Prośba o poradę dot. udostepnienia kopert dowodowych

Wymiana doświadczeń pomiędzy genealogami, dyskusje ogólne na tematy genealogiczne i historyczne, dane dotyczące parafii, archiwów, ciekawych stron, itd
ODPOWIEDZ
Grzybowski_P

Prośba o poradę dot. udostepnienia kopert dowodowych

Post autor: Grzybowski_P »

Witajcie grupowicze,

Zwróciłem się ostatnio do UM Rawicz z wnioskiem o udostępnienie mi kopert i metryk dowodowych kilku moich przodków od strony mamy.
I po pierwsze dowiedziałem się że w Rawiczu za zgodą AP Leszno zniszczyli wszystkie koperty dowodowe za lata 1975-1996 !!!! KOSZMAR !!!! W moim przypadku to brak możliwości zgromadzenia dokumentów skromnie na szybko licząc ok. 10 przodków. Potężna strata, nie do odzyskania! Nie wiem na ile praktyka niszczenia tak istotnych dokumentów jest w różnych urzędach stosowana jednak piszę te słowa aby zwrócić Wam uwagę nie czekajcie, piszcie i wyciągajcie wszystko co możecie już teraz bo może być już za późno.
I po drugie. Rawicz niestety tak łatwo nie chce udostępnić mi jednej z metryk której nie zniszczyli i są w jej posiadaniu. W piśmie od UM Rawicz czytamy:
"Ponadto w uzasadnieniu potrzeby uzyskania dokumentacji, które znajdzie się we wniosku musi Pan wykazać interes prawny, na podstawie którego jest Pan uprawniony do żądania udostępnienia tej dokumentacji.
Dokumenty mogące potwierdzić interes prawny to między innymi wezwania sądowe, wezwania komornicze, dokumenty potwierdzające zobowiązanie wobec wnioskodawcy osoby, której dane mają być udostępnione (np. kopie wyroków sądowych, umów, wezwań do zapłaty, faktur, postanowień i decyzji innych organów).
Zgodnie z wyrokiem Naczelnego Sądu Administracyjnego z dnia 13 grudnia 2023 r., sygn. II OSK 1762/22 interes prawny wymaga oparcia na obowiązującej normie prawa materialnego, co odróżnia go od interesu faktycznego.
NSA wskazał, że odwołanie się do art. 23 Kodeksu cywilnego przez osobę wnioskującą, który chroni dobra osobiste, w tym prawo do kultywowania pamięci zmarłego, nie jest wystarczające do wykazania interesu prawnego w dostępie do dokumentacji związanej z dowodem osobistym.
Sąd podkreślił, że interes prawny powinien być sprawdzalny obiektywnie, indywidualny, konkretny, aktualny oraz rzeczywisty, a nie tylko
hipotetyczny. W analizowanej sprawie NSA uznał, że samo posiadanie dobra osobistego w postaci kultu pamięci zmarłego, nie skutkuje
istnieniem interesu prawnego do udostępnienia dokumentów związanych z dowodem osobistym. NSA wskazał, że prawo do kultu pamięci nie
kreuje automatycznie prawa do dostępu do konkretnych dokumentów, a zatem osoba wnioskująca o dokumentację nie wykazała wymaganego
interesu prawnego.
Na podstawie art. 64 § 2 Kodeksu Postępowania Administracyjnego (t.j. Dz.U. z 2025 r., poz. 1691) wzywam do uzupełnienia braków formalnych poprzez dostarczenie prawidłowo wypełnionego wniosku o udostępnienie dokumentacji związanej z dowodem osobistym wraz z wykazanym interesem prawnym do uzyskania żądanej przez Pana dokumentacji w terminie 7 dni od otrzymania niniejszego pisma."

I tu moje pytanie, prośba. Czy ktoś z Was spotkał się już z taką interpretacją i co byście mi polecili aby wpisał we wniosku w uzasadnieniu potrzeby uzyskania dokumentów?
Z góry dziękuje za pomoc i porady.
Pozdrawiam
Paweł
Magdalena Spaczyńska

Re: Prośba o poradę dot. udostepnienia kopert dowodowych

Post autor: Magdalena Spaczyńska »

A jeśli chodzi o koperty dowodowe Chyby to gdzie można pozyskać?
Awatar użytkownika
AlpaCino

Re: Prośba o poradę dot. udostepnienia kopert dowodowych

Post autor: AlpaCino »

Nie spotkałem się z takim wezwaniem do uzupełnienia braków. Dotychczas w uzasadnieniu powoływałem się na podstawę prawną: Art. 23 Kodeksu Cywilnego – kult pamięci osoby zmarłej, oraz wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Krakowie z 25 października 2021 r., sygn. akt III SA/Kr 706/21.
Ale to było przed 13 grudnia 2023 :)
Pozdrawiam
Kuba
ODPOWIEDZ