Zmiana rodziców

Wymiana doświadczeń pomiędzy genealogami, dyskusje ogólne na tematy genealogiczne i historyczne, dane dotyczące parafii, archiwów, ciekawych stron, itd
ODPOWIEDZ
Jan M. Musielak

Zmiana rodziców

Post autor: Jan M. Musielak »

Czy można wierzyć dokumentom?

W moim zagajniku genealogicznym mam Franciszkę Kasprzak. W roku 1881 zawiera ona związek małżeński z Janem Antaczak, synem Michała i Elżbiety Chróścińskiej. Mają kilkoro dzieci, z których ostatnie rodzi się w lipcu 1893. W zapisie jest informacja, że ojciec zmarł w Skałowie. Mam też dokument zgonu Jana Antczaka zmarłego w lutym 1893 w Skałowie, zgłoszonym przez żonę, Franciszkę zd. Kasprzak. Problem w tym, że w tym zgłoszeniu rodzicami zmarłego są Wojciech i Barbara. Zakładam, że prawdziwi rodzice są w akcie ślubu - pan młody bez wątpienia znał swoich rodziców. Ale czy można wierzyć dokumentom?
x. Jan M. Musielak
AAP
Awatar użytkownika
Paweł Wietrzykowski

Re: Zmiana rodziców

Post autor: Paweł Wietrzykowski »

Pan Młody z pewnością znał ale osoba zgłaszająca zgon mogła zapomnieć.
Zdarzyło mi się niejednokrotnie, że w akcie zgonu jako matka figurowała druga lub nawet trzecia żona ojca bo taką 'matkę' pamiętali bliscy zmarłego.
Pozdrawiam, Paweł
poszukuję: Wietrzykowski, Wyzuj, Gibowski, Sławek

Umarłych wieczność dotąd trwa, dokąd pamięcią im się płaci.
Awatar użytkownika
Łukasz Bielecki

Łukasz Bielecki

Post autor: Łukasz Bielecki »

Nie wykluczałbym też sytuacji, że na pytanie urzędnika o rodziców, osoba zgłaszająca zgon podała własnych. W każdym razie zdarzało mi się widzieć, że takowi figurowali w akcie.

Łukasz
Łukasz Bielecki

...et Marcus genuit Lucam. Lucas autem genuit Ignatium.
Jan M. Musielak

Post autor: Jan M. Musielak »

Łukasz Bielecki pisze: 01 mar 2026, 08:00 Nie wykluczałbym też sytuacji, że na pytanie urzędnika o rodziców, osoba zgłaszająca zgon podała własnych. W każdym razie zdarzało mi się widzieć, że takowi figurowali w akcie.
Łukasz
Też spotykałem takie wpisy, ale tym razem taka interpretacja odpada: rodzicami Franciszki są Wincenty i Tekla.
Ponadto mam ślub Michała Antaszaka i Elżbiety Chróścińskiej w Baszkowie w listopadzie 1846, natomiast ślubu Wojciecha Antaszaka z Barbarą nie znalazłem.
x. Jan M. Musielak
AAP
Awatar użytkownika
Gregorius

Post autor: Gregorius »

Jan Antaszek urodził się 21 marca 1857 roku a jego chrzest odbył się w parafii Baszków 25 marca tegoż roku.
Rodzice Jana to Michał Antaszek i Elżbieta Chrościńska, Wojciech Antaszek występuje tam jako chrzestny obok Marcjanny Kędziory.
Po Barbarze ani śladu, może to żona Wojciecha ?
Grzegorz
ODPOWIEDZ