Neyder, Nayder, Naydkowski, Najtkowski, Neydek
Neyder, Nayder, Naydkowski, Najtkowski, Neydek
Dzień dobry,
dzięki wielu życzliwym osobom i też własnym poszukiwaniom doszedłem do momentu, w którym brakuje mi rodziców tylko jednej osoby, aby skompletować wszystkich przodków, do poziomu 4 x pradziadków. Ten ostatni jest bardzo problematyczny, dlatego będę wdzięczny za wszelkie rady i wskazówki.
1. Problem zaczyna się od nazwiska. W kolejnych pokoleniach nazwisko nabrało brzmienia Najtkowski. Natomiast pierwotnie myślę, że brzmiało Neyder albo Nayder. Po drodze było szereg wariacji: Najdkowski, Naydkowski, Naidkowski, Neydek, a nawet błędnie ...Wojtkowski
2. Poszukiwany to Wojciech Nayder / Neyder / Naydkowski itd.
3. Pewne jest, iż zawarł związek małżeński w 1833 w Tulcach. Z aktu ślubu można byłoby ewentualnie domniemywać, że urodził się około 1805 w Gowarzewie, czyli parafia Swarzędz, ale może to dotyczyć tylko panny młodej.
Tulce (par. rzymskokatolicka) - akt małżeństwa, rok 1833 , Liber copulatorum
Adalbertus Neydek (28 lat)
Francisca Baranoska (22 lat)
Inne osoby występujące w dokumencie:
Valentinus Pawlak
Adalbertus Rodzicki
4. Jest również pewne, że zmarł w Poznaniu w 1874. Doszedłem do tego, że został błędnie zindeksowany jako Wojtkowski, ale źródłowy dokument potwierdza, że to mój Wojciech. Niestety nie ma tam nic o rodzicach, data urodzin - obliczona według wieku, się nawet zgadza. Niestety zabrakło mu kilka miesięcy, żeby się załapać na akty USC.
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/ska ... 5408c19996
5. Jego żona Franciszka z domu Baranoska, zmarła w 1876 w Czerlejnie. Notabene też została błędnie opisana jako Wojtkowska, ale to ta właściwa.
6. Od razu po ślubie w Tulcach, zamieszkali w Siekierkach Wielkich. Tam rodzą się ich dzieci
1834 Siekierki Wielkie (par. rzymskokatolicka) - akt urodzenia/chrztu, rok 1834 , Księga urodzeń
Antonina , rodzice: Adalbertus Neytkoski , Francisca Baranoska
Valentinus Pawlak
Catharina Wisnieska
Siekierki Wielkie (par. rzymskokatolicka) - akt urodzenia/chrztu, rok 1836 , Księga urodzeń
Antonius , rodzice: Antonius Naytkoski , Francisca Baranoska
Sebastianus Baranoski
Catharina Wisniewska
Siekierki Wielkie (par. rzymskokatolicka) - akt urodzenia/chrztu, rok 1838 , Księga urodzeń, małżeństw, zgonów
Ludovicus , rodzice: Adalbertus Najdkowski , Francisca Baranowska
Valentinus Baranowski
Rosalia Małecka
Siekierki Wielkie (par. rzymskokatolicka) - akt urodzenia/chrztu, rok 1841 , Księga urodzeń, małżeństw, zgonów
Casimirus , rodzice: Adalbertus Naydkoski , Francisca Baranoska
Valentinus Baranoski
Magdalena Wrzesińska
Siekierki Wielkie (par. rzymskokatolicka) - akt urodzenia/chrztu, rok 1843 , Księga urodzeń, małżeństw, zgonów
Nepomucena , rodzice: Adalbertus Najdkoski , Francisca Baranowska
Valentinus Baranoski
Marianna Ławnicząka
Siekierki Wielkie (par. rzymskokatolicka) - akt urodzenia/chrztu, rok 1845 , Księga urodzeń, małżeństw, zgonów
Andreas , rodzice: Adalbertus Najdkowski , Francisca Baranowska
Ignatius Zieliński
Agnes Baranowska
Siekierki Wielkie (par. rzymskokatolicka) - akt urodzenia/chrztu, rok 1849 , Księga urodzeń, małżeństw, zgonów
Laurentius , rodzice: Adalbertus Naydkowski , Francisca Baranowska
Andreas Baranoski
Marianna Baranowska
Siekierki Wielkie (par. rzymskokatolicka) - akt urodzenia/chrztu, rok 1853 , Księga urodzeń, małżeństw, zgonów
Ignatius , rodzice: Adalbertus Nedzowski ? , Francisca Baranowska
Antonius Witkowski
Marianna Krzypczarska ?
Główne miejsca, które sprawdzałem to Siekierki, Swarzędz i Tulce. Nie znalazłem tam niczego, co nie znaczy, że nie ma ale może ja nie widzę.
Pierwsza dwójka dzieci to Antonina i Antoni. Gdyby założyć, że to nie było imię na topie w danym miesiącu roku liturgicznego, a było dla rodziców ważne to idealnym kandydatem byłoby dziecko parafia Swarzędz chrzest sierpień 1805 Antoniego Neydera i Jadwigi, tylko że ma na imię ... Wawrzyniec.
Nie widzę też listy dusz z Siekierek.
Będę wdzięczny za wszelkie rady.
dzięki wielu życzliwym osobom i też własnym poszukiwaniom doszedłem do momentu, w którym brakuje mi rodziców tylko jednej osoby, aby skompletować wszystkich przodków, do poziomu 4 x pradziadków. Ten ostatni jest bardzo problematyczny, dlatego będę wdzięczny za wszelkie rady i wskazówki.
1. Problem zaczyna się od nazwiska. W kolejnych pokoleniach nazwisko nabrało brzmienia Najtkowski. Natomiast pierwotnie myślę, że brzmiało Neyder albo Nayder. Po drodze było szereg wariacji: Najdkowski, Naydkowski, Naidkowski, Neydek, a nawet błędnie ...Wojtkowski
2. Poszukiwany to Wojciech Nayder / Neyder / Naydkowski itd.
3. Pewne jest, iż zawarł związek małżeński w 1833 w Tulcach. Z aktu ślubu można byłoby ewentualnie domniemywać, że urodził się około 1805 w Gowarzewie, czyli parafia Swarzędz, ale może to dotyczyć tylko panny młodej.
Tulce (par. rzymskokatolicka) - akt małżeństwa, rok 1833 , Liber copulatorum
Valentinus Pawlak
Adalbertus Rodzicki
4. Jest również pewne, że zmarł w Poznaniu w 1874. Doszedłem do tego, że został błędnie zindeksowany jako Wojtkowski, ale źródłowy dokument potwierdza, że to mój Wojciech. Niestety nie ma tam nic o rodzicach, data urodzin - obliczona według wieku, się nawet zgadza. Niestety zabrakło mu kilka miesięcy, żeby się załapać na akty USC.
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/ska ... 5408c19996
5. Jego żona Franciszka z domu Baranoska, zmarła w 1876 w Czerlejnie. Notabene też została błędnie opisana jako Wojtkowska, ale to ta właściwa.
6. Od razu po ślubie w Tulcach, zamieszkali w Siekierkach Wielkich. Tam rodzą się ich dzieci
1834 Siekierki Wielkie (par. rzymskokatolicka) - akt urodzenia/chrztu, rok 1834 , Księga urodzeń
Antonina , rodzice: Adalbertus Neytkoski , Francisca Baranoska
Valentinus Pawlak
Catharina Wisnieska
Siekierki Wielkie (par. rzymskokatolicka) - akt urodzenia/chrztu, rok 1836 , Księga urodzeń
Antonius , rodzice: Antonius Naytkoski , Francisca Baranoska
Sebastianus Baranoski
Catharina Wisniewska
Siekierki Wielkie (par. rzymskokatolicka) - akt urodzenia/chrztu, rok 1838 , Księga urodzeń, małżeństw, zgonów
Ludovicus , rodzice: Adalbertus Najdkowski , Francisca Baranowska
Valentinus Baranowski
Rosalia Małecka
Siekierki Wielkie (par. rzymskokatolicka) - akt urodzenia/chrztu, rok 1841 , Księga urodzeń, małżeństw, zgonów
Casimirus , rodzice: Adalbertus Naydkoski , Francisca Baranoska
Valentinus Baranoski
Magdalena Wrzesińska
Siekierki Wielkie (par. rzymskokatolicka) - akt urodzenia/chrztu, rok 1843 , Księga urodzeń, małżeństw, zgonów
Nepomucena , rodzice: Adalbertus Najdkoski , Francisca Baranowska
Valentinus Baranoski
Marianna Ławnicząka
Siekierki Wielkie (par. rzymskokatolicka) - akt urodzenia/chrztu, rok 1845 , Księga urodzeń, małżeństw, zgonów
Andreas , rodzice: Adalbertus Najdkowski , Francisca Baranowska
Ignatius Zieliński
Agnes Baranowska
Siekierki Wielkie (par. rzymskokatolicka) - akt urodzenia/chrztu, rok 1849 , Księga urodzeń, małżeństw, zgonów
Laurentius , rodzice: Adalbertus Naydkowski , Francisca Baranowska
Andreas Baranoski
Marianna Baranowska
Siekierki Wielkie (par. rzymskokatolicka) - akt urodzenia/chrztu, rok 1853 , Księga urodzeń, małżeństw, zgonów
Ignatius , rodzice: Adalbertus Nedzowski ? , Francisca Baranowska
Antonius Witkowski
Marianna Krzypczarska ?
Główne miejsca, które sprawdzałem to Siekierki, Swarzędz i Tulce. Nie znalazłem tam niczego, co nie znaczy, że nie ma ale może ja nie widzę.
Pierwsza dwójka dzieci to Antonina i Antoni. Gdyby założyć, że to nie było imię na topie w danym miesiącu roku liturgicznego, a było dla rodziców ważne to idealnym kandydatem byłoby dziecko parafia Swarzędz chrzest sierpień 1805 Antoniego Neydera i Jadwigi, tylko że ma na imię ... Wawrzyniec.
Nie widzę też listy dusz z Siekierek.
Będę wdzięczny za wszelkie rady.
pozdrawiam
Bartek
Bartek
- Henryk Krzyżan
Re: Neyder, Nayder, Naydkowski, Najtkowski, Neydek
W tym akcie jest nazwisko Naydek, a nie Neydek.
Tulce (par. rzymskokatolicka) - akt małżeństwa, rok 1833
Od razu mi coś nie pasowało, bo nazwisko Najdek pochodzi od słowa znajdek, czyli znalezione dziecko, podrzutek.
Podana miejscowość to Gowarzewo, a ślub odbył się 24 listopada. Gowarzewo to parafia Tulce, a nie Swarzędz. Tam jest Gortatowo i Gruszczyn.
W latach 1803-1807 nie ma takiego chrztu w par. Tulce, a wyszukiwarki w tej chwili nie działają, więc trudno sprawdzić.
Tulce (par. rzymskokatolicka) - akt małżeństwa, rok 1833
Od razu mi coś nie pasowało, bo nazwisko Najdek pochodzi od słowa znajdek, czyli znalezione dziecko, podrzutek.
Podana miejscowość to Gowarzewo, a ślub odbył się 24 listopada. Gowarzewo to parafia Tulce, a nie Swarzędz. Tam jest Gortatowo i Gruszczyn.
W latach 1803-1807 nie ma takiego chrztu w par. Tulce, a wyszukiwarki w tej chwili nie działają, więc trudno sprawdzić.
Pozdrawiam
Henryk Krzyżan
Henryk Krzyżan
- Paweł Wietrzykowski
Henryk ma rację - jak zwykle, sam mam w drzewie Przodków o nazwisku Najdek pochodzących z tych okolic
Pozdrawiam, Paweł
poszukuję: Wietrzykowski, Wyzuj, Gibowski, Sławek
Umarłych wieczność dotąd trwa, dokąd pamięcią im się płaci.
Dziękuję Panie Henryku i Panie Pawle za zainteresowanie. Też brałem to pod uwagę, ale nie jestem przekonany co do tego znajdka. W okolicy było kilka par pisanych na tak różne wariacje Neydera, że równie dobrze ksiądz mógł zapisać Naydek.
Ważną osobą był też Walenty Pawlak z Gowarzewa - jest świadkiem ślubu i chrzestnym pierwszego dziecka.
W Tulcach, ale w IV 1800 rodzi się jego dziecko Wojciech, wówczas w Robakowie. Oczywiście zakładając, że to ten sam Walenty. Nie wiem, czy to ma jakieś powiązanie z moim Wojciechem.
Prawdopodobnie jednak to inny Walenty, bo jest też w Tulcach ślub
Tulce (par. rzymskokatolicka) - akt małżeństwa, rok 1823 , Duplikat zaślubionych
Walenty Pawlak (29 lat)
Marianna Ratajszczak (28 lat)
Tak czy inaczej, nawet jeśli Wojciech to znajdek, to i tak gdzieś musiałby być jego chrzest. Na razie takiego również nie widzę.
Ważną osobą był też Walenty Pawlak z Gowarzewa - jest świadkiem ślubu i chrzestnym pierwszego dziecka.
W Tulcach, ale w IV 1800 rodzi się jego dziecko Wojciech, wówczas w Robakowie. Oczywiście zakładając, że to ten sam Walenty. Nie wiem, czy to ma jakieś powiązanie z moim Wojciechem.
Prawdopodobnie jednak to inny Walenty, bo jest też w Tulcach ślub
Tulce (par. rzymskokatolicka) - akt małżeństwa, rok 1823 , Duplikat zaślubionych
Walenty Pawlak (29 lat)
Marianna Ratajszczak (28 lat)
Tak czy inaczej, nawet jeśli Wojciech to znajdek, to i tak gdzieś musiałby być jego chrzest. Na razie takiego również nie widzę.
pozdrawiam
Bartek
Bartek
- Paweł Wietrzykowski
Wojciech to nie 'znajdek'. Najdek to nazwisko/przydomek szeroko spotykane w tamtych okolicach
Moi pochodzą m.in. z Dopiewa, Komornik, Wir, Jaryszek i Bnina
Moi pochodzą m.in. z Dopiewa, Komornik, Wir, Jaryszek i Bnina
Pozdrawiam, Paweł
Ale jak miałbym to według Pana przełożyć na poszukiwania? Bo Wojciecha Najdka / Naydka też nie widzę. Jeśli nie był znajdkiem, tym lepiej, tylko nie umiem sobie poradzić, z odszukaniem jego rodziców, czy choćby chrztu.Paweł Wietrzykowski pisze: 22 mar 2026, 18:43 Wojciech to nie 'znajdek'. Najdek to nazwisko/przydomek szeroko spotykane w tamtych okolicach
pozdrawiam
Bartek
Bartek
- Henryk Krzyżan
Przecież nie napisałem, że był znajdkiem, pisałem o pochodzeniu nazwiska.
Naleźć, znaleźć, wynaleźć, odkryć
Nalezionek, znajdek, podrzutek
Najduch, najduk, 1) zbiór, w którym łatwo coś znaleźć; rejestr; 2) znalazca; 3) znajdek, podrzutek. Również najdek.
https://pl.wikisource.org/wiki/M._Arcta ... 9B%C4%87)-
Chciałem jeszcze dodać, że na początku XIX wieku nie przy wszystkich chrztach są podawane nazwiska.
Naleźć, znaleźć, wynaleźć, odkryć
Nalezionek, znajdek, podrzutek
Najduch, najduk, 1) zbiór, w którym łatwo coś znaleźć; rejestr; 2) znalazca; 3) znajdek, podrzutek. Również najdek.
https://pl.wikisource.org/wiki/M._Arcta ... 9B%C4%87)-
Chciałem jeszcze dodać, że na początku XIX wieku nie przy wszystkich chrztach są podawane nazwiska.
Pozdrawiam
Henryk Krzyżan
Henryk Krzyżan
- Paweł Wietrzykowski
Napisałeś:
Przecież to bardzo młode akta. W czym zatem problem ? Akta urodzeń 1803-1807Poszukiwany to Wojciech Nayder / Neyder / Naydkowski itd.
Pewne jest, iż zawarł związek małżeński w 1833 w Tulcach.
Pozdrawiam, Paweł
- Henryk Krzyżan
Tu są indeksy par. Tulce.
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... =&to_date=
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... =&to_date=
Pozdrawiam
Henryk Krzyżan
Henryk Krzyżan
Drodzy Panowie,
pozwolę sobie tylko dodać, że:
- jak napisałem w pierwszym poście, sprawdzałem Tulce, ale także i Swarzędz oraz Siekierki Wielkie,
- tak wiem, że akta są zindeksowane w genetece. Są też "zindeksowane" na FS,
- mam także mikrofilm z Tulec, zresztą jak i pozostałe, bo ostatecznie zawsze pracuję na źródłowych dokumentach. Co do Tulec, indeksował sam Pan Henryk, więc to najwyższa jakość,
- akta młode czy nie, ale w Tulcach nie widzę żadnego Wojciecha choćby zbliżonego nazwiskiem, czy to Najdek, czy Nejdek czy jakkolwiek podobnie, nie widzę też takiego w Swarzędzu i Siekierkach. Oczywiście może to moje przeoczenie.
Oczywiście mógł się też rodzić w innej parafii.
Z indeksacji w genetece w Tulcach, Wojciechów w latach 1800-1810 nie jest tak wielu - dokładnie 13, a większość z nich umiera w dzieciństwie. W zasadzie w grę wchodzą:
1806 7 Adalbertus Nawrot Ignatius Marianna Tulce Gowarzewo [Uwagi: Chrzestny: Andreas, Bartkowiak, sołtys, Chrzestna: Regina, Jarmuszkowa ] - tu przynajmniej pasowałby rok
oraz
1800 25 Adalbertus Pawlak Valentinus Sophia Tulce Robakowo [Uwagi: Ojciec: colonus Chrzestny: Adalbertus, Pieczynski, colonus, Chrzestna: Veronica, Janowa Wawrzyniakowa, - tu pasuje świadek ślubu i chrzestny pierwszego dziecka Walenty Pawlak, ale rok już średnio
Żadnego z tych Wojciechów, na szybko, nie odnajduję w dalszych dziejach.
Dodatkowo, uzyskałem potwierdzenie, że zgon z Poznania dotyczy Wojciecha, zmarł w szpitalu szarytek, jest opisany jako Nojtkowski, a zindeksowany na FS jako Wojtkowski, ale co najważniejsze, pochodził z Czerlejna. Czyli z żoną w pewnym momencie wyjechali z Siekierek i osiedli w Czerlejnie. Na szukaj w archiwum widzę jakiś spis dusz z Czerlejna, ale bez skanów.
Nadal będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
pozwolę sobie tylko dodać, że:
- jak napisałem w pierwszym poście, sprawdzałem Tulce, ale także i Swarzędz oraz Siekierki Wielkie,
- tak wiem, że akta są zindeksowane w genetece. Są też "zindeksowane" na FS,
- mam także mikrofilm z Tulec, zresztą jak i pozostałe, bo ostatecznie zawsze pracuję na źródłowych dokumentach. Co do Tulec, indeksował sam Pan Henryk, więc to najwyższa jakość,
- akta młode czy nie, ale w Tulcach nie widzę żadnego Wojciecha choćby zbliżonego nazwiskiem, czy to Najdek, czy Nejdek czy jakkolwiek podobnie, nie widzę też takiego w Swarzędzu i Siekierkach. Oczywiście może to moje przeoczenie.
Oczywiście mógł się też rodzić w innej parafii.
Z indeksacji w genetece w Tulcach, Wojciechów w latach 1800-1810 nie jest tak wielu - dokładnie 13, a większość z nich umiera w dzieciństwie. W zasadzie w grę wchodzą:
1806 7 Adalbertus Nawrot Ignatius Marianna Tulce Gowarzewo [Uwagi: Chrzestny: Andreas, Bartkowiak, sołtys, Chrzestna: Regina, Jarmuszkowa ] - tu przynajmniej pasowałby rok
oraz
1800 25 Adalbertus Pawlak Valentinus Sophia Tulce Robakowo [Uwagi: Ojciec: colonus Chrzestny: Adalbertus, Pieczynski, colonus, Chrzestna: Veronica, Janowa Wawrzyniakowa, - tu pasuje świadek ślubu i chrzestny pierwszego dziecka Walenty Pawlak, ale rok już średnio
Żadnego z tych Wojciechów, na szybko, nie odnajduję w dalszych dziejach.
Dodatkowo, uzyskałem potwierdzenie, że zgon z Poznania dotyczy Wojciecha, zmarł w szpitalu szarytek, jest opisany jako Nojtkowski, a zindeksowany na FS jako Wojtkowski, ale co najważniejsze, pochodził z Czerlejna. Czyli z żoną w pewnym momencie wyjechali z Siekierek i osiedli w Czerlejnie. Na szukaj w archiwum widzę jakiś spis dusz z Czerlejna, ale bez skanów.
Nadal będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
pozdrawiam
Bartek
Bartek