Meirichowie z Żukowic pod Głogowem

Poszukiwanie informacji o przodkach, ogłoszenia
ODPOWIEDZ
Maciej Wojtkowiak

Meirichowie z Żukowic pod Głogowem

Post autor: Maciej Wojtkowiak »

Mój prapradziadek Wilhelm Meirich urodził się 30 listopada 1845 w Żukowicach (Herrndorf) pod Głogowem.
Akta Żukowic z tego okresu najprawdopodobniej przepadły.

Datę dzienną znam z zapisków mojej babci.
Wilhelm najpierw był sierżantem 2. Szwadronu 5. Zachodniopruskiego Pułku Kirasjerów w koszarach w Górze (Guhrau). Tam najpierw ożenił się z Marthą George (16 lutego 1875), urodził im się syn Alexander (który 30 lat później jest jednym ze sprawców afery gospodarczej we Frankfurcie nad Menem). Martha szybko zmarła i ponownie ożenił się z moją praprababcią Berthą Fuchs (1876). Ich dzieci mam dobrze udokumentowane. Rodziły się w Górze, Śmiglu, Kórniku, Dolsku i Nowym Mieście nad Wartą. Jedna z ich córek została zakonnicą i jest na listach meldunkowych z Wolnego Miasta Brema a potem już jako Romualda Meirich - zakonnica wymieniona jest w listach ze szpitala w Kopenhadze. Wilhelm tak jak wielu podoficerów kirasjerów został cesarskim żandarmem i to były miejsca jego placówek w Wielkopolsce. Na starość wraca z Berthą do Góry i umierają przed I wojną światową.

Wszystkie akta są katolickie.
Z akt pierwszego małżeństwa dowiedziałem się, że jego ojcem był August Meirich, właściciel gospodarstwa rolnego (Bauergutsbesitzer) w Żukowicach pod Głogowem, a także Kirchen- und Schulenvorsteher (opiekun kościoła i szkoły)

Przeglądając akta z Góry odkryłem również dwie siostry Wilhelma Agnes i Rosalie z Żukowic , które wyszły za Paula Fuchsa brata mojej praprababci Berthy Fuchs,

Resztę rodziny dopasowałem z innych akt ale pewności nie mam:
Franz Meirich - goniec rządowy urodzony w 1848 w Żukowicach ale akta małżeństwa już z Paderbornu w Nadrenii Północnej Westfalii
Ernst August Meirich (Wicefeldfebel Batalionu [3. Poznańskiego] Pułku Piechoty Nr 58) ur ok 1847, który w 1878 roku żeni się kościele garnizonowym w Głogowie i ma tam dwoje dzieci
Na liście strat I wojny światowej jest inny Meirich z Żukowic.
(Nazwisko na Dolnym Śląsku było dość popularne - Wrocław, Oława, okolice Zgorzelca a w Wielkopolsce Meirichowe pojawiają się w 18 wieku w Śmiglu - dlatego szukam tylko danych z Żukowic)
Nie wiem jednak gdzie jeszcze szukać informacji o Auguście i jego żonie z Żukowic. Może w aktach gruntowych w AP Zielona Góra?
Czy ktoś z forumowiczów ma jakieś pomysły?

Pozdrawiam

Maciej Wojtkowiak
Martyna11

Re: Meirichowie z Żukowic pod Głogowem

Post autor: Martyna11 »

Dzień dobry,

Jedyne co udało mi się znaleźć o Meirichach z Herrndorf to dwie osoby: Bernhard i Bruno, link:
https://adressbuecher.genealogy.net/ent ... 66acbfeab6
https://des.genealogy.net/search/show/2011575
https://des.genealogy.net/search/show/9253205
Może to jacyś krewni, kuzyni?
A tu informacja o Paulu Fuchs
https://adressbuecher.genealogy.net/ent ... 0bebec1f52

Nie wiem czy to Panu w czymś pomoże.
Pozdrawiam
Martyna
Maciej Wojtkowiak

Dziękuję za sprawdzenie. Znam te rekordy z Meirichami. Przeglądałem wszystkie książki adresowe czy listy strat z czasów I WŚ. Mam płatny dostęp do MH i Ancestry i oglądałem każdy skan związany z tym nazwiskiem (nawet z innych stron niemiec np. Berlin czy Frankfurt) szukając gdzie urodzili się wymienieni w akcie ludzie. To dało parę odkryć. Niestety tych osób z list strat czy książek adresowych nie umiem powiązać (brakuje 2 pokoleń do Augusta).

Pozdrawiam
Maciej
Martyna11

Witam,

To faktycznie trudna sprawa. (Rozumiem Pana, bo sama mam podobny problem w jednej linii).
Skoro August był Bauerem to faktycznie w Archiwum Państwowym powinny być jakieś akta gruntowe, a może nawet jego testament, wysłałabym tam zapytanie.
A jak nazywała się żona Augusta i czy też pochodziła z Żukowic? Może to by naprowadziło na jakiś trop?
Pozdrawiam
Martyna
Maciej Wojtkowiak

Niestety w akcie ślubu jego syna Wilhelma wymieniony jest tylko jego ojciec August.
Martyna11

Dobry wieczór,

W takim razie pozostaje jeszcze taka możliwość: Można wystąpić do Archiwum Archidiecezjalnego po metrykę chrztu Wilhelma (skoro ma Pan datę i miejsce jego urodzenia). Tam będą musiały być dane jego rodziców. Na tej podstawie będzie mógł Pan oszacować przybliżoną datę (przedział lat) i prawdopodobne miejsce ich ślubu i znów zwrócić się o kwerendę aktu ślubu Augusta i jego żony.

Jeszcze jedna kwestia mnie zastanawia: Czy aby Głogów nie podlega pod Wrocław?
Pozdrawiam
Martyna
ODPOWIEDZ