Czy dałoby się odczytać całe nazwisko w zaznaczonym miejscu - a właściwie tylko jeden wyraz Pierwszy akt od góry
Ja odczytuję, że zmarła Zofia Mackiewiczowa...........Mostowtowna. I tego jestem pewna, bo pasuje do mojej przodkini. Natomiast trzeci z tych wyrazów, podejrzewam, że to otcziestwo, jest dla mnie nie do odczytania.A to otcziestwo bardzo chciałbym znać, bo może pomoże w dalszych poszukiwaniach. W następnej rubryce, że to żona zmarłego Józefa Mackiewicza, w wieku 40 lat. Rok 1861 Litwa par. Kroki , miejscowość Montwidow.
https://zapodaj.net/plik-0YKvUxhBER
Bardzo dziękuję
Anna
brakujący wyraz w akcie zgonu Zofii Mackiewiczowej
Moderatorzy: magandbet, Młynarka, Bartek, woj
- Paweł Wietrzykowski
Re: brakujący wyraz w akcie zgonu Zofii Mackiewiczowej
Тысяча восемьсотъ шестьдесятъ перваго года января третьяго дня въ деревне Молитвидовъ прихода Кроковскаго скончалась дворянка София с Наукевичева Прощинская с Козловскихъ отъслабости
Trzeciego dnia stycznia tysiąc osiemset sześćdziesiątego pierwszego roku w wsi Molitwidów, należącej do parafii Krokowskiej, zmarła szlachcianka Zofia z Naukiewiczów, z domu Proszczyńska z Kozłowskich, z powodu słabego zdrowia
Trzeciego dnia stycznia tysiąc osiemset sześćdziesiątego pierwszego roku w wsi Molitwidów, należącej do parafii Krokowskiej, zmarła szlachcianka Zofia z Naukiewiczów, z domu Proszczyńska z Kozłowskich, z powodu słabego zdrowia
Pozdrawiam, Paweł
poszukuję: Wietrzykowski, Wyzuj, Gibowski, Sławek
Umarłych wieczność dotąd trwa, dokąd pamięcią im się płaci.
poszukuję: Wietrzykowski, Wyzuj, Gibowski, Sławek
Umarłych wieczność dotąd trwa, dokąd pamięcią im się płaci.
Dziękuję, Pawle. Czy ktoś jeszcze ma jakieś inne sugestie?
Pozdrawiam
Anna
Pozdrawiam
Anna
Ja tam widzę, że zmarła Zofia Mackiewicz z domu Jagiełowiczówna, czyli Jagiełowicz.