Wielkopolscy Księża

Dyskusje na temat działalności WTG, organizacji, planów, działań, spotkań, itd.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Paweł Wietrzykowski

Re: Wielkopolscy Księża

Post autor: Paweł Wietrzykowski »

Nie wiem co prawda czy parafię w Lubczu można zaliczać do Wielkopolski czy to już Pałuki...raczej na styku. Tak czy inaczej końcówka wpisu znalezionego w księgach parafii Gościeszyn (Żnin): ksiądz Franciszek Gulczesky pleban lubiecczski przekazuje spisem inwentarz tejże parafii:

Obrazek
Pozdrawiam, Paweł
poszukuję: Wietrzykowski, Wyzuj, Gibowski, Sławek

Umarłych wieczność dotąd trwa, dokąd pamięcią im się płaci.
Awatar użytkownika
Łukasz Bielecki

Re: Wielkopolscy Księża

Post autor: Łukasz Bielecki »

Paweł Wietrzykowski pisze: 25 kwie 2026, 15:59 Nie wiem co prawda czy parafię w Lubczu można zaliczać do Wielkopolski czy to już Pałuki...raczej na styku. Tak czy inaczej końcówka wpisu znalezionego w księgach parafii Gościeszyn (Żnin): ksiądz Franciszek Gulczesky pleban lubiecczski przekazuje spisem inwentarz tejże parafii:

Obrazek
Pałuki, Krajna, to też Wielkopolska, to są raczej subregiony, nie regiony. Rdzeniem historycznej Wielkopolski są terytoria dwóch województw przedrozbiorowych: poznańskiego i kaliskiego (pomijam tu zmianę tuż sprzed rozbiorów, kiedy wykrojono z nich nowe woj. gnieźnieńskie).

Napisałem "rdzeniem", ponieważ to jest Wielkopolska niewątpliwa. W niektórych kontekstach do szeroko rozumianej Wielkopolski zaliczano też inne ziemie, co wprowadza czasem pewien chaos do dyskusji.

Osobną kwestią są obszary, które do rdzenia Wielkopolski "dokleiły się" już po rozbiorach, ale w dzisiejszej świadomości funkcjonują jako wielkopolskie, myślę tu głównie o rejonie Ostrzeszowa i Kępna, historycznie był to najbardziej na zachód wysunięty kawałek Ziemi Wieluńskiej (ta zaś bywała i tak zaliczana do Wielkopolski w sensie szerszym). Jest to więc wszystko dość skomplikowane.
Łukasz Bielecki

...et Marcus genuit Lucam. Lucas autem genuit Ignatium.
ODPOWIEDZ