Wielkopolscy Księża

Dyskusje na temat działalności WTG, organizacji, planów, działań, spotkań, itd.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Paweł Wietrzykowski

Re: Wielkopolscy Księża

Post autor: Paweł Wietrzykowski »

Nie wiem co prawda czy parafię w Lubczu można zaliczać do Wielkopolski czy to już Pałuki...raczej na styku. Tak czy inaczej końcówka wpisu znalezionego w księgach parafii Gościeszyn (Żnin): ksiądz Franciszek Gulczesky pleban lubiecczski przekazuje spisem inwentarz tejże parafii:

Obrazek
Pozdrawiam, Paweł
poszukuję: Wietrzykowski, Wyzuj, Gibowski, Sławek

Umarłych wieczność dotąd trwa, dokąd pamięcią im się płaci.
Awatar użytkownika
Łukasz Bielecki

Post autor: Łukasz Bielecki »

Paweł Wietrzykowski pisze: 25 kwie 2026, 15:59 Nie wiem co prawda czy parafię w Lubczu można zaliczać do Wielkopolski czy to już Pałuki...raczej na styku. Tak czy inaczej końcówka wpisu znalezionego w księgach parafii Gościeszyn (Żnin): ksiądz Franciszek Gulczesky pleban lubiecczski przekazuje spisem inwentarz tejże parafii:

Obrazek
Pałuki, Krajna, to też Wielkopolska, to są raczej subregiony, nie regiony. Rdzeniem historycznej Wielkopolski są terytoria dwóch województw przedrozbiorowych: poznańskiego i kaliskiego (pomijam tu zmianę tuż sprzed rozbiorów, kiedy wykrojono z nich nowe woj. gnieźnieńskie).

Napisałem "rdzeniem", ponieważ to jest Wielkopolska niewątpliwa. W niektórych kontekstach do szeroko rozumianej Wielkopolski zaliczano też inne ziemie, co wprowadza czasem pewien chaos do dyskusji.

Osobną kwestią są obszary, które do rdzenia Wielkopolski "dokleiły się" już po rozbiorach, ale w dzisiejszej świadomości funkcjonują jako wielkopolskie, myślę tu głównie o rejonie Ostrzeszowa i Kępna, historycznie był to najbardziej na zachód wysunięty kawałek Ziemi Wieluńskiej (ta zaś bywała i tak zaliczana do Wielkopolski w sensie szerszym). Jest to więc wszystko dość skomplikowane.
Łukasz Bielecki

...et Marcus genuit Lucam. Lucas autem genuit Ignatium.
Awatar użytkownika
stan

Post autor: stan »

Według spisu księży przebywających w opactwie benedyktynów w Lubiniu z lat 1793-1818
Leo Czepracki ur.13.09.1730 w Śmiglu
wykonał profesję zakonną w tym opactwie 10.08.1750
I w czasie tego spisu był doktorem świętej teologii i przebywał w klasztorze.
Według księgi chrztów z parafii Śmigiel został ochrzczony jako Mateusz Michał a rodzicami jego byli Wojciech (będący burmistrzem) i Katarzyna Czepraccy.
Pozdrawiam
Olgierd
Awatar użytkownika
stan

Według spisu księży przebywających w opactwie benedyktynów w Lubiniu z lat 1793-1818
Placyd Targoszyński ur.28.09.1760 w Słupi
wykonał profesję zakonną w tym opactwie 20.10.1781
I w czasie tego spisu był podprzeorzym i przebywał w klasztorze mowa o 1799r.
Według księgi chrztów z parafii Słupia k.Stęszewa został ochrzczony pod tą datą jako Władysław Michał a rodzicami jego byli Mikołaj Targoszyński (z plebanii) i Katarzyna z Krzeszkowskich.
Placyd był bratankiem proboszcza ze Słupi Piotra Targoszyńskiego
Placyd Targoszyński zmarł 11.06.1809 w Lubiniu jako Kaznodzieja. Akt ten znajduje się tylko duplikatach a brak go w oryginałach parafii.
Pozdrawiam
Olgierd
gerszewski

Post autor: gerszewski »

Dobry wieczór.
Pozwalam sobie odnieść się uprzejmie do poniżej zacytowanej odpowiedzi P.T. Pana Łukasza Bieleckiego Panu Pawłowi Wietrzykowskiemu:
"Osobną kwestią są obszary, które do rdzenia Wielkopolski "dokleiły się" już po rozbiorach, ale w dzisiejszej świadomości funkcjonują jako wielkopolskie, myślę tu głównie o rejonie Ostrzeszowa i Kępna, historycznie był to najbardziej na zachód wysunięty kawałek Ziemi Wieluńskiej
(ta zaś bywała i tak zaliczana do Wielkopolski w sensie szerszym). Jest to więc wszystko dość skomplikowane".
Całkowicie się zgadzam z powyższą wypowiedzią.
Mam pytanie a propos powyższej klasyfikacji: gdzie/jak mogę znaleźć mapkę położenia frontu Pierwszej Wojny Światowej w drugiej połowie tej wojny? Dotarłem do faktu przemieszczenie się pewnych moich przodków we w/w okresie z Poznania (ad e-kartoteka) bez większego problemu.
Świadczy to o dostępności okolicy Wielunia w ramach Prus w drugiej połowie wojny. Obywatele pruscy nie przemieszczaliby się tam, szczególnie - panie, gdyby był tam front lub nadal zabór carski.
Poproszę uprzejmie o zajęcie stanowiska i pozostaję z szacunkiem.
Jacek "gerszewski"
Awatar użytkownika
stan

Tadeusz Kostrzewski ur.07.04.1740 w Śmiglu
wykonał profesję zakonną w tym opactwie 29.11.1771
I w czasie tego spisu był kustoszem i przebywał w klasztorze mowa o 1799r.
Według księgi chrztów z parafii Śmigiel został ochrzczony pod tą datą jako Wojciech a rodzicami jego byli Marcin Kostrzewicz ( w tej formie nazwiska są zapisane wszystkie dzieci) i Regina.
Zmarł w tym klasztorze jako kantor 14.12.1811r.
Pozdrawiam
Olgierd
Awatar użytkownika
stan

Uzupełnienie do istniejących, a nie kompletnych jeszcze danych.
Tesselin Magowski - cysters z Bledzewa
Urodził się 12.09.1754 w Grodzisku Wlkp jako Joachim Wiktor syn Ignacego Magowskiego i Zofii z d. Mankiewicz
profesję zakonną złozył 08.04.1776 w Bledzewie
Na kapłana został wyświęcony w katedrze w Poznaniu 05.10.1780r. Święceń udzielił mu biskup pomocniczy poznański Ludwik Józef de Mathy.
Zwykle jest zapisywany jako zakonnik pod dwoma imionami jednocześnie jako Tesselin Ignacy Magowski.
Pozdrawiam
Olgierd
Awatar użytkownika
Gryf1
Kontakt:

Post autor: Gryf1 »

Chciałbym prosić o dodanie dodać do bazy https://www.wtg-gniazdo.org/ksieza/main ... is&id=9810
link
Sługa Boży ks. Franciszek Strugała (1904 - 1942) - Świadek Wiary w Pamięci Pokoleń
https://wbc.poznan.pl/dlibra/publicatio ... ion/573806
Pozdrawiam serdecznie
Jerzy Krzywaźnia
http://szkicehistoryczne.blogspot.com/
ODPOWIEDZ