Dzień dobry
Proszę o przetłumaczenie aktu ślubu Klemensa Kowalskiego oraz Antoniny - parafia Czermin, miejscowość Skrzypnia.
https://zapodaj.net/plik-uA0xUrosqz
Dziękuję - Tomasz
Prośba o tłumaczenie
Moderatorzy: magandbet, Młynarka, Bartek, woj
- Paweł Wietrzykowski
Re: Prośba o tłumaczenie
29 października roku jak wyżej, Skrzypina, Clemens Kowalski sługa (famulus) ze wsi Grodzisk, z Antonina Kryska córką komornika i robotnika, kawaler i wdowa, wzięli ślub w kościele
za zgodą rodziców 4 września 1778 roku, Paulus et Rosalia Andrzejewscy robotnicy z Czermina, Ignatius et Barbara Gaczyńscy z Wola Duch(ownej) wieśniacy
mam wrażenie, że pomyliłeś kolejność skanów
za zgodą rodziców 4 września 1778 roku, Paulus et Rosalia Andrzejewscy robotnicy z Czermina, Ignatius et Barbara Gaczyńscy z Wola Duch(ownej) wieśniacy
mam wrażenie, że pomyliłeś kolejność skanów
Pozdrawiam, Paweł
poszukuję: Wietrzykowski, Wyzuj, Gibowski, Sławek
Umarłych wieczność dotąd trwa, dokąd pamięcią im się płaci.
poszukuję: Wietrzykowski, Wyzuj, Gibowski, Sławek
Umarłych wieczność dotąd trwa, dokąd pamięcią im się płaci.
- Henryk Krzyżan
Myślę, że w tym przypadku de villa oznacza miejsce zamieszkania, a nie wieś, więc był parobkiem z Grodziska.
Pozdrawiam
Henryk Krzyżan
Henryk Krzyżan
Najbliżej Czermina jest wieś Grodzisko w gminie Pleszew.
Pozdrawiam - Bartek
HIC MORTVI VIVVNT ET MVTI LOQVVNTVR. A dbałość o naukę jest miłość.
HIC MORTVI VIVVNT ET MVTI LOQVVNTVR. A dbałość o naukę jest miłość.
Dziękuję bardzo za odpowiedz - myślałem, że to całość wpisu w księdze, a to był kolejny akt - przepraszam za zamieszanie.
Co do miejscowości Grodzisk - tu faktycznie jest to raczej miejsce zamieszkania - Klemens w akcie urodzenia ma podaną miejscowość Żegocin, również w okolicy Pleszewa.
Jeszcze raz dziękuje za pomoc
Pozdrawiam
Tomasz
Co do miejscowości Grodzisk - tu faktycznie jest to raczej miejsce zamieszkania - Klemens w akcie urodzenia ma podaną miejscowość Żegocin, również w okolicy Pleszewa.
Jeszcze raz dziękuje za pomoc
Pozdrawiam
Tomasz