Wymiana doświadczeń pomiędzy genealogami, dyskusje ogólne na tematy genealogiczne i historyczne, dane dotyczące parafii, archiwów, ciekawych stron, itd
jaras2019 pisze:Mógłbym prosić o informację na temat Rudzki Józef.
14 IV 1943
Wykonano wyroki śmierci na sześciu osobach, w tym na Tomaszu Kujawie, Józefie Rudzkim z pow. piotrkowskiego, Zdzisławie Skurskim i Mieczysławie Szpotanie z Łodzi, oraz na Franciszku Szymczaku
Izba karna wyższego sądu krajowego skazała za przynależność do nielegalnego Stronnictwa Narodowego w Poznaniu na obóz karny następujące osoby : ... Romana Lubońskiego - 6 lat.
Izba karna wyższego sądu krajowego skazała za przynależność do nielegalnego Stronnictwa Narodowego w Poznaniu na obóz karny następujące osoby : ... Romana Lubońskiego - 6 lat.
Witam.
Włodzimierzu, dziękuję pięknie.
Wiem teraz, dlaczego Roman znalazł się w Mauthausen.
AlpaCino
Cytuj:
14 IV 1943
Wykonano wyroki śmierci na sześciu osobach, w tym na Tomaszu Kujawie, Józefie Rudzkim z pow. piotrkowskiego, Zdzisławie Skurskim i Mieczysławie Szpotanie z Łodzi, oraz na Franciszku Szymczaku.
Witam.
Dziękuję Kuba za informacje.
Pozdrawiam Jarek.
Poszukuję STRYSZOWSKI, WALKOWIAK, BILAN/BILON, REMBACZ, TONAK, RUCKI/RUDZKI, MAĆKOWIAK Poszukuję Akt Zgonu osoby Jakub Stryszowski ok. 1939 z Poznania
Akta z Parafii w Podstolicach (Kraków) akt ur z 1895 i 1867 i 1870 Rzeszotary
Dzień dobry, przepraszam że przeszkadzam ale dzisiaj dotarłem do Pańskiego posta z 2015 r wskazującego na szereg nazwisk związanych z książką Dzień po dniu w okupowanym Poznaniu , wśród tych nazwisk jest jedno które mnie zainteresowało . czy mam rozumieć że wymienione tam osoby zginęły w trakcie wojny z rąk hitlerowców ? i drugie pytanie gdzie można znaleźć materiały źródłowe dla tej listy nazwisk tzn coś więcej niż tylko imię i nazwisko chodzi mi o datę zgonu lub informację o zgonie. będe niezmiernie wdzięczny za informację. pozdrawiam . Robert
Gestapo aresztowało Ludwika Śmidowicza za podawanie w wątpliwość oficjalnej wersji śmierci płk. Möldersa oraz za wypowiedź o dużej liczbie uwięzionych w Niemczech osób.
Izba karna wyższego sądu krajowego skazała na śmierć za przynależność do Wielkopolskiej Organizacji Wojskowej Jana Sobika, Leona Kmiotka i Aleksandra Kubskiego.
Ten sam sąd skazał za działalność konspiracyjną Antoniego Dratwińskiego na 7 lat i Jana Kromolickiego na 6 lat obozu karnego.
dzień dobry.
Pod datą 20 XI 1941r. jest zapis: Sąd specjalny skazał pochodzącego z Chodzieży Franciszka Maciejewskiego na karę 2 lat, Gertrudę Maciejewską na 3 m-ce.
Dzień dobry,
znalazłam w skorowidzu: Wojczak Bolesław.
Może ktoś ma możliwość sprawdzenia w jakim zakresie pojawia się to nazwisko.
Z góry dziękuję.
Joanna
Dzień dobry.
9 VII 1942 r.
W Tuchorzy w pow. wolsztyńskim powieszono publicznie 15 Polaków , w tym 10 przywiezionych z Fortu VII w Poznaniu. Wśród nich wymieniony jest Wojczak Bolesław.
Dzień dobry.
Książka "Dzień po dniu w okupowanym Poznaniu" poszukuję informacji czy w książce jest wzmianka o osobie Jakub Stryszowski.
Pozdrawiam Jarek.
Poszukuję STRYSZOWSKI, WALKOWIAK, BILAN/BILON, REMBACZ, TONAK, RUCKI/RUDZKI, MAĆKOWIAK Poszukuję Akt Zgonu osoby Jakub Stryszowski ok. 1939 z Poznania
Akta z Parafii w Podstolicach (Kraków) akt ur z 1895 i 1867 i 1870 Rzeszotary
Dzień dobry
W ksiażce tej znajdują siẹ nazwiska
Antoni Brykarczyk, Jozef Brykarczyk i Wojciech Brykarczyk,
Czy są może informacje o tych osobach.
Pozdrawiam
Iwona
Dzień dobry, czy temat żyje ? Jakieś informacje na temat Wandy Bryś?? Historia krewnej jest bardzo smutna. Wanda mieszkając w Bydg została niesłusznie wskazana przez niemiecką sąsiadke o kradzież za co została wysłana do Poznania. Nie wiemy jak zginęła natomiast jakie miejsce śmierci wskazane mamy poznańską cytadele
Michalbrys pisze: 20 maja 2026, 11:40
Dzień dobry, czy temat żyje ? Jakieś informacje na temat Wandy Bryś?? Historia krewnej jest bardzo smutna. Wanda mieszkając w Bydg została niesłusznie wskazana przez niemiecką sąsiadke o kradzież za co została wysłana do Poznania. Nie wiemy jak zginęła natomiast jakie miejsce śmierci wskazane mamy poznańską cytadele
Na str.149 zapisano pod datą 27.08.1940 ''Zgilotynowano Wandę Bryś...'' (i wymienia się 10 innych osób nie podając powodu i miejsca egzekucji) Jest to jedyna i cała informacja o tej osobie.
Bardzo panu dziękuję za odp. A czy wiadomo gdzie mogą leżeć ciała tych osób ? Czy może jest jakaś zbiorowa mogiła ? Nie wiem gdzie mógłbym zasięgnąć takich informacji. Z rodzinnego przekazu wiemy że napewno ciocie wywieźli na cytadele do Poznania.
Niemcy przekazywali zgilotynowane ciala do Zakładu Anatomii i Medycyny Sądowej Uniwersystetu Rzeszy (budynek Collegium Anatomicum przy obecnej ul. Święcickiego).
Tam ciała były preparowane lub spalane w krematorium.
Zachowane szczątki i prochy z końca wojny pochowano na Cmentarzu Bohaterów Polskich w Poznaniu.