproszę o wiadomość na mail: andrzejwalczak@poczta.onet.pl, lub tel. 605-149-263.
Z góry dziękuję
Andrzej Walczak
Jestem z centralnej Polski. Prowadzę poszukiwania genealogiczne swojej rodziny. Dotychczas - ze względu na odległość - nie podjąłem działań na terenie Wielkopolski. Tam k. Kalisza, w miejscwości Wirginki mieszkali przedkowie mojej Mamy. Nazywali się Łuczakowie i Pejasiowe. Jeżeli jest ktoś z tych okolic, lub znający ww. nazwiska, poproszę o wiadomość na mail: andrzejwalczak@poczta.onet.pl, lub tel. 605-149-263.
Z góry dziękuję
Andrzej Walczak
- Krzysztof Dobrzynski
Re: Poszukuję: Łuczak, Pejaś z Wirginek (obecnie Werginki)
Andrzeju ja sie spotkalem z Luczak. Jest tez w moim drzewie. Ale niestety zdala od Kalisza bo w Mogilnie i okolicach. Z Mogilna pochodzil tez Prof. Czeslaw Luczak katedra historii UAM autor wielu publikacji o Mogilnie. Moze to cos wniesie do Twoich poszukiwan.
Pozdrawiam Krzysztof Dobrzynski
Poszukuje wszelkich Dobrzynskich w okolicach Gniezna w XVII wieku
Poszukuje wszelkich Dobrzynskich w okolicach Gniezna w XVII wieku
-
Radek Kliber
- Kontakt:
Znam Walczakow z Krotoszyna , tam i tez mieszkaja Luczakowie , mam i w swoim spisie Marianne Luczak ktora wyszla za Jozefa Kliber (ur 1884 )... ale niestety musze dodac ze nazwisko w okolicy Kalisza jest dosc popularne.
Pozdrawiam
Radek Kliber
Pozdrawiam
Radek Kliber
Witam,
znam młodą osobę noszącą nazwisko Łuczak, która mieszka we Wrześni. Nie wiem jednak z jakich stron pochodzą jej przodkowie. Wysłałam tej osobie link do Twojego postu. Może odpisze.
Pozdrawiam,
Magda
znam młodą osobę noszącą nazwisko Łuczak, która mieszka we Wrześni. Nie wiem jednak z jakich stron pochodzą jej przodkowie. Wysłałam tej osobie link do Twojego postu. Może odpisze.
Pozdrawiam,
Magda
Magda
-
Andrzej Walczak
Serdeczniew dziękuję Wam wszystkim za wiadomości.
Nie spodziewałem się aż takiego odzewu. Napiszę trochę więcej. Poszukiwana rodzina z Łuczaków i Pejasiów, to rodzina ze strony mojej Mamy.
Mój dziadek Stanisław Łuczak urodził się 06. 11. 1905 r. w Kionczynie. Był synem Wawrzyńca Łuczaka i Katarzyny Łuczak zd. Pasik.
Pradziadek Wawrzyniec Łuczak zmarł w Werginkach i jest pochowany na cmentarzu w Stawiszynie, podobnie jak prababcia Katarzyna.
Z kolei babcia Bronisława Łuczak zd. Pejaś, urodziłą się 18. 03. 1906 r. w Wirginkach. Była córką Franciszka Pejasia i Marianny Pejaś zd. Bąk.
Pradziadek Franciszek Pejaś urodził się 17. 10. 1880 r., zmarł prawdopodobnie w 1941 r., gdzieś w okolicach Międzyrzeca Podlaskiego, gdzie całą ich rodzina została przesiedlona w czasie okupacji. Nie znamy miejsca, gdzie został pochowany. Odszukałem ostatnio w Archiwum listy przesiedleńcze, na których się oni znajdują.
Prababcia Marianna Pejaś zd. Bąk urodziła się 28. 06. 1883 r., zmarła w Werginkach, jest pochowana na cmentarzu w Stawiszynie.
Mam ustalonych prawdopodobnie wszystkich potomków ww. pradziadków, jednak nie wiem nic o ich przodkach, ani też braciach i siostrach.
Moje drzewo jest opublikowane na stronie www.andrzejwalczak.naszagenealogia.pl, część jego znajduje się też na serwerze Geni.
Jeżeli możecie, to porównajcie dane z mojego drzewa, może coś się pokryje. Jestem przekonany, że w okolicach Kalisza nadal mieszkają jacyś krewni moich przodków i chciałbym ich odnaleźć. Szczególnie zależy mi na współdziałaniu w dalszych poszukiwaniach na tym terenie.
Jeszcze raz bardzo Serdecznie Dziękuję za wiadomości
mam nadzieję, że uda mi się dzięki nim pogłębić ustalenia
Pozdrawiam
Andrzej Walczak
Nie spodziewałem się aż takiego odzewu. Napiszę trochę więcej. Poszukiwana rodzina z Łuczaków i Pejasiów, to rodzina ze strony mojej Mamy.
Mój dziadek Stanisław Łuczak urodził się 06. 11. 1905 r. w Kionczynie. Był synem Wawrzyńca Łuczaka i Katarzyny Łuczak zd. Pasik.
Pradziadek Wawrzyniec Łuczak zmarł w Werginkach i jest pochowany na cmentarzu w Stawiszynie, podobnie jak prababcia Katarzyna.
Z kolei babcia Bronisława Łuczak zd. Pejaś, urodziłą się 18. 03. 1906 r. w Wirginkach. Była córką Franciszka Pejasia i Marianny Pejaś zd. Bąk.
Pradziadek Franciszek Pejaś urodził się 17. 10. 1880 r., zmarł prawdopodobnie w 1941 r., gdzieś w okolicach Międzyrzeca Podlaskiego, gdzie całą ich rodzina została przesiedlona w czasie okupacji. Nie znamy miejsca, gdzie został pochowany. Odszukałem ostatnio w Archiwum listy przesiedleńcze, na których się oni znajdują.
Prababcia Marianna Pejaś zd. Bąk urodziła się 28. 06. 1883 r., zmarła w Werginkach, jest pochowana na cmentarzu w Stawiszynie.
Mam ustalonych prawdopodobnie wszystkich potomków ww. pradziadków, jednak nie wiem nic o ich przodkach, ani też braciach i siostrach.
Moje drzewo jest opublikowane na stronie www.andrzejwalczak.naszagenealogia.pl, część jego znajduje się też na serwerze Geni.
Jeżeli możecie, to porównajcie dane z mojego drzewa, może coś się pokryje. Jestem przekonany, że w okolicach Kalisza nadal mieszkają jacyś krewni moich przodków i chciałbym ich odnaleźć. Szczególnie zależy mi na współdziałaniu w dalszych poszukiwaniach na tym terenie.
Jeszcze raz bardzo Serdecznie Dziękuję za wiadomości
mam nadzieję, że uda mi się dzięki nim pogłębić ustalenia
Pozdrawiam
Andrzej Walczak
Hehe xD ja mam na nazwisko Łuczak. Mieszkam na śląsku ale mam rodzinę koło konina. w Wielkopolsce. Jeśli Cie to zainteresuje to prosze pisać.
Władysław Łuczak i Zofia Łuczak d. Borowska
syn
Włodzimierz Łuczak 1933 Poznań 1989 Poznań ( muzyk skrzypki]
żona
Krystyna Łuczak d. Kabacińska ur Gniezno moja kuzynka
syn
Włodzimierz Łuczak 1933 Poznań 1989 Poznań ( muzyk skrzypki]
żona
Krystyna Łuczak d. Kabacińska ur Gniezno moja kuzynka
Ala i Leszek Kabaciński-kabat53
http://www.leszekkabacinskikabat.com/
Springer+-1764iPriebe,Linette ej y
Brzeźniak:Kłecko,Łagiewniki Kościelne,Szamotuły,Koźmin,Obrzycko
Grempka,Srajek/Owczarczak/Majchrzak k/Kościana,Wyskoć,Wławie,Maciejewo
http://www.leszekkabacinskikabat.com/
Springer+-1764iPriebe,Linette ej y
Brzeźniak:Kłecko,Łagiewniki Kościelne,Szamotuły,Koźmin,Obrzycko
Grempka,Srajek/Owczarczak/Majchrzak k/Kościana,Wyskoć,Wławie,Maciejewo
Witam
Mam trochę informacji o rodzinie Łuczak ale z okolic Jarocina.
Pozdrawiam
Regina
Mam trochę informacji o rodzinie Łuczak ale z okolic Jarocina.
Pozdrawiam
Regina
Ostatnio zmieniony 05 cze 2012, 16:04 przez reynavis, łącznie zmieniany 1 raz.
- Kuba_Wojtczak
- Moderator
Witaj Andrzeju! 
Mieszkam jakieś 10 km od Stawiszyna i co nieco się orientuję
Jeśli chodzi o Wirginki, jest to mała miejscowość i należy do parafii Stawiszyn.
Dużo informacji znajdziesz w Poznań Project. Jednak licz się z tym, że nazwisko Łuczak i Pejaś są bardzo popularne w tym rejonie. Łuczaków osobiście znam kilkoro, ale nie z Wirginek, tylko z gminy Żelazków.
Stawiszyn jest zindeksowany z lat 1874-1895 i możemy tam znaleźć sześć osób o nazwisku Łuczak właśnie z tej parafii
Piszesz, że Twój dziadek urodził się w Kionczynie. W AP w Kaliszu, są spisy ludności, gdzie są cale rodziny wypisane. Jestem niemal pewny, że znajdziesz tam swoją rodzinę:)
Mieszkam jakieś 10 km od Stawiszyna i co nieco się orientuję
Jeśli chodzi o Wirginki, jest to mała miejscowość i należy do parafii Stawiszyn.
Dużo informacji znajdziesz w Poznań Project. Jednak licz się z tym, że nazwisko Łuczak i Pejaś są bardzo popularne w tym rejonie. Łuczaków osobiście znam kilkoro, ale nie z Wirginek, tylko z gminy Żelazków.
Stawiszyn jest zindeksowany z lat 1874-1895 i możemy tam znaleźć sześć osób o nazwisku Łuczak właśnie z tej parafii
Piszesz, że Twój dziadek urodził się w Kionczynie. W AP w Kaliszu, są spisy ludności, gdzie są cale rodziny wypisane. Jestem niemal pewny, że znajdziesz tam swoją rodzinę:)
Pozdrawiam
Kuba
Kuba
- Ihatepunks
Witaj
Moja prababcia Pelagia Łuczak (1905-1990) urodziła się w Biskupicach Szalonych (dziś Obołocznych) k Skalmierzyc. Była ona córką Wawrzyna i Konstancji Nijakowskiej.
Drzewiecki, Leśniewski, Białkowski, Depta, Rozmiarek Okolice Kórnika Gruszczyński okolice Mosiny
Nijakowski, Łuczak Skalmierzyce Wiktoria Paluch i Kosmalski, Pikosz Grodzisk Wlkp. Nowak, Kazyaka okolice Kaźmierza, Tarnowa Podgórnego
Nijakowski, Łuczak Skalmierzyce Wiktoria Paluch i Kosmalski, Pikosz Grodzisk Wlkp. Nowak, Kazyaka okolice Kaźmierza, Tarnowa Podgórnego
-
aniol810@o2.pl
Ja mam w rodzinie łuczak w niektórych aktach widnieje łudczak. Ale to chyba nie ci sami co pana. U mnie łuczak łączy sie też z rodzina szóstak.