Witam!
Poszukuję osób o podanym nazwisku ( pisownie się różnią i nie wiem,które jest właściwe) z okolic Ostrowa nad Gopłem oraz Kruszwicy
Otrzymałam akt ślubu cywilnego mojego pradziadka, z którego wynika,że rodzicami mojej prababki byli Wojciech Tuszyński oraz Elżbieta Kucok ? Kucal?. Niewiele mogę znaleźć na ich temat poza tym, że są ujęci na Poznań Project jako rodzice ślubujących dzieci Kazimierza, Wiktorii i Józefiny.
Nazwisko Tuszyński zostało z czasem zmienione na Duszyński ( mam dokumenty mojej babci i jej siostry, gdzie widnieje już nazwisko Duszyński. Moje poszukiwania szły więc w innym kierunku. Dopiero niedawno okazało się, że moją praprababką była osoba o nazwisku Kucok ( a może Kucak,Kucal)
Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Maria
Nazwisko KUCOK ( albo KUCAK, KUCAL) okolice Kruszwicy,
Nazwisko KUCOK ( albo KUCAK, KUCAL) okolice Kruszwicy,
BARCZEWSCY > okolice Wolsztyna BUKOWIECCY > okolice Kościana KUBISIOWIE, FIGLOWIE, ŚWITALSCY > okolice Czarnkowa JANKOWSCY > okolice Poznania
Re: Nazwisko KUCOK ( albo KUCAK, KUCAL) okolice Kruszwicy,
Moja pra to Marianna Wojtasik (Wojtasiak) zd Kucak (Kucok, Kucówna), chrztu brak, ślubu brak, zgon w Sukowych parafii Polanowice w 1892, wg aktu zgonu urodziła się w Mirosławicach około 1807 roku. Mirosławice to parafia Kościeszki, z której brak akt metrykalnych, w AAG mają tylko urodzenia (bodajże 2 roczniki).
Z byłego powiatu Strzelno chyba już wszystkie dostępne śluby są w PP, największe braki są w chyba dwóch parafiach: Kościeszki i Siedlimowo.
A mojej Marianny ślubu nie ma i ... Twojej Elżbiety też nie, może były z tej samej parafii?, może z tej samej rodziny?
Raz moją Mariannę zapisano (przy chrztach dzieci) jako Mikołajówna, więc być może szukam Mikołaja Kucak (Kucok).
W 1840 roku Marianna urodziła syna, mojego pra, chrzestnym był Adam Kucok z Mirosławic.
Z byłego powiatu Strzelno chyba już wszystkie dostępne śluby są w PP, największe braki są w chyba dwóch parafiach: Kościeszki i Siedlimowo.
A mojej Marianny ślubu nie ma i ... Twojej Elżbiety też nie, może były z tej samej parafii?, może z tej samej rodziny?
Raz moją Mariannę zapisano (przy chrztach dzieci) jako Mikołajówna, więc być może szukam Mikołaja Kucak (Kucok).
W 1840 roku Marianna urodziła syna, mojego pra, chrzestnym był Adam Kucok z Mirosławic.
Marzena
Szukam:Zgórski,Jankowski,Musiałowski,Wojtasik,Gabryszak,Andrzejczak,Szulczewski,Woźniak,Gryger (Gregier),Kuraszkiewicz,Grzeszkiewicz (Grzeszkowiak),Leśniewicz,Walczak,Orłowski,Tarnecki,Wiśniewski (były powiat Strzelno,okolice Skulska i Wilczyna)
Szukam:Zgórski,Jankowski,Musiałowski,Wojtasik,Gabryszak,Andrzejczak,Szulczewski,Woźniak,Gryger (Gregier),Kuraszkiewicz,Grzeszkiewicz (Grzeszkowiak),Leśniewicz,Walczak,Orłowski,Tarnecki,Wiśniewski (były powiat Strzelno,okolice Skulska i Wilczyna)
Witaj Marzenko!
To już coś kilkoro Kucaków albo Kucoków więcej
Wystąpię może o przeszukanie Elżbiety do Archiwum Archidiecezjalnego w Gnieźnie może coś znajdą. W każdym razie to nazwisko nie jest popularne więc chyba nasze "Kucoki" to rodzina.
Obiecuję, jak tylko się czegoś dowiem, dam znać.
Pozdrawiam Cię serdecznie.
Maria
To już coś kilkoro Kucaków albo Kucoków więcej
Obiecuję, jak tylko się czegoś dowiem, dam znać.
Pozdrawiam Cię serdecznie.
Maria
BARCZEWSCY > okolice Wolsztyna BUKOWIECCY > okolice Kościana KUBISIOWIE, FIGLOWIE, ŚWITALSCY > okolice Czarnkowa JANKOWSCY > okolice Poznania
Władysław Liczbiński & Janina Liczbińska d. Kucal lata urodzin +- 1915 dziecko Pelagia 1936 Ogólnie przekazano namiary Kujawy. Szukam genealogicznych namiarów.
Ala i Leszek Kabaciński-kabat53
http://www.leszekkabacinskikabat.com/
Springer+-1764iPriebe,Linette ej y
Brzeźniak:Kłecko,Łagiewniki Kościelne,Szamotuły,Koźmin,Obrzycko
Grempka,Srajek/Owczarczak/Majchrzak k/Kościana,Wyskoć,Wławie,Maciejewo
Dzień dobry!
Bardzo dziękuję za informację, czy może jednak coś bardziej szczegółowo
Skąd te informacje ? Może osobę mającą w drzewie nazwisko KUCA 
Pozdrawiam serdecznie.
Maria
Bardzo dziękuję za informację, czy może jednak coś bardziej szczegółowo
Pozdrawiam serdecznie.
Maria
Witam , to byli moi dziadkowie, a Pelagia to była najstarsza siostra mojej mamy .Moja mama imię ma Helena ,mieszkaw Gdyni... z tego co wiem to ich brat mieszka we wsi Popielewo....kabat pisze: 25 gru 2018, 14:12 Władysław Liczbiński & Janina Liczbińska d. Kucal lata urodzin +- 1915 dziecko Pelagia 1936 Ogólnie przekazano namiary Kujawy. Szukam genealogicznych namiarów.
Witam. możemy przejść na leszekkabacinski@gmail lub 665647508
Ala i Leszek Kabaciński-kabat53