Zmiana nazwiska

Wymiana doświadczeń pomiędzy genealogami, dyskusje ogólne na tematy genealogiczne i historyczne, dane dotyczące parafii, archiwów, ciekawych stron, itd
ODPOWIEDZ
Andrzej55

Zmiana nazwiska

Post autor: Andrzej55 »

W poszukiwaniach mojego przodka odkryłem, że zmienił nazwisko. Co najmniej od momentu ślubu w 1851 r. nazywa się Karol Grześkowiak. W księdze meldunkowej miejscowości gdzie mieszkał jest zapis "Bruchacz [genannt] zwany Grześkowiak Karol urodzony 3.11.1826 r. w miejscowości Konojad". Po sprawdzeniu w aktach chrztów z tej miejscowości znalazłem, że urodził się jako syn Antoniego Bruchacza. Dane te są zgodne z zapisami w jego akcie zgonu (z wyjątkiem nazwiska). Moje pytanie brzmi jak mogło dojść do tak istotnej zmiany nazwiska. Czy zmiany mógł dokonać sam zainteresowany, czy musiał to zgłosić w urzędzie a jeśli tak to czy mogą być gdzieś zapisy tego faktu.

Pozdrawiam
Andrzej Grześkowiak
erisson

Re: Zmiana nazwiska

Post autor: erisson »

Być może urodził się przed ślubem jako nieślubne dziecko .Trzeba sprawdzić w oryginalnych księgach a nie w internetowych bazach
Pozdrawiam.

Rysiek
Awatar użytkownika
Henryk Krzyżan

Post autor: Henryk Krzyżan »

Nasi przodkowie używali wymiennie różnych nazwisk i nie jest to żadna oficjalna zmiana nazwiska, której dokonywano urzędowo. Już samo słowo "zwany" świadczy o tym, że nazywał się Bruchacz, a nazywano go Grześkowiak. Bywało tak, że ktoś przejmował po kimś gospodarstwo i równocześnie przejmował jego nazwisko, stąd pojawiają się w księgach takie zapisy jak np. Nowak alias Kowalski lub Nowak de loco (od miejsca) Kowalski. To są czasy, kiedy nazwiska jeszcze się ostatecznie nie "uformowały" i np. syn Nowaka to Nowaczyk lub syn Siełacza to Siełaczyk (te dwa przykłady to akurat z mojego drzewa), ale też jeden z moich przodków o nazwisku Wąsik wżenił się w gospodarstwo panna Przewoźnej i początkowo używał dwóch nazwisk, ale już jego potomkowie używali wyłącznie Przewoźny.
Pozdrawiam
Henryk Krzyżan
Andrzej55

Post autor: Andrzej55 »

Dziękuję za wyjaśnienia. Spróbuję jeszcze poszukać czy jego rodzeństwo również zmieniło nazwisko. Np. Aegidius Grześkowiak występuje jako chrzestny jednego z dzieci mojego przodka Karola ale również jeden z braci Karola miał na imię Aegidius. Być może to ta sama osoba.

Pozdrawiam
Andrzej Grześkowiak
Awatar użytkownika
Henryk Krzyżan

Post autor: Henryk Krzyżan »

Pozdrawiam
Henryk Krzyżan
ODPOWIEDZ