Karol Dworczyk - żandarm z Koźmina

Poszukiwanie informacji o przodkach, ogłoszenia
ODPOWIEDZ
Maciej Wojtkowiak

Karol Dworczyk - żandarm z Koźmina

Post autor: Maciej Wojtkowiak »

Karol Dworczyk (ur 10 lip 1818 Pyskowice k. Gliwic, zm 1 wrz 1889 Koźmin Wielkopolski). Jego pierwsza żona Emilie Mittag (ur ok 1823 - zm 22 gru 1855 par. ewang. Koźmin), druga żona to koźminianka Florentyna Musielewicz z którą wziął ślub 22 gru 1855)

Z pierwszą żoną miał syna Karola ur ok 1843 i zm w par. Koźmin 17 lip 1870)

Najwcześniejszą informacją (poza chrztem) o Karolu seniorze jest info z gazety Posener Zeitung, że hotelu Eichborn's zameldowali się żandarmi Schultz z Chodzieży, Dworczyk i Lichtenfeld z Inowrocławia. Czyli musiał tam najpierw przed Koźminem stacjonować. W kujawskim serwisie Genealogia w archiwach nic nie znalazłem o Dworczyk czy Mittag.

Karol senior najpierw musiał wiele lat służyć w jakiejś pruskiej jednostce kawalerii (ułani, huzarzy, kirasjerzy) i gdy awansował na podoficera mógł ubiegać się o zostanie żandarmem.

Szukałem akt garnizonowych w Gliwicach, Pszczynie i paru innych garnizonach z kawalerią ale nie znalazłem. Tak samo w wyszukiwarce LDS nie ma nic o jego ślubie z Emilie czy urodzeniu Karola juniora.

Szanowni forumowicze - może ktoś mnie jakoś nakieruje - czy istnieją jakieś akta wielkopolskich żandarmów z połowy 19 wieku? Może tam będzie to zapisane?

Pozdrawiam

Maciej Wojtkowiak
Maciej Wojtkowiak

Re: Karol Dworczyk - żandarm z Koźmina

Post autor: Maciej Wojtkowiak »

Jakimś cudem znalazłem. Przeszukiwałem na Matricula wszystkie akta z kościołów garnizonowych Górnego i Dolnego Śląska i udało mi się znaleźć ślub w Oleśnicy w 1841 i chrzest również tam w 1842.

Ale jeśli ktoś ma namiary na jakieś jednostki archiwalne dot. pruskich żandarmów w Wielkopolsce to chętnie się dowiem.

Pozdrawiam

Maciej
ODPOWIEDZ