Przy swoich poszukiwaniach natknąłem na problem. Jedni z moich przodków to Karol Wysocki ur. około 1816, zm 25.4.1869 par Tuczno, oraz jego żona Antonina zd Krzemkowska/Skrzemkowska (nie znam daty urodzenia ani zgonu). W moich poszukiwaniach znalazłem czwórkę dzieci w tym prababkę Teodorę Skrzypkowską ur 3.11.1861 w parafii Kościelec obok Inowrocławia zmarła 21.1.1941 w Tczewie, która w swoim akcie małżeństwa nie ma wpisanego ojca, inne dzieci to Józefa Wysocka ur 5.5.1864 i zm 18.3.1865 w parafii Trląg obok Mogilna, Antoni Wysocki ur 1.6.1866 w par Kościelec I zm 28.4.1868 w Kruszwicy oraz Katarzyne ur 6.10.1868 w Tucznie (dalszych losów nie znam). Przeszukałem wszystkie możliwe indeksy i skany ksiąg parafialnych ze ślubów od mormonów z lat 1838-1868 z okolicznych parafii ( Kościelec, Ostrowo-Janikowo, Inowrocław, Gniewkowo, Pępowo, Ludziska, Kruszwica. Pakość, Tuczno, Parlin, Trląg, Stodoły, Mogilno, Barcin, Lisewo Kościelne, Żnin, Łabiszyn, Niestronno, Palędzie Kościelne, Szczepanowo, Kwieciszewo, Sławsk, Strzelno, Strzelce, Rzadkwin, Polanowice, Brudnia, Szadłowice, Orłowo, Płonkowo, Murzynno, Parchanie, Góra), ale nigdzie nie mogę znaleźć ich aktu małżeństwa tak jakby nigdy go nie brali, mimo że po pierwszym dziecku reszta była zapisywana jako legitimi. Wiem tylko że była rodzina Wysockich alias Hak? zamieszkująca okolice Kościelca w tym czasie i pochodzili z okolic Ludziska i Polanowic, a wcześniej Gąsawy, oraz z tego co wyszukałem Strzemkowscy/ Strzębkowscy są z Ostrowa koło Gniewkowa i Kwieciszewa. Czy może ma ktoś te osoby w swoim drzewie, bądź ma jakieś wskazówki. Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Dołączam również akt ślubu Teodory z Ludwikiem Nowakowskim
skan 26
https://www.genealogiawarchiwach.pl/#qu ... uery.query