Dziękuję za wszystkie wpisy i pomoc, trochę mam zaległości:
ogrodnik1
Nasze gałązki Odolińskich są z pewnością powiązane, jednak mocno odległe od siebie.
Nasz wspólny pradziadek to najprawdopodobniej rocznik z wieku XVIII.
Wobec luki w metrykach z parafii Sieraków (utracone w pożarze miasta w 1817) chyba nigdy tego nie da się tego już poprawnie genealogicznie potwierdzić.
Trochę żałuję że nasza korespondencja na PW/e-mail się urwała (była też o tych którzy są, szczęśliwe, nadal wśród nas - trochę niezręcznie było więc na forum)...
marysia13
Marianno,
Po raz kolejny dziękuję za pomoc.
Literka O z nazwiska Odoliński znika mi w drugiej ćwiartce XIX wieku w parafii Głuchowo i jak dotąd, pomimo prób poszukiwań, przed tą datą nie doszukałem żadnych związków moich Odolińskimi z Dolińskimi.
Co prawda nie przeglądałem wtedy metryk z Babimostu, jednak nic na ten kierunek poszukiwań nie zdaje się wskazywać.
Jako ciekawostka, moi Odolińscy dotrą w te okolice 200 lat później - do Przyprostyni i Perzyn.
AGA KOZA
Aga,
Nie próbuję nawet zliczyć podpowiedzi jakie wysłałaś do mnie i do wielu innych szukających.
Jesteś w tym niesamowita, dziękuję !
Przez chwilę wydawało mi się że doszukałaś się męża siostry mojego 3xpradziadka Marcina, Katarzyny.
Na pierwszej stronie tego wątku pytałem o niego i nadal szukam:
Stachowski vel Stachowiak vel Stachoski vel Woytkowiak vel Wojtkowiak
Mateusz/Maciej ur.~1792 x Katarzyna zd. Odolińska ur.~1792
Po odszukaniu tych metryk (PP):
Parafia katolicka Głuchowo, wpis 9 / 1846
Matthaeus Szpoper (50 lat, wdowiec)
Victoria Ratajszcząka (32 lat)
Parafia katolicka Kościan, wpis 11 / 1827
Matthaeus Szpaper alias Przybylak (31 lat)
ojciec: Antonius Przybylak , matka: Dorothea Adam
Christina Urbanska (26 lat)
ojciec: Joannes Urbanski , matka: Francisca
to jednak raczej będą różne osoby
W obu przypadkach podręcznikowa w tych latach feria nazwisk załamie każdego poszukującego...
Tak w ogóle to ciekawa może być etymologia nazwiska Szpoper z obocznościami.
Skojarzyło mi się z tym że moi przodkowie, już ze strony babci, pochodzą z Kozielasek i Róży.
Kiedyś wklejałaś linki do pamiętników gdzie pojawia się w Róży unikatowe nazwisko Szofer.
Wśród moich znajomych (o pokolenie wyżej już niestety...) pojawił się ostatnio nowy nabytek o tym panieńskim nazwisku i ma Babcię w Róży.
Jeszcze raz bardzo dziękuję za wszelkie informacje, zagadek do rozwiązania pozostaje mi sporo i każdy nowy ślad jest dla mnie pomocny...