Parafia Trzemeszno - księga ślubów poz. nr 49/1865

Tutaj prosimy umieszczać wszelkie prośby o lokalizację miejscowości, parafii, USC, prośby o odszukanie dokumentów w archiwach, znaczenie nazwisk itp.
ODPOWIEDZ
Agnieszka_Ba

Parafia Trzemeszno - księga ślubów poz. nr 49/1865

Post autor: Agnieszka_Ba »

Dobry wieczór,
utknęłam w poszukiwaniach - czy ktoś z Państwa dysponuje skanami księgi ślubów z 1865 z parafii w Trzemesznie? Konkretnie chodzi o pozycję 49/1865.
Jestem zainteresowana również dostępem do skanów ksiąg parafialnych stamtąd z okresów wcześniejszego i późniejszego.
Pytanie czy oprócz Archiwum Archidiecezjalnego w Gnieźnie gdziekolwiek indziej mogłaby szukać tych dokumentów?

Z góry dziękuję za pomoc
Agnieszka
Stanislo_Q

Re: Parafia Trzemeszno - księga ślubów poz. nr 49/1865

Post autor: Stanislo_Q »

Są jak zawsze na FamilySearch, tylko te akurat nie są dostępne do wglądu bez pójścia albo do centrum FamilySearch, albo do jednostki z nimi współpracującej (u mnie w Poznaniu jest to chociażby biblioteka uniwersytecka). Może Pani odszukać jakąś w pobliżu swojego miejsca zamieszkania i się z nimi skontaktować. Mogę ewentualnie sam zajść tam i zobaczyć, czy zdołam spojrzeć w księgi, bo już nie raz przeszukiwałem skany z Trzemeszna w poszukiwaniu przodków partnerki :) Musiałaby tylko Pani podać, o które imiona i nazwiska chodzi.
Awatar użytkownika
Paweł Wietrzykowski

Post autor: Paweł Wietrzykowski »

PW
Pozdrawiam, Paweł
poszukuję: Wietrzykowski, Wyzuj, Gibowski, Sławek

Umarłych wieczność dotąd trwa, dokąd pamięcią im się płaci.
Agnieszka_Ba

Post autor: Agnieszka_Ba »

Stanislo_Q, bardzo uprzejmie dziękuję za gotowość pomocy. Dzięki uprzejmości pana Pawła problem został już rozwiązany.

Dziękuję i serdecznie pozdrawiam
Poika

Post autor: Poika »

Śluby z Trzemeszna z 1865 roku są na FamilySearch (e.g.https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cc=4116415), aczkolwiek rozbite na miasto (bodajże 21 ślubów) i wsie (29ślubów), więc nie ma numeru 49 - poszukiwane nazwiska byłyby pomocne.

Ogólnie również przebrnąłem przez tę parafię, aczkolwiek pod kątem kilku nazwisk głównie.

/Piotr
ODPOWIEDZ