Burchardtowie
-
Wiktor Stułów
Burchardtowie
Udało mi się w AP w Paznaniu znależć moich przodków Burchardtów. Są to Paulus Burchard (ur. 1825) i Agnes z Roszaków (ur. 1827) ze Środy Wlkp. - ślub w 1851 w Środzie Wlkp. Ich synem był Antoni (1860) mąż Weroniki Feliszkowskiej (ur. 1960) z Buku - tamże ślub w 1886. Na razie są to jedyne pary na Poznan Project jakoś związane z moją rodziną. A to ze względu na to, że brakuje mi rodzeństwa zarówno Pawła jak i Antoniego. Mam pewne informacje o Franciszku Burchardzie, pochowanym wraz z żoną Stanisławą z Wylandtów w Psarach niedaleko Pniew. W ich przypadku brakuje mi miejsca urodzenia i rodzeństwa. Wśród Burchardtów mam też jakieś info o ich występowaniu w Głuszynie pod Poznaniem (najstarsze pokolenie to Stanisław 1866-1916 i Michalina zd.1868-1947 Roszyk) i Wrześnii (najstarsze pokolenie to Wilhelm i Łucja). Może ktoś coś wie o Helenie Burchardt zd. Roszczak, siostrze Edmunda Roszczaka? Szukam osób związanych z tymi nazwiskami i wymienionymi rodzinami.
Poszukuję osób o nazwiskach Burchardt, Muller, Podlewski, Groszkiewicz, Miński, Te(a)rczewski, Feliszkowski, Krzeszkiewicz, Nocoń, Serafin, Lepczyński ....
Re: Burchardtowie
Cecylia Burchard i Weronika Burchard znajdują się na zbiorowej fotografii personelu redakcji i drukarni "Praca" (początek XX wieku, Poznań).
Damian
-
Wiktor Stułów
To córka i matka. Obydwie mam w drzewie. Z rodzinnych wiadomości udało się stworzyć krąg najbliższych krewnych Cecylii. Brakuje mi informacji z pokolenia Weroniki (rodzeństwo) i jej rodziców (też rodzeństwo) oraz dalszych ich krewnych (kuzynostwo, wujostwo itp).
Poszukuję osób o nazwiskach Burchardt, Muller, Podlewski, Groszkiewicz, Miński, Te(a)rczewski, Feliszkowski, Krzeszkiewicz, Nocoń, Serafin, Lepczyński ....
Nie potrafiłem wysłać zdjęcia ani go umieścić na wtg więc dołączyłem do:
http://pokazywarka.pl/personel/
p.s.
Jeszcze Janek załapał się!
http://pokazywarka.pl/personel/
p.s.
Jeszcze Janek załapał się!
Damian
-
Wiktor Stułów
Wielkie dzięki! Fajnie poznać swoich przodków na starych zdjęciach. Pozostaje dla mnie tajemnicą postać Jana Burcharda obecnego na tym zdjęciu. W rodzinnych podaniach nie ma takiej postaci. Być może z jakiegoś powodu jest on specjalnie pominięty lub zapomniany. Może to kuzyn Cecylii? Może ktoś coś wie na jego temat? W komentarzu do zdjęcia w linku jest wspomiany Stanisław Kunz. Mam takie nazwisko w drzewie.
Venceslaus Burchardt ur.3.8.1910 Kostrzyn akt 89
ojciec Maximilianus m. Helena Gramek
chrzestni Laurentius Burchardt zam. Środa i Rosalia Gramek zam. Jarocin
rodzice Maciej Burchart i Franciszka Twardosz zam. Strumiany par. Kostrzyn
ich dzieci Jan Nepomucen ur.1855 akt 36
Ignacy ur.1856 akt 38
Franciszek ur.1858 akt 70
Może to rodzina.
ojciec Maximilianus m. Helena Gramek
chrzestni Laurentius Burchardt zam. Środa i Rosalia Gramek zam. Jarocin
rodzice Maciej Burchart i Franciszka Twardosz zam. Strumiany par. Kostrzyn
ich dzieci Jan Nepomucen ur.1855 akt 36
Ignacy ur.1856 akt 38
Franciszek ur.1858 akt 70
Może to rodzina.
Ostatnio zmieniony 25 lut 2011, 17:01 przez Genowefa, łącznie zmieniany 1 raz.
Bożena
- misiaczek 2503
Witam serdecznie w Bydgoszczy przy ul.Lokietka 32 ,mieszka p.Pawel Burchard, byc moze to rodzina ,to pan przed 70 -tka Pozdrawiam ZosiaWiktor Stułów pisze:Udało mi się w AP w Paznaniu znależć moich przodków Burchardtów. Są to Paulus Burchard (ur. 1825) i Agnes z Roszaków (ur. 1827) ze Środy Wlkp. - ślub w 1851 w Środzie Wlkp. Ich synem był Antoni (1860) mąż Weroniki Feliszkowskiej (ur. 1960) z Buku - tamże ślub w 1886. Na razie są to jedyne pary na Poznan Project jakoś związane z moją rodziną. A to ze względu na to, że brakuje mi rodzeństwa zarówno Pawła jak i Antoniego. Mam pewne informacje o Franciszku Burchardzie, pochowanym wraz z żoną Stanisławą z Wylandtów w Psarach niedaleko Pniew. W ich przypadku brakuje mi miejsca urodzenia i rodzeństwa. Wśród Burchardtów mam też jakieś info o ich występowaniu w Głuszynie pod Poznaniem (najstarsze pokolenie to Stanisław 1866-1916 i Michalina zd.1868-1947 Roszyk) i Wrześnii (najstarsze pokolenie to Wilhelm i Łucja). Może ktoś coś wie o Helenie Burchardt zd. Roszczak, siostrze Edmunda Roszczaka? Szukam osób związanych z tymi nazwiskami i wymienionymi rodzinami.
[quote="Wiktor Stułów ...Stanisław Kunz. Mam takie nazwisko w drzewie.[/quote]
Czy mógłbym uzyskac jakieś informacje na jego temat?
Czy mógłbym uzyskac jakieś informacje na jego temat?
Damian
-
Wiktor Stułów
Witam Panią, pani Zofio. Dziękuję za odpowiedź na moich Burchardtów. Nie wiem, czy doszła do Pani moja odpowiedź na p.w., ale powtórzę ją tutaj. Chętnie skontaktuję się z p. Pawłem Burchardtem. Czy oprócz adresu, który mi Pani podała, posiada Pani jakiś telefon do niego? Albo może emaila? Byłoby wówczas szybciej i wygodniej porozumieć się. Cieszyłbym się, gdyby Pani mogła Go uprzedzić, że ktoś taki, jak ja, chciałbym się z nim skontaktować, bo nie wiem, czy ten Pan życzyłby sobie takiego kontaktu i rozpisywać się na temat rodziny i przodków. pozdrawiam - Wiktor Stułów
Witam!
Na wbc w "Deutsche Familiennamen...in polnischen..." autor: Behrens Eduard gdzie są nazwiska szlacheckie 18/19 wieku na str. 19 w książce (a 18 str. komp.) jest wymienione nazwisko: Burghard (poln. Burchard). Jest też nazwisko Normann na str. 37 w książce (str. 36 komp.) tez poszukiwane na forum.
Pozdrawiam - Izabella
Na wbc w "Deutsche Familiennamen...in polnischen..." autor: Behrens Eduard gdzie są nazwiska szlacheckie 18/19 wieku na str. 19 w książce (a 18 str. komp.) jest wymienione nazwisko: Burghard (poln. Burchard). Jest też nazwisko Normann na str. 37 w książce (str. 36 komp.) tez poszukiwane na forum.
Pozdrawiam - Izabella
-
Wiktor Stułów
Widzę, że jesteś Pan zainteresowany Burchardtami. Może wymienimy się informacjami? Skąd wiadomość o Henryku ze Szczepankowa? pozdrawiam - Wiktor S.
-
Wiktor Stułów
Dziękuję. Książkę namierzyłem w bibliotece na Placu Wolności w Poznaniu. Przy najbliższej wolnej chwili zajrzę tam po nią. pozdrawiam- Wiktor S.Izabella pisze:Witam!
Pozdrawiam - Izabella
Nie szczególnie. Zwyczajnie przekazałem to co wiem na ich temat. Interesuje mnie historia.Wiktor Stułów pisze:Widzę, że jesteś Pan zainteresowany Burchardtami. Może wymienimy się informacjami? Skąd wiadomość o Henryku ze Szczepankowa? pozdrawiam - Wiktor S.
Napotykam więc różne nazwiska. Henryka znalazłem w jakimś rejestrze kupionym za grosze w sklepie ze starzyzną. Jest tam ponad 1000 nazwisk.
pozdrawiam
Damian
Na http://pokazywarka.pl/m6mtb9-2/ znajdują się fotografie stron z rejestru usług
pewnej firmy z końca lat 50-tych.
To garbarnia i farbiarnia futer. Poznań ul.Mokra 17a.
Większość klientów łączy fakt posiadania futra lub kożucha.
W latach pięćdziesiątych był to wyznacznik pewnego statusu społecznego.
Tutaj spośród tysiąca innych odznalazłem Szczepana B.

pozrawiam
pewnej firmy z końca lat 50-tych.
To garbarnia i farbiarnia futer. Poznań ul.Mokra 17a.
Większość klientów łączy fakt posiadania futra lub kożucha.
W latach pięćdziesiątych był to wyznacznik pewnego statusu społecznego.
Tutaj spośród tysiąca innych odznalazłem Szczepana B.

pozrawiam
Damian
Witam
1874
Julianna Seide z domu Burchart, akt nr 3
http://szukajwarchiwach.pl/53/1888/0/1/ ... RoC0YyPhSQ
Pozdrawiam Marianna.
1874
Julianna Seide z domu Burchart, akt nr 3
http://szukajwarchiwach.pl/53/1888/0/1/ ... RoC0YyPhSQ
Pozdrawiam Marianna.
W roku 1836 w Strzelnie ochrzczono Franciszka Wawrzyńca Maximiliana urodzonego w Strzelnie w grudniu 1835 z rodziców: Jan Jamrowski? Intendont et Woyt i Filipina Charlota Burchard, chrzestni: Fridericus v. d Goltz? Generosus i Aurelia Aurora? Kintte?
Marzena
Szukam:Zgórski,Jankowski,Musiałowski,Wojtasik,Gabryszak,Andrzejczak,Szulczewski,Woźniak,Gryger (Gregier),Kuraszkiewicz,Grzeszkiewicz (Grzeszkowiak),Leśniewicz,Walczak,Orłowski,Tarnecki,Wiśniewski (były powiat Strzelno,okolice Skulska i Wilczyna)
Szukam:Zgórski,Jankowski,Musiałowski,Wojtasik,Gabryszak,Andrzejczak,Szulczewski,Woźniak,Gryger (Gregier),Kuraszkiewicz,Grzeszkiewicz (Grzeszkowiak),Leśniewicz,Walczak,Orłowski,Tarnecki,Wiśniewski (były powiat Strzelno,okolice Skulska i Wilczyna)
- krystynarzym
Czy mógłbym uzyskac jakieś informacje na jego temat?[/quote]gen pisze:[quote="Wiktor Stułów ...Stanisław Kunz. Mam takie nazwisko w drzewie.
Witam ,w moim drzewie mam Michaela Kunc ur 1871 zona Ewa Kobus ur 1874 ojciec Sebastianus matka Josepha Sztuk slubowali w roku 1894 w Ilowcu kolo Sremu,moze to rodzina ? Pozdrawiam i czekam na odpowiedz Krystyna Maria
Witam,
W spisie z 1929 znalazłam:
Królowa Wola Tytoniowe wyroby Burchart B.
str.1987
http://data.jewishgen.org/jri-pl/1929/1929top1727.htm
W spisie z 1929 znalazłam:
Królowa Wola Tytoniowe wyroby Burchart B.
str.1987
http://data.jewishgen.org/jri-pl/1929/1929top1727.htm
Pozdrawiam
Anna
Poszukuję osób o nazwisku:
Balasiewicz, Litwin, Szklarek, Snycer, Smektała, Szpurtacz (Jutrosin),
Anna
Poszukuję osób o nazwisku:
Balasiewicz, Litwin, Szklarek, Snycer, Smektała, Szpurtacz (Jutrosin),
Moja śp. Prababcia , śp. Katarzyna Draheim z domu Burchardt, pochodziła ze Środy Wielkopolskiej.
-
Wiktor Stułów
Dobry wieczor. Chętnie dowiem się czegoś wiecej o prababci. Czy zna pani jej rodzeństwo, rodziców. W jakich latach żyła? Chętnie napisze o swoich Burchardtach. pozdrawiam ... Dziękuję za odpowiedź.
Witaj !Wiktor Stułów pisze: 20 mar 2026, 21:33 Dobry wieczor. Chętnie dowiem się czegoś wiecej o prababci. Czy zna pani jej rodzeństwo, rodziców. W jakich latach żyła? Chętnie napisze o swoich Burchardtach. pozdrawiam ... Dziękuję za odpowiedź.
Wybacz, że zadam pytanie : Czy Twoje pytanie dotyczące prababci dotyczylo śp. Katarzyny Draheim z d. Burchardt czy o kogoś innego chodziło ? Przyznam się, że trochę pogubiłam się odnośnie tych : " Re : Burchardt " i już nie wiem , o kogo chodzi. Bardzo dawno nie korzystałam z żadnego forum i z pewnością dlatego się pogubiłam.
Pozdrawiam serdecznie,
Kinga