To co pan napisał zgadza się z moimi przypuszczeniami. Herby Ostoja i Cholewa - w zasadniczej części są do siebie podobne i na odcisku pochodzącym z sygnetu mogą być nie do rozróżnienia. Gdzieś czytałem złośliwą uwagę o Wojciechu Chudzyńskim, że tak się spieszył do robienia interesów po uzyskaniu nobilitacji, że pomylił oba herby. Nie wiem już gdzie to przeczytałem. Z powodu biznesowego uwierzytelnienia swojego nazwiska mógł się zacząć posługiwać formą używaną przez starą szlachtę herbu Cholewa.Andrzej Chudziński pisze: 27 maja 2026, 12:09Tak, dokładnie o to chodzi! Myślałem, że już nie istnieje, kiedy dowiedziałem się, że Archiwum Koronne Warszawskie spłonęło w 1944 roku, a 90% jego zbiorów zostało utracone. Po tej informacji nawet nie pomyślałem o szukaniu rejestru koronnego Wojciecha Chudzińskiego. To był szczęśliwy traf!Titas pisze: 27 maja 2026, 08:01 Ten dokument, który pan zamieścił nie jest czasem aktem nobilitacji Wojciecha Chudzińskiego ?
Wieś Chudzyna koło Płocka była zapisywana jako „Chudzyna” w dokumentach zarówno w XV, jak i XVI wieku. Specjalnie to zbadałem. Zatem pierwotna forma nazwiska Chudzińskich z Płocka brzmiała "Chudzyński". To właśnie oni zaczęli być zapisywani jako Chudzińsky w XIX wieku, z wyboru lub wbrew swojej woli.Titas pisze: 27 maja 2026, 08:01Zastanawiała mnie forma Chudzyński/Chudziński (dotyczy ona także innych nazwisk, np. Budzyński/Budziński). Obie formy na raz znalazłem nawet zapisie ślubu z połowy XIX w. gdzie pan młody to Chudziński a jego rodzice to Chudzyńscy. Myślałem, że forma Chudzyński wynika z wymowy gwarowej na danym terenie ale tak chyba nie jest gdyż to nazwisko występuje również na Ziemi Płockiej.
Być może to "y" wyszło z kiedyś stosowanej w zapisach litery ÿ, która w wymowie musiała być blisko litery "i" czy liter "ij" gdyż stosowano ją zwykle na końcu zapisów. To są tylko moje domysły.
Wszystkie znane mi derywaty geograficzne nazwiska Chudzińsky zapisywano jako Chudziń. Była to wieś na ziemiach sanockich w XVII i XVIII wieku. Wieś Chudziń była własnością majora Erazma Chudzińskiego, sędziego ziemskiego w mieście Ananiejew w guberni chersońskiej w Rosji w połowie XIX wieku. Zgodnie z tą analogią, Budzyński pochodziłby z Budzyny, a Budziński z Budzińa.
Moja hipoteza jest taka, że pod koniec XVI i na początku XVII wieku płocka rodzina Chudzyńskich była dobrze znana w Polsce. Seweryn Uruski znał ich od 1415 roku, a Adam Boniecki od 1478 roku. Ale poznańska rodzina Chudzińskich była nieznana. Była to nowa rodzina w Polsce.
Z tego powodu, jak sądzę, Wojciech Chudziński, gdy w 1605 roku został pisarzem miejskim Poznania, celowo zaczął pisać swoje nazwisko „Chudzyński”. Aby wyglądać na starszego! Z pewnością wiedział, jak jego nazwisko jest zapisywane w prowadzonych przez niego księgach koronnych. I właśnie jako „Chudziński” jego nazwisko było zapisywane we wszystkich poznańskich dokumentach od lat 80. i 90. XVI wieku, czyli do momentu objęcia przez Wojciecha urzędu miejskiego w Poznaniu. Pierwszy dokument, w którym Wojciech jest wymieniony jako „Chudzyński”, pochodzi z 1600 roku. Po 1605 roku w dokumentach pozańskich, a nawet w dokumentach katedry św. Marii Magdaleny, jest on wymieniany jako „Chudzyński”.
Wydaje się, że sam Wojciech, po uzyskaniu władzy pisarza miejskiego, narzucił w Poznaniu pisownię swojego nazwiska jako „Chudzynski”. Wcześniej w Poznaniu pisano je poprawnie jako „Chudzinski”. Co więcej, w Wielkopolsce w 1594 roku nawet Chudzyńscy z Płocka zostali odnotowani w dokumencie sądowym jako "Chudzinski", najwyraźniej nieświadomi innej pisowni nazwiska. Mężczyźni ci pochodzili jednak najprawdopodobniej z Kujaw, miejsca masowego osadnictwa Chudzyńskich herbu Cholewa. Mężczyźni ci nie są już wymienieni w wielkopolskich dokumentach Dworzaczka.
Grodzkie i ziemskie > Kcynia
934 (Nr. 121) 1594
Jakub Rudniczki burgr. zs. kcyń., pozw. przez Macieja, Jakuba i Jana Chudzińskich, ss. o. Jarosł. Ch. (f. 392)
Chudzyński (Chudziński) x Pruska.
Re: Chudzyński (Chudziński) x Pruska.
@margallus
Poszukiwani:
Roch Chudzyński (Chudziński) - Elżbieta Pruska
Casimirus Kotecki - Marianna
Antoni Mokrzycki - Teresa (Pstrokońska ?)
Józef Piotrowski - Magdalena (XVIII/XIX w.)
Bartłomiej Piotrowski - Marianna Chudzyńska (ślub).
Poszukiwani:
Obawiam się, że licznik odsłon tego wątku się zepsuł. Ponad milion to raczej niemożliwe.
@margallus
Poszukiwani:
Poszukiwani:
-
Andrzej Chudziński
Widzę pewne przesłanki ku temu u Kaspra Niesieckiego. W swoim czwartym tomie napisał dodatek do wpisu o rodzinie Chudzińskich w tomie trzecim. W tym dodatkowym wpisie stwierdza, że poznańska rodzina Chudzińskich omyłkowo przywłaszczyła sobie herb Cholewa. W rzeczywistości otrzymali herb Ostoja od króla Zygmunta III w 1592 roku.Titas pisze: 27 maja 2026, 12:55 To co pan napisał zgadza się z moimi przypuszczeniami. Herby Ostoja i Cholewa - w zasadniczej części są do siebie podobne i na odcisku pochodzącym z sygnetu mogą być nie do rozróżnienia. Gdzieś czytałem złośliwą uwagę o Wojciechu Chudzyńskim, że tak się spieszył do robienia interesów po uzyskaniu nobilitacji, że pomylił oba herby. Nie wiem już gdzie to przeczytałem. Z powodu biznesowego uwierzytelnienia swojego nazwiska mógł się zacząć posługiwać formą używaną przez starą szlachtę herbu Cholewa.
Błąd Chudzińskich wydaje się bardzo dziwny, zważywszy na fakt, że herb Ostoja znajduje się w pierwszej dziesiątce polskich herbów. A na początku XVII wieku rody Ostoja były bardzo wpływowe w Polsce. To bardzo prestiżowy polski herb. Nie było łatwo zostać członkiem rodu Ostoja! Co Niesiecki sugeruje? Że Wojciech Chudziński postanowił pokłócić się z rodzinami potężnego rodu Ostoja, który jest liczny w Wielkopolsce? Mogliby się poczuć urażeni lekceważeniem herbu Ostoja przez Wojciecha. Wojciech Chudziński nie sprawia wrażenia człowieka głupiego, skłonnego do kłótni z możnymi, a konkretnie z całym rodem Ostoja, o nic.
Uważam, że Wojciech Chudziński nie zmienił celowo swojej pieczęci, aby jeszcze bardziej upodobnić ją do herbu Cholewa, jak sugeruje Kasper Niesiecki. Z dokumentów wynika, że Wojciech działał znacznie bardziej przebiegle i bezpiecznie. Zmienił jedną literę w pisowni swojego nazwiska, stając się przez to nie do odróżnienia od Chudzyńskich z Płocka.