Jakub Bartczak i Agnieszka S.

Poszukiwanie informacji o przodkach, ogłoszenia
ODPOWIEDZ
gregB

Jakub Bartczak i Agnieszka S.

Post autor: gregB »

Witam,
Proszę bardzo o pomoc w odnalezieniu jakichkolwiek informacji o Jakubie Bartczaku i jego żonie Agnieszce, której poprawnej wersji panieńskiego nazwiska nie jestem pewien (to co widnieje w dokumentach można odczytać jako Szycówna / Szmycówna / Szmyczowna). To moi 3×pradziadkowie, ale mimo kolejnych lat poszukiwań pozostają cały czas wielką zagadką. Na ich ślad trafiłem jedynie w dwóch dokumentach:
- w 1849 roku rodzi im się w Kruczynie syn Stanisław (mój prapradziadek), gdzie Jakub jest określony mianem "custos nocturnus"
- w 1915 roku Stanisław bierze drugi ślub (USC Nowe Miasto nad Wartą) i w dokumencie odnotowano że jego rodzice - Jakub i Agnieszka - już nie żyją a ostatnio mieszkali w Kolnicach

O ile dzięki aktom metrykalnym i listom dusz udało mi się w dużym stopniu udokumentować życie Stanisława w kwestii dzieci i miejsc zamieszkania (choć nie wiem np. kiedy i gdzie zmarł) to na jego rodziców nie trafiłem w żadnych innych materiałach poza tymi dwoma wpisami. Prosiłbym zatem o pomoc w odnalezieniu informacji o Jakubie i Agnieszce, a dokładniej:
- gdzie i kiedy się urodzili
- gdzie i kiedy brali ślub
- czy mieli inne dzieci poza Stanisławem
- kiedy zmarli (domyślam się że w Kolnicach)

Będę wdzięczny za wszelkie informacje i sugestie.
Pozdrawiam
Grzegorz

Poszukuję: Bartczak (Mchy, Sebastianowo, Nowe Miasto), Pietruszyński (Dąbrowa, Skórzewo), Filipiak (Śmiełów, Międzychód), Pawlak (Sierniki), Stachowiak (Kotusz, Karśnice, Wąbiewo), Dolata (Parzęczewo), Taciak (Sierniki), Nyczak
erisson

Re: Jakub Bartczak i Agnieszka S.

Post autor: erisson »

"custos nocturnus" to praca
Pozdrawiam.

Rysiek
Awatar użytkownika
Henryk Krzyżan

Post autor: Henryk Krzyżan »

erisson pisze: 03 kwie 2026, 22:27 "custos nocturnus" to praca
Stróż nocny.
Pozdrawiam
Henryk Krzyżan
gregB

Post autor: gregB »

Witam,
Dziękuję, choć to akurat wiem a informację tę podałem bo pomyślałem że może być to jakąś wskazówką odnośnie jego ewentualnego przemieszczania się w tej okolicy i wytłumaczenia skąd mógł się wziąć w 1849 w Kruczynie i dokąd wywędrował bo aż dziwne że nie ma żadnego innego śladu po bytności Jakuba i Agnieszki w tym miejscu.
Pozdrawiam
Grzegorz

Poszukuję: Bartczak (Mchy, Sebastianowo, Nowe Miasto), Pietruszyński (Dąbrowa, Skórzewo), Filipiak (Śmiełów, Międzychód), Pawlak (Sierniki), Stachowiak (Kotusz, Karśnice, Wąbiewo), Dolata (Parzęczewo), Taciak (Sierniki), Nyczak
ODPOWIEDZ